Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Har Expressen öppnat Pandoras box?

Den gångna veckan har varit av ett sällsynt slag. Anledningen står Expressen för tillsammans med Researchgruppen då man samlat alla som skrivit på Avpixlat, Exponerat och Fria Tider. Jag skrev om detta tidigare i veckan, och hade då i bakhuvudet Researchgruppens löfte om att namnuppgifter mm enbart skulle publiceras om det fanns ett värde i det. Som t.ex. de namngivna SD-politikerna. Tyvärr gick det bara till dagen efter så kom det publiceringar av icke dömda privatpersoner. Ribban var satt.

Jag tillhör dem som verkligen mått illa av att läsa många kommentarer som sprids på olika forum som berör invandring, ensamkommande , brott begångna av människor med utländskt arv samt feminism. Tycker att speciellt Avpixlat varit en sopstation för hat då de vägrar ha en ansvarig utgivare som man kan hålla ansvarig för om brott begås i kommentarsfältetet.

Likväl anser jag att människor ska få ha vilka åsikter de så önskar. Och just en ansvarig utgivare gör det möjligt. Det är den ansvarige utgivarens skyldighet att säkerställa att kommentarerna inte bryter mot våra lagar som vi har vars syfte är att skydda människor från olika brott. Tyvärr så är det allt för många som inte riktigt fattat detta med att yttrandefrihet och åsiktsfrihet inte är samma som att man får skriva och säga precis vad fan man behagar. Men, om man är klyftig nog att avhålla sig från rasistiska okvädningsuttryck och hot så har man fri spelplan att säga vad man så önskar.

Om man som Expressen och Researchgruppen nu äntligen lyckats knäcka identiteten på ett gäng aktiva näthatare så borde de ha gått till polisen med uppgifterna. Inte vräka ut dem på löpsedlarna. Men pengar kan få vem som helst att tappa förnuftet uppenbarligen. Vilket detta handlar om. För tro inte nåt annat än att Expressen nu såg sin chans att få sälja lite fler lösnummer än konkurrenten Aftonbladet. Man ville även i sedvanlig kvällstidningsanda dra ut på lösnummersäljandet så till den grad att när man egentligen bara hade en handfull SD-politiker att hänga ut dag ett gick man vidare till privatpersoner. Som inte blivit dömda för något brott. Men hängas ut i Expressen skulle de minsann. Samtidigt som just Expressen väldigt sällan är de som avpixlar brottslingar och namnger dem samt lägger ut deras arbetsplatser. Och då snackar vi om DÖMDA personer.

Detta kan vara den fulaste soppa Expressen någonsin serverat oss. Tack och lov har inte protesterna uteblivit, snarare tvärsom.

Jag vet att Researchgruppens medlemmar mycket väl vet vad de skapat, tror dock inte att Expressens Thomas Mattsson fattar det.

Pandoras box har öppnats.

Fram tills denna vecka var det ganska status Que mellan den antirasistiska sfären och den nationella. Även om en grupp AFA:iter lever rövare så har inte den nationella världen gått till fysiskt angrepp. Man har fortsatt att bedriva sitt arbete på ett politiskt plan. Vad som skett nu skrämmer mig lite grann samtidigt som jag inte är förvånad. En eld har satts i brand, och när den falnar så finns där kvar en glöd som inte fanns tidigare, lägg på ett par vedklabbar vid rätt tillfällen så drar elden igång igen. I full styrka.

Thomas Mattson pratar om att det fria ordet hotas nu när man anmäls och när Nordisk Ungdom går till motangrepp och drar igång något man kallar för Journalistjägarna. Ursprunget kommer från det nya programmet Robert Aschberg ska leda “ Trolljägarna” Läs mer på nyhetsrummet.se därifrån kommer även skärmdumpen på deras bild. Om jag inte fattat allt helt fel så går det kort ut på att han tack vare Researchgruppens register på människors åsikter ska åka hem till dem och konfrontera dem för vad de skrivit på nätet. Jag hoppas verkligen att man innan verifierat och säkerställt identiteten på den anonyme så man inte ger sig på någon oskyldig.

aschbergnyhetsrummet.se

 

Nordisk Ungdom är kända för sina aktioner. Jag hävdar att de inte använder våld och hot. Får självfallet då alltid mothugg. Vilket jag förstår. Det beror på att min bedömning gör jag utifrån andra kriterier än vad de flesta andra gör. Kanske. För mig är det inte samma sak som att någon upplever något som hotfullt som att det de facto framförs ett hot. Tårtningen av kvinnan som tårade Åkesson är ett undantag. Där går man till fysisk attack. Jag kan även förstå Anna-Lena Lodenius känsla av hotfullhet när hon tittar ut och möts av synen av kors med namn på. Namn på svenska personer som mördats av människor med utländskt arv. Jag förstår det hotfulla. Däremot har man från NU:s sida ännu inte gått till fysiskt angrepp på det sättet att man misshandlar någon ect. Som jag skrivit om tidigare så dansar de hellre Hard Bass än slåss som andra väljer att göra. ( detta är även en sammanfattning då Nordisk Ungdom gick ut med att man lämnade den nationella världen )

This is hard bass

 

 

Vad de däremot är experter på är att skapa aktioner som väcker mycket starka känslor. Man vill vrida sig ur kroppen över vissa, man kan även skratta åt en rad aktioner och bli förbannad på andra. Det är deras huvudsyfte.

Därför är jag glad att det är just Nordisk Ungdom som nu tänker granska journalister. Finns ett hopp om att det då kan gå så schysst till som man kan förvänta sig under rådande situation. Finns andra grupper som jag skulle bli väldigt rädd för om de skulle ta på sig det “uppdraget”.

Frågan förblir ändå om ens Nordisk Ungdom kan hålla sig inom ramen för vad som är okej. Att det svider och känns jäkligt obehagligt får man nog tåla. De gör bara det journalister gör mot dem. Granskar dem och hänger ut dem. Ett ord som inte alltid är passade då det oftast handlar om normal vanlig journalistik som även nationella får tåla. Kommer man att gå för långt är den frågeställning som gnager mest i mig. Utgår jag från alla de samtal jag haft med en mängd människor från den nationella världen sista veckan så kommer det Expressen satt igång inte att blåsa över och vara glömt nästa vecka. Det gör mig oerhört förbannad.

Något som däremot inte har hörts lika kraftigt och tydligt offentligt är den glädje vänster autonoma jag pratat med uttrycker över det som skett. De, precis som sina motståndare önskar ju inget hellre än brinnande konflikter och våld på öppen gata. Man vill från båda sidor rasera det system vi har idag, och båda vet att det inte kommer att ske fredligt. Läs mer på Torbjörn Jerlerups blogg om just detta. Mycket läsvärt vill jag påpeka. Samt att på motkraft.net kan man läsa följande och har jag inte helt fel så är väl nån person i just Researchgruppen kopplad till just motkraft. har bett hen bekräfta men hen verkar inte ha tid att svara.

motkraft,net

 

Jag kan inte svara för er andra. Men det Expressen och Researchgruppen gjort leder till just det jag och många andra varnat för och försökt förhindra. En upptrappning av tonläget mellan vänster och nationella. Och tro mig. Nåt nytt föddes under veckan. Vad resultatet blir är än omlindat av ovisshet. Personligen räknar jag dock med att det inte kommer att bli ett trevligt 2014. Ber om att ha fel.

 

 

Annonser

8 comments on “Har Expressen öppnat Pandoras box?

 1. conny
  14 december, 2013

  Instämmer i din analys. Det känns som om man väntar på att någon ska hinna desarmera en stor bomb innan den exploderar. Om Avpixlat, som du nämner, så finns där fortfarande kommentarer som inte borde finnas där. Jag tycker dock att det blir bättre och bättre ju längre tiden går, och rasistiska kommentarer röstas snabbt ner av andra kommentatorer, vilket är bra. I övrigt ett mycket bra inlägg.

 2. Kaj
  15 december, 2013

  Så du menar att Researchgruppen borde gått till polisen med uppgifter som de skaffat sig med hjälp av ”tricksande” som är otillåtet, kanske även olagligt ??. Det vore väl bra, så kanske de själva blev undersökta.

  Sedan tycker jag å det bestämdaste att det är direkt felaktigt av ”gammelmedia” att klumpa ihop sajten Fria Tider med Avpixlat och Exponerat som man gjort. Är man ”inne” där så ser man att denna nyhetssajt är väldigt mångsidig och har en väldig spännvidd på sina artiklar. Man kunde egentligen lika gärna sätta ett eller alla epiteten: konservativ, frihetlig eller libertariansk på den. Att några ”nationella” sedan skriver i dess kommentarsfält är en annan sak.

 3. mirotanien
  15 december, 2013

  Ja Camilla, i din pessimistiska prognos tror jag du har fel…! Jag skrev nyss detta på Tobbes Medieblogg i en kommentar; jag sammanfattade veckans affär så här:

  ”Indicier på att denna Expressenkampanj (uthängningarna) slagit fel: inga märkbara delningar på Facebook och Twitter, även ”neutrala” bloggare är kritiska, ja bildat folk i gemen har inget till övers för Thomas Mattsson och Expressen idag. Det är min ovetenskapliga översikt av det hela.

  Epic fail, Expressen. Nu kommer efterräkningen. I form av tappad goodwill mm (som rättegångar; oavsett utgången kommer rättsprocesser i sig att behålla fokus på detta Expressennederlag). — Ingen inom internethögern kommer t.ex att frivilligt länka till Expressen längre, inte ens för att visa ”senaste dumt”. Expressen kommer att sakta tyna bort nu. Den kommer att helt ignoreras av folk som som räknas.

  Expressen har försökt sig på en Ardenneroffensiv och bränt upp värdefullt krut = spelat bort den lilla cred man hade kvar.”

  Slut citat. Det finns mer att säga i affären. Men Expressen har inte triumferat här, det är det jag ville säga.

 4. Peter
  15 december, 2013

  Varför kallas motsatsen till antirasister för nationalister? Det är ett hån mot Sverige som nation att förringa betydelsen av dessa människor. Precis som att misshandel i skolan kallas mobbing.

  Från och med nu kan vi än en gång slå fast att båda sidor är lika skyldiga, SMR har attackerat en lagstadgad demonstration. Kalla det pandoras ask eller vad du vill, idioter är de alla. AFA attackerar inte barn iallafall!
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18027848.ab

 5. Peter
  15 december, 2013

  Nu har Sd en gyllene chans att kunna deklarera sin avsky mot rasism och antidemokratiska krafter genom att öppet gå ut och fördöma den här attacken.
  Om de nu menar allvar med motstånd mot rasism..de har ju inte visat det tidigare (eller åtminstone inte opartiskt, vissa kommer ständigt undan oavsett vad de gör, tex Kent Ekeroth).
  Är dock ganska säker på att de sitter i soffan och gottar sig åt nyheten.

 6. Ragnar
  18 december, 2013

  Peter. AFA har attackerat barn och familjer många, många, många gånger.

 7. conny
  18 december, 2013

  Regeringen tillsammans med pressen har försatt hela landet i en livsfarlig situation. Statsministerns tystnad är talande, och majoriteten av svenskarna förstår inte allvaret i den situation som uppstått. De går hellre med i demonstrationståg mot ”våld och rasism” i stället för att mangrant ställa upp för demokrati och yttrandefrihet. Demokrati och yttrandefrihet är en förutsättning för att rasism och våld ska kunna bekämpas.

  Den svenska demokratin finns bara när den passar ett visst syfte (läs regeringens) och är inte bärande som i länder med riktig demokrati. Den situation vi har nu har mognat fram genom decennierna pga. frånvaron av riktig demokrati, och i takt med att folks medvetande om hur samhället är uppbyggt och styrs har ökat, så kommer protesterna och det efterföljande våldet. Alla säger sig ha rätt eftersom vi inte har en författning att utgå från.

  Alla styrelseskick har sina svagheter, men jag vill påstå att demokratins svagheter visar sig när den inte följs av beslutsfattarna, och då är det inte demokratins fel.

  Sverige behöver en författningsdomstol – grundlagen ändras efter behov – men Sverige skulle knappast kunna åstadkomma en sån domstol med demokratin som grundpelare. Vi har helt enkelt ingen erfarenhet av sådant tänkande, vi har alltid ändrat, lappat och lagat där vi ansett att det finns ett behov.

  I ett internationellt perspektiv flyter vi omkring utan att vara fast förankrade i en solid och demokratisk grund, precis som vi flöt omkring mellan tyskar och engelsmän under andra världskriget. Vi försökte vara alla till lags utan att ta ställning, och nu försöker vi med alla medel vara de som kommer hit till lags, och då schasas hemmafolket undan för att gästerna ska trivas. På så vis finns inget incitament för invandrarna att integrera sig i samhället. Vi får med nödvändighet ett splittrat samhälle, och det blir en inbjudan till olika politiska falanger att använda sig av våld för att uppnå sitt syfte.

  Sverige är och har de senaste två hundra åren varit en gummination som böjt sig åt ena hållet när problemen pressat på från det andra. Nu har dock denna filosofi nått vägs ände, och nu finns inget håll att vända sig åt. Nu måste vi inse att verkligheten kommit ikapp. Nu gäller det inte om vi ska få sälja vårt eget snus, nu gäller det om vi ska överleva som fri nation.

  • LegeNet
   10 september, 2016

   Tack Conny, för fantastiskt bra lägesbeskrivning. Naturligtvis helt aktuell, då inget av detta har förändrats — åtminstonde inte till det bättre.  Och tack Camilla, för ditt enastående försvar för förnuftets röst.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 14 december, 2013 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: