Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

125

125.

En siffra som dyker upp lite varstans idag på nätet och även IRL i form av flagghissning. Jag brukar ofta kunna förhålla mig väldigt neutral till kopplingen den siffran har just idag. Brukar. Idag kan jag inte det, utan jag får den där otäcka känslan i magen. Precis den känsla som människorna som idag hyllar siffran 125 vill att jag ska ha. Personligen är jag glad när jag får känslan av kräkfärdighet och olust. Det betyder att 125 inte förlorat sitt värde för mig. Och i morgon kan jag återgå till att förhålla mig neutral, men inte idag.

Den här dagen för just 125 år sedan så föddes Adolf Hitler och tio dagar efter sin 56:e födelsedag så tog han sitt liv i en bunker tillsamman med sin älskade Eva Braun. Eller så gjorde han en Elvis och drog till Brasilien som en del konspirationsteoretiker väljer att tro på.

Jag har sällan att göra med Hitler-dyrkare. Däremot människor som anser att ideologin nationalsocialism är den enda rätta vägen att gå. Märkligt nog så kan jag utan större problem diskutera ideologins alla beståndsdelar så länge man utelämnar mannen som vi förknippar den med. Hitler. Dagens födelsedagsbarn.

Genom tiderna så har det funnits flertalet personer som är skyldiga till massmord och försök folkutrotningar. Ändå är det denna man som jag, precis som majoriteten av människor har absolut svårast att förhålla oss oberörda inför.

Det är just detta fenomen som gör att jag finner det oerhört intressant att samtala med nationalsocialister anno 2014. De kommer i alla former och olika grader av pålästa. När man hör dem berätta vad det är som driver dem så får man en helt annan bild än den vi får när vi i skolan lär oss om WW2 och hör återberättelserna från människor som överlevde koncentrationsläger eller överlevde kriget utan att hamna där.

En stor sak inom nationalsocialismen är ju att man vägra acceptera att vissa saker skedde och att antalet döda människor ( främst judar ) inte stämmer. Det vi utanför kallar för förintelseförnekelse. Ett lite missvisande ord ibland kan jag tycka, då de generellt inte förnekar det som skett utan det är omfattningen på det som man vägrar ställa sig bakom. Trots alla de bevis som framförts.

Jag har turen att ibland få samtal med en inbiten nationalsocialist som jag har stor respekt för och som klarar av att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Häromdagen sa han något till mig som fick min pollett att trilla ner när det gäller att greppa hur de tänker. Detta är inget korrekt återgivet citat men poängen framgår:

Om vi skulle tro på att förintelsen skedde på det sätt som det står i historieböckerna så skulle ju vi så klart vara rena idioter om vi anammade nationalsocialismen. Ingen frisk människa skulle vilja vara det. Vi tror ju däremot inte på den versionen. Det gör ju att vi ser alla fördelarna som nationalsocialismen bär på.

Idag, 125 år efter att Adolf Hitler föddes i Österrike och 69 år efter att han begick självmord och andra världskriget fick sitt slut så växer denna rörelse igen.
Vi ser över hela Europa hur små grupper växer sig allt större och får inflytande på olika sätt. I Stockholm har nu Ryska nationalsocialister startat upp. Vi har suttit i våra trygga stugor och trott att detta aldrig kan ske igen. Men det sker. Mitt framför våra näsor.

Vi ställer oss tillsammans på gator och demonstrerar mot dem. Ungdomar radikalisera från vänstern och börjar använda våld som metod för att bekämpa dem.

Hjälper det? Eller är de redan för starka? Har vi missat vad som växt mitt framför oss under lång tid men som vi i vårt naiva trygghetsknarkade valt att inte se?

Bara tiden kan utvisa vad som kommer. Själv bär jag med mig orden som den grekiske mannen sa i klippet jag skrev om häromdagen:

All we have to do is follow.

Vi är inte där än, men jag är inte blindare än att jag inser att det kan gå så mycket snabbare än jag ens kan föreställa mig. Hoppas däremot att jag har fel. Jag vill så innerligt få höra någon kasta frasen “ vad var det jag sa, du hade totalt fel” i mitt ansikte. Tyvärr tvivlar jag.

Vi får se.

Annonser

14 comments on “125

 1. Mikael Möller
  20 april, 2014

  Varför förbjuds studier av vad som skede mellan 1930-1950?

  Med vänlig hälsning
  Mikael Möller

 2. Mark
  20 april, 2014

  Varför just Hitler? Varför just ”kräkfärdighet och olust” över honom, och enbart honom? Varför är han den enda ”folkmördare” som det är ”svårt att hålla sig oberörd inför”.

  Jo, för att enormt mycket pengar och kraft läggs på att du ska känna just så. Det är bara att titta på antalet dokumentärer som går om Hitler och nazism just nu. Se en sådan – valfri vilken – och tänk på hur musik används i dessa dokumentärer för att förstärka det känslomässiga budskapet.

  Jag såg en annan typ av dokumentär häromdagen. Också om andra världskriget. Dokumentärbilder över när 2000 brandbomber fälldes över Tokyo, riktat rakt mot de japanska civila för att sänka deras oerhörda moral. Och den gräsliga finalen med Little Boy och Fat Man. Var det samma ödesmättade musik som användes för dessa dåd som i filmerna om Hitler? Absolut inte. Speakern avslutade istället med att konstatera att USA hade uppnått sitt mål att avsluta kriget ”med så få döda som möjligt” – detta sades medan man visade bilder på hur folk firade krigets avslut på gatorna i USA. Ja, så kan man ju också se det…

  Bombningar av civila användes mot Tyskland på samma sätt som USA mot Japan. Om det senare sägs å sin sida nästan inget idag.

  Alla propagandaknepen används. Utvalet av vad som berättas och hur det som berättas berättas.

  Det är intressant att t o m du Camilla – som så tydligt ser igenom hur vinklad media är när de beskriver vårt SAMTIDA samhälle – till fullt går upp i den känslomässiga reaktion som samma personer vill generera i dig avseende historiska fakta. Jag hade trott att du om någon skulle inse att det är samma krafter som verkar, med samma mål och på samma sätt.

  • Camilla
   20 april, 2014

   Jag kan ju inte ljuga eller hur? Om jag skulle skriva att Hitler som person inte får mig att känna så då skulle jag vara en hycklare.

   Och du kan ju läsa att jag ifrågasätter varför just han får en att känna så. Men så är det.

 3. Mark
  20 april, 2014

  Nej, det finns ju ingen anledning att ljuga om saken. Men bara för att det är så idag så måste det ju inte förbli så för evigt. Det är ju fullt möjligt att frigöra sig ifrån en indoktrinerad känsla 😉

  Så länge som människor bara ärligt ställer sig frågorna:
  1. varför känner jag såhär?
  2. är det en rimlig reaktion givet den fakta jag känner till?
  3. brukar de källorna som säger att jag ska känna såhär ge balanserad och korrekt information?
  4. vad säger de alternativa källorna om saken och vad blir min egen bild efter att jag lyssnat på de olika källorna?
  Så länge dessa frågor ställs så är jag fullt nöjd. =)

  Historiebeskrivningen av Hitler är ju annars det enda område där kritisk tänkande inte önskas – i många delar av världen är det t o m förbjudet att ifrågasätta den ”etablerade sanningen”. När sådana åtgärder behövs så blir jag misstänksam. Äkta sanning behöver inte behöva sällan använda sig av förbud mot frågor.

  • Camilla
   20 april, 2014

   Jag vet inte om det handlar så mycket om att det går att tänka bort känslan kring honom med kritiskt tänkande. Eftersom jag tillhör dem som faktiskt tror på historiebeskrivningen. Då vore det ju märkligt om jag skulle sluta att få obehagliga känslor kring denna man? 🙂

   Men ska jag analysera mina egna känslor så handlar det mer om vad en fanatisk enskild människa med tillräckligt mycket karisma kan få folk till än vad det handlar om själva antalet dödsoffer och vad människor utsattes för.

   Likväl som såna människotyper fascinerar mig mycket så skrämmer de mig.

 4. occidentfaust
  20 april, 2014

  Jag skrev en artikel för en tid sedan just om hur fokuset på förintelsen tycks leda till att många andra makabra historiska händelser läggs i glömska. Vissa undersökningar tycks till och med visa att stora delar av ungdomen inte ens känner till Sovjets massmord och Gulag-läger.

  http://occidentfaust.wordpress.com/2014/04/09/manniskans-grymhet-och-de-bortglomda-folkmorden/

  Mest ironiskt i sammanhanget är kanske dock att Tyskland redan 30 år innan ”Führern” kom till makten sysselsatte sig med folkmord och rasbiologiska undersökningar.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkmordet_p%C3%A5_herero-_och_namafolken

  • Camilla
   20 april, 2014

   Tack för de länkarna! Ska läsa dem. Låter intressant redan inledningsvis.

 5. Happy Birthday, dear fuhrer ;-)
  20 april, 2014

  Men låt säga att ”förintelsen” var sann – alltihop, ja alla omöjliga gaskammare, huvudkrossningsmaskiner och elektriska golv osv.. och sex miljoner judar dog.

  Varför skulle man inte kunna vara nationalsocialist för det? Ideologin i sig går inte ut på att döda ”alla andra” och det vet du nog. Det vore ju heller inte den enda ideologi eller annat, vars anhängare begått massmord och inte på långa vägar de värsta sådana heller.

  Miljoner och åter miljoner har dödats i kommunismens, demokratins, olika kungars, länders och allsköns religioners, namn. Om man skall gå efter detta så är i praktiken allt blodbesudlat.

  Nationalsocialismen är så baktalad pga att dess ideologiska innehåll är en sådan total motsats till rådande paradigm. Det är också därför ideologin snarare ses som värre (propagandan blir ju bara hysteriskare och intensivare) desto längre tiden går, istället för det normala: att tidens tand ”läker såren”. Hispan var ju faktiskt mindre och bilden mindre svartvit för säg 30 år sedan, då kriget och allt annat var närmare i minnet än det är nu.

 6. Mark
  20 april, 2014

  ”Jag vet inte om det handlar så mycket om att det går att tänka bort känslan kring honom med kritiskt tänkande. Eftersom jag tillhör dem som faktiskt tror på historiebeskrivningen. Då vore det ju märkligt om jag skulle sluta att få obehagliga känslor kring denna man?”

  Ja och nej.

  Att få obehagskänslor inför andra världskrigets fasor (som helhet) är högst mänskligt – för det var ett gräsligt krig. Men att få MER obehagskänslor för Hitler än för Stalin och Truman handlar mest om att falla för propaganda och DET kan kritiskt tänkande råda bot på. Det handlar nämligen mest om vilka bilder du HAR respektive INTE har blivit matad med. Det spelas t ex väldigt lite känslomässigt på bilder som dessa:

  http://carienvermaakhistory.wordpress.com/2012/05/20/the-atom-bomb-and-how-it-affected-people/

  Medan vi vet att bilder från koncentrationsläger, å andra sidan, har förfalskats för att de skulle se gräsligare ut.

  Vem tjänar på att du inte tänker så mycket på bilderna över ”den goda sidans” förbrytelser? Det är ju en fråga som tål att ställas oavsett om man tror på att Hitler orsakade att 6 miljoner judar dödades (utan att han gav den ordern) eller ej…

  Att dagens ”goda våld” legitimeras på bred front i samhället har väldigt mycket att göra med hur historiens händelser framställs idag. Genom att effektivt framställa nationalsocialismen till det ondaste av onda så kan de som sitter på makten i världen idag få folk att försvara deras makt åt dem. Även de som blir utnyttjade av denna maktsfär går all in för att försvara den, eftersom de ser det som att de därigenom bekämpar det Verkligt Onda. Mycket smart av dem som har makten egentligen. Inte så smart dock av dem som går på det.

 7. Camilla
  21 april, 2014

  Vet du vad Mark? Jag behåller väldigt gärna min starka olustkänsla inför Hitler. Jag tror det är nyttigt att känna så. Däremot så önskar jag att jag kunde känna samma inför alla diktatorer och massmördare som funnits genom tiderna. Men man glömmer vissa och minns andra mycket tydligare.

  • gandalfgra
   15 maj, 2014

   Kan detta bero på att du hela tiden blir påmind om hur Hitler gasade 6 miljoner judar till döds…?

   Vem gör tv-program och filmer om Stalin idag…??

   Inte är det då Hollywood…för om Hollywood skulle börja göra filmer om detta skulle ju folk få avsmak för socialismens och kommunismens vedervärdiga brott genom hela 1900-talet.

   35-50 miljoner ryssar fick sätta livet till..dessa dessutom på order av judiska kommunister.

   Kan du se något samband..? Du påstår dig vara en tänkande människa kan du då inte se att det är något i informationen av historien inte stämmer..?

   Jag själv har nyligen reviderat hela mitt tankemönster..efter att jag har grävt i historien och tagit till mig fakta som kullkastar allt vi har blivit upplärda att tro.

 8. Mark
  21 april, 2014

  Har inget emot den hållningen Camilla. Det viktiga för mig är att människor är medvetna om att det inte är någon slump vilka det är som de glömmer och vilka det är de minns utan att man ser maktspelet bakom gallerierna och de avsedda effekterna med det.

 9. Camilla
  21 april, 2014

  Så kan det mycket väl vara. Går att applicera på det mesta i vårt dagliga liv om man tänker på det i en större utsträckning.

  Jag har ju en tendens som irriterar människor att inte bara ta fram det negativa om människor. Utan jag vill visa på myntets andra sida också. För ingen människa, inte ens den värsta dödsknarkande nazisten är enbart sin åsikt. Han är även en människa som har nyanser, precis som du och jag har. Och så länge andra väljer att köra krigsrubriker ( vilket man ska ) så kommer jag att lyfta fram detaljer som visar på ett annat lager färg.

  Även om jag själv nog aldrig kommer att kunna se på Hitler utan att vilja stänga locket på datorn eller stänga av TV:n.

 10. Daniel
  16 december, 2014

  I vilket fall så får man väl säga att det är märkligt att Winston Churchill, som medvetet svalt ihjäl lika många indier som nazisterna gasade judar, hyllas som en hjälte, medans motparten bespottas som historiens värsta förbrytare. Totalt lyckades ju engelsmännen svälta ihjäl 1,3 miljarder indier under tiden Indien var en brittisk kolloni. Då framstår ju 6 eller 12 miljoner som en piss i havet i jämförelse.

  Inte för att förminska något brott, men man får säga att segrarmakterna i västvärlden variit duktig på att använda i och för sig hemska förbrytelser för att styra bort fokus från egna, mycket värre, förbrytelser. Så det finns nog inga ideologier eller religioner som är förskonade från historiska förbrytelser och heller inga som försäkrar oss att inte samma saker händer igen. Liberalism, konservatism, kommunism, socialism och nazism, alla har de någon gång genom historien varit förknippade med våldsamma övergrepp på mänskligheten. Det enda som hjäper är nog om var och en, så gott det går, står upp för och hävdar de mänskliga rättigheterna och människans värde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 20 april, 2014 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: