Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Har Pär Öberg (SMR) hotat UG:s Janne Josefsson?

I kväll kommer Uppdrag Granskning att sända ett program om Svenska Motståndsrörelsen. Ska man tolka förhandstitten och intervjuerna i bland annat Expressen idag så kommer det inte att bli en dokumentär i den stil som finska Yles Spotlight gjorde utan ett standardprogram som visar på våld och åter våld. Vilket man förvisso ska visa men det är inte då ett program om SMR. Det är ett program som visar saker vi redan känner till. Vart Emil Hagberg & Pär Öberg bor och att man inte är rädd för att dra kniv. Och att den nationella rörelsen är på frammarsch. Vilket alla bör vara medvetna om att så sker och skett allt snabbare på kort tid. Viktiga bitar absolut, missförstå mig rätt.

 

20120915_sundsvall2

 

Jag kommer att återkomma efter programmet för jag är säker på att jag har saker att säga om det. Men innan dess så vill jag lyfta en annan sak. Janne Josefsson hävdar att Pär Öberg som sitter i ledningen för motståndsrörelsen har kommit med krav för att ställa upp på en intervju som är att likställa som ett raffinerat förtäckt hot. Jag förstår att Janne Josefsson tar det så. Men jag är däremot övertygad om att det handlar om något helt annat.

Att ha med SMR att göra är inget man ska ägna sig åt om man har veka nerver och inte vågar chansa. För man kommer att få ovänner. Man kommer att hamna i konflikter som kan bli riktigt otrevliga. Med enskilda individer. Dessa är inte samma som organisationen. Viktigt att särskilja detta ibland. Eller rätt ofta vill jag nog säga. Däremot ska man ta fasta på vilket ansvar organisation har och tar för de individer som knivhugger svarta på tunnelbanan som i Fidels fall ect. Fidels fall kommer att tas upp i kvällens program.

Ska man granska och skriva om rörelser som står utanför den form av fyrkantiga demokratiska grund vi flesta tillhör så kan man aldrig tro att det är våra regler som ska gälla. Vill man ha nåt så får man i de flesta fall visa att man är beredd på att ge nåt tillbaka.

Janne Josefsson ville intervjua ledningen för SMR. De ställer kravet: Hemma hos dig annars kvittar det. Jag hade direkt antagit det budet men att Janne Josefsson inte gör det och även går så långt att han ser det som ett hot förstår jag faktiskt. Vi har en övertygelse om att nazister vill döda alla journalister som skriver om dem. För det har skett dåd mot just journalister. Lägger man sen till det faktum att det sitter folk på olika forum som glatt talar om hur de vill se journalister hänga i snaror en vacker dag så har man all rätt att bära på känslan av att ha fog för att vara rädd.

Däremot ser jag inte det Öberg sa och krävde som ett hot. Utan det handlar mer om att man från UG:s sida inte förstår hur SMR fungerar. Försvarar inte deras tillvägagångssätt och jag säger inte att någon inte ska känna sig rädd om det är vad man gör. Jag påpekar dock att sannolikheten att Öberg hade det kravet i syfte att få fram en skyddad adress är låg.

Jag kontaktade Pär Öberg och frågade om jag möjligtvis kunde få hans version av det hela. Vad han menat med sitt krav. Detta är hans svar:

Skälet till att vi ställde som krav att intervjun skulle ske hemma hos Janne Josefsson var helt enkelt att vi ville se om han hade ärliga avsikter. Han sa till mig att han vill kunna se mig i ögonen efter ett reportage. Han gav även sitt ord på att om vi ställde upp så skulle han inte klippa något ur sitt sammanhang. Jag tänkte då att om han verkligen menar allvar med det han säger ska han inte ha några problem med att bjuda hem mig till sitt hem för en intervju. Dagen efter att jag fört fram våra krav fick jag via mail följande meddelande:

”Vi genomför aldrig några intervjuer i hemmet hos medarbetare på Uppdrag granskning”.
 
Jag tolkar det hela som att Janne hade lömska avsikter. Att han dessutom puffar för dagens avsnitt av Uppdrag granskning genom att säga att han kände sig hotat understryker det. Vi kommer ikväll publicera en inspelning av ”hotsamtalet” på nordfront.se. Då kan våra läsare själva bedöma hur hotad Josefsson verkar.

 

Det är detta jag ofta tjatar om. Alla kan vi vara experter på nazister men få kan kalla sig insatt eller expert om man inte under en lång tid haft kontakt med huvudpersonerna i den organisation som definitivt är den tuffaste av de alla. Istället väljer de flesta journalister den lätta vägen: Vi skriver om alla våldsdåd vi kan koppla ihop med SMR, vi säger att de fräst åt oss när vi mött dem. Sen är biffen klar. Vi har kartlagt SMR.

Tror de ja.

Jag blir allt mer övertygad om att människor faktiskt inte är intresserade av en helhetsbild utan man vill ha den enkla sanningen. Man vill inte förstå mekanismerna, som är avgörande om man vill kunna förutspå vad som komma skall. Jag förstår att en invand och trygg bild om idel hatande galningar funkar bäst.

Till och med Janne Josefsson verkar förvånad över hur Pär Öberg är som person. Så här säger han i Expressen:

För mig berättar han att han vill kunna se sina egna barn i ögonen. Han är en frihetskämpe som han säger, och mot det mångkulturella samhället. Vi är sedda som terrorister av Säpo och media ljuger om oss, säger han.”

Han ger ett trevligt och schysst intryck. Och det slår mig, hur kan en sådan person ha befunnit sig i en rörelse, så full av hat och våld i flera decennier?”

Han gav ett sympatiskt intryck av den kontakten vi hade och önskade en god helg. Men det är ju hans jobb, det behöver ju inte göra SMR ofarligare för att de är trevliga.”

Kan ju säga så här, Pär Öberg är inte den enda sympatiska och lättsamma människan inom SMR. Just detta som gör att de klarar av att växa konstant. Men det vill ju folk inte veta av. Så vi behåller bilden av livsfarliga och trasiga ungdomar på glid istället. För de finns så klart. Det är inte sagt något annat.

Vi låter bli att tänka tanken: Om de nu har 250 medlemmar, varför är det inte fler fall av mord och knivhuggningar än dem som Janne lyckas visa i kväll och Expo fått fram via sin kartläggning.

Vi låter bli att särskilja idioterna som går att kopplas ihop med organisationen och själva organisationen och så tror vi istället att Klas Lund sitter och drar lott varje Tisdag om vilka som ska ut på stan och knivhugga någon. Låt oss fortsätta att tro det. Vi struntar i att ens försöka gå på djupet. Bättre de får hoppa upp och bita oss i rumpan om vi en dag skulle hamna i en situation där vårt samhälle verkligen tappat hoppet. För som de själva säger: Vi tror inte att vi kommer få uppleva ett fritt Norden under vår livstid. Men vi lägger grunden.

Med dessa ord ser jag fram emot kvällens avsnitt av Uppdrag Granskning och en bild av att 90-talet återkommit och att alla journalister som skriver om SMR riskerar att dödas. För så är det ju…

Ber om ursäkt för ovanligt sarkastisk ton men ibland behövs det.

Annonser

43 comments on “Har Pär Öberg (SMR) hotat UG:s Janne Josefsson?

 1. Peter
  23 april, 2014

  Om nu Josefsson lever med skyddad adress så är det, som du skriver, lätt att förstå att syftet är att röja adressen. Som du skriver så är svenska extremhögern väldigt ivriga på att döda journalister. Eller så tolkar jag din text iallafall.

  Varför ska SMR ha undantag från SVTs praxis? Om de nu inte vill ställa upp och ge sin syn på deras verksamhet så är det deras problem och ingen kan gnälla i efterhand att inslaget framställts på något speciellt sätt. De har fått chansen men tog den inte – tough shit men kom inte och klaga sen.

  • Camilla
   23 april, 2014

   De gnäller inte. Däremot så blir de ju så klart förbannade när de anklagas för att ha hotat Josefsson när det aldrig var syftet.

 2. Martin
  23 april, 2014

  Den som litar på en journalist tigger om att råka illa ut.

 3. Camilla
  23 april, 2014

  Just därför SMR är de sista som litar på någon.

 4. conny
  23 april, 2014

  Sen kommer väl UG med ett reportage om det ständiga vänstervåldet i god demokratisk anda. 😀

  Jaså inte det. 😀

  • Camilla
   23 april, 2014

   Jodå. Det verkar komma nästa vecka 🙂

 5. Mark
  23 april, 2014

  Har du sett det här Camilla?

  http://www.nationell.nu/2014/04/23/motstandsrorelsen-forsokte-morda-oskyldig-afrikan/

  Det jag tycker är intressant – och som också diskuteras i kommentarerna – är att ärret som visas upp ser MYCKET äldre ut än bara 4 månader.

 6. Peter
  23 april, 2014

  Camilla, det är såklart Josefssons UPPLEVELSE av det inträffade som räknas. Lite som Åkessons försvar om de elaka invandrarna under hans uppväxt.
  Hade SMR varit ens det minsta smarta så hade de ställt upp, nu uppfattas det snarare som att de inte vill försvara sig. Att kalla sig missförstådd fungerar inte som försvar när man inte ens försökt reda ut frågorna. SMR ses väl av Säpo som terrorister numera?

  • Camilla
   23 april, 2014

   Har jag sagt att han inte får känna så? Jag säger bara att jag vet att det inte finns fog för den känslan.

 7. Peter
  23 april, 2014

  Hur ska han veta det? En organisation som är våldsbejakande som vill veta hans skyddade adress lär vem som helst tolka som ett hot.

 8. Peter
  23 april, 2014

  Mark, du antyder att han ljuger om knivöverfallet. En vanlig taktik från rasisterna/nazisterna.
  Hur förklarar du att Fidel kunde hämta ut sina blodiga från polisen då? Som filmades. En komplott från polisens sida..?

 9. Mark
  23 april, 2014

  Peter: Det ärret som visas på fotot SER dock verkligen inte ut att vara bara 4 månader gammalt! Efter så kort tid brukar t ex fortfarande spår efter stygnen synas tydligt. Men ta inte mitt påstående för sanning. Googla t ex gärna ”ärr 4 månader” själv och skaffa dig en alldeles egen bild baserad på tillgänglig fakta.

  Att rasister/nazister ”ljuger” – dvs påstår att den bild som ges i media av ett händelseförlopp inte stämmer – kanske har andra orsaker än att rasister/nazister är notoriska lögnare. Funderat på den möjligheten nån gång? 😉

 10. Mark
  23 april, 2014

  Det är också fantastiskt vad folk tror på det här med skyddad adress och att det skulle vara så farligt att uppge den. Som om inte SMR skulle kunna leta upp var JJ bor om de nu skulle vilja det. Som om enda möjligheten för SMR att få veta den adressen vore om JJ själv angav adressen till dem. Men herregud… Skyddad adress funkar max mot en ensam och förvirrad individ – max. Absolut inte mot en driven organisation.

  • Camilla
   23 april, 2014

   Mark:

   Håller helt med dig om detta med skyddade adresser. Därför jag inte håller min hemlig. Finns ingen anledning. Räcker att man vet vars jag jobbar sen tar man bussen med mig hem så är det klart.

 11. Peter
  23 april, 2014

  Ja kanske kan nazisterna hitta Josefsson om de vill, men hur är det en förmildrande omständighet?

  Det där du skriver om ärret mark, jag jobbar inom sjukvården och då ortopedi. Har sett ett och annat ärr och alla är olika i läkningsprocessen.
  Hur förklarar du att killen hämtar ut sina blodiga kläder från polisen då? Fejkat?

 12. Peter
  23 april, 2014

  Jag fattar ingenting. Dels förklaringen: ”se om han hade ärliga avsikter”. Hur visar man det genom att göra intervju i sitt hem? Genom att blotta sin strupe? Och sedan ditt: ”jag vet att det inte finns fog för den känslan”. Vet ja. Det baserar du på att personen ifråga säger att det inte är så, eller?

  • Camilla
   23 april, 2014

   Vet du vad Peter? Med dig kan jag diskuterar detta i oändlighet. Utan att vi kommer någonstans. För du är inte villig att lyssna på saker som ibland spräcker den bild du vill att jag ska måla upp. Och jag VET att Öberg inte hotade Josefsson SEN har jag aldrig sagt att JJ inte äger rätten att känna det som hotfullt. MEN faktum kvarstår att jag VET att Öberg aldrig ens tänkte tanken att det kunde uppfattas som hotfullt.

 13. Peter
  23 april, 2014

  Camilla, hur upplevde du inslaget då?

  ”Kampen kräver mer än ord”

  • Camilla
   23 april, 2014

   Hur jag uppfattade inslaget? Tja. Inget nytt framkom ju förutom fallet med Fidel. Det handlade ju inte ens om SMR. Det handlade om ett gäng idioter som sprungit runt och viftat med kniv och haft ihjäl en människa och snudd på en till. Det var intressant men besviken över att det inte handlade om SMR.

 14. Mark
  23 april, 2014

  Peter: Du jobbar i den sektorn? Kanon. Då är du lämpad att svara. Ärliga svar nu. Enligt dig:
  1. SER det ärret ut att vara endast ett par månader gammalt?
  2. ÄR mängden blod som syns på kläderna, främst skjortan, i programmet förenligt med ett sår i magen som ger ett så stort ärr?

  Avseende det här med skyddad adress så bevisar det varken det ena eller det andra. Det är bara lite roande vilken tillit folk verkar ha till det ”skyddet”. Lite typiskt svenskt sådär. Lite gulligt. Och fruktansvärt naivt.

 15. Peter
  23 april, 2014

  Camilla
  Det handlade inte om SMR? Det var medlemmar i SMR som begick våldsbrott, hur kan det inte handla om SMR?

  • Camilla
   23 april, 2014

   Ja. Ta dig en funderar på det. Ett tips kan ju vara att läsa min text igen?

 16. Peter
  23 april, 2014

  Mark

  Som jag sa så varierar tiden för läkeprocesserna från person till person.

  Mängden blod kan också variera, dessutom kanske skjortan gick sönder och blodet rann ner på byxorna.

  Löjligt att ifrågasätta något så uppenbart, killen hämtar ut sina kläder från polisen. Hur bortförklarar du det?

 17. Peter
  23 april, 2014

  Camilla
  Problemet är att du är rätt ivrig att beskriva dessa personer som hyvens killar och bagatelliserar ideologin de står för. Visst, de är säkert hyvens killar eftersom de behandlar dig med respekt och du har en god kontakt med dem.
  Tror inte att de som blev angripna i Kärrtorp håller med.
  Visst, demonstranterna gav tillbaka och nån vänsterextrem knivhögg en SMR-person men hade inte SMR angripit demonstrationen så skulle det inte ha hänt. Den som tar till våld lär mötas av våld.

  Jag tror tyvärr inte att du är så opartisk som du anser dig vara. Ett sätt vore att knyta lika goda kontakter med SMR:s vänstra motsvarigheter. Du och jag skulle säkert komma nån vart i en diskussion men om du menar att medlemmar eller personer som säger sig representera SMR begår våldsbrott inte har med SMR att göra så ser jag det mer som ett sätt att friskriva SMR från dessa brott snarare än att det skulle vara ett uttryck för en opartiskhet.

 18. Patrik
  23 april, 2014

  Peter: Ja. Och ärligt talat, ideologin i sig är ju per definition våldsam. Blir faktiskt lite rädd över den här relativiseringen som pågår bland annat via denna blogg. Nästa vecka ska det jämföras med ”vänsterextrema” på bästa sändningstid. ”Vänsterextrema” är våldsamma, absolut, men mot vilka? Jo, de högerextrema. Natioalsocialister å sin sida är ett hot mot oss alla. Sedan får de vara hur hyvens som helst . det är HELT irrelevant när de står för det de står för. Adolf Hitler var säkert jättetrevlig. För en gångs skull är det helt rimligt att dra in honom…

 19. Peter
  23 april, 2014

  Patrik: Japp, jag håller med i det du skriver. Ska bli intressant att se nästa avsnitt i UG. Allt våld är förkastligt och vänstern tar tydligt avstånd från dessa organisationer. Sd´s lösning är att skriva ett inlägg på facebook där Erik Almkvist ”respekterar ert engagemang” med riktning mot SvP och SMR. Kopplingen är tydlig.

  • Camilla
   24 april, 2014

   Att ni två ( Peter och Patrik ) ens orkar?

   När har jag relativiserat våld? Visa mig det.

   Men jag förstår att det är jobbigt när man påpekar faktafel och visar på den andra sidan av myntet också.

   Om det är så att ni inte är intresserade av det jag förmedlar utan vill stå och stampa i tron om att saker är så som ni anser det är så varsegoda. Jag tänker då inte sluta att skriva på det sätt jag gör.

   Och du Peter: Jag vill eller jag kräver snarare att du bevisar ditt påstående om att jag skulle vara partisk med SMR.

 20. Mark
  24 april, 2014

  Är ni seriösa?

  ”vänstern tar tydligt avstånd från dessa organisationer”

  Vänstern demonstrerar IHOP med våldsamma vänsterextremister som AFA och RF. Har du sett SD demonstrera med SMR någon gång? (GISSA vilket liv det skulle bli DÅ)

  ””Vänsterextrema” är våldsamma, absolut, men mot vilka? Jo, de högerextrema. Natioalsocialister å sin sida är ett hot mot oss alla.”

  Som nationell, men ej NS, så kan jag inte hålla med om detta. SMR är inget hot mot mig, däremot AFA och RF. För de senare grupperna – likt samhället i stort – är rätt flexibla i vad de kalla ”högerextremt”. Det du säger eg är att det är ok med våld mot dem som inte tycker som du, för DU tycker Rätt och DE tycker Fel.

 21. Peter
  24 april, 2014

  Camilla

  Om jag hade drivit en blogg där jag beskriver al Qaida och vilka hyvens killar det är, inte alls elaka osv. Och efter 9/11 fortsatt med det, kallat dem för fredliga och ifrågasatt om det verkligen var de som utfört dådet, skulle inte det kännas en aning partiskt och relativiserande av våldet?
  Du är så rädd om dina kontakter med högerextrema att den här bloggen har blivit en propagandamaskin för bl.a. SMR.

  • Camilla
   24 april, 2014

   haha Du vet ju så lite. Och du läser tydligen bara det du vill läsa. Ta tex och läs denna text igen. I början. Vad hittar du där?

   Tror du på allvar att jag är rädd om mina kontakter så jag inte vågar säga vad jag tycker? Säkert. Du skulle kanske ta och följa mig på Twitter igen. Men då kan det ju bli jobbigt. Du kan ju råka se nån få sig en avhyvling osv.

   Sorry Peter men mina figheter med de högerextrema lämnar jag utanför denna blogg och förhåller mig till att prata om organisationer. Vill du ha Hänt Extra-stuk så kan du gå till interasistmen eller Expo.

  • Camilla
   24 april, 2014

   Sen en sista sak till dig Peter: Vad får dig att tro att du kan tala om för mig vad jag får skriva om och inte? Och på vilket sätt?

   Försök inte ens det en gång till. 🙂

 22. Peter
  24 april, 2014

  Camilla

  Jag såg ingen avhyvling på Twitter, snarare en god kamratskap och mycket skoj. Inget fel i det men personer som representerar en våldsideologi kanske bara är trevliga så länge man står på ”rätt” sida.
  För mig vänder det sig i magen när man ifrågasätter ett våldsbrott mot tex den här Fidel som var med i UG. Du reagerar genom att hävda att reportaget inte ens handlade om SMR. Vad handlade det om då? Det kanske hade kunnat handla mer om SMR ifall de hade valt att låta sig intervjuas men nu valde de istället att låta bli. Kanske var det inget hot att med kravet för en intervju men väl en undanflykt för att slippa jobbiga frågor. Då får man skylla sig själva att man framstår som terrorister och våldsverkare. Filmklippen från övervakningskamerorna talar sitt tydliga språk.

  • Camilla
   24 april, 2014

   Du missar så mycket. Men helt okej. Jag är färdig med denna diskussionen. Jag har ingen skyldighet att förklara mig för dig. Endera läser du det jag skriver och kommenterar det eller så avstår du.

   Punkt.

 23. Peter
  24 april, 2014

  Camilla

  Jag försöker inte tysta dig, det handlar inte om det. Eller ens påverka innehållet.
  Men du är väldigt vänlig och respektfull mot en grupp som inte förtjänar det. Lika lite som de på vänsterkanten som utövar våld förtjänar respekt.

  • Camilla
   24 april, 2014

   Du vet som sagt så oerhört lite. Om så mycket. Det är ungefär det enda jag tänker säga mer om saken.

 24. oskyldigt offer
  24 april, 2014

  Till Peter

  Mig ber hon dra åt helvete lite då och då även fast vi inte pratat på flera månader. Så att Camilla skulle krypa och fjäska är rent trams.

  För några veckor sedan var det något om att mitt hus skulle brinna ned efter att jag önskat livet ur de brandmän som protesterade mot Jimmie Åkesson.

  Men lev du i din bubbla där alla som inte är som dig gullar med rasister och dödsknarkarnazister.

 25. Fredrik Thorsson
  24 april, 2014

  Hej Camilla!

  Tråkigt att du trivialiserar och relativiserar våldet som SMR är utför mot helt oskyldiga och slumpmässiga personer.

  En sak får jag dock ge dig rätt. Janne Josefssons beskrivning av Pär Öberg och påstådda förvåning är skum. Jag trodde han var en smartare människa, som inser att de allra flesta är trevliga i vissa sammanhang. Varje gång en våldsdåre grips är det ju någon som berättar i tidningen om hur trevlig eller normal personen verkade. Nu säger jag inte något om Pär Öberg utan bara att det generellt är så att vilken psykopat som helst kan vara trevlig i vissa situationer.

  Sen skriver du att våldet utförs av enskilda personer, men om vi vänder på det då. Menar du att ideologin och våldsretoriken saknar betydelse?

  • Camilla
   24 april, 2014

   Hade du skippat inledningen så hade jag känt att det var värt att diskutera med dig. Du ska kanske ta och läsa fler saker jag skrivit om smr först?

   • Fredrik Thorsson
    25 april, 2014

    Jag förstår att du inte har lust att svara i sak. Mest praktiskt så. Jag har läst en del av det du skrivit av SMR och förstår att du mer är ett fan av SD och SvP, men det hindrar uppenbarligen inte att du trivialiserar SMR:s våldsverksamhet.

    • Camilla
     26 april, 2014

     Seriöst Thorsson. Varför slösar du ens din värdefulla tid på att kommentera när du ägnar dig åt att trolla framför något annat?

     Jag har inte samma energi som dig så därför får du stå utan svar tills du kommer med något vettigt istället än din lösrykta fantasier.

     • Fredrik Thorsson
      27 april, 2014

      Jag kommenterar inte här särskilt ofta. Konstigt med så låg energinivå plötsligt 🙂

      Också konstigt att de enda du debatterar mot i kommentarsfältet och som stör dig är antirasister och antinazister…

      • Camilla
       27 april, 2014

       Energinivån är låg när det kommer till dig. Och du vet mycket väl varför. Du fick ett svar på det under din andra kommentar du också skrev. Om du håller dig till det som står rakt upp och ner framför din näsa så kan jag absolut diskutera med dig. Men problemet är ju att du alltid enderar snurrar iväg i nåt eget ämne eller så hittar du på skit som inte stämmer och kan inte fast man ber dig om det att visa på källa. Och i detta fallet borde det vara busenkelt då du har hela min blogg att använda som ”bevismaterial” för dina sjuka påståenden om att jag är både fascist och nazist.

       Så lägg ner offerkoftan en stund.

 26. Andreas
  13 maj, 2014

  Dom anföll en man med kniv pågrund av hans hudfärg. Att påstå att denna typ av våld inte är vanligt förekommande inom den nazistiska organisationen SMR är direkt felaktigt. Flera i ledningen är ju till och med straffade för våldsbrott.

  Organisationer som dessa kommer alltid locka till sig ungdomar som dras till våld, och det vet organisationerna om – Det är klart de måste ta ansvar om våldsbrott utförs av medlemmar pågrund av den ideologi som organisationen har. Det är bara att titta bakåt i tiden på tex Nordiska Rikspartiet, så skedde samma sak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 23 april, 2014 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: