Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Realisten & aktivister från SvP hängde ut oskyldig man som pedofil

Jag vet inte många som gillar pedofiler , hur kan man det liksom? Många är av den åsikten att en dömd pedofil ska hängas ut för att skydda andra barn. Jag kan förstå hur man tänker, men jag anser att faran med att vem som helst ska ha den makten är för stor. ( läs mer här ) Nu har det skett ett sånt praktexempel på just detta. Svenskarnas Partis nättidning Realisten.se skrev igår en artikel om en aktion som utförts i SvP:s namn mot en man i Borås. Det finns dock ett krux. Ett väldigt stort sådant. Mannen var frikänd i hovrätten. Detta redan 2006, alltså för sju år sedan.

Man kan läsa om hela historien på bt.se . Bland annat skriver man så här:

 

Sent på onsdag kväll tog sig aktivister från högerextrema Svenskarnas parti till mannens bostadsområde i Borås. Man satte upp banderoller längs en större väg där mannen hängdes ut med fullständigt namn och texten ”pedofil i området”, och delade ut flygblad i brevlådor i området med samma budskap.

 

Som svar på detta säger idag SvP:s ordförande Stefan Jacobsson på bt.se att detta inte är en aktion som partiledningen haft något att göra med och man ska även ha fått uppgifter från aktivisterna att när dessa kontaktade tingsrätten så ska man där bestämt hävdat att ingen överklagan i fallet gjort.

Realisten.se gör helt rätt och erkänner att man litat på uppgifter man fått utan att själva göra en källgranskning. Eller gör man det verkligen? Nej, man lägger skulden på hovrättens sökning i dataarkivet. Ska man skriva en sådan här artikel där en människa hängs ut och kan få hela sitt liv förstört, inklusive eventuella barn och maka/e så ska man alltid själv dubbelkolla fakta.

 

Under kvällen har dock Borås Tidning hävdat att mannen friades i hovrätten. Om det är så beklagar vi publiceringen och vill rikta en ursäkt till mannen. Vi har i sak inte publicerat några felaktigheter då artikeln i huvudsak handlat om aktivisternas handlande, men vi har också berättat om den faktiska domen i tingsrätten, men gjort felet att lita på informationen som aktivisten som ringde till hovrätten fick. Sannolikt har hovrätten endast sökt i dataarkivet där äldre mål inte finns.

 
För mig personligen luktar det efterhandskonstruktion lång väg. Men jag ska självfallet ha i beaktande att det kan vara precis så som aktivisterna påstår. Det får framtiden utvisa i och med att det gjorts en anmälan om grovt förtal och en eventuell förundersökning kan kanske ge oss det korrekta svaret.

Men oavsett så är dessa aktioner och metoder förkastliga. Jag är för ett register där återfallsförbrytare av grova brott kan förekomma, även så att allmänheten kan få ta del av dem. Dock vet jag inte hur ett sådant skulle kunna fungera i praktiken, för är det något vi måste värna om så är det rättssäkerheten. Vi får aldrig riskera att någon oskyldig drabbas av sånt här, oavsett hur mycket vi kan hata pedofiler och veta om vilken skada de åsamkar sina offer.

Detta som skett skadar SvP:s trovärdighet. Speciellt om det kommer att visa sig vara en efterhandskonstruktion. Då hade det varit mer renhårigt att direkt erkänna att det finns aktivister som på eget bevåg agerat och varit farligt oaktsamma. Och sen skulle de få lämna partiet. Men vad vet jag? Kanske är detta något SvP ser mellan fingrarna på? Kanske har aktivisterna rätt, man har fått felaktig information? Kanske kommer man att utreda internt vad som skett och sen agera?

Idag har många chansen att ta ställning till vad de anser om rättssäkerheten. För mig personligen är aldrig oskyldiga offer värt vinsten av att få utlopp för ogenomtänkta och kortsiktiga lösningar.

Det ska bli intressant att se resultatet av detta, dels för att det säger en del om svp som organisation om man inte alls fått ut felaktig information utan helt enkelt struntat i att kolla om det överklagats men även dels intressant om det visar sig att man har rätt och då blir briserna i hovrättens system väldigt viktiga. För de ska fungera. Oavsett om det är rätt eller fel att hänga ut dömda personer.

 

 

Annonser

5 comments on “Realisten & aktivister från SvP hängde ut oskyldig man som pedofil

 1. michaeleriksson
  14 juni, 2013

  Överhuvudtaget vore det bra om det blev ett slut på den sexbrottshysterie som har spridit ut sig så katastrofalt (om än typiskare från vänstersidan eller feministerna). I USA har det tyvärr utartat så långt, att sexbrottsdömda till del aktivt måste föreställa sig som sådana till grannarna när dem flyttar…

 2. Gustaf
  16 juni, 2013

  @michaeleriksson

  Hysteri? Den är väll ändå befogad i så fall. Övergrepp mot barn anses vara det värsta tänkbara bland de flesta friska människor.

 3. Gustaf
  16 juni, 2013

  Jag tror inte felet ligger på aktivisternas sida. Nationalister är i regel ärliga människor.

 4. Richard
  17 juni, 2013

  Stefan Jacobsson verkar ljuga sig blå till tidningen.

  Alla med insyn vet att Högt ansedda medlemmar arbetar med nätverket ”Stoppa Pedofilerna”. Åtminstone tre gånger nu har de hängt ut oskyldiga.

  Nätverkets grundare Michael Skillt har även försvarat när man hängt ut oskyldiga att man gör egna bedömningar i ärenden.

  Lägg ner skiten !!!

 5. Michael Eriksson
  22 juni, 2013

  @Gustaf

  Att ett visst brott är hemskt eller sjukt räcker inte för att rättfärdiga den stämmning som delvis råder. Man måste även betrakta faktorer som hur ofta brottet faktiskt uppträder och vilka konsekvenser föreslagna motåtgärder har. För att ta ett extremexempel på ett näraliggande område där även Sverige var beträffat: https://en.wikipedia.org/wiki/Satanic_ritual_abuse

  (Så illa är det inte när det gäller pedofili, men det är ofta illa nog—och problemet måste bekämpas med rationella inskattningar och åtgärder, inte känslo- och rädslodrivna överreaktioner.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 13 juni, 2013 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: