Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Ska vi tillåta SVP att demonstrera?

Ska nationalsocialister och nationella få demonstrera? Bryter man mot lagen om Hets mot folkgrupp ( HMF ) när man från polisens sida ger dem tillstånd? Trots att demonstrationsrätten säger att alla äger rätten att just demonstrera för eller mot vad man vill.

 

 

På senare tid har just demonstrationsrätten varit upphov till många starka känslor. Polisen blir anklagade för att stötta nationella och nationalsocialister och skydda dessa. Det är polisen jobb att se till att de som har tillstånd att genomföra en demonstration kan göra detta utan att utomstående på något sätt kan skada eller stoppa. Detta är inte samma som att polisen skyddar och huldar om människor som tillhör organisationer på den högra ytterkanten. Felaktigt så argumenterar människor ofta på det sättet.

Vi såg bland annat under Svenska Motståndsrörelsens demonstration i Stockholm på självaste Kristallnatten hur känsligt detta ämne är. Felaktigt så tror många att den demonstrationen utfördes enbart för att det var just Kristnallnatten och på grund av det så blev många oerhört upprörda. Med all rätt. Skälet var dock att detta var första helgen efter att två kamrater som man säger blev mördade i Grekland. Och brukligt är att en hyllningsdemonstartion sker första helgen efteråt. Nu föll det sig tyvärr så illa ( så bra för dem kanske? ) att det blev just denna dag.

 

 

Tidigare under året så var det Svenskarnas Partis demonstration på 1 Maj som väckte stor ilska. Resultatet blev kravallstämning med stora skador på nationella och oskyldigas egendom. Det var inte de nationella som stod för bråket utan det var den samlade motdemonstrationen. Dock ska det sägas att självfallet så var inte majoriteten av de motdemonstranter vare sig ute efter bråk eller deltog i dessa, utan det är den återkommande klicken vänsteranhängare som tror att våld är en metod som är okej att använda i ett civiliserat samhäller.

 

 

Om drygt tre veckor så är det dags igen för 1 Maj. Även så för SVP att återigen anordna en demonstration i Jönköping på denna dag. Och självfallet har detta väckt protester. Folk från hela landet har krävt att polisen ska dra tillbaka deras tillstånd, vilket polisen så klart inte ska göra. Finns inget lagligt stöd för det. Om man inte gör bedömningen att det kan uppstå kraveller eller störa trafiken på ett allvarligt sätt.

På facebook har det som alltid startats en grupp vars deltagare tänker åka till Jönköping för att med vattenballonger och annat störa demonstrationen. Detta är så vitt jag förstår nu polisanmält av SVP för att polisen i god tid ska kunna motverka eventuella störningar.

Så. Åter till frågan. Ska polisen tillåta organisationer som är rasistiska att få föra ut sina åsikter? Självklart säger jag. Så länge man under demonstrationen inte bryter mot någon befintlig lag. För är inte organisationen förbjuden så är den inte det. Ganska enkelt eller hur?

Men är det så enkelt?

Som på beställning råkade jag se en diskussion om just detta mellan en av mina favoriter från vänstersidan Nathan Hamelberg ( gjort många bra saker i sitt liv, ett tips är att googla ) och en annan person jag följer på Twitter men som är liberal: Breki Tomasson. Jag är i denna diskussion helt enig med Tomassons resonemang.

Ni kan läsa hela diskussionen här och jag tycker ni inte ska vara för slöa för att klicka på länken. Det ger er en bättre helhetsbild än att jag ska som jag först hade tänkt enbart citera valda uttalande från respektive personer. Detta för att fler kommit in i diskussionen och den fortgår.

LÄNK TILL DISKUSSIONEN

Däremot så säger Hamelberg något som är värt att reflektera över. Han påtalar det faktum att polisen inte griper dem som på eget bevåg bryter mot HMF-lagen genom att skandera något som är att se som hets. Däremot så är polisen bra på att gripa motdemonstranter. Jag förstår att det för dem ser konstigt ut. Jag skulle önska att polisen var betydligt bättre på att filma och dokumentera det som sker så att man i efterhand kan agera mot dem som begått lagbrott. Det säger sig själv att det medför större risker och innefattar svårigheter att gripa någon i ett demotåg än nån utanför. Men det betyder inte att man ska gå fri från rättsligt efterspel.

Jag måste säga att jag blir väldigt illa till mods när människor börjar prata om att vi ska ge olika rättigheter till olika grupper. Det gör oss inte till några bättre människor. Vi blir istället mer lika dem vi bekämpar. De som också vill göra skillnad på människor. Dela upp oss och störta det styre vi har idag. Är våra argument så usla att vi genom dessa och vårt dagliga sociala arbete inte kan förhindra att nationalsocialister och nationella vinner mark så ska vi inte inbilla oss att vi motar bort dem genom att förbjuda dem. Inte heller genom att förbjuda dem att demonstrera. Det snarare göder dem.

Istället så ska vi visa dem hur ett demokratiskt samhälle ska fungera och visa dem som potentiellt sett skulle kunna vilja gå över dit att vårt alternativ är bättre. Vi har inget att vara rädd för om vi är starka i det vi tror på. Men få människor har någonsin genom tiderna varit benägna att stötta dem som vill förbjuda. Man väcker något hos folk genom det. Och på en sekund så är de ett steg närmare det alternativ vi ser som fienden. Tänk på det.

Så länge en organisation eller en ideologi inte  är förbjuden enligt lag så äger de samma rättigheter som vi andra gör- Kommunist som moderat. Och vill ni underlätta för polisen att gripa eventuella HMF-brottslingar under såna här demos så gör ni det bäst genom att stanna hemma. Är man där och bråkar med polisen måste deras fokus läggas på det istället för något annat. Sug på det faktumet.

 

 

 

 

 

Profilbilden är lånad från SVP  https://www.svenskarnasparti.se/2013/05/02/lyckad-demonstration-i-jonkoping/

Annonser

8 comments on “Ska vi tillåta SVP att demonstrera?

 1. Daniel Spansk
  11 april, 2014

  Anledningen , den enda anldningen, till att så få grips för brott mot gummilagen HMF under nationalistiska demon är att det är så ytterst få som bryter mot den.

  • Camilla
   11 april, 2014

   Precis så är det faktiskt. Är väl mest SMR som blir galet triggade när de möts på motstånd som i Stockholm och det ropas det klassiska Döda de röda och liknande

 2. occidentfaust
  11 april, 2014

  Socialismen är en revolutionär, och om man använder gängse uppfattning av ordet ”demokrati” så som definierad i termer av liberaldemokrati, också en antidemokratisk ideologi. Detta oavsett om du väljer att placera ut prefixet ”national” före ”socialism” eller inte. Vissa vill kanske föreslå Socialdemokrati som en form av demokratisk socialism, men det är väldigt omdiskuterat. Personligen räknar jag inte det till socialismen, utan snarare som en vänsterinriktad socialliberalism.

  Men det sagt står jag helt enig med dig angående demonstrationsrätten. Tror man på demokrati är man beredd på att den måste vara universell. Att socialister är av annan åsikt är däremot i linje med deras ideologi, och det enda vi konservativa/liberaler kan göra är att agera förebilder för demokratin.

 3. svenskinfo
  11 april, 2014

  Ja, absolut, är svaret på rubrikfrågan. Alla ska ha samma rätt att ge uttryck för åsikter anser jag, oavsett vilken grupp i samhället man än tillhör. Även de som ville hylla Breivik, skulle få göra det. Däremot skulle ALLA motdemonstrationer förbjudas, då de endast förstör demokratin. Det är en pest och oskick, och finns inget som helst skäl till. Det borde vara olagligt. Sen tycker jag att lagen ”hets mot folkgrupp” borde slopas, då den är ett hinder för demokratin, och missbrukas ständigt och jämt för att ge sig på och trakassera oliktänkande, som inte bryter mot den det allra minsta. Därför måste den bort. Jag tror inte på cencur av det fria ordet. Dessutom finns det som sagt alltför många gråzoner. Och vill vi leva i en Gestapostat kanske. Inte jag i varje fall. Nej, alla ska få säga sitt helt fritt, och utan beskärande gräns. Och våld måste bekämpas, hos dem som med sånt vill förstöra denna uttrycksrätt.

 4. Mark
  11 april, 2014

  @svenskinfo:

  Motdemonstrationer bör tillåtas så till vida att de som vill uttrycka sin motsatta åsikt naturligtvis ska ha rätt att göra det. En lämplig praxis vore dock att demonstrationer och s.k. motdemonstrationer inte ska ske samma dag utan med minst en dag emellan. På så sätt får alla rätt att uttrycka sin åsikt samtidigt som risken för kravaller förhoppningsvis skulle minska.

 5. svenskinfo
  11 april, 2014

  Men varför Mark. Alla kan ju demonstrera för sitt, varför då tillåtas hetsa mot andra. Tänk om nån ordnade en motdemonstration mot 1:a maj, exempelvis. Absurt. Däremot inte att demonstrera mot 1:a maj vid ett annat tillfälle, av egen kraft. Men inte mot själva demonstrerandet som äger rum. Utan mot själva företeelsen i sig. Ja, så tycker jag i alla fall. Sånt där med motdemostrationer ställer bara till det, och bidrar inte till något gott. Det skulle gå en månad innan man fick genomföra en demonstration, mot den första demonstrationens hållning tycker jag. Då skulle det bli lugnare, och inte så hätskt mellan grupperna i en stad.

 6. Mark
  12 april, 2014

  @svenskinfo:

  Jag är pragmatisk av mig ibland. Tillåts inte motdemonstrationer så kommer de hållas ändå, utan tillstånd. Lika bra att tillåta det men minimera hätskheten mellan grupperingarna genom att separarera tillfällena så bra man kan. Jag tror folk kan köpa att de får vänta till nästa dag – i alla fall dem som drivs av verkliga ideal och inte bara av viljan till att slåss. Att säga vänta en månad tror jag folk har svårare att köpa.

 7. svenskinfo
  12 april, 2014

  Det är idiotiskt, hur som helst. Och jag tror bara det kommer att bli värre i takt med att polariseringen ökar. Plötsligt står vi där med fullskaligt krig, om det inte stävjas i tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 11 april, 2014 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: