Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Dags att kämpa för vår landsbygd. Våra barns framtid.

fredrika2

Mångfald är något vi ska värna om. Det ger människor möjligheten att växa och må bra. I Sverige pratar vi ofta om mångfald, men sällan i andra sammanhang än gällande invandringen. För mig kommer mångfald i många former. Ett är möjligheten att välja hur vi själva vill leva och verka. Vårt land har den möjligheten att erbjuda det. Trots en relativt liten landyta så ryms många möjligheter. Allt från Skånes plattland och närhet till Europa, till Norrlands enorma storhet.

Alla människor är olika, med behov som skiljer sig. För att ha ett välmående samhälle tror jag att det är viktigt att människor får leva och bo så som det passar dem bäst.

Med dagens höga arbetslöshet och den väntande ekonomiska krisen så tvingas allt fler till storstäderna. Där är det inte bara dyrt att leva, det råder även enorm bostadsbrist bland hyreslägenheter. Att köpa ett eget hem i exempelvis Stockholm är en dyr historia. Priser som är helt orimliga. Men hit dras vi, i hopp om att få ett jobb. Samtidigt som allt fler mindre orter i hela landet töms. Där är det billigt att köpa sig ett eget vackert hus. Men många gånger omöjligt att bo då man tvingas pendla långa sträckor till sitt arbete. Det går som vuxen att pendla. Man gör ett aktivt val. Värre är det för barnen som allt oftare får pendla långa avstånd då man lägger ner byskolorna.

fredrika1

Jag fick höra talas om Fredrika. En alldeles fantastiskt vacker by i Åsele kommun. Körde en snabb googling utifrån tanken att jag letade efter min drömplats att bo på. För mig personligen så är det faktiskt en dröm att få bo avskilt, långt borta från stressen och överbefolkning. Så jag visste vad jag skulle leta efter.

Kikar på kommunens hemsida. Aha, man vill expandera. Man har framtidsvisioner. Flyttar jag dit får jag 6000 kr i välkomstpresent. På Ica. Perfekt, då gynnar det bygden på alla sätt. Läser på om skolan. Låter som ett ställe där jag vill ha mina barn. Känns som en bygd som lever. Härligt.

Är det så bra som det låter?

Nej tyvärr inte. Politikerna i Åsele har beslutat att man ska lägga ner viktiga funktioner. Vilket inte en enda politiker från Fredrika röstade för.  Bland annat högstadiet. Ungdomarna ska istället resa 12 mil per dag för att få gå i skolan. Kommunalråd som påstår att det är fel att använda skolfrågan som skäl till att företag flyttar. Han missar att ingen med barn kommer att välja Fredrika. Risken är stor att barnfamiljer flyttar därifrån. För 12 mil per dag under tre år är ett bekymmer. Det stjäl tid från skolarbetet. Från orken som ska riktas mot studierna. Från den viktiga tid man måste kunna avsätta till fritidsintressen. Risken ökar att studieresultaten och orken att kämpa mot skoltrötthet tappas. Man kan göra denna lista hur lång som helst.

Istället för att kämpa och se till att våra mindre orter kan växa så stänger allt för många kommuner ner det som är navet i bygden. Skolan och omsorgen. Det är barnfamiljer som är hoppet för landsbygden. Företagsandan är viktig. Försvinner dess viktiga funktioner som krävs för expansion så kan dessa innovatörer lika gärna dra någon annanstans och utveckla sina idéer. Då dör bygden ut till slut. Först flyttar barnfamiljerna, sen de mitt i livet och till sist de äldre. Kvar finns bara minnet av en levande bygd.

Varför ska vi som inte ens kände till Fredrika innan bry oss? Åsele kommun. Vem bryr sig?

Vi ska bry oss därför att dessa nedskärningar sker överallt i hela landet. I storstäder som på landsbygden. Vi ska inte heller vara så fräcka att vi slänger ur oss att passar det inte så flytta till stan då. Ingen tvingar nån att bo på landet. Saken är den att alla varken kan eller vill bo o städerna. Och vill vi ha ett friskt och levande samhälle måste vi se till att värna mångfalden. Ge alla rätten att kunna bosätta sig var man vill. Och bygga upp nya företag och ge sina barn den uppväxt man själv anser är den bästa.

Detta är viktigare än vad många tror. Och väldigt lätt att avstå från att bry sig, för att man kanske saknar barn eller är en storstadsmänniska. Man skiter i resten, vilket är ett misstag. Bryr vi oss inte om hela landet och alla som bor här så kan vi aldrig någonsin få det bättre. Solidaritet är ett ord jag älskar. Men som få idag kan stava till.

Vi måste alla göra prioriteringar, men när våra politiker inte förstår att deras beslut är en spik i kistan så är det riktigt illa. Allt för ofta ser vi dessa spikar slås in. Jag har börjar tröttna. Jag vill se lite jävlar anamma i folk igen. Hur länge till orkar ni bara titta på?

 Läs mer på Katarina Henriksssons blogg

Annonser

7 comments on “Dags att kämpa för vår landsbygd. Våra barns framtid.

 1. Gensaga (@gensaga)
  3 februari, 2013

  En snabb fundering.
  Ja samhället skiter i glesbygden.
  Det finns inga pengar att tjäna där.
  Men vad som däremot finns är sammanhållning.
  Grannsämja. Öppenhet och en chans att faktiskt syna samhället.
  För är man ett gäng så kan man faktiskt nå underverk och strunta i samhället eftersom man har sitt eget.

  Titta på zapatisterna. Vi kan väl skita i klassklyftorna, driva jordbruk, kulturliv, föreningsliv och näringsliv för oss själva. Gå ihop med en vision om sunt förnuft och mångfald. Demokrati när det är som bäst. Solidaritet även kallat.

  I ärlighetens namn är det lätt fixat. Det enda som behövs är idéer, jävlaranamma och människor som är trötta på att glesbygden offras för städerna. Hjälps man åt så går livet som en dans.

  • Camilla
   3 februari, 2013

   Ja du Gensaga, jag håller helt med dig. Jag tror man måste ha upplevt det för att förstå vad det är som är så genuint och viktigt att behålla.

 2. swelon
  3 februari, 2013

  Det finns väl inget mer idylliskt än en levande landsbyggd. Men hur ska den behållas? På bekostnad av vad? Själv vill jag inte bo på landsbyggden Men åker gärna dit för lite avkoppling.

 3. Josef Boberg
  22 februari, 2013

  ”Vi måste alla göra prioriteringar, men när våra politiker inte förstår att deras beslut är en spik i kistan så är det riktigt illa. Allt för ofta ser vi dessa spikar slås in. Jag har börjar tröttna. Jag vill se lite jävlar anamma i folk igen. Hur länge till orkar ni bara titta på?”

  Jo… – VÄL TALAT i o f s – men så länge nationalekonomin i världens alla länder (undantag finns – men där ingår ej Sverige, tyvärr tyvärr… 😥 ) – så förblir nog kampen för landsbygden bara en vacker dröm.

  Men så länge det finns liv så finns det hopp – därför att: ”ÖVER ”EN NATT” SKAPA EN STARK EKONOMI I VILKEN NATION SOM – I-LAND ELLER U-LAND – ÄR SÅ BANALT ENKELT ATT DET KNAPPT GÅR ATT FÖRKLARA !”

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har – därför att i så fall skulle det ju vara så att Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – ”för evigt” skulle vara DÖMDA till att leva med det sedan 1800-talet pågående pyramidiska ekonomiska tänkandet och agerandet. Så illa kan det väl ändå ej vara ?

 4. PratRisk
  23 februari, 2013

  Orterna får pengar, om de öppnar ett flyktingboende. Lite som pest eller kolera, antingen avfolkning och nedmontering av allt eller så några hundra berikare som stjäl och förstör, då kommer åtminstone pengar in, även om det till 99% är skattemedel.
  De som väljer att inte första sin idyll betalar i dagens system priset, inget är så bekostat och heligt för politikerna som invandringen.

  Ni kommer alltså fortsätta att få se nedskärningar även under en röd regering, som kommer prioritera invandring ännu mer.
  Solidaritet i all ära, men pengarna räcker inte åt alla, bättre då att den står på nationell grund, där vi vet att vi ger till de som gått före oss och som ska komma därefter.
  Mångfald i en stat är enfald, det leder till en sammanblandning och hoprörning av alla de unika särdragen hos de olika etniciteterna.
  Gör något gott och arbeta för svenskarna istället för vår undergång mångkulturen.
  Folkmord är alltid fel, stöd det inte, ge inte vika. ”Solidaritet” med ”mänskligheten” är eftergifterna till ett folkmord på oss själva.

 5. conny
  26 februari, 2013

  Mångfald i en och samma nation har aldrig någonsin fungerat i någon nation och kommer aldrig att fungera, om man inte väljer att kalla motsättningar mellan kulturerna för mångfald. Är det inte lustigt, eller olustigt beroende på hur man väljer att se det, att endast 15-20% av svenskarna insett detta självklara faktum?

 6. svensson
  9 maj, 2013

  Åsele. Wow. Jag växte upp där. Mer här:

  http://lennart-svensson.blogspot.se/2008/05/memoarer.html

  Om man, säg, har sitt på det torra vore det paradisiskt att bo i Åsele. Vintrarna må vara långa men landskapet är förunderligt: vida moar, platta berg (och mindre platta).

  Nu ska väl Åsele som alla andra svenska orter ”berikas”, men jag tror inte det är så markant än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 3 februari, 2013 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: