Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Intervju med Daniel Spansk / Svenskarnas Parti

Idag fortsätter jag med att lägga ut ytterligare en intervju gjord med en företrädare för Svenskarnas Parti. Gör den på samma sätt som gårdagens där Ludvig Delin besvarade en rad frågor. Använder mig alltså av samma frågor och de är ställda av människor jag fått kontakt med via olika sociala medier. På tur står en som vi nog kan kalla lite för en veteran i nationella sammanhang: Daniel Spansk.

Jag har personligen träffat Daniel och sen har vår kontakt alltid kantats av respekt för varandra trots att vi inte på något sätt delar ideologisk värdegrund. Min bild av Daniel Spansk är att han är en politiker. Han är långt ifrån en slagskämpe. Detta skriver jag innan jag har fått hans svar, så vi får väl se om jag bedömt honom rätt eller inte.

Passar även på att tipsa er om en mycket lång men läsvärd artikel som danska tidningen Politiken publicerade för några dagar sedan. Långt ifrån de krigsrubriker vi förknippar Stefan Jacobsson och hans parti med. Den tar även upp Mikael Skillts värvning i den Ukrainska armén och hur SÄPO ser på detta. Så läs den.

Jag har även en mycket trevlig och intressant läsare som återkommer då och då för att tala om att jag ibland har nazistiska tendenser ( dock utan att bevisa det ) men som även snällt ger positiv kritik som detta tex:

Oväntat att det inte kommer någon form av bakgrundsbeskrivning eller objektiv fakta kring SvP i samband med intervjun. Vad skiljer denna blogg från Realisten? SvP har ju redan ett forum där de kan lägga ut texten?

Mitt svar blir ganska enkelt: Jag skrev det i förra inlägget också. Jag förväntar mig att folk vet vilka SVP är idag. Har man missat det så bör man köra en snabb repris av senaste tidens alla nyheter. Jag har heller inte ett behov av att överanvända ordet nazist. Det framkommer tydligt i frågorna.

 

 

spansk

 

 

Så. Här kommer Daniel Spansks svar. Och han toppar Ludvig genom att svara på alla. Så det finns tre stycken nya frågor.

Jag som känner till dig lite grann ser ju dig framför allt som en familjefar och arbetare än det som de flesta av oss förknippar med ordet nazist. Känner du igen dig i beskrivningen nazist? Skulle du känna igen dig mer om man väljer ordet nationalsocialist? Även fast det är samma sak.

– Nej, jag känner inte igen mig i beskrivningen, varken som nazist eller nationalsocialist.  Detta för att jag aktivt väljer att inte förena mej med ett färdigpaketerat tankegods,  vilket jag uppfattar att nationalsocialismen är.
Däremot väljer jag , lika aktivt, att inte ta avstånd från nationalsocialismen i sin helhet – man måste komma ihåg att i detta tankegods ingår en hel del förnuftiga reformbeslut, vilka kan gynnar – och har gynnat – samhället.

De flesta idag förknippar nationalsocialismen med krig, arbetsläger och en alltigenom ond diktator. Jag ser inte lika svartvit på det hela, utan tycker ju faktiskt att man trots allt det negativa som skedde under nationalsocialistiska tyska arbetarpartiets styre fanns det även delar som var positiva. Detta är dock mer eller mindre tabu att tala om, och de flesta reagerar starkt när man talar om att positiva saker fanns med i utkomsten av nationalsocialismens reformpolitik.

Ordet nazist har idag kommit att bli något man kan ta till mot de personer man inte delar politisk uppfattning med. Både du och jag har ju, och blir ju i olika sammanhang fortfarande, kallad nazist.
Begreppet är fyllt med negativ laddning, vilket gör att användandet i sig kan användas i syfte att få andra att utan eftertanke tycka illa om ett helt parti, eller enskilda individer.
Svenskarnas Parti benämns som ett nazistiskt parti. För de som inte vet, är ni nationalsocialister? 

– Nej, Svenskarnas parti är ett svenskt nationalistiskt parti som ser som sin uppgift att tillvarata de etniska svenskarnas intresse i ett alltmer splittrat och polariserat samhälle.

I partiet ryms individer med ett brett spektrum av politiska åsikter, och vi har medvetet  högt tak i fråga om både tanke och åsiktsfrihet. Vi har medlemmar som de facto är intresserad av nationalsocialism, vi har före detta radikala vänstertänkare, vi har de med en mer borgerlig syn och vi har demokrater. Tillsammans har vi enats under de tio grundläggande punkter som uppställts i SvPs program. Varken mer eller mindre.
På 90-talet minns vi som var unga på den tiden och äldre att det var mycket elände och bråk som skedde förknippat med nationalsocialister. Då i form av skinheads, även kallade för bulor. Den bilden av högerextremister sitter kvar på mångas näthinna. Så dyker SvP upp. Och helt plötsligt är det välrakade hakor och snygga kläder samt vältaliga politiker som vi ser på löpsedlarna. Vad är det som skiljer?

-Min egen erfarenhet av denna tid, och skinnskallar, är ganska liten. Generellt tyckte jag skinnskallekulturen snarare var en subkultur där det primära var att samlas på krogen och drick öl, och kanske inte så mycket av en politisk rörelse. Det kanske fanns de som verkligen var politiskt intresserade och samtidigt företrädde den typiska klädstilen som skinnskallarna hade gemensamt, men de var i så fall för få för att samla en politisk rörelse.  Det är min uppfattning.

Att de som på 90-talet iklädde sig skinnskallemundering, men som idag klär sig mer ”normalt”, gör nog detta för att de blivit äldre och mognare skulle jag tro.  På samma sätt jag inte längre går i jeansjacka med Iron Maidenmärke på ryggen och nitar på axlarna – vilket jag gjorde på 90-talet.
Varför väljer man ett parti som är klassat som en nazistisk organisation? Varför inte Sverigedemokraterna?

-Sverigedemokraterna har uttryckt ett avståndstagande gentemot en på etnicitet byggd politik – utan i stället i denna fråga sällat sig till de politiska partier de själva säger sig sitta i opposition till.
Jag som etniskt medveten känner att jag vare sig kan eller vill ansluta mej till ett sådant parti.
Många vill att SvP ska förbjudas att demonstrera på lagligt sätt nu efter Kärrtorp och Möllevågen. Om det skulle bli så att polisen slutar ge er tillstånd, vad skulle effekten bli av det tror du?

– Den oinitierade läsaren kanske inte känner till att SvP inte var på plats i Kärrtorp, varken den första eller andra gången. Detta förtjänas att nämnas.
Det är dock sant att vi går åt ett håll där åsikts och mötesfriheten önskas beskäras – detta märker man om man följer mediarapporteringen och på vilket sätt man väljer att framställa oppositionella partier.
Effekten av att införa sådana förbud, med efterföljande tillståndsnekanden kommer ovillkorligt leda till en mer underjordisk organisering tror jag.
Vilka skulle gynnas av detta?!
Hur påverkas det vardagliga livet av att vara ett namn som de flesta idag känner till och kopplar samman med en politisk plattform som svp står på?

– Ofta är det de  initiala reaktionerna som är negativa, men när man ges chans och utrymme att sitta ned i lugn och ro med människor  ser många att man inte är den onda högerextrema nazisten de läst om i Aftonbladet. Det är inte alla som håller med mig i det jag står för, men de flesta kan till viss del sympatisera i några frågor.

Att mitt namn syns i politiska sammanhang har jag inget mot – i bästa fall kan jag inspirera andra att ta steget att vara offentlig förespråkare för kontroversiell politik.
Vanliga människor som saknar kontakt med nationella ( eller nationalsocialister ) undrar ibland hur man kan anse att en viss grupp människor äger rätten till en specifik markyta och andra grupper äger således rätten till sin egen. Fast inte samma. Är inte jordens mark allas mark?

. Givetvis är Jordens sammantagna yta till för de människor som lever just nu.- alla människor inte nödvändigtvis har en given rätt till att slå bo varhelst de önskar. Människan har alltid formerat sig på något sätt, där gruppen varit inkluderande mot vissa och exkluderande mot andra.  Jag tror att nationalstaten är den hittills bästa formeringen av ett samhälle.
Tänker du någon gång på hur andra människor i din närhet påverkas av ditt engagemang? Vad stärker det och vad skulle kunna få dig att avstå?

– Jodå, jag har givetvis hamnat i de tankarna. Men jag har alltid kommit till slutsatsen att det är frivilligt och upp till var och en att själv avgöra huruvida man vill dela eller förkasta mina åsikter.  Vän till mej är man välkommen att vara oavsett hur man uppfattar politiken och vilka förändringar man förespråkar.

Är du beredd att göra ett maktövertagande av Sverige genom en väpnad kupp för att enligt din syn rädda det trots att ni är i minoritet? Eller tror du på den demokratiska vägen? Genom val och liknande? 

Jag tror på den fredliga vägen – dock är jag medveten om att i vilket givet samhälle som helst där massan av människor känner missnöje  eller förtryck,  ovillkorligen kommer att resa vapen mot den härskande makten.
Låt oss hoppas att vi med fredliga metoder tillåts arbeta vidare på den inslagna vägen – och att man inte förbjuder åsikter, möten och demonstrationer.
När jag pratar med SvP:are så märker jag ibland att en del absolut inte ser sig som NS. Medan vissa inte alls hymlar med det. Hur är det möjligt att man kan vara med i en organisation som bär på de kriterierna som krävs för att benämnas som NS men själv inte ser sig som en?

-Det är en omöjlighet för mej att att svara på hur enskilda personer tänker, känner och uppfattar sig själva. Det vore förmätet av mej att ens försöka.
När dagens nazister, som du ju klassas som, har en ledig dag. Vad gör man då? 

Man arbetet ideellt, man umgås med familj och vänner. Jag brukar unna mej en sovmorgon.
Vad anser du om den mediarapportering som varit senaste tiden kring både nationella men även vänsterextrema Revolutionära Fronten? 

-Man kan sammanfatta rapporteringen som; hysteriskt vinklad och missvisande. Tex ser man hur media tillskriver enskilda nationalisters brott till hela rörelsen – medan brottslighet på vänsterkanten är just enskilda individers verk.  Man hyllar våldsamma individer som klätt sig själva med titlar som ”feminist”, ”homoaktivst” och ”antirasit”. Bär man en sådan uttalad titel, ja då ursäktas nästan vilket beteende som helst i kvällspressen.
Har du däremot av samma kvällspress tilldelats den något mindre smickrande titeln ”nazist”, ”högerextremist” eller ”främlingsfientlig” – då kan du räkna med att om du så mycket som tar fram ett verktyg ur en bil, i en situation du själv är hotad, så kommer du att ha utfört en sk nazistattack.

Hur upplever du att folks bemötande mot dig som enskild person har varit efter allt som hänt? 

– I mitt vardagliga liv har jag faktiskt inte märkt av någon markant skillnad.  Människor som känner mej vet vem jag är, oavsett vad som står i tidningen.

Kan du förstå att människor som aldrig kommer i kontakt med nationella är rädda för er ? Anser du att det finns fog för rädslan?

– Givetvis kan jag det!  De flesta litar till vad som står i media, vad som sägs i skolan etc. De har ingen annan information att gå på.  Det är hemskt att man lurar i människor, särskilt unga, att vi är farliga.
Jag välkomnar alla att bilda sig egna uppfattningar om både mej som person, och SvP som parti. Detta gör man genom att läsa och lyssna till vad vi själva säger, samt genom att träffa oss.
Avslutningsvis Daniel. Om du får bestämma. Vilken glass skulle du som är nazist välja att sluka i sommarvärmen?

Mjukglass! Med sån där chokladtopping som liksom stelnar när man doppar ned glassen i den.  Är det typiskt nazistiskt nog för bloggen? =)

 

Annonser

31 comments on “Intervju med Daniel Spansk / Svenskarnas Parti

 1. Svensk Nationalist
  3 april, 2014

  Hehe, min favoritglass har sedan barnsben alltid varit 88:an, trot eller ej.

 2. Daniel Spansk
  3 april, 2014

  Jag vill rätta mej själv.

  Givetvis är Jordens sammantagna yta till för de människor som lever just nu.

  Vad jag ämnade säga vara att alla människor inte nödvändigtvis har en given rätt till att slå bo varhelst de önskar.

  Jag hoppas dock att andemeningen gick fram i intervjusvaret.

  • Camilla
   3 april, 2014

   Vill du Daniel att jag lägger in den ändringen i ditt svar?

 3. Daniel Spansk
  4 april, 2014

  Om det inte är till besvär.

  • Camilla
   4 april, 2014

   Mäh..varför skulle det vara besvär? 🙂 bra du påminde mig för jag hade redan glömt. Fixar direkt.

 4. Fredrik Thorsson
  4 april, 2014

  Haha. Vad fint med ett hedersomnämnande! Jag är bara nyfiken på varför du väljer att gå nazister och rasisters ärenden. Och tycker det är bra konsumentupplysning att berätta om det långvariga fascistiska förflutna eftersom det möjligen förklarar varför du är så vänligt inställd till dessa grupper

 5. svenskinfo
  4 april, 2014

  Alla har samma värde, och rätt att komma fram. Mycket bra tycker jag, och intressant att få upplysningar om en värld man inte vet så mycket om. All respekt till dig Camilla, för din samhällsinsats. En välgärning för demokratin.

 6. Mark
  4 april, 2014

  Mycket intressanta artiklar. Tack Camilla. Att låta människor få beskriva sig själva och sina ideal/tankar/drivkrafter är ju inte så svårt egentligen. Ställ frågorna, publicera svaren.

  Och tack för svaren till Daniel också. Känner igen mig i mycket av svaren. Har en följdfråga dock för egen del: hur representativ anser du att du och det du beskriver här är för aktiviteten som helhet i SvP, enligt ditt sätt att se det?

 7. Camilla
  5 april, 2014

  @fredrik Thorsson Du är just nu den absolut roligaste personen jag har som kommenterar det jag skriver. Men du förstår, jag är lika rättvis mot som jag är mot vilken random nationalsocialist likväl som jag skulle vara mot Joel om jag hade någon kontakt med honom. När man har dragit krigsrubrikerna i vanlig media som sig bör så ger jag en kompletterande bild. Vet att det svider hårt. Du är mitt största bevis på detta Så tack ❤

  Här går det att läsa mer om mina fascistiska ådror:

  https://camillasvra.wordpress.com/2013/04/27/min-karriar-som-framlingsfientlig-host/

  http://arbetet.se/2011/08/26/hatet-i-sd-blev-for-mycket/

  @Mark Jag vill ju själv läsa saker direkt från källan och utan att jag lägger in mina egna personliga åsikter. Plus klipp och klister för det ska passa min agenda. Jag tror även på att människor ska ha rätten att tänka själva, eller rättare sagt: Jag har det kravet på folk. Så när de läst här ska de gå vidare och söka mer information och på så sätt bilda sig sin version. Tycker det är till stor del hånfullt mot vanligt folk att säga som många gör: Vissa åsikter och sanningar ska inte släppas fria för folk är inte kapabla att förstå dess farlighet och konsekvenser. Jag tror att människor visst klarar av detta. Annars skulle jag också köra med aftonbladets version.

  När det gäller din fråga så är jag osäker på om jag förstår den rätt. Jag tror det men vill gärna att du omformulerar den så att mitt svar blir rätt om du har lust med det.

  🙂

 8. Mark
  5 april, 2014

  SvP inrymmer ju många olika världsåskådningar. Som Daniel skriver: ”I partiet ryms individer med ett brett spektrum av politiska åsikter, och vi har medvetet högt tak i fråga om både tanke och åsiktsfrihet. Vi har medlemmar som de facto är intresserad av nationalsocialism, vi har före detta radikala vänstertänkare, vi har de med en mer borgerlig syn och vi har demokrater.” Jag är lite nyfiken på hur stor andel av SvP-arna som tillhör respektive gruppering där.

  Jag undrar också, med ovanstående skrivning i minnet, hur representativ/typisk Daniel är för SvP när han svarar att han önskar att man vill försöka ta över makten på ett fredligt sätt. Tycker majoriteten av personerna i SvP så eller är han en av få som tycker så?

  Skulle komplettera bilden att få svar på de frågorna. Just eftersom SvP är så spretigt så är det svårare än vanligt att få en bra bild av vad de verkligen står för.

  • Camilla
   5 april, 2014

   Nu är jag med på hur du menade Mark. Och det var så jag tolkade det i morse också.

   SvP påminner mycket om SD faktiskt. På det sätt att jag får uppfattningen av att många går med utan att egentligen stå bakom partiets hela partiprogram till 100%. Man väljer vissa tårtbitar och avstår andra. Jag har mött ett antal SvP:are som är allt annat än nationalsocialister eller ens vit makt-anstrukna. Dessa fattar jag inte alls vad de tycker att SvP kan ge dem. Då vore SD ett mer rimligt alternativ. Sen har du hard core-nazisterna. Och så har du dem mitt emellan.

   Det är detta som gör att jag har svårt att använda ordet nazister om deras medlemmar i tid och otid. Däremot så är det ändå alltid partiets struktur och program man ska gå efter.

   Jag skulle lätt kunna göra 10 likadana intervjuer med svp:are och jag får då helt andra svar än vad Daniel och Ludvig gett.

   Det som jag tycker är intressant är det faktum att folk dras till SVP utan att vara sugna och lockade av NS. Nåt gör de som får ”vanligt” folk att iaf nosa på dem. Men än så länge är det så svårt att göra nån vettig analys då de spretar och är för få.

   Där är SMR betydligt enklare. De som är medlemmar tycker alla samma sak. Har du pratat med en har du pratat med alla. Även om de så klart inte är överens om allting men allt är tydligare med dem.

 9. Svensk Nationalist
  5 april, 2014

  @Mark

  Jag är själv medlem i SvP och tycker nog att Daniels svar är väldigt representativa för partiet i stort. De allra flesta nationalister, även de mer militanta, skulle vilja se ett fredligt maktövertagande men många, inklusive mig själv, tvivlar på att det är praktiskt möjligt. Se Grekland som exempel där regimen jobbar för fullt för att förbjuda Gyllene Gryning. Liknande kommer ske i Sverige när SvP blir för stora. Däremot så tror jag att man kan nå långt med fredliga metoder både parlamentariskt och utomparlamentariskt genom att bygga upp en stark social, kulturell och ekonomisk infrastruktur.

  I stort är SvP:are överens om de grundläggande frågorna, det är mest mindre sakfrågor där olika åsikter finns.

  • Camilla
   5 april, 2014

   @svensk nationalist

   Du har så klart 100 gånger bättre koll än vad jag eller nån annan har som står utanför. Men jag blir lite kliande i huvudet av det sista du skriver. Jag får uppfattningen att man är överens om stora saker men ganska ofta så saknar man mer grundläggande kunskap om vad partiet faktiskt vill

 10. Svensk Nationalist
  5 april, 2014

  @Camilla

  Mycket handlar om hur man uttrycker sig och hur insatt man är i vissa frågor. Grunden till ett engagemang i SvP är ändå för att man vill se ett svenskt Sverige. Sedan behöver man inte vara insatt i rasbiologi eller anse att vita rasen är överlägsen för det.

  Vad gäller synen på NS så handlar det om vad man har för utgångspunkt. Har man bara hört den officiella beskrivningen av NS som en blodtörstig ideologi som innefattar diktatur och folkmord så är det klart att man inte tycker om ideologin. Om man däremot ser det som en rörelse som kämpade för tyskt Tyskland styrt av och för tyskar så är det en annan sak.

 11. Mark
  5 april, 2014

  Vad lägger du för betydelse i ”vit makt”? För mig är det tanken om att den vita rasen är den bästa och därmed predestinerad att genom det naturliga urvalet ta över hela jorden. Det var ju också den tanken som Hitler hade och nationalsocialismen står för (även om man verkar talar lite mindre om just den biten idag). Man kan ju dock tycka att ”detta området av vår jord ska vara etniskt svenskt” utan att hålla med om det ovanstående. Vill man att Sverige ska vara etniskt svenskt så passar ju inte SD. Det måste väl vara där den stora skiljelinjerna mellan SD och SvP går? (Men det kanske är det du menar med vit makt? ”vit makt ur lokalt perspektiv” =)).

  Jag får bilden av de som engagerar sig i SvP, likt dem som gör det i SD, gör det i form av ett politiskt engagemang. Det är enbart en del av ens liv, inte en primär identitet eller livsstil. Man är därför pragmatiska avseende detta engagemang – man förväntar sig inte att hålla med om allt till 100% när man engagerar sig politiskt. Man vet att det krävs kompromisser och man får tala (hyfsat) högt om detta kompromissande utan att det påverkar relationen med gruppen i stort. (SvP är iofs en sammanslutning som i sin nuvarande form bara kan fungera så länge som man inte har någon makt – man skulle få väldigt svårt att bli överens om vad man skulle göra om man fick makten att göra något. Tror jag.)

  SMR får jag bilden av att det är mer än bara ett politiskt engagemang. Det är en livsstil. Där finns en moralkod för den privata sfären. Jag tycker att SMR har tagit det politisk så långt åt det hållet att man – som typ av ideologi betraktat – landat i samma läge som islamisterna. SMR har kommit från det politiska hållet och islamisterna från det religiösa men båda grupperna vill säkerställa gruppens moral genom att ställa höga krav på de i gruppen ingående individernas moral. I den miljön blir det en helt annan sak att ha en avvikande åsikt från gruppen än i SvP-fallet.

  Detta är mina teorier i alla fall.

 12. Camilla
  5 april, 2014

  @mark

  Jag ogillar egentligen ordet Vit Makt. Får mig att tänka tillbaka på 90-talet och det som var då är definitivt inte idag. Det är värre eftersom bulorna har blivit svenssons och går i kostym. Plus att man har insett att genom våld vinner man inget, men i maktens korridorer kan allt vinnas.

  Men..det är ändå ett bra samlingsord om man vill generalisera på ett sätt som de flesta förstår utan att man behöver bråka om att märka ord.

  SMR är speciella. På alla tänkbara sätt. , Din liknelse med islamister är inte helt fel. För de är lika fanatiska. Det som driver dem. Tror att det är just denna fanatism som gör att jag inte tappar intresset för dem. Det är en utmaning att bara få svar på ett mejl ska du veta 😉 … MEN går saker som det är tänkt så kommer det faktiskt en intervju med en från deras ledning vilken dag som helst.

 13. Mark
  5 april, 2014

  DU borde ha fått den där Guldspaden Camilla. 😉 Du får reda på mer och på ett hederligt sätt dessutom.

  • Camilla
   5 april, 2014

   Jag tror på att ärlighet och raka rör om vad man vill är bästa metoden. Man får arbeta upp ett förtroende som man sen får se till att inte förstöra. Då går det mesta.

   🙂

 14. Svensk Nationalist
  6 april, 2014

  @Mark och Camilla

  Jag tycker du gör fel i din analys. För mig som SvP:are är inte nationalism något sidoprojekt. Det är inte så att jag tycker att svenskarnas överlevnad är något som bara skulle vara trevligt. Nationalismen är för mig en livsviktig uppgift och jag ser SvP som ett medel för att uppnå något som är så mycket högre än mig själv. Jag tycker att ni dra för stora skiljelinjer ibland mellan SvP och SMR eller nationalist och NS. Det som skiljer oss främst är organisationsstruktur och uttryckssätt. Vad gäller ideologi och övertygelse är det inte allt för stor skillnad. Mycket av de som ni ser som radikalt eller fanatiskt handlar om uttryckssätt.
  Ett något överdrivet exempel: ”Jag vill se ett etniskt svenskt Sverige”
  Jämfört med ”Jag vill se ett renrasigt svensk-ariskt Sverige så som de eviga naturlagarna har förutbestämt.”
  Andemeningen är den samma i båda meningarna men i mångas ögon så framstår den andra som mer fanatiskt än den första.

  SvP har en stark kärna i sin ideologi, nämligen ett svenskt Sverige, och detta är inte något som kan kompromissas. Det är också denna kärna som är den sammanhållande faktorn som kommer hålla ihop oss även om partiet växer och det uppstår meningsskiljaktigheter inom visa sakfrågor.

  Angående vit makt. Det är egentligen ett löjligt uttryck. Som vit nationalist premierar jag självklart min egen ras men det betyder inte att jag ser den som överlägsen i alla lägen. Överlägsenhet är något högst subjektivt. Det vi vet är att det finns skillnader dock. Vita har högre IQ än svarta men svarta har bättre fysisk förmåga inom vissa områden. Vi klarar kyla bättre, de klara värme bättre. Vad som är bäst är egentligen irrelevant. Det viktiga för mig är den vita rasens överlevnad och självbestämmande.
  NS:are nu som då har aldrig haft totalt världsherravälde som mål för den vita rasen.

  Det hela är svårt att förklara och man kanske måste vara nationalist för att helt förstå vad det är som driver oss. För mig är det så djupt rotat inom mig och jag skulle offra mitt liv för det.

 15. svenskinfo
  6 april, 2014

  Ja, det är svårt, när det tycks som att NS är det enda som grund, för ens tro, som kommunism för socialister
  ungefär, men det vore bättre att försöka finna en stark grund i nationalismen i sig, utan denna gamla lära. Det är så lätt att den leder fel. Inte bra, tycker jag.

 16. Fredrik Thorsson
  7 april, 2014

  Camilla:

  Jag förstår inte vad du menar skulle svida? Jag läser de flesta ”nationella nyhetsmedier” regelbundet, så jag är ganska van vid den typen av åsikter och myter som du sprider.

  • Camilla
   7 april, 2014

   Ändå återkommer du varje dag 🙂 du måste verkligen hata det du läser…eller….?

 17. Fredrik Thorsson
  7 april, 2014

  Självklart läser jag nationell media. Det är viktigt att känna sin fiende. Denna blogg tycker jag är viktig att kommentera eftersom du utger dig för att inte vara sympatisör med de nationella organisationerna, men trots det återger du okritiskt deras perspektiv och propaganda.

  Journalistiskt arbete innebär att undersöka, tolka och ställa kritiska frågor. Det du gör är bara att sprida deras propaganda.

  • Camilla
   7 april, 2014

   Har jag nånsin utgett mig för att vara journalist? Nä.

   Du har återigen fel. Precis som med allt ditt andra tugg 🙂

   Men som sagt.. kul att du ägnar din tid på mig. Ökar antalet klick vet du,

   • Daniel
    20 december, 2014

    Och ändå hanterar du ämnet mer som ”riktiga” journalister i hela vår omvärld gör, i jämförelse med deras svenska kollegor. Om man kollar på dansk TV:s hantering av Danskarnas parti och svensk medias hantering av SvP, så måste det vara en avgrundsdjup skillnad mellan hur svenska journalister och utländska media ser på sina uppdrag.

 18. svenskinfo
  7 april, 2014

  Det heter objektivitet och saklighet, när man återger sanningen, och inte förvanskar den åt nåt håll, som dagens pappersmedia oftast gör. Något som vi inte är speciellt bortskämda med idag. Propaganda är när man tar parti för nån sida. Men det är ju det du vill Camilla ska göra Thorsson. För du tål inte att sanningen kommer fram, tycks det som. Utan vill att din snedvridna propagandistiska ensidiga vänsterbild av verkligheten ska råda. Sanningen, verkar hos såna som dig, vara underordnad den stalinistiska ideologin, vilket är helt förkastligt.

 19. Fredrik Thorsson
  8 april, 2014

  Camilla:

  Din argumentation skulle nog ha mer tyngd om du hade bättre argument än bara ”du har fel” 🙂 Men argument och analys är kanske inte din starka sida? Det kan ju vara därför som du bara återger nationell propaganda rakt av tänker jag.

  Du gillar åtminstone uppenbarligen att berömma dig själv för att du gör saker som vanliga journalister inte gör. Och jag är glad för att riktiga journalister inte gör sig till propagandamaskiner för olika politiska rörelser, oavsett vilken rörelse.

  Uppenbarligen retar du dig mycket på mina kommentarer, men tanke på att du tar till alla knep du kan för att avskräcka mig 🙂

  • Camilla
   8 april, 2014

   Kämpa Thorsson. Kämpa 🙂

   Jag retar mig inte det minsta på¨dig. Tycker mer du är rätt underhållande. 😀

 20. svenskinfo
  8 april, 2014

  ”Och jag är glad för att riktiga journalister inte gör sig till propagandamaskiner för olika politiska rörelser, oavsett vilken rörelse.”

  Sant. Det är bara det, att de riktiga opropagandistiska journalisterna, inte finns, där du antagligen tror att de finns, utan någon helt annanstans.

  Camilla gör ett utmärkt jobb. Att låta allt tala för sig själv, är en perfekt metod, för att visa på nåt. Annars blir det lätt till propaganda, och trovärdigheten faller som en sten, som så ofta är med flertalet journalister av idag. Som Camilla gör det, blir det mycket intressant att läsa, när man får möta den intervjuades synvinkel på ett naket sätt, utan att det, som så ofta dödas av okänsliga journalisters hugg och slag i sina söndrande frågor. Vad kommer fram av det, mer än man redan vet, eller det man vill veta och bekräftar sig själv med. Där gör Camilla en stor gärning, som lyfter fram den intervjuades syn i fullt sken, så att vi alla kan se den. Om vi vill. Vilket annars inte skulle ha varit möjligt, då den hade försvunnit i all journalistisk ifrågasättandegröt. Det gör Camilla till en granskande journalist av mycket stort format, med mycket stor trovärdighet och värdighet. Kanske bland de största granskande journalister vi har i vårt land av idag. 🙂

 21. Mark
  8 april, 2014

  @Svensk nationalist

  Tack för dina svar. Förstår dina synpunkter. Naturligtvis kan man vara lika brinnande engagerad i SvP som i SMR. Det var inte så jag menade. Ursäkta om det lät som jag förringade SvP-aktivas engagemang.

  Det är svårt att hitta rätt ord för att fånga vad jag menar – att SMR verkar mer ”sektlika” kanske. Men återigen – jag har inte sett varken SvP eller SMP inifrån utan bara utifrån så jag är väldigt ödmjuk inför att jag kan ha fel på en massa punkter.

  Detta är en av de stora anledningarna till att jag gillar Camillas blogg så. Man kan få svar på frågor som man har som det är svårt att få tag på annars. Den här typen av öppen dialog är inte tillåten på många ställen i Sveriges offentliga rum.

  Detta inlägg kommer efter några dagar. Hoppas du ser det.

 22. svenskinfo
  8 april, 2014

  Helt rätt Mark. Det är det fina med Camillas blogg. Den är unik i sitt slag. Jag gillar den också skarpt just därför. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 3 april, 2014 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: