Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Joel Bjurströmer dömd till 6½ års fängelse.

Idag kom domen mot Joel Bjurströmer Almgren som stått åtalad för en rad olika brott i samband med och kring den kända Kärrtorpsdemonstrationen. Han fick 6½ års fängelse för dråpförsök, olaga hot , våldsamt upplopp samt brott mot knivlagen.

Ska man titta krasst på domen som utgår från vad lagen säger så har de experter som redan hunnit uttala sig rätt. Han ska dömas för detta och efter de skäl som angetts. Bland annat så är det bevisat att han knivhuggit en person som stått med ryggen mot sin attackerare och inte haft en chans att skydda sig, och huggit två gånger. Det är inte på något sätt självförsvar.

Så domen är rätt och riktig.

Jag förstår däremot den ilska som många bär på just nu. Känslan av att systemet inte är rättvist. Argumenten flödar just nu om att polisen och rättssystemet skyddar nazister men fängslar befriarna. Jag förstår känslan. Men jag vet däremot att det enbart är en känsla, det är inte ett faktum.

Att polisen däremot i en del fall klantat sig å det grövsta är något de ska ifrågasättas för. Ta bara detta med att man släppte Andreas Carlsson efter det grova bråket på Möllevågen för ett tag sedan. Hur tänkte man där? Klart att det känns som orättvisa från dom som hatar staten och polisen lika mycket som deras fiender gör.

Men sen blir det bara dumheter när man försöker att påstå att polisen skyddar nazister. Visar mer på att man inte har en aning om hur man utför polisiärt arbete under vissa förutsättningar. Det i sin tur betyder inte alls att polisen alltid är vare sig rättvis eller goa snubbar. Idioter finns i alla led och alla har vi en chef över oss som talar om vad vi ska utföra. Och när man även sen tror att man kan jämföra domen mot Hagberg som fick 8 månader eller så för våldsamt upplopp med vad Joel gjort är inte heller relevant. Två skilda saker. Däremot missat man att kritisera det märkliga i ett en kille fick ett halvårs fängelse för att ha filmat kravallerna i Kärrtorp.

Börjar vi rota i olika rättsfall så kommer vi hitta hundratals fall som man kan jämföra med. Och hitta orättvisor. Jag vet det så väl. Jag tror inte på ett rättvist system längre, däremot tror jag ännu på ett rättssäkert system.

Jag tror att domen mot Joel kommer att tända eld på ilska som ligger och pyr bland främst ungdomar. Man ser inte på saker med samma ögon som vi som hunnit med att leva ett tag gör. De har ännu elden kvar inom sig. Däremot hoppas jag att de använder sin eld med förstånd. Och inte trappar upp och radikaliseras. Fast, jag förstår dem. Dum vore jag annars. Precis som jag förstår deras fienders agerande.

Men hur vi än vrider och vänder på det så måste vi ha en lagbok att följa och en domstol som dömer. Ett samhälle i anarki vill ingen ha, inte ens de som tror att det är svaret på allt. Och vi kan aldrig tillåta att vissa människor tar sig rätten att leka samhällets försvarare beväpnade med allehanda vapen och med vilka metoder som helst. Inte vare sig vänstern eller de nationella.
Det är såna tankar jag har i skallen just nu. Vi får se vad som sker.

Annonser

4 comments on “Joel Bjurströmer dömd till 6½ års fängelse.

 1. occidentfaust
  29 april, 2014

  Blir komplicerat när det rör sig om grupper som inte ställer sig bakom rättssystemet och den parlamentariska demokratin. Många motsätter sig på ideologiska grunder blotta existensen av en polismyndighet.

  Däremot kan man ju tycka att människovärde och empati borde kunna vara universellt.

 2. Mark
  29 april, 2014

  ”Ta bara detta med att man släppte Andreas Carlsson efter det grova bråket på Möllevågen för ett tag sedan. Hur tänkte man där?”

  Den största skillnaden mellan Kärrtorp och Malmö är väl att det i Kärrtorp fanns en film = hård bevisning, medan det i Malmö bara finns olika muntliga utsagor som (inte förvånande) skiljer sig mot varandra. Två väldigt skilda fall rent juridiskt.

  • Camilla
   30 april, 2014

   Oh ja men man var för snabb med att släppa AC. Han kunde gott ha fått sitta ett par timmar till så hade han i dag inte suttit nånstans i utlandet och lekt onåbar

 3. LegeNet
  10 september, 2016

  Har missat att någon fick fängelse för att ha filmat på allmän plats, hur i hela friden hänger det ihop eller är ens möjligt?!  Vad heter filmaren, så jag kan söka själv?  (Om jag ska vara lite konspiratorisk här så låter det ju närmast som att filmaren har sabbat en konspiration, och makten hämnats för det.  Mark:  ”Den största skillnaden mellan Kärrtorp och Malmö är väl att det i Kärrtorp fanns en film = hård bevisning”.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 29 april, 2014 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: