Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Vad skiljer högerextremt våld från vänsterextremas?

Jag borde skriva om Husby. Jag borde skriva om Umeå, Borlänge, Uppsala och Lysekil. Jag borde skriva om medborgargardet. Jag borde skriva om så många olika saker. Men det stannar vid ett borde.

Tänker fortsätta med det jag gör bäst. Megafon för de högerextrema enligt vissa anti-rasister, medan många andra uppskattar det jag skriver eftersom det ger ibland en förklaring som är lättare att förstå sig på och är man intresserad så behöver man förstå.

Det som skedde i Husby och sen fick ett par copy cats i andra städer i betydligt mycket mindre skala gjorde vissa grupper väldigt glada. Det ska vi inte förneka. För många av dem som är emot ett mångkulturellt Sverige vill se kravaller och upplopp där polisen står oförmögna att stoppa det som sker. Svaret på varför är lättbegripligt och ingen hemlighet alls. Ju mer det brinner i invandrar täta områden desto mer förbannade blir människor och får det hålla på så växer hatet till slut. Man tappar förr eller senare orken att förstå bakomliggande orsaker, speciellt om man bor på ett ställe där förortsproblematiken inte existerar. Detta utnyttjas och kommer att utnyttjas.

 

 

Jag har sett väldigt många ta kraftigt avstånd från de nationella den senaste veckan, med argument som har varit allt från tokiga påstående att de är utklädda cowboys som leker att de är indianer ( en udda omskrivelse ) och själva tuttar eld på första bilen och sen springer där ifrån till bra och konkreta faktabaserade argument.

Jag har sett allt för många vanliga människor säga saker som “ Bättre med tio flaggor från svp än 1000 brinnande bilar “ och en ilska så otroligt stor och frustrerad över att man väljer att förstöra för andra ( exempelvis skolor, dagis, bilar som människor måste betala självrisk för, hemtjänstens bilar, riskerar livet på sjuka då ambulans inte kan köra fram, räddningstjänsten blir attackerade likaså polisen. Dessa som är våra grundpelare i samhället. ) Dock verkar det som om ilskan lägger sig relativt snabbt. Demoskops undersökning idag tyder på just detta. Läs den här, den är viktig i sammanhanget.

Det är här lätt att skylla på de nationella för vad som sker. Eftersom dessa hörs och syns väldigt mycket. Och även om de inte är sena på bollen och gör vad de kan för att få branden att brinna ännu kraftigare så är det ändå inte de som startat upploppen. Glöm inte det.
Många fokuserar allt mer på att bekämpa nazismen och nationalismen istället för att lägga mer möda på att fixa det som blöder. Får man på ett läkande plåster på det så kommer den nationella rörelsen inte att kunna dra nytta av en samhällssituation som inte är så optimistisk alla gånger. Inte sagt att man ska acceptera att man samlas i hundratal för att slå ner bilbrännande ungdomar. För det är mer det man varit ute efter i helgen än att skydda egendom och folk.

MEN ..

Vi glömmer en sak. Och varje gång jag eller någon annan påpekar det så kommer standard svaret: Jag är emot allt våld. Sen är det tyst. Då har man gjort sitt.

Jag pratar nu om några som är minst lika farliga som högerextrema kan vara om de vill vara det. Jag pratar om några som själva inte drar sig för att använda våld som metod.

Vänsterextremisterna.

Hur många av deltagarna i upploppen i Stockholm tror ni kan kopplas till den mer extrema sidan hos vänstern? Hur många tillhör de facto den autonoma vänstern? Jag kan inte svara på det, men jag är övertygad om att de är de nationella numerärt överlägsna.

När man under vänsterns flagg ( min egen ska tilläggas ) så förlåts man ganska direkt. Man hängs inte ut som hatare eller samhällsfarlig.

Vad vi kan vänta oss de närmaste åren är et ökat våld mellan dessa två grupper. Och när det sker vill jag, eller jag kräver, att ni ska vara väldigt medvetna om att det inte handlar om en god och en ond sida. De är precis likadana. Ingenting skiljer dem åt. Mer än synen på människors rätt att vistas i landet. Ska vi prata om hotet från den nationella världen så ska vi i samma andetag även prata om deras motpol. För det är kaka som söker maka.

Lämnar er med ett klipp där ni kan se metoderna Revolutionär Front använder sig av och anser är helt okej. Och jag har inte sett många protester om det. Märkligt va?

 

Annonser

23 comments on “Vad skiljer högerextremt våld från vänsterextremas?

 1. Peter Bäckström
  28 maj, 2013

  Tror faktiskt att extremvänstern har mer stöd i landet än sin högra motpart, många är less på högerns intolerans. En misshandlad Sd-politiker får reaktionen att ”han får skylla sig själv”.

  Men våld är våld oavsett vem som drabbas.

  En skillnad är dock att nazisterna på 90-talet beväpnade sig med militära vapen och rånade banker för att finansiera sin verksamhet. Dessutom mördade de mer eller mindre på löpande band, varav två var poliser.
  Har extremvänstern varit ens i närheten av sådana tilltag?

  • Camilla
   28 maj, 2013

   Peter: Jag har inga bra länkar att ge dig exakt nu om vänstervåldet och hur det ser ut och har sett ut. Men kika på BRÅ där finner du intressanta uppgifter om väldigt mycket. Återkommer med ett bättre svar i morgon.

 2. Camilla
  28 maj, 2013

  Kan tillägga Peter att jag vet att det senaste tiden skett attacker på speciellt värmländska nationella senaste tiden. I olika grad men antalet är inte att förringa. Saken är den att det kommer att bli allt mer synligt. Det är det som är viktigast nu, inte vad som skett på 90-talet. Vi lever här och nu,

 3. Lars Sjöblom
  28 maj, 2013

  Gällande att extremvänstern skulle ha mer stöd bland svenska befolkningen finner jag inte speciellt trovärdigt. Dock är det tydligt att det inom media rör sig många människor med förflutet inom radikala vänstergrupperingar, såväl inom statlig teve som kommersiell. Detta befläckar självklart något som borde vara praxis dvs en opartisk ställning.

  Som svar gällande vapen på 90-talet så kan man dra historien längre bakåt till 30-talet då både kommunister och nazister beväpnade sig med militära vapen. Det fanns även på 90-talet vänstergrupperingar som likt VAM förberedde sig på väpnad kamp. Men det Journalistiska värdet i en sån rapportering är förmodligen inte lika säljande eller attraktiv. Sånt glöms ofta bort med tiden.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Blekingegadeligan
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ambassadockupationen_i_Stockholm_1975
  Dessa grupperingar både rånade mördade och begick terrorism

  Jag ställer mig frågande om det har gjorts en seriös undersökning kring våld från Socialister/Extremvänstern mot oliktänkande i Sverige.
  De fall du nämner är sk uppmärksammade fall när media har lyft fram och uppmärksammat högerextremt våld.
  Men gällande brott och terrorism så visar Interpol ett tydligt ökat mönster i hela Europa och det är inte högerextremisterna som leder tabellen.
  http://www.businessinsider.com/left-wing-terrorism-surges-in-europe-2010-9

 4. Peter Bäckström
  28 maj, 2013

  Min åsikt är att samhället fick nog av de högerextrema under 90-talet och därför är det fortfarande relevant eftersom det finns i medvetandet om vad de kan ställa till med. Eftersom vänstern kämpar för en ”god sak” när det handlar om aktioner mot högerextrema så är det moraliskt rätt på något sätt. 90-talets nazister la ett tag beslag på svenska flaggan och nationalsången vilket gissningsvis var orsaken till att skolor valde bort dessa företeelser vid skolavslutningar. Detta använder nu ”nationalisterna” i sin argumentation när det talas om ”svenskfientligheten”. Dessutom har vi ett välkänt parti i riksdagen som är sprunget ur 90-talets nazister och andra högerextrema grupper.

  Därför kan man inte bara bortse från den historia som ägde rum för bara drygt 10 år sedan. Visst vi lever här och nu men för att förstå nutiden måste vi blicka bakåt också, emellanåt ända till 1930-talet.

  Sen undrar jag varför man använder en benämning som ”de nationella” om högerextremisterna? Visst, de anser sig vara nationalister men enligt ne.se är nationalismen något annat. (http://www.ne.se/article/article.jsp?i_art_id=267265&originalURI=/nationalism)
  Kan det bara vara så att man försöker komma bort från rödmärkta ord som nazist och nationalsocialist och använda nya termer som inte väcker lika mycket känslor?

 5. teddysailor
  28 maj, 2013

  Peter:
  Jag tror dock inte att extremvänstern har mer stöd än sin motpart. Önskar du hade rätt, men de ”socialistiska vänner jag har är skit rädda just nu och många har börjat lyssna på Åkesson och jag är en av dem. Den rådande stämningen som jag uppfattar den är ” varför ska vi anpassa oss, varför ökar våldet, varför uppluckras moralen. Högerns intolerans, där förstår jag inte vad du menar, om du inte med intolerans menar begränsad invandring tills vi lyckat hjälpa de invandrare som behöver vår hjälp nu. Hoppsan, var jag rasistisk där? I dagens samhälle så måste man passa sig noga. Just det, passa sig noga. ”En misshandlad SD-politiker får reaktionen att ”han får skylla sig själv”. Det var milt! Det är Fredrik Reinfeldts kommentar till Jimmi Åkesson när en SD politiker blivit misshandlad. Där har du förvisso helt rätt i högerns intolerans (du träffade även rätt med att det faktiskt var en höger man). Allmänt avskaffande av politisk frihet alltså, eftersom även du fallit för den nya doktrinen. Så går vi vidare. Du pratar om nazister. Jo jag vet, för er är alla som har en åsikt om invandringen nazister. Jag har börjat vänja vig vid det nu. Vad jag inte vet är din och vänsterns definitioner på nazist, rasist och nationalist. Det skulle roa mig att veta på vilka grunder ni stämplar folk. Hur skulle du tycka om någon kallade dig stalinist? Jag tror personligen inte att det funnits mer än möjligen tre, fyra nazister samtidigt i Sverige sedan andra världskriget. Korkade copy cats med mer eller mindre flummiga rasistiska ideologier har det naturligtvis funnits en hel del. Även dårar som försökt glorifiera Hitler. Men det har man gjort med Mao också, och han tog livet av enormt många fler. Nationalist. Eftersom skinnhuvudena snodde flaggan och nationalsången redan på sjuttiotalet, så är svensk stolthet (som vi en gång var så glada i) helt borta. Vi borde gjort som Kanada i stället. Nu är allt nationalistiskt fult och av låg intelligenta människor automatiskt kopplat till nazism, så är vi där igen.
  Så till nästa grej.. ”Har extremvänstern varit ens i närheten av sådana tilltag?”
  Baader- meinhof, Action directe, Tupamaros. Vill du ha fler?
  Så till sist höger, vänster? Jag är inte höger! Senast röstade jag på V, men det kommer jag inte göra igen. Tror ni inte att det är dags att släppa blockpolitiken där. Annars får vi bara nazister och stalinister kvar.
  Undrar hur framtidens historiker kommer presentera dagens verklighet. Turbulent är det minsta man kan säga.
  Nåja då har den här kommunist-nazisten sagt sitt.

 6. teddysailor
  28 maj, 2013

  Min åsikt är att samhället fick nog av alla extrema under 2000-talet.
  ”Kämpar för en god sak”.. utan förklaring.
  ”moraliskt rätt på något sätt” … utan förklaring.
  ”Därför kan man inte bara bortse från den historia som ägde rum för bara drygt 10 år sedan. Visst vi lever här och nu men för att förstå nutiden måste vi blicka bakåt också” Det tycks fattas bitar där…
  Ja sedan är vi tillbaka med mer nazist nazist nazist. Eftersom det kommer från en extrem stalinist så bort jag inte bry mig. De älskar all den där propagandan så mycket att man skulle tro att de var sionister och kommer tuta nazist i tusen år så fort någon har något att säga om folkförflyttningar. Visst jag kan göra samma sak om du vill och prata om Stalins och Maos förtryck och hur det satte spår av våldstendenser i den svenska våldsvänstern. Men det gör jag inte därför att jag själv är kommunist. Extremvänstern betyder i dag ökad invandring och extremhögern betyder minskad invandring, ja så att man kan hålla isär vad som är höger och vänster menar jag för de som har svårigheter med modern terminologi

  Jag tycker människor ska bedömas efter sina handlingar, inte efter sitt ursprung och då ligger stenkastarextremisterna dåligt till i dagens ljus, men det är ju vad jag tycker.

 7. manen
  28 maj, 2013

  Med tanke på att man kan bli utesluten ur facket enbart pga att man är med i Sverigedemokraterna och att vissa nationella(oavsett partitillhörighet) har fått det jävligt otäckt i det privata tack vare rötägg inom AFA så visst har extremvänstern, tyvärr, i mångt och mycket blivit det de skulle bekämpa. För extremvänstern ses varje försök att släppa in Sverigedemokrater i debatten, varje demo som nationella anordnar och som inte får en motdemo som steg på vägen mot ett samhälle som enbart påminner om tredje riket; samma skräckbild finns hos vissa extremare Sverigedemokrater samtidigt som andra delar av den högerextrema rörelsen har helt andra planer och ser snarast ett etniskt och kulturellt ”rent” Sverige som sin idyll.

  Det är jävligt mörkt nu, tyvärr 😦

 8. Lumik
  29 maj, 2013

  ”För många av dem som är emot ett mångkulturellt Sverige vill se kravaller och upplopp där polisen står oförmögna att stoppa det som sker.”

  Det tvivlar jag på. Jag har ärligt talat svårt att tro att någon nationell önskar kravaller och upplopp däremot ser man konflikter som en ofrånkommlig effekt av det mångetniska samhället vi lever i idag och att dessa konflikter bara kommer att eskalera så länge mångkulturen kvarstår. Och att man inte kan bygga ett fungerande, tryggt och välmående samhälle på mångetnisk (Eller snarare flerraslig, då europeisk mångfald kan fungera) grund,
  och att ett mångetniskt samhälle bara ledere till konflikter, och splittring då frånvaron av gemensamt ursprung, kultur och normer underminerar det sociala kittet i samhället och den naturliga solidaritet och viljan att gemensamt dra sina strån till stacken för att skapa ett bättre samhälle som finns i ett etniskt homogent samhälle.

  ”Många fokuserar allt mer på att bekämpa nazismen och nationalismen istället för att lägga mer möda på att fixa det som blöder. Får man på ett läkande plåster på det så kommer den nationella rörelsen inte att kunna dra nytta av en samhällssituation som inte är så optimistisk alla gånger.”

  Det är nog försent för det är jag ”rädd”. Dom där läkande plåstren skulle i så fall applicerats för länge sedan. Vi har i dagsläget tagit emot alldeles för många människor som inte kan integreras eller inte vill integreras i ett modernt civiliserat I-land och det spelar ingen roll hur många skattekronor man bränner på att försöka integrera invandrarna, det är i majoriteten av fallen bortkastade pengar.

  Hade man för sig 20-25 år sedan slagit in på en mer strikt och selektiv invandring, där man ställt tydliga krav på invandrarna och utvisat dom som misskött sig så kanske vi hade haft något som liknat ett fungerande mångetniskt samhälle
  idag (om man nu anser att det är något att sträva efter).

  Men som jag ser det så finns bara två möjliga utvecklingar av den nuvarande situationen: 1) En total avveckling av det mångkulturella projektet. 2) Folkutbytet fortsätter och svensken blir i minoritet i sitt eget land och kommer till slut att duka under.

  TIden då det fanns mellanalternativ är tyvärr borta.

  Ett läkande plåster förslår inte långt om ena benet är helt infekterat, antingen amputerar man eller så dör man. Varsågod och välj!

 9. riot
  31 maj, 2013

  Jag läser dina tweets ibland och funderar över vad eller vilka du menar när du nämner firman? Är det fotbollsfirmor du menar och i sådant fall vilken av dem är inblandad i det sk medborgargardet?

  • Peter
   31 maj, 2013

   Finns mycket att svara på från kommentarerna men väljer den kommentaren om att aktiva Sd-medlemmar blir uteslutna ur facket, det beror helt enkelt på att dessa personer inte delar fackföreningens syn på människors lika värde.
   Det handlar inte om åsiktsregistrering (som Sd tydligen håller på med) utan att dessa personer är aktiva politiker eller aktivister inom högern. Samma sak som när fotbollshuliganer blir uteslutna ur supperterklubbar. Är det också fel?

   • teddysailor
    31 maj, 2013

    Oj Peter. Då ska vi titta på din text. Först ”inte delar fackföreningens syn”. Om man har en avvikande syn och uppfattnings så är det ur demokratisk synpunkt rätt att kasta ut dem. Låter lite åt ”Hitler” hållet tycker jag. Klart diktatoriskt i vilket fall som helst. Så går vi vidare. ”Människors lika värde”. Där skulle jag vilja fråga Peter vad han menar. Mänskors lika värde är ju ett så vitt begrepp. Vad jag tror Peter menar är att SD vill kasta ut alla invandrare? Då gör han samma sjuka fel som Ullhagen att inte kunna se skillnad på invandrare och invandringspolitik. Menar han i stället människors lika värde, som helhet så har jag en hel del att säga om hur både ”svennar” och invandrare behandlas av våra folkvalda. SD vill begränsa invandringen, inte kasta ut svenska medborgare med utländsk härkomst. Om du ser det så som rasistiskt och därför agiterar för att sätta delar av den demokratiska friheten ur spel, DÅ har du rätt.
    Personligen tycker jag att du är en ”nyttig idiot”. Vet du vad den termen betyder?

 10. teddysailor
  31 maj, 2013

  Förlåt, jag glömd din fina slutkläm. Jag tycker verkligen det var snyggt med SD’s åsikts registrering. SD står ensamma mot sju andra stora partier. Är det inte troligare att dessa sju partier har åsikts registrering mot det lilla partiet. Jag vill gärna vet vilken åsiktsregistrering du tror att SD gjort. Sedan gör du en suverän koppling mellan parlamentariska politiker (som naturligtvis är dina motståndare) och våldsverkare. SUPER! Varför kan vi inte på parlamentarisk väg utesluta V, när AFA terroriserar vilt. För att använda dina egna ord. ”Är det också fel”?*
  (Tror jag lånar din fina text, som skolexempel, tack)

  • Peter
   31 maj, 2013

   Varsågod, jag delar gärna med mig.

   När medlemmar utesluts ur facket görs det av en demokratiskt vald styrelse med grund i demokratiskt valda stadgar. Kan inte se hur det är diktatoriskt.

   Tydligen träffade jag en öm punkt med mitt inlägg, det skapade en viss irritation tydligen. Lägg märke till att jag håller mig lugn och teddysailor är den som tappar fattningen. Och så undras det varför det är så svårt att diskutera invandring?

 11. teddysailor
  31 maj, 2013

  Till sist Peter, jag måste ju svara på din fråga. JA, jag tycker det är fel. Någons åsikter får ALDRIG stå i vägen för parlamentarisk rättvisa. Det kallas för diktatur.

 12. teddysailor
  31 maj, 2013

  Förstår att du inte kan se det Peter. De demokratiskt valda som du talar om är alla av samma åsikt, knappast representativt om man ser på röstsiffror. Vi har i princip en enpartistat i bestämda frågor. Inte heller det går ihop med demokrati.Men att stora går emot en liten ser jag som diktatoriskt, särskilt som denna lilla blir smutskastad hela tiden.
  Så mycket för det. Sorry Peter, du har inte träffat rätt en enda gång hit intill. Om du misstar min entusiasm att smula sönder dina ihåliga argument med irritation så får du nog allt jobba hårdare och skaffa bättre argument. Du har inte ens svarat på förra gången jag benade ur bland dina åsikter. Jag tycker detta är skit kul.
  Varför är det så svårt att diskutera invandringen, hahahahahaha. Det borde du fråga Ullhagen om. Nej nu ska jag vara allvarlig. Anledningen till att det är så svårt att diskutera invandringen, är att den ständigt med rasistiska tongångar från vänstern och liberala kopplas ihop med invandrarna som redan är här. Det tycks på något sätt blivit en mantra så fort invandringspolitiken kommer på tal, i vilken form det än gäller, så blir svaret främlingsfientlighet, rasism, nazism, jämlikhet, tolerans mm. Därför är det svårt att diskutera invandring politik. Jag ser redan dina motkommentarer, vad är det för fel med.. Som vanligt Peter, orden används där de inte hör hemma. Ras&Naz hör inte dit, främlingsfientlighet hör inte heller dit, om vi bromsade invandringen och tog hand om alla i Sverige så tror jag främlingsfientligheten skulle minska. Men nu argumenterar jag med mig själv, ös på med nya doktriner så ska jag plocka isär dem för dig också.

  Väntar med glädje ditt svar.

 13. teddysailor
  31 maj, 2013

  Måste bara fråga Peter en ska till 🙂
  Om facket uteslutit en muslim för han inte delar fackföreningens syn på människors lika värde. Tro du då att du skulle se det på samma sätt?
  Jag bara undrar eftersom du pratar om människor lika värde, och jag pratar gärna om koranens (som jag tror du känner till är muslimens rättesnöre) syn på människors lika värde, om du är intresserad.

  • Peter
   1 juni, 2013

   Ring facket och fråga vetja, jag är ingen representant för dem och jag är inte ens medlem. Lycka till!

 14. riot
  1 juni, 2013

  Hänvisad till reserarchgruppen (vad nu det är) så läser jag mig till att ingen medlem från någon fotbollsfirma varit aktiv i något medborgargarde. Ändå pekas ”Firman” ut. Vilka är ”Firman”?

 15. Camilla
  1 juni, 2013

  Riot: Då undrar jag vad du läst? För här skriver de precis som alla andra gör

  http://research.nu/2013/05/31/facebookgrupp-koordinerade-medborgargarde/?fb_source=pubv1

 16. teddysailor
  1 juni, 2013

  Oj, det kunde man nästan tro eftersom du var så initierad i början.

 17. riot
  1 juni, 2013

  Läste att två fotbollssupportrar bildat en Sverigefirma? Så detta grundar du dina tweets om ”Firman” på? Skrattretande. Bra då vet vi att du har noll koll. Tack.

 18. Camilla
  1 juni, 2013

  Riot: Ja grundar mig på vad arrangörerna själva gick ut med. Men du kanske anser de vara okunniga? Då får du ju ta de med dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 28 maj, 2013 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: