Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Intervju med Patrik Forsén / Nordisk Ungdom

Jag gick igenom alla mina gamla texter på bloggen och hittade en av dem som jag minns allra bäst. Handlade om när Nordisk Ungdom gick ut och sa att man lämnar den nationella världen. Märkligt nog så var den ,som det verkar, det allra första jag skrev om dem. Detta trots att jag under lång tid innan haft en väldigt bra kontakt med flera av organisationens medlemmar. Nordisk Ungdom har alltid varit lite av min favoritorganisation bland de nationella. Inte för vad de står för utan för deras sociala kompetens. Trots hårda diskussioner där vi aldrig varit överens så har det aldrig uttalats ett ont ord. Åtminstone inte upp i ansiktet. Deras aktioner är ofta både roliga och träffsäkra. Likaså har de aktioner i sitt bagage som jag blivit helhjärtat förbannad på och som jag även mått illa av.

Trots detta har Nordisk Ungdom varit dem jag skrivit minst om.
Under en period var det som att Nordisk Ungdom bara försvann. Många var säkra på att deras tid var över. Elaka tungor smattrade och skadeglada händer gnuggades.

Nu verkar det däremot som att Nordisk Ungdom gått in på sin andra andning och att det kommer att ske en hel del spännande saker kring dem. Helt klart så ska man hålla ögonen öppna tror jag.

Jag kontaktade Patrik Forsén som är organisationens talesperson för att helt enkelt kolla av läget.

 

forsen

 

Det har varit ganska tyst om NU under en lång tid. Men ändå verkar det som att ni varit fullt sysselsatta med olika saker. Ni har bland annat skickat ett stort antal personer till Ukraina. Vet att många utanför er värld ställer sig frågan: Varför?

I höstas hade vi vår största virala framgång i och med tårtningen av ”Tårtkvinnan” där filmen fick över 200 000 visningar på bara ett par dagar och vår nylanseringen ”Drömmen om Skandinavien”, även den i höstas, där vi presenterade en ny idégrund och en ny logotyp har skapat ett större intresse för oss. ”Drömmen om Skandinavien” var ett led i en längre tids internt förnyelsearbete som tagit mycket fokus, så jag kan förstå varför man kan ha upplevt det som att det varit lite tyst från oss.

När det gäller Ukraina så är vår ståndpunkt enkel. Vi kämpar för ett enat Skandinavien och ett fritt Europa. Med det menar vi ett Europa vars villkor inte längre dikteras från USA eller Ryssland. De ukrainska nationalisterna delar vår positiva syn på Europa och när de tog ledningen över den ukrainska revolutionen så var det självklart för oss att helhjärtat ge dem vårt stöd. Det stödet är minst lika viktigt idag eftersom deras kamp fortfarande pågår även om situationen i Ukraina delvis har förbättrats efter att nationalisterna lyckades få den gamla regimen på fall. Det är inte omöjligt att det blir en andra revolution, denna gång riktad mot de västvänliga makthavarna.

En av personerna som åkte dit var ju Fredrik Hagberg. Priset blev högt för honom. Han förlorade sin anställning inom försvaret. Var det något ni räknade med skulle kunna hända och ändå ansåg var värt?

Sedan Fredrik utnämndes till internationell kontaktperson sommaren 2013 har han verkligen tagit ett stort kliv framåt och blivit en av organisationens självklara ledare. Jag känner få människor som skulle offra allt för det han tror på men Fredrik är en av dem. Samtidigt är han som vilken ung man som helst. Det är sådana personer vi söker efter. Vi vill inte ha fanatiker utan vanliga män och kvinnor som kämpar för vad de tror på. Försvarsmaktens agerande var lite förvånande och mycket oroväckande. Samtidigt konstaterade de att Nordisk Ungdom inte på något sätt är en säkerhetshotande organisation och att man som medlem hos oss självklart får inneha en befattning i Försvarsmakten. Beslutet kändes närmast panikartat och jag är övertygad om att Fredrik skulle vinna en överklagan.

Vad kommer ni att göra av det ni lärt er samt de kontakter ni bör ha knutit under era Ukrainaresor?

Revolutionen i Ukraina visar först och främst att ingenting är omöjligt och att situationen snabbt kan förändras även här. Samtidigt så är vi inga revolutionsromantiker och våldet från regimen i Ukraina chockade hela Europa. Att det i en av våra europeiska huvudstäder nyss dödades runt 100 demonstranter, det är avskyvärt.

Vi som skandinaver har en unik möjlighet att fungera som en kommunikationslänk mellan olika nationalistiska fraktioner i Europa och det är där vi vill lägga vårt fokus i framtiden. Tyvärr stod de olika nationalistiska rörelserna runtom i Europa splittrade i Ukrainafrågan och det är vår största svaghet. Så länge vi inte tror på oss själva, på Europa, så kommer vi bara att fortsätta vara brickor i spelet mellan USA och Ryssland.

 

Jag vet att många anser att när nationella åker till Ukraina för at stödja en revolution så kommer man hem radikaliserad. Vi har ju sett en SvP:are som till och med gått så långt att han tagit värvning i den Ukrainska armén.  Finns det någon fara för att det kan ske tror du? Helt ärligt. 

Vi hade aldrig som målsättning att delta i revolutionen på ett praktiskt plan utan fokuserade istället på att knyta kontakter, berätta för dem om vår situation i Skandinavien och försökte lära oss så mycket om Ukraina och revolutionen som möjligt. Vi samlade förutom det in pengar till revolutionen och sista dagen bjöd vi på skandinavisk mat utanför Högra Sektorns högkvarter, något som var mycket populärt. Kaviar och knäckebröd uppskattades över förväntan!

De som är mindre vänligt inställda till den europiska nationalismen har som strategi att försöka splittra de olika ländernas nationella rörelser och partier från att närma sig varandra. När vi ser att SD grillas om ett eventuellt samarbete med Front National så ska vi veta att Front National på precis samma sätt grillas om ett eventuellt samarbete med SD. Samma tröttsamma strategi körs mot oss gällande vårt stöd till den ukrainska nationalismen. Vissa har till och med jämfört våra resor med jihadisternas resor till Syrien, det är på den nivån det ligger.

En annan sak som är lite intressant är försäljningen av Nationell Idag. Jag har ärligt inte alls full koll på hur den affären gick till mer än att jag vet hur tidningens struktur ser ut idag. Bland annat är du skribent där plus att Patrik Ehn har blivit chefredaktör. Har Nordisk Ungdom något med detta att göra eller är det bara du? 
Vi ser väldigt positivt på tidningens utveckling den senaste tiden och framförallt på beslutet att helt separeras från Nationaldemokraterna och bli en oberoende sverigedemokratisk tidning. Nationell Idag tar därmed ett steg in i den oberoende sverigedemokratiska rörelsen, en rörelse som vi anser oss tillhöra. Det är knappast någon hemlighet att jag och den nya styrelseordföranden för Nationell Idag, Björn Herstad, känner varandra väl och att jag helhjärtat stödjer tidningens utveckling, men samtidigt är det viktigt att inte blanda ihop korten för mycket. Mitt fokus ligger på Nordisk Ungdom och att bygga upp en slagkraftig aktivistorganisation till den framväxande skandinaviska rörelsen.

Jag ser ett annat samband också som gör mig nyfiken. Patrik Ehn är ju en fd SD:are som tillhörde vad iaf jag kallar bunker-falangen. Jag skrev en debattartikel på Svt Debatt i samband med att Ehn blev utesluten och varnade för att fler från den mer konservativa och nationalistiska sidan skulle åka. Ehn ger ju även ett starkt stöd åt Gustav Kasselstrand. SDU-ordförande som är mycket populär bland nationella, men inte alls av ledningen för SD. Nordisk Ungdom stödjer ju SDU och lustigt nog så skriver man på Nationell Idag att man vill ge ut en sverigedemokratisk skrift som ska granska just SD. För oss som kan alla turer inom SD anar ju att något är på gång. Kan du säga något om detta?
 
Det är helt naturligt att det i kölvattnet av Sverigedemokraternas framgångar också formeras en rörelse kring partiet, inte minst eftersom partiets ledning har gjort klart för alla att de själva inte har någon annan ambition än den rent parlamentariska. Den utveckling vi ser just nu är kanske det mest spännande som skett under mina år som aktiv. SD verkar ligga stabilt runt 10% och en riktig rörelse runt partiet håller på att växa fram. Vem vet vart det kan sluta?

Vad kommer att ske närmast framtiden? Några planer som ska sjösättas eller ser ni tiden an? Planer på expandering till de andra nordiska länderna? Med tanke på er organisationsnamn? Såg att ni är relativt aktiva i Norge. 

Med start igår (31 mars) kommer vårt fokus den närmaste tiden att ligga på aktivismen som tyvärr fått stå tillbaka det senaste året. Just nu håller 100 000 klistermärken på att sättas upp av aktivister runtom i Norden och ytterligare 100 000 klistermärken kommer att tryckas upp innan sommaren. Det är ett första steg att få de över tusen medlemmarna vi har att börja aktivera sig med ren vardagsaktivism. Samtidigt ska vi fortsätta att hålla fokus på det som har blivit lite av vårt signum; spektakulära och färgstarka aktioner. Till hösten planerar vi att öppna upp vårt nya sociala center i Stockholm om allt går enligt planerna. Det är faktiskt idag precis ett år sedan vi stängde ner Stacken och vi har insett hur mycket en lokal faktiskt betyder för organisationen, sammanhållningen och nyrekryteringen av medlemmar.

Vår målsättning är att expandera till alla nordiska länder och fokus ligger just nu på Norge där många väldigt bra aktivister har gått med oss på senare tid men vi har även fått aktivister i Danmark och Finland så det är inte omöjligt att vi kan etablera oss på allvar även där inom en snar framtid.

 

 

Annonser

6 comments on “Intervju med Patrik Forsén / Nordisk Ungdom

 1. svenskinfo
  1 april, 2014

  Intressant att läsa Camilla. Fascinerande. Men mycket tveksamt, för min del.

  Hör NU hemma hos ND, nån annanstans eller är de helt fristående från alla? Och skulle du bedömma att dom är nazistiska, eller bara nationella i stort?

  Intressant att läsa din kommentar också Mark, i förra inlägget menar jag. Det är nog mycket som du säger.

  • Camilla
   2 april, 2014

   Nä. Nordisk Ungdom är inte nationalsocialister. Jag brukar säga de bär på fascistiska drag,, då brukar de protestera lite och säga: Vi är etnopluralister 🙂

   De är nationella och de är etnopluralister.

 2. Svensk Nationalist
  2 april, 2014

  @Camilla
  Efter nylanseringen definierar de sig inte längre som etnopluralister utan bara som nationalister.

  • Camilla
   2 april, 2014

   Så är det säkert. Jag hade bara svaret jag fick nyligen i en diskussion på Twitter kvar i bakhuvudet. Då var det fortfarande även etno som gällde. Tack för rättelsen

 3. Alex
  12 april, 2014

  ”Jag brukar säga de bär på fascistiska drag”

  Intressant. Hur då tänker du? Mycket möjligt att du har en poäng där.

 4. Alex
  22 april, 2014

  Vilka fascistiska drag tänkte du på, och hur skiljer du dem från nationalsocialism? Jag är bara lite nyfiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 1 april, 2014 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: