Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Demokratin är ett stort Moment 22

Vi har ett massivt demokratiproblem i Sverige. Eller nej, det är mer korrekt att säga att demokratin och dess innebörd ställer till problem. Våldsamma problem. Och det kvittar ur vilken synvinkel man än kikar från så finns det inget som säger “ men hallå, om vi gör SÅ här så blir alla nöjda”. För demokratin och människor är aldrig svart-vit. Den är inte enkel, utan enormt svår.

 

Igår besökte Jimmie Åkesson min stad. Karlstad. Jag hade velat åka dit, dels för att höra vad han hade att säga men även för att med egna ögon se hur motdemonstrationen skulle arta sig. Då jag har småbarn och ingen barnvakt som funkade så fick jag snällt vara hemma. För även om jag BORDE kunna ta med mig ett barn på ett torgmöte 2014 så vet vi alla att verkligheten ser ut som sådan att det alltid finns risker att våld uppstår. Därför vore jag oerhört oansvarslös om jag som mamma medvetet utsatte mitt barn för den risken. Även om jag själv anser att man BORDE kunna ta med dem.

 

Vad hände då?

Så klart var motdemonstrationen så stark att Åkesson inte fick en syl i vädret. Trots att han försökte i flera timmar.

Vems fel blir då detta?

Så klart polisens och “vänsterextremisterna”.

Det finns så sjukt många olika saker jag vill ta upp och peka på, skulle lätt kunna skriva en bok om det. Men ska försöka kortfattat peta lite på de viktigaste bitarna i punktform. Gör ingen djupanalys eller åsiktsutläggning.

1. Alla partier har rätten att kunna genomföra sina politiska möten ostörda. Mötesfriheten ska vi värna om. Folk har dött för att vi ska kunna ånjuta den. Det är inte enbart riksdagspartier som äger denna rätt utan alla som har ett budskap man vill förmedla.

2. Vi äger även rätten att visa vad vi tycker om saker. Vi får protestera mot vad andra sprider som sin sanning.

3. Dessa två saker krockar allt oftare. Och skulden läggs på polis och “vänsterextremister”

Vad ska polisen göra mer än de gör? Mota bort motdemonstranter så långt bort att de inte hörs är ju önskvärt. Absolut. Men då måste man även mota bort dem som är där för att lyssna utan att gapa och skandera slagord. Vad är det då för vinst?

Sen detta med att alla helt plötsligt blivit vänsterextremister så fort det kommer till SD, SVP eller SMR. Ni inser nog själva att det enda som sker är att man förstör ordets riktiga innebörd. Kallar man sossar och vänsterpartister för extremister när de använder sig av sin demokratiska rättighet att stå upp för vad de tror på så är snart de riktiga extremisterna inte alls farliga. Då knallar Rev Fronten runt på stan utan att någon reagerar. På exakt samma sätt som vi förstört ordet rasist och nazist. Tänk på det.

Använd istället ord som passar in i situationen. Vi har en hel ordlista att ta till om fantasin brister.

4. Vår demokrati är fin. Alla får höras. Men vi tar sällan hänsyn till att det alltid drabbar någon. Vi kommer aldrig nå en utopi där alla är nöjda, så är det och så ska det vara. Däremot kan man kanske börja ta fram lösningar för att få vissa rättigheter att fungera?

Låt alla politiska spelare besöka våra skolor. Hindra dem inte. Ge däremot de elever som upplever dessa besök som sårande och ohanterbara, uppgifter att utföra kopplat till skolarbetet men utanför skolans område just dessa timmar. En tanke att bolla vidare på gällande andra situationer.

5. Acceptera aldrig politiskt våld. Tänk på att när man står i en grupp på flera hundratals människor som ropar allt högre att objektet för ens motstånd ska försvinna så ökar också riskerna för att den svagaste länken i kedjan ska brista och våld påbörjas. Välj därför alltid att visa ert missnöje genom Mona Sahlins kampanj. Vänd ryggarna mot dem. Skrik inte. Ni tror kanske att det inte ger effekt, men det gör det. Betydligt mycket bättre än tumult. Det ger i slutändan alltid era motståndare någon form av vinst.

Många tror att man bekämpar den normaliseringsprocess som skett genom att skapa någon form av känsla och illusion av att man är nån ädel medlem i en hemlig motståndsrörelse. Att vi kan kväva det som växt genom handling på gator och torg. Jag tror det är kontraproduktivt. Jobba istället varje dag för att skapa ett samhälle där folk inte känner behovet av att rösta på SD eller SVP. De kommer inte försvinna fören orsaken till deras existens är borta.

Jag ser journalister som kallar sig liberaler som uppmanar till ökad stigmatisering av just SD:are. Tidningar som skriver artiklar om att nationalsocialister enligt lagen borde vara förbjudna att få ha barn. Präster som anser att man ska ha rätten att tårta alla de myndighetspersoner man vill om man känner sig felbehandlad. Tidningar som bestämt sig för att i varje artikel om SD använda benämningen “ det rasistiska partiet”.

För mig är detta inget annat än en illa dold desperation. Vilken jag förstår. Men jag kommer aldrig att bli övertygad om att det är rätt väg att gå.

Svaret får vi i September. Innan dess får alla göra som ni vill, men tänk på att våld och stigmatisering aldrig går hem på det sättet att det obekväma försvinner. Risken finns ju att det slår väldigt fel. En tanke.

 

 

 

Annonser

8 comments on “Demokratin är ett stort Moment 22

 1. gandalfgra
  15 maj, 2014

  På tal om stigmatisering här är en dokumentär som jag tycker alla borde se…! Så att man kanske kan börja tänka i lite andra banor. man måste förstå att det endast är segraren som skriver historien. kanske är det så att vår historia som den har givits till oss inte är den sanna historien.

  Men det är upp till var och en att bestämma vad som låter sannolikt eller inte men vem är jag att döma..!

  Som sagt kanske en obekväm sanning för vissa för andra en befriande sanning..!

  http://thegreateststorynevertold.tv/ se 2:a världskriget från ett annat perspektiv än det som har givits till oss från Hollywood och de intressen som styr Hollywood samt den rådande diskursen.

  MVH

 2. Peter
  15 maj, 2014

  Tack för länken ovan, den ska jag absolut titta på.

  Camilla, hur kommer det sig att du inte tar med de offentligt anställda som protesterar mot och inte släpper in Sd på sina arbetsplatser och sedan blir hotade av sd’s hatsvans till den grad att de inte längre kan arbeta eller vistas i hemmet? Det är också ett hot mot demokratin. Hur länge hade det dröjt innan jag hade blivit mordhotad eller mina barn om jag inte varit anonym? Detta är ett tom ännu större hot mot demokratin då rädslan drabbar fler till att inte våga säga sin åsikt.
  I övrigt håller jag med, demokratin ska vi vara rädda om. Inbördeskrig har startat för mindre än detta..

  • Camilla
   15 maj, 2014

   Ja du Peter, varför tog jag inte med dem? Kanske för att man måste selektera? Man kan inte skriva en avhandling varje gång. Men blir ju inte förvånad över att du hittar nåt som fattas. Börja blogga själv kanske?

 3. Svensk Nationalist
  15 maj, 2014

  @Peter

  Det ät ju något som offentliga nationalister får stå ut med också. Faktum är att nationalister löper betydligt större risk än vänstermänniskor. Så kallade ”hembesök” är något som nästan exklusivt utförs av vänstern. Om du inte redan gjort så rekommenderar jag dig att set UG reportage om vänstervåldet. Där bekräftas det att hot och våld kommer främst från vänstern.

  • gandalfgra
   15 maj, 2014

   Jag bara väntar på att någon som kommunisterna förväntar sig inte är hemma ÄR hemma och börjar utnyttja sina ganska starka lagliga rättigheter till självförsvar. Speciellt om denna någon är ”självförsvarsexpert/exsoldat alternativt vapenliscenserad”

   Tydligen ger de sig på sådana som Anna Johnsson som var med i UG..de som de anser vara svaga och sådana som de tror sig kunna hota till tystnad utan att de ger tillbaka.

   Det vänstern visar genom att bete sig på det sättet att angripa meningsmotståndare i grupp där rekognosering har föregått deras aktioner visar tycker jag på deras feghet.

   I bibeln står det så här..”Följ ej mängden i vad ont äro” med det menas att bara för att man är många betyder det inte att man har rätt-samt att det är lätt att göra onda gärningar ivrigt påhejad av likasinnade utan att man ger sig själv tillfälle till eftertanke.

 4. conny
  16 maj, 2014

  Något jag läser ofta och som jag reagerar på är: Om det hade varit si eller så hade SD inte behövts. Kan man säga samma sak om de andra partierna också? Ofta hör man folk säga att fler och fler sympatiserar med SD pga nånting annat än deras politik. Kan man inte gilla deras politik precis som den är, utan att den måste ursäktas pga något annat? Jag bedömer SD:s politik utifrån dess egen kraft, inte utifrån vad andra partier gör eller inte gör. Ta SD:s skuggbudget med satsning på pensionärerna t.ex. det är väl en bra punkt de har där. Inga ursäkter eller pga-politik, bara bra politik. Ja, ungefär så var min tanke, hoppas jag uttryckte mig något sånär begripligt.

 5. Fredrik Thorsson
  20 maj, 2014

  Mycket glädjande att se alla som offentligt och på olika sätt tar avstånd från SD! Det är som en ny antirasistisk folkrörelse blivit född som visar att SD:s rasistiska politik avskys av folket. SD må få 4%, 6% eller 10% i nästa val, men så länge det finns en stark motrörelse kommer SD inte få något inflytande eftersom övriga partier förstår att de inte kan samarbeta med SD.

  Bloggkommentatorer mot rasism!

 6. conny
  21 maj, 2014

  Mycket glädjande att SD har blivit tredje största parti, och att folk offentligt tar avstånd från antidemokraterna som hindrar politiker att föra ut sitt budskap. De må få 15 eller 20 % av rösterna, men det viktigaste är att de får inflytande i politiken, eftersom de andra partierna inte förstår hur de ska bedriva en demokratisk politik.

  Bloggkommentator mot antidemokrater!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 15 maj, 2014 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: