Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Man hävdar misshandel av SvP efter fanstöld i Karlstad.

Det flashade förbi en upprörd tweet i mitt Twitterflöde tidigare idag. Jag blev väldigt förvånad över textens budskap, det stod att en vän till twittraren hade blivit misshandlad av Svenskarnas Parti med järnrör samt huggen under en demonstration i min hemstad Karlstad i går.

svpkdRTdd

Efter att ha letat i tidningarna efter någon information av det som skett kunde jag konstatera att det inte fanns något skrivet än. Eftersom jag vet att en artikel är på väg så kommer jag senare att uppdatera denna text med länk till den då det förhoppningsvis finns med en utsago från den berörda killen samt från Svenskarnas Parti. Jag väljer att fokusera på det som denna händelse handlar om. Uppdaerat med länk till VF om händelsen ( klicka här )

Nämligen värdet av fanan.

karlstadsvp

Bilden är med tillstånd lånad av SvP från deras Facebooksida.

För hade det inte varit för att killen attackerat fanan ( i detta fallet inte den svenska flaggan utan partiets egna ) så hade fysisk kontakt aldrig inträffat. Efter att ha samtalat med Dan Eriksson som återgett händelseförloppet så är det tydligt att fanan är det centrala.

På twitter så sa jag till Dan Eriksson att det folk utanför denna krets kommer att se är våldet. Inget annat. För man saknar kunskap om vikten av fanans betydelse. Det gäller även andra grupper än SvP. Återkommer om det lite senare i texten. Dan gav en liknelse som kan låta väldigt makaber i vanligt folks öron. Han menade på att folk som låter någon stjäla fanan är samma sorts människor som väljer att stå vid sidan av och se på når någon blir våldtagen utan att gripa in. Hur extremt och ologiskt den jämförelsen må låta i mångas öron så är den faktiskt väldigt bra.

svpkdfana

Dan säger så här om den aktuella händelsen:
Det finns absolut ett symboliskt värde i fanan. Den här gången rörde det sig inte om den svenska, utan vår gula aktivistfana. Den är en symbol för partiet och att attackera, förstöra eller försöka stjäla den är självklart en attack på hela vårt parti. Men jag är också glad för att aktivisterna höll sig sansade och inte uttalade mer än ett eller två slag och sedan lät sabotören löpa när vi återfått fanan, det finns inget egenvärde i våld och istället kunde vi fortsätta med vårt torgmöte som planerat.
Jag vågar påstå att det allvarligaste man kan göra vid t.ex. en demonstration eller torgmöte som grupper som svp, smr och liknande har är inte att skrika glåpord eller på olika sätt störa mötet utan det är att ge sig på fanan. Man kommer direkt att mötas av det våld som krävs för att återta den. Man kan även kallt räkna med att man får känna på hårt våld. Det är på blodigt allvar. Däremot så är oftast dessa personer inga amatörer och väldigt disciplinerade, de vet att man aldrig vinner något på övervåld. Sen att det sker ändå, det är inget man ska förvånas över. Dock är det mer vanligt att man återgår till ordningen så fort man fått tillbaka det man anser har stulits eller på annat sätt skändats.

Fanans symboliska värde är inget unikt för svenskarnas parti .

Jag tillhör dem som anser att alla torgmöten, demonstrationer ect ska få genomföras utan störningar eller fysiska angrepp. Oavsett vem som har dessa. Och det är eller åtminstone borde det vara logiskt att förstå att om man väljer att fysiskt attackera individer eller material i olika former så kommer man att mötas av försvar. Detta är något som motdemonstranter bör tänka på. Likaväl alla vi andra som läser om händelser som denna och direkt tar den som faktiskt först begått ett fel i försvar utan att kritisera det som utlöste det hela. Jag skulle aldrig själv stå still utan att försvara mig om någon gav sig på mig. Lika lite gör människor från svenskarnas parti. Stjäl någon min cykel, så tar jag den tillbaka om jag ser på när det sker.

Vad jag försöker säga är att vi måste tänka lite längre ibland vid såna här tillfällen, fråga oss vad som var det utlösande. Är det en misshandel av oprovocerad art eller kan det vara självförsvar? För vad vi än må anse om nazister och nationalister så har de exakt samma rättigheter som alla andra.

Och är det så att man som motdemonstrant eller meningsmotståndare känner en sån ilska och förtvivlan att man måste ta till våld eller försöka stjäla saker så måste man vara beredd på att man får ont. Jag kan inte uttrycka mig på något annat sätt. För precis så är det. Även om jag själv önskar att man aldrig någonsin använder våld, vare sig som försvar eller attack.

Så, vill ni ha bråk, försök att stjäla eller skända en fana. Eller så visar ni att ni tror på fredliga lösningar, visa att ni agerar det ni förespråkar. Icke-våld och tolerans, även mot dem ni anser är det motsatta.

Annonser

23 comments on “Man hävdar misshandel av SvP efter fanstöld i Karlstad.

 1. tomas
  7 april, 2013

  Det vart helt rätt agerat av SvP. Personen angrep en av partifunktionärerna och försökte stjäla fanan hur hans hand. Funktionären avvärjde hotet snabbt och effektivt så att sedan torgmötet kunde fortsätta som planerat.

 2. Camilla
  7 april, 2013

  Ja, efter den redogörelse som jag läst om det som skedde så håller jag med. och med tanke på att ingen polisanmälan kommit in ( än ) så kan man fundera lite på hur allvarligt skadad personen egentligen blev. Vi får se vad VF skriver sedan.

 3. Rickard
  7 april, 2013

  Bra skrivet.
  Då kille försöker stjäla en fana från en av SvP:s aktivister så är det en fråga om självförsvar. Hoppas att han lärde sig att det är fel att stjäla. 😉

 4. Klara
  7 april, 2013

  Problemet med nationalister och nazister är att dom är inte intresserade alls av andras rättigheter och vill få bort dom. Det är vad deras politik handlar om egentligen. Inte så konstigt att folk reagerar.

 5. Camilla
  7 april, 2013

  Så är det i mångt och mycket Klara. Men att reagera med våld som medel gör inte oss bättre på något sätt.

 6. Klara
  7 april, 2013

  Våld är det enda dom förstår. Dom älskar det. Vi borde ignorera men tills de vågar debattera på riktigt utan våld och hatbrott så kan man inte ignorera det.

 7. Alexander
  7 april, 2013

  Svenska nationalister debatterar ”på riktigt” hela tiden, Klara. Vet inte vad du svamlar om.

 8. Klara:

  Jag tar debatten med dig när du vill och var du vill. Helt utan våld. Nu ligger bollen hos dig, eller är det bara tomt prat? Du når mig på dan.eriksson@svenskarnasparti.se.

 9. Klara
  7 april, 2013

  Nej tack. Jag debatterar inte med människor som är med i ett parti som förespråkar våld.

 10. Alexander
  7 april, 2013

  När har SvP förespråkat något annat våld än självförsvar? Är det nu du påbörjar plan B: Ignorera? 🙂

 11. Daniel Spansk
  7 april, 2013

  Ett ärligt tack Camilla – för ditt sätt att förhålla dej till grupper och partier du inte per se sympatiserar med.
  Ditt förhållningssätt visar att ditt yttersta intresse är saklighet och objektivitet – och inte att rapportera med vinkling åt endera hållet.

  Som nationalist i allmänhet och SvPare i synnerhet vet jag att detta är sällsynt i dag, och därför förtjänar du all heder.

  Daniel Spansk (vi möttes i Grums)

 12. Klara: Okej, så då handlar det inte om att vi inte ”vågar” debattera som du påstod först. Och vadå förespråkar våld? På vilket sätt då? Hänvisa gärna till vart vi ”förespråkar våld”, ett begrepp som i sig är helt intetsägande. Rent teoretiskt förespråkar alla partier som är för en polismakt våld, men jag antar att det inte är vad du menar.

 13. PratRisk
  7 april, 2013

  Klara: Frontprofil för någon liten fegis från RF?
  Dina ”argument” parafraserar ju en klibba de har med bild på ett knogjärn. Egentligen är det ni som förhärligar våldet och bara försöker ursäkta er våldsromantik Klara.

 14. Klara
  7 april, 2013

  PratRisk: Du låter som en billig version av Mats Dagerlind. Iväg med dig.

  Dan: Hela er ideologi och en stor majoritet av era medlemmar förespråkar ju detta. Du vet vad jag pratar om men jag förstår att du inte vågar eller vill säga det. Du själv är säkert en schysst person men ditt parti är inte nånting jag tänker debattera med. Ni står inte för demokrati och mänskliga rättigheter.

 15. Alexander
  7 april, 2013

  Debatterar du bara med de som tycker som du själv? Låter givande. 😉

 16. Klara
  7 april, 2013

  Alexander: Dina provokationer borstar jag bort ganska lätt. Du behöver inte anstränga dig mer.

 17. Alexander
  7 april, 2013

  Du behöver inte oroa dig, det kommer utan ansträngning. Men min frågeställning var allvarlig; debatterar du enbart med de som delar dina åsikter och/eller värderingar?

 18. Så om jag förstår det här korrekt Klara så förespråkar vi våld för att du säger det eftersom du inte kan argumentera för det? Kan du visa på var vår ideologi förespråkar våld? Kan du visa på uttalanden från majoriteten av våra medlemmar som visar att dessa förespråkar våld? Eller är det helt enkelt så att du tycker att det är så pga fördomar?

  Som Dan konstaterar förespråkar vi våld i självförsvarssyfte och eftersom vi dessutom inte planerar att förbjuda våldsamma sporter, polismakten, väktare, ordningsvakter eller militären antar jag att vi är ena riktiga våldsfanatiker? 🙂

  Sen undrar jag vad du menar med att vi inte står för ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter”? Är detta något du kan konkretisera på ett genomtänkt vis med några argument utöver: ”jag tycker så”. 🙂

  Till Camilla: Som vanligt gillar jag att du är saklig och objektiv, önskar att fler kunde vara det.

 19. Bias
  7 april, 2013

  Modigt av dig Klara 😉

 20. conny
  7 april, 2013

  Tänkte först skriva ett svar till ”Klara” men insåg att det är meningslöst. Det finns så många sönderindoktrinerade Klaror i det här arma landet som aldrig kommer att kunna tänka längre än näsan räcker.

 21. Camilla
  7 april, 2013

  Kul att det uppskattas det jag skriver, jag har ett enda mål och det är att vara saklig. Och i största mån lämna mina egna åsikter utanför. För er som er intresserade kan ju kika i mitt Twitterflöde så ser ni hur Expo valt att reagera på den. Trist.

 22. conny
  7 april, 2013

  Nicadoris beskrivning av Expo som självgoda fjantar är en perfekt beskrivning av verkligheten.

 23. Daniel
  16 december, 2014

  Förstår inte hur någon kan bli upprörd över att någon åker på däng om vederbörande försöker sig på fanstöld!?

  Har själv varit medlem i allt från Kommunistiska Partiet till Socialdemokraterna och jag har fått lära mig att fanan försvarar man med sitt liv. Att den färgats röd av fallna kamraters blod, som försvarat den med sitt liv.

  Jag har svårt att tror att det är några andra än blöthjärtade liberaler och nappflaske”socialister” som klarar av att uppröras av att någon försvarar fanan man satts att vakta. Jag må ha andra politiska åsikter än SvP, men jag kan ha full förståelse för att de slog tillbaka, för jag hade gjort samma sak om någon försökt ta en fana från mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 7 april, 2013 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: