Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Är gatans nazism det enda som finns? Missar vi något?

Det sista året i mitt liv har kretsat väldigt mycket kring något jag alltid har rest ragg inför. Nationalsocialismen eller nazismen som man kallar det i folkmun. Jag har lärt mig så otroligt mycket mer än jag kunde ana. På både gott och ont. Om människor och om åsikter. Att enbart läsa om människorna som valt att hänge sig åt nationalsocialismens ideologi blir inte fullständig och korrekt bild har jag kommit till insikt med. Man måste våga samtala. Ynnesten jag haft att få följa och lära känna en del av dessa är och förblir ovärderlig för mig.

I början, då jag chockade många och upprörde starka känslor genom att ha mage att skriva att dagen i Bollnäs med den enda motståndsrörelse vi har i landet som är genuint följare av nationalsocialismen SMR, var riktigt trevlig, var många både rädda och övertygade om att jag snart skulle vara rekryterad till the dark side. Att jag även berättade om att deras ledare Klas Lund är en karismatisk man som man inte ska underskatta och döma ut enbart pga hans tidigare ageranden i livet, upprörde också starkt. Inte en enda gång har någon försökt att få mig att byta sida. Lika lite som jag förvisso försökt få någon av dem att byta sida. Kanske därför det har fungerat.

Under resans gång så väcktes min nyfikenhet ännu starkare. Dels på SMR som organisation, något mer svårflörtat får man leta efter, men även på vad som kunde finnas utanför deras värld. De är unika i sitt slag och jag kände att det kan inte vara så här alla nationalsocialister lever och verkar. När jag läser Expo som exempel så får jag den bilden. Att alla som valt denna ideologi är våldsamma och beredda att ta till vapen om det skulle behövas.

Det måste finnas något mer.

Och det visade sig att det var precis så det var. Det finns något större, mer svårgreppat.

För en tid sedan träffade jag en man. Vi blev mycket goda vänner. Han har hög social status och fint anseende och ett ansvarsfullt jobb. Han lyssnade så gärna på mig när jag bubblade på om min lilla passion i livet. Han ställde frågor som var kloka, eftertänksamma och även tvingade mig att tänka lite längre många gånger. Han satte lite spinn på min tankerörlighet i ämnet kan man nog kalla det. Han förstod mig bättre än många andra gör, insåg jag senare. Jag insåg även varför han förstod mig.

En dag bjöd han med mig på en middag. Jag förstod att något var speciellt med den kvällens upplägg. För jag fick inte prata om det. Just därför kan jag tyvärr inte skriva så utförligt om det som jag egentligen skulle vilja. Det mesta i detaljerna, de få som finns, är fingerade. Ett löfte är ett löfte för mig, ska jag bryta det krävs det att motparten är den som först hugger. Det är något vissa konspirationsteoretiker kan tänka på när de dagdrömmer om att jag är anställd av SÄPO.

Flådigt villakvarter i min hemstad. Där de lagom rika bor. Välskötta trädgårdar och inga ungar som belägrat gatan med bandymål som stoppar trafiken. Äldre män som puttrar runt på sina värsting modeller på åkgräsklipparen och fågelkvitter är nog det mest uppseendeväckande man kan se på en sådan gata. Så länge man står på utsidan. Skenet kan bedra om vad som försiggår bakom den vackert slingrande växterna som letar sig uppåt utmed husfasaden.

På uppfarten står det fem bilar parkerade. Två av dem är utlandsregistrerade. Audi och BMW tycks vara bilmärkena som man ska ha på den här middagen noterar jag. Att påstå att jag är nervös just där och då innan jag knackar på dörren är en mild underdrift. Ibland tackar jag min lyckliga stjärna för att jag äter betablockerare.

Min vän öppnar dörren och välkomnar mig hjärtligt. Där inne möts jag av sex andra män. Alla med stor pondus och snyggt klädda i kostymer som definitivt inte kommer från Dressman. Man pratar engelska då två är från andra länder i Europa. Jag får vara på alerten hela tiden för min engelska är allt annat än bra. Låt oss säga att den skolengelska vi får lära oss håller inte riktigt samma nivå som lite överklassengelska gör.

Den insikt och kunskap jag tillskansar mig under de timmarna där, tillsammans med kultiverade, socialt ansedda och bildade människor är en ögonöppnare för mig. Jag är inte bildad i skolbänken, jag saknar enormt mycket kunskap i historia som rör nationalsocialismen och i mycket annat. Vad jag däremot har är min enorma vilja att förstå och lära mig om vad som sker i mitt land och i länderna runt omkring just idag.

Jag är van att lyssna till arga människor, van till att ha diskussioner som sällan är ideologiska utan mer befästa i konkreta saker. Så som att Husbykravallerna är invandrarnas fel, gruppvåldtäkterna är invandrarnas skuld. Judar är roten till allt ont men sällan får jag gedigna svar på varför. Eller så är det muslimernas fel, om man pratar med SD:are och CounterJihadister.

Därför var det ytterst intressant att få lyssna till ideologiska samtal och berättelser. Skapade enkom för att jag skulle få lära mig mer. Inte för att övertyga mig om att jag har fel syn på vad som är bäst för samhället, inte för att försöka få mig att köpa deras argument. De gav mig en liten del av sin värld. Skrämmande i mångt och mycket, men det var ändå ärligt. Och att förstå är ibland mycket svårare och mer skrämmande än att skydda sin egna personliga dogm så till den grad att man vägrar att våga lyssna.
Vad jag lärde mig innan den dagen, under den dagen och efterkommande dagar är att vi underskattar spridningen av människor som är hängivna nationalsocialismen. Vi stirrar oss blinda på 90-talets skinnskallar och Sverigedemokraterna. Vi har så fullt upp med att underminera människor som mig själv, genom att kritisera att man ger organisationer som exempelvis SMR och SvP uppmärksamhet och att man istället för att upplysa agerar som megafoner. Vi ägnade massor med spaltmetrar tidigare för att lyfta upp hur farliga dessa grupper var, då de var marginaliserade på riktigt. Idag när de växer rejält, mycket tack vare sina egna proffsiga satsningar på internet så heter det att de inte ska tas på allvar.

Ni har fel.

Det är så mycket större än ni tror. De ska tas på största allvar. Men det finns något bakom om dem. Människor som sitter på maktpositioner i våra samhällen vi vanligt döda nog aldrig ens skulle kunna tänka oss. Människor som redan idag har makt över oss på olika sätt. Människor vi anser är kloka, förtroendeingivande och kompetenta. Människor som vi litar på att de sätter vårt bästa före det mesta.

Vi är kanske inte riktigt framme än vid den tiden då vi behöver förstå oss på nationalsocialismen. Men den kommer. Åtminstone om världen fortsätter att må så dåligt som den gör idag. Och som jag inledde med, det är stor skillnad på att läsa sig till fakta och nöja sig med det mot att läsa på men samtidigt skapa sig en större förståelse om vad som driver och framför allt, vad som idag 2013 får människor att köpa konceptet.

För mig är yttrande och åsiktsfriheten helig. Den ska gälla alla. Även nationalsocialister. Vill göra det tillägget utifall någon läser texten som Fan läser Bibeln och känner att detta är en uppmaning att stoppa någons åsikt. Så är inte fallet. Däremot vill jag på ett enkelt sätt göra en del medvetna om att det finns mer att se bakom träden. Kanske den enkla vägen en dag inte visar sig vara det rätta valet. Jag har ingen aning.

Vissa dagar tänker jag extra mycket på dem som säger att jag är en megafon för nationalsocialister och högerextrema. Har de rätt eller har de fel?

Kanske bidrar jag till att öka intresset för organisationer som SMR och SvP genom mitt skrivande om dem, men om så är fallet så är det en så liten promille att det är försumbart. Kommer alltid att stå fast benhårt vid min övertygelse om att vi lever i en ny tid, där nya metoder kommer att krävas. Lika övertygad är jag att alla har rätt att få veta sanningen, även om den är till fördel för grupper som även jag själv inte ser som svaret på gåtan om hur vi får en fredlig värld. Tänk bara på att sanningen aldrig är solklar, den ser alltid olika ut beroende ur vems ögon den återberättas. Däremot finns det alltid de som medvetet ljuger och förvanskar så att sanningen inte ens finns med. Lika trött är jag på att få höra att jag ska ändra min retorik så att jag får det att låta som att vissa är värre och sämre än de är. Det är lite att nagga på sanningen. Och nej. För mycket står på spel för att jag ska bli sån. Glöm ej heller bort att man alltid måste söka sina egna källor, man ska aldrig ta till sig saker för lätt. Även så måste man ta till sig delar från många, för som jag sa. Sanningen är inte enkel. Den är inte svart eller vit. Och alla fokuserar vi på våra egna bitar som vi väljer att berätta om, de bitar som saknas måste man själv fylla i med. Komplettera allt ni vill veta mer om.

Mycket text om inget konkret. Jag vet det. Men kanske går min högst personliga underliggande tanke med texten fram. Jag hoppas på det.

 

Annonser

4 comments on “Är gatans nazism det enda som finns? Missar vi något?

 1. Mia
  22 juni, 2013

  Med demokratin och dess maktgalna ledare behöver vi nationalsocialismen. Något måste stoppa galenskapen.

 2. Åsa Nilsson
  22 juni, 2013

  Mer text om inget konkret, men något jag kom att tänka på när jag läste. För många år sedan var jag på en föreläsning med en avhoppad nazist. Tror det mest handlade om vitmaktmusik, minns inte vem. Han talade om detta med ”fin-nationalsocialisterna”, att de utnyttjar ”gatans nazister”, som de egentligen djupt föraktar, för sina syften. Det har jag aldrig kunnat glömma av någon anledning. Och det dök upp igen när du beskrev dessa människor i fina bilar…

  • Camilla
   22 juni, 2013

   Åsa: Ja, det där har jag också hört talas om genom åren. Och lite så är det alltid tror jag, oavsett vad det handlar om. Religion eller politik. Det finns alltid någon som står högre upp.

   Däremot så anser jag, av vad jag har lärt mig, att det inte gäller för SMR. Där är det ett solklart ledarskap som inte kan ifrågasättas. Där styr inga gubbar i kostym.

 3. StenSture
  22 juni, 2013

  Nationalsocialism är naturligtvist en bra sak. Alla folk har moralisk rätt att leva i enlighet med sin egen kultur i sina egna länder. Att påstå något annat är rasism och folkmord. Sverige är svenskarnas land och arvslott. De som hävdar motsatsen är de verkliga rasisterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 22 juni, 2013 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: