Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Linderborg visar på något djupare än näthat.

Idag är Åsa Linderborg på allas läppar. De flesta är på hennes sida, tack och lov. Personligen ger jag inte mycket för hennes åsikter som hon ofta ger uttryck på Aftonbladets kultursidor. Men jag ger förbaskat mycket för hennes artikel idag där hon skriver väldigt utlämnande om hur pressen har tärt på henne efter att hon skrivit en mängd artiklar som berör den högerextrema sfären.

Man ska inte på något sätt förminska och förringa hoten hon mottar när hon utför sitt arbete som journalist. Jag vet så många som drabbats. Det värsta med dessa anonyma hotare är att man skrämmer upp sig själv, man letar i skuggorna efter någon som vill en illa. Man ändrar sina vanor och drar sig undan. Oftast är så det tomma hot. Men man kan aldrig veta.

Att acceptera våld som drabbar människor som gör något de tror på ska vi aldrig gå med på eller hur? Visst är allt politiskt våld, riktat mot våra folkvalda ett direkt hot mot demokratin?

När en journalist börjar tvekar om han eller hon ska skriva om något känsligt ämne så har vårt demokratiska samhälle börjat rosta sönder. Eller hur?

Jag har väldigt mycket att göra med människor som anses vara rasister, en del är det medan andra inte är det. Många hard core nationella och nationalsocialister passerar också min vardag. De gör det eftersom jag får ut mycket av att diskutera med dem. Jag lär mig att förstå vad som driver dem och hur de ser på saker. Saker som “ min “ sida med näbbar och klor försöker att bekämpa. Man gör det för att man tror på en värld där alla räknas med samma värde. Dock inte dem man vill bekämpa, helst även förbjuda.

Jag funderar ofta på varför vi gör sådan skillnad på vissa saker. Som t.ex. våld som har med åsikter att göra, privata, politiska eller journalistiskt framförda.

Vi hyllar Åsa Linderborg ( med all rätt ) ….

Först kom hatet.

”Kan den äckliga horan Lindeborg bara sluta, lägga sig ned och dö?” ”En så otroligt misslyckad sköka till person. Den där subban verkar fullständigt sjuk i huvudet. Lås in ludret på anstalt och kasta bort nyckeln.” ”Svenskarna hatar dig din feministiska kommunist jävel.”

Sen kom hotet.

”Det skulle inte förvåna mig om denna sköka snart får ett pris på sitt huvud.” ”Åsa Linderborg är den som borde stoppas. Permanent.” ”Det har ju visat sig förut att någon känt igen en propagandaspridande kackerlacka eller ett svenskfientligt svin på gatan eller i ett varuhus”.

 

men vi pratar inte om Sverigedemokraten som fick sitt hem beskjutet ( med luftvapen ) och som nu känner sig så hotad att han tvingas bära skyddsväst…

sdpolitiker

 

Inte heller pratar vi om den unga familjen Gunnarsson som fick motta hot och även fick sitt hem vandaliserat på utsidan av vänsterextremister….

 

gunnarsson

 

 

Möjligtvis kan någon lite pliktskyldigt skicka i vägen en tweet på Twitter om att de tar avstånd från allt politiskt våld, men de tar aldrig debatten om den så länge det är riktat mot dem vi anser är de ondaste som finns.

Varje gång någon från fel politisk sfär utsätts för hot eller våld tror jag de flesta tyst inomborde ( medvetet eller omedvetet ) känner att de där får faktiskt skylla sig själva. Varför ska man ta dem i försvar som hotar andra och vill att vi ska rensa upp vårt land på icke-svenskar genom repatriering? De får bara vad de förtjänar… Är det inte lite så vi fungerar?

Vad som sker är att man från radikalare grupper blir allt mer trötta på vad de anser är hyckleri och åsiktsförtryck. De vet att ingen av dem har något att hämta från den goda sidan när de drabbas av samma saker som andra. Därför laddar de för att agera dubbelt så hårt. Attackeras man av någon så kommer man att ge igen med dubbel kraft. Självförsvar blandat med allt större frustration kan bli en krutdurk som bara kan sluta illa.

Så varje gång Åsa Linderborg eller någon annan skriver att de ska göra vad de kan för att utrota deras rätt att existera åsiktsmässigt så kommer motståndet att öka dubbelt. Det kommer aldrig att ta slut.

Vad ska man göra då? Sluta strida för det man tror på? Nej absolut inte. Man kan aldrig stoppa det som rör på sig genom att vara passiv. Men man ska vara beredd på att just nu, år 2012 så är det man vill bekämpa oerhört beslutsamma om att slå tillbaka. De har helt andra resurser idag och antal än vad man hade på 90-talet. Det som är lika med den eran är ilskan och frustrationen över vad som sker i samhället.

Det är just därför det är så viktigt att man inte bara hatar dessa människor, utan tar sig tid att lära känna dem och förstå vart deras åsikter kommer ifrån och vad de vill med dem. För tro mig, det är inte bara en fluga som försvinner. Den äter allt mer socker och växer sig fetare och benen blir allt kletigare och kraftigare där den kryper omkring bakom våra ryggar. Ett tu tre så sitter den på fikabrödet….

Sjukt kass metafor, men lika sjukt dåligt mår många idag och är beredda på att kämpa hårt för att förbättra samhället. Alla har olika mål och metoder.

Hat föder hat, våld föder våld. Och inte nån mer än Moder Teresa kan svära sig frifrån både ett uns av hyckleri och dubbelmoral. Det ärligaste vore om man stod för den.

Slut på rant.

Poängen får ni själva fundera er fram till.

Annonser

12 comments on “Linderborg visar på något djupare än näthat.

 1. gandalfgra
  20 december, 2012

  Hej ”Tankar åt alla håll” du skrev så här – ”När en journalist börjar tvekar om han eller hon ska skriva om något känsligt ämne så har vårt demokratiska samhälle börjat rosta sönder. Eller hur?”

  Det har varit mer än tabu i Sverige i mer än 20 år att skriva negativt om islam..där går svenska journalisters gräns..enligt din egna logik så har samhället rostat sönder i mer än 20 år..! Ska journalister ha någon typ av trovärdighet kvar då måste islam och arabmentaliteten belysas OCH problematiseras. Det är skevt när ett lands regering och riksdag inte med ett dundrande samklang som hörs land och rike runt och ute i världen INTE ens törs stå upp för en svensk hotad konstnär….då går ta mig fan skam på torra land..! Fega sjuka politiker som Sverige fostrat…ta tag i detta annars kommer jag aldrig att respektera politiker i Sverige igen..! Av förståeliga skäl så gillar jag naturligtvis SD..och respekterar deras politiker! SD det enda parti som kritiserar islam…och fegheten som tassar runt islam..! Det är denna feghet som jag retar mig på…en demokrati ska stå upp för demokratin och värderingar som följer med det paketet. Då kan man inte tolerera intolerans som är så genomskinlig som i islam..då står man för dem som hotas som en man..inget snack om det..!

  Den dagen Sverige erkänner detta då kommer jag att känna mig mycket lugnare..tills dess kämpar jag med alla till buds stående medel..tills alla står upp för hotade personer..gör inte folk detta då kan dom dra åt helvete och får aldrig min respekt ..ALDRIG..!!!

 2. Xperten Xpertensson
  20 december, 2012

  Hej först vill jag be om ursäkt för att jag för någon vecka sen skrev en tweet till dig om din bakgrund i SD och DNP (Det Nya Partiet) Du hade rätt jag visste inte ett skit om dig o din bakgrund. Jag snappade bara upp info o ville vara ”vass o rolig” på din bekostnad typ. Jag såg dig som en i raden av ”dubbelmoralister” som finns på sociala medier. Jag nämnde även ”sd-industrin”. Räknade in dig bland de som är 100% kritiska mot allt som ens är i närheten av ”SD-mark”. Och det utan att reflektera och problematisera det minsta lilla. De som försöker bygga sig ett namn med det beteendet. Helt felaktigt av mig förstår jag nu, riktigt riktigt dåligt kan bara be om ursäkt för det.

  Och nu när jag läser den här texten så är den så spot on. Är exakt sådant beteende som irriterar mig. Hat och hot är vidrigt och ska alltid fördömas, oavsett vem det riktas mot.

  Jag skulle aldrig skriva kommentarer på ex Avpixlat eller någon annan sida som är än mer extrem. Alltid avskytt nazism och patriotism med, jag kan sjunga nationalsången på fotbollsmatcher med landslaget thats it. Jag kommer från vänstersidan o alltid röstat V och S tom arbetat aktivt vid valet 2006 ex (visste knappt vad SD var innan Åkesson debatterade med Sahlin typ 2008) Vill dock se en minskad (inte nödvändigtvis höga 90%) invandring och att man i första hand tar hand om alla svenskar (oavsett bakgrund) som lever här idag. Finns givetvis andra viktiga och viktigare frågor med så får avvakta vad det blir i valet 2014 :).

  Hatet och föraktet mot allt som är i närheten av SD (inte minst på twitter) irriterar mig och är väl förmodligen därför jag ramlat in på #svpol lite väl mycket och varit lite väl manisk kanske. Vad hände med att debattera och respektera varandra även om man tycker olika. Finns massor i SD som är värdelöst, det finns rasism, familjepolitiken (o då kan även deras syn på homosexuella ifrågasättas) rättshaverism, osund nationalism osv osv. Men just det här att dra allt med SD och deras väljare över en kam tycker jag är helt fel. Inget får politiker, komiker och journalister att gå mer bananas på twitter och sociala medier än SD (min uppfattning kan vara fel såklart). Det är möjligt att det är en taktik för att få folk som har ”något att förlora” att aldrig ens tänka tanken att ta uppdrag för SD. Det är nog en smart taktik ur vissa perspektiv men i längden tror jag inte det håller.

  Kan även inkludera kontroversiella personer som är hotade (eller anser sig hotade har inget facit i fallet) ex Johan Staël von Holstein, jag tror inte vi tycker samma sak i en enda politisk fråga men likväl är det ju intressant att höra hur han tänker.

  Precis de här sakerna som du nämner i texten tog jag idag upp på twitter, utan att använda några hårda ord. Det ogillades tydligen starkt o jag blev avstängd då förmodligen flera personer anmälde inlägg (jag nämnde bland annat Issa Issa sd-politiker som nästan knivades till döds) Att direkt avfärdas som rasist eller värre när man tycker annorlunda i en förvisso känslig fråga är fel tycker jag. Tror jag har över 1000 tweets o det finns ingen rasism i någon av dom. Många handlar om fotboll och mat. Jag twittrar anonymt visst det är fegt o då kanske spärren är betydligt lägre hos folk,vad vet jag. När jag kommer tillbaks till twitter är det bäst att fokusera på fotbollen kanske o lämna #svpol. Där är min uppfattning att det mesta där är svart eller vitt hela tiden, antingen är man ”god” eller ”ond” omöjligt att vara lite av varje :).

  Nu blev det här någon blandning av bikt och inlägg om du inte vill publicera det så är det ok. Kanske kan vara lite allmänintresse även om det är skrivet under alias. Men hur som så når det dig i varje fall.

  Vill be dig om ursäkt och tacka för en väldigt bra och viktig text. God jul o gott nytt år. ps är ingen galen stalker:) kände bara att jag ville lämna den här berättelsen.

  /Trollet 🙂 som går under alias Xperten

 3. Camilla
  20 december, 2012

  @Xperten Jag skulle precis gå och sova när jag fick se din kommentar. Jag blev väldigt glad över att läsa det du skriver.. din ursäkt är absolut mottagen och jag blir alltid väldigt glad när människor vågar se att saker kanske inte är så svart/vita och även säga sorry, jag var för snabb 🙂

  Jag hinner inte svara så ingående på det du skriver, sängen kallar.. men ville bara tacka och önska dig God Jul tillbaka.

 4. Xperten Xpertensson
  20 december, 2012

  Tackar:)

 5. gandalfgra
  21 december, 2012

  @Xperten och även @Camilla

  Tror du att du förändrar något i samhället med din inställning..att ”vara lite av varje” å ena sidan så är du gudalik men å andra sidan är du även djävulens advokat ! Jag tycker att du intar en riktig fegis attityd, jag tycker politik handlar om att ta ställning stå för det man tror på och att ta strid..om du då säger att jag vill ha ett mer polariserat samhälle…nej det vill jag inte över tiden men just för tillfället behövs klara linjer i svensk politik. Gudarna ska veta att de övriga 7 partierna gör allt för att klumpa ihop sig och markera mot SD..!

  Varför skulle du inte kunna skriva på avpixlat föresten du är ju anonym ändå.? Eller är du för fin för det..? Du som egentligen inte säger varken bu eller bä…varför ska du sätta dig på några höga hästar och komma till tankar åt alla håll..och egentligen inte säga någonting..! Du vill bara att allt ska vara som det är och ingen ska bråka det är ju det du säger…och jag tycker att det räcker med sådan politik i Sverige…”låt gå så får vi se”..du är en fegis och har egentligen inte fört debatten varken framåt eller bakåt…du kanske ska börja fundera på hur du kommer framåt..eller bakåt…vilka preferenser du nu än har..!

  Konflikträdsla och feghet ligger bakom sådana uppfattningar som ni båda ger uttryck för…! Man kan inte sitta på två stolar…för rätt som det är ramlar man mitt emellan och då gör det ont..!

 6. Camilla
  21 december, 2012

  @gandalf Du snackar rätt redigt med dynga. För det första skulle jag aldrig vilja skriva en rad åt avpixlat, för det andra, jag är väl precis allt annat än anonym? Till skillnad från väldigt många andra.

  Och för det tredje.. Om du läser på lite så borde det stå klart även för dig att mitt syfte inte är att sprida mina egna åsikter. Men det är kanske lite jobbigt va med folk som kan se saker från fler håll än bara ett? Ajajaja..

 7. gandalfgra
  21 december, 2012

  @Camilla Eftersom min kritik är mot er båda och just du INTE är anonym så är det alltså DU som blir arg över att jag säger att någon av er sagt i ett tidigare inlägg att ni inte vill skriva på avpixlat…men vem är det som inte vill det…? Sen att det kommer fram att inte heller du vill det, det kommer som en total överaskning för mig..! Att bara skriva om andras åsikt blir också en åsikt ..du om någon borde väl åtminstone förstå det. En mycket bekväm position dessutom att tycka lite som den ene än den andre..!

  • Camilla
   21 december, 2012

   Ärligt Gandalf så får jag inte riktigt ditt resonemang att gå ihop.

   Trevlig helg

 8. gandalfgra
  21 december, 2012

  Lustigt jag får inte alltid dina resonemang att hålla ihop heller..!

  Trevlig helg

 9. Lux
  21 december, 2012

  ”Att acceptera våld som drabbar människor som gör något de tror på ska vi aldrig gå med på”

  Åsa Linderborg är av en annan åsikt.

 10. Anders
  21 december, 2012

  Linderborg var väldigt sympatisk i SVT idag när hon på frågan om att många inom SD även utsatts svarade att många fall är påhittade och att de spelar sin martyrroll bra. Hon sa att även att vänstervåldet är väldigt lite i förhållande till högervåldet.
  Hur det står till med det vet jag ej men själv har jag aldrig sett högervåld på gatorna i min stad men ofta vänstervåld mot människor och och även mot butiker inom handel som vänstern ej gillar.

 11. Pingback: De som utsätts för näthatet - kvinnor, feminister och vänsterfolk | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 20 december, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: