Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Vad för ansvar har Svenska Motståndsrörelsen?

Uppdrags Granskning visade igår första delen av två som ska behandla extrema grupper. I det första valde man att fokusera på nationalsocialistiska Svenska Motståndsrörelsen ( SMR ) Jag har inte riktigt ännu, ens i skrivande stund , bestämt mig för vad jag tycker. Anledningen till det dilemmat är enkelt: reaktionen på programmet blir olika beroende på ur vilken synvinkel man såg på det.

 

För mig som inte är obekant med organisationen så var det ett trist program om jag velat veta mer om SMR. För jag hade hoppats på att få se någon form av analys av själv organisationen. Då menar jag en mer sanningsenlig än den standardanalys alla experter på nationalsocialism kan göra. Samtidigt så vet jag ju att en sådan analys i princip är omöjlig att göra då alla utom de själva saknar den kunskap som faktiskt krävs.

 

sss

 

Jag blev också besviken på att ingen från polis eller SÄPO var intervjuad. Förvisso skulle inte de tillföra något som inte sagts förr. Men ändå. Det hade varit på sin plats.

Däremot blev jag överraskad över det faktum att Janne Josefsson gjort något ingen annan lyckats med. Att kunna visa på att flera våldsdåd kunde kopplas ihop. Det var nyheter inte bara för mig utan även för en hel del andra människor som “borde” ha vetat om detta. Många som togs på sängen igår. Tio poängare där.

Jag tror att de som såg programmet fann det oerhört intressant om man inte vet någonting om SMR. Likaså är jag säker på att de som absolut vill att SMR som organisation ska betecknas som livsfarliga och alltid springer runt på stan och knivhugger ner oskyldiga blev nöjda.

Däremot tror inte jag att SMR själva blev glada över det de såg. Något säger mig att man inte i någon större spridning haft vetskap om kopplingarna och har svårt att se nöjda miner över de fyra killar som man såg på filmen bete sig som rena  kallblodiga stollar. Det finns inga ursäkter i världen för vad de gjorde. Man ser hur de redan innan man ens möter Fidel viftar och leker med en morakniv. Sen kommer en random invandrare som man oprovocerat ger sig på. Han hade bara tur att han inte blev Fidel.

 

Detta är den viktigaste frågan för mig efter programmet: Vad tar Svenska Motståndsrörelsen för ansvar?

Jag säger ofta och kommer att göra det igen, att man inte alltid kan lasta en organisation för vad individer gör på eget bevåg. Är det inte sanktionerat från ledningen så ska de hållas enskilt ansvariga. Men det fråntar inte en organisation ett visst ansvar ändå.

För oss som är vana hur det fungerar “normalt” sett så tycker ju vi att det självklart bara finns två val.

1. Kicka ut dem för att visa att man står fast vid vad som står tydligt i Aktivisthandboken.

2. Låt dem stanna och erkänn därmed att ni stödjer mordförsök på folk som inte gjort något mer än passerat.

 
För SMR bör detta vara ett mer komplicerat fall än man kanske inser. Om nu SMR väljer att hålla dessa grabbar bakom ryggen så får man ju acceptera att människor för alltid kommer att få sin bild av dem som knivbeväpnade psykopater cementerade. Jag kan inte linda in orden, för precis så är det. Då är det en gång för alla bevisat att man är farlig för alla som är deras fiender.

Kickar man ut dem så kan man riskera att ses som syltryggar som viker sig för fienden.

Snudd på ett klassiskt moment 22 här.

 

Det är denna typ av människor man vill ha i sin organisation. Människor som inte räds att hugga ner någon med risk för dödlig utgång. MEN man är inte ute efter att dra igång random mord på oskyldiga på gatan. Oavsett vad deras mest energiska motståndare vill hävda. Det handlar om att man vill ha starka människor som är orädda att ge sig in i den kamp som krävs för att nå sitt mål. Det handlar just nu om propagandaspridning mer än något annat. Så när fyra aktivister på egen hand och säkert i fyllan drar runt på stan för att hitta nån att slå ner och även knivhugga så blir det besvärligt på många sätt.

 

Hur man kommer att hantera det som framkom i Uppdrag Granskning kommer att bli väldigt avgörande för hur man ska tolka SMR hädanefter.
Samtidigt så anser jag att SMR har ett ansvar indirekt när sånt här sker. För man tränar och man matar rent propagandamässigt fram denna kraft och ilska i sina aktivister. Att tro att alla kan hålla disciplinen och inte balla ur är som att leva med huvudet i sanden. Jag hoppas därför att jag och även alla andra så klart, kommer att få ett utförligt svar på dessa frågor. Det är inget man kan vifta bort, inte ens fast man anser att vi som kräver dessa svar är fienden nummer ett.

 

Avslutar denna text med en önskan om att det en dag kommer ett program som handlar om SMR som organisation. Vet att det aldrig lär ske då ingen får den insynen som krävs. Men önska och hoppas kan man alltid göra. Om man är vetgirig.

 

 

Annonser

One comment on “Vad för ansvar har Svenska Motståndsrörelsen?

  1. Peter
    24 april, 2014

    Ett av de bästa inlägg du skrivit Camilla.
    Opartiskt och analyserande.
    MVG+

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 24 april, 2014 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: