Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Avpixlat granskar granskarna med felaktiga metoder

 

Att hitta det perfekta scoopet som kan fälla en direktör eller en politiker kräver en hel del arbete. Man är i regel alltid beroende av att man som journalist får ett tips som inleder det hela. Oftast så kan man gräva fram de uppgifter man behöver genom offentliga handlingar och genom vittnesmål från människor som sitter på fakta och är villiga att berätta. Det är en del av journalisternas arbete. Att få fram sanningen. Ibland krävs det ännu djupare grävande, men så vitt jag vet så är det sällan man går så långt. Jag tänker nu på den arbetsmetod som kallas för att Wallraffla. Många gånger är det först då den verkliga sanningen kommer fram. En sanning som genererar i många fiender för sanningen är inte alltid tänkt att komma fram.

Det är en journalists arbete. Att låta oss få veta vad som sker, veta när människor är korrupta eller på andra sätt begått fel.

När något avslöjas så känns det så klart väldigt surt för den drabbade och möjligtvis även den organisation han eller hon tillhör. Många kan dras med i fallet av vad en eller en handfull människor gjort.

Så länge journalisten i fråga inte vinklar den information man fått reda på och inte ljuger eller förändrar så ser jag inga fel i detta arbetssätt. Det står alla fritt att gräva och rota i offentliga personens agerande om det har en stor påverkan för allmänheten.

Däremot är all registrering av privatpersoner tabu. Man äger rätten att ha vilken åsikt man vill, tillhöra vilken laglig organisation man så önskar och umgås med vem man finner anledning att göra. Helt utan risk för att någon ska utpeka en som missaktad.

Att vara journalist innebär ofta att man får ovänner som jag inledde med. Det tillhör jobbet vare sig man vill eller inte. Är man inte beredd på det så har man endera valt fel yrke eller så är man lite naiv. MEN det är inte samma som att man ska behöva vara bekymrad över att det man har som yrke en dag ska påverka ens privatliv. Privatlivet äger även journalister rätten till. Deras barn och makar eller vänner ska inte behöva bli lidande. När det sker så är vår demokrati väldigt hotad.

Sajten Avpixlat är väldigt speciell. Dels för att de har starkt stöd från ett riksdagsparti men även för att de trots sin storlek vägrar ta sitt mediala ansvar och ha ansvarig utgivare. Detta är märkligt då sajter som är betydligt mycket grövre i sina åsikter har det och vad jag vet är ingen av dessa mer hotade än vad Avpixlat är. Sajten är även unik på det sätt att man kan lita på att skriver man negativt om dem så är chansen stor att man hamnar med namn och adress i en artikel där man lyfts fram som en PK-idiot som ska svartmålas med den ena härskartekniken efter den andra. Ingen annan sajt agerar på det viset även om även en del av dessa också publicerar saker där människor som går emot dem lyfts upp.

Jag har sett bekanta som hamnat i den sitsen och vad det har medfört. Det är inte så oskyldigt som man tycks tro på både redaktionen på Avpixlat men även bland dess läsare. En dag kommer något att få konsekvenser. Och då går Avpixlat fria både pga den retorik man använder sig av men även för att man saknar ansvarig utgivare.

Jag är helt för att man granskar medierna. Jag är väl en av dem som inte håller dem bakom ryggen när det begås uppenbara fel och övertramp. Senast var när Nyheter24 och Expressen vill få bilderna på Åkesson i peruk till en politiks skandal. Sån journalistisk betackar jag mig och förstår ilskan man känner från SD-håll. Helt fullt och fast har man mitt stöd i sånt.

Däremot får man det inte med dagens logik ( på Avpixlat ) gällande hur man ska ge igen på PK-folk och journalister för att den så kallade Järnrörsfilmen blev allmän och för att Aftonbladet nu tänker granska sajter så som Avpixlat, Nordfront, Nationell och Realisten.

Nordfront som är väldigt speciella då de är öppet nationalsocialister och enormt kritiska mot både medier och politiker lyckades med något bra i somras. Med fakta och saklighet kunde dess redaktion påvisa flertalet övertramp och felaktigheter olika medier begått i samband med bevakningen runt ett uppmärksammat fall. Man får tycka vad man vill om Nordfront men de hade fler rätt än vad vissa politiker och journalister hade just då.

Man granskade arbetet personerna gjorde. Man satt inte i busken utanför journalisters hem och smygfilmade dem i hopp om att få se dem vara på lyran och tro sig kunna göra ett förnedrings-scoop av det. (observera att jag nu enbart pratar om redaktionen på Nordfront,se och ingen eller inget annat )

Expressen gjorde också ett väldigt ( inledningsvis ) bra arbete med just den så kallade Järnrörs-filmen vi alla känner till. Detta scoop uppkom inte heller pga att en journalist förföljde Kent Ekeroth och Erik Almqvist utanför deras hem och genom helghandlingen på den lokala Ica-butiken. Man fick helt enkelt en tipsare som satt på material som SD:s politiksa företrädare själva filmat. Ingen hade lekt undercover , det var serverat på guldfat av ingen annan än Kent Ekeroth som filmade det hela och sen sparade och spred till okänt antal personer.

Här granskades SD in på bara kroppen. Journalisterna kunde plocka fram den ena lögnen efter den andra. Precis som redaktionen på Nordfront gjorde. Samma sak, olika läger.

Vad båda två har gemensamt är att man arbetat med helt legitima metoder.

Idag vill Avpixlat som hämnd mot vissa händelser att vanligt folk ska agera granskare av journalister och PK-etablissemanget. Jag säger inte att det är fel att granska, inte ens av Avpixlat. Självklart äger de den rätten. Men det blir väldigt fel när man uppmanar random arg snubbe bland läsarna att bedriva underrättelseverksamhet. För det handlar inget om journalistik i denna fråga.

 

avpixlat

 

 

Man ser inte hyckleriet man begår. Ena stunder fördömer man vad man kallar fulmedia och hycklande PK-iter i den andra tillåter man sig själva att bli just det. Hycklare.

Men låt så vara. Jag är säker på att man kommer att lyckas få både en och två personer i prekära situationer som man kan slå upp stora rubriker på. För människor med dubbelmoral finns överallt. Dock är det helt fel sätt att jobba på när man skickar ut totalt okända Avpixlat- wannabees för att göra jobbet. Man tar inte ansvar för vad det kan leda till.

Det räcker med att det på 100.000 normala läsare finns 1 dåre. En som blir besatt och kan orsaka människor lidande och bekymmer som aldrig kan accepteras. Men detta struntar Avpixlat i fullständigt. Man beter sig precis så som man gärna anklagar Expo och AFA för att inhämta information.

Okej att hysa agg mot media som inte alltid gör sitt jobb på det objektiva sätt man önskar. Men att uppmana vem som helst att börjar agera journalister är inte rimligt. Jag känner många som har ägnat många arbetstimmar åt att bevaka just SD. Inte en enda av dessa skulle sjunka till den absolut lägsta nivå man kan göra. Varför anser sig Avpixlat vara tvungna till detta?

Jag vet att den sajten har kapaciteten att bedriva riktig journalistik om man vill. Gör det och man får erkännande. Leka privat-stasi kan aldrig ge respekt.

Granska granskarna. Men var förbannat försiktiga med metoden. Ni som ber okända människor utan någon som helst erfarenhet och säkert inte heller insatta i om vad som är lagligt och inte, bär ansvaret för vad som kan komma ut av detta. Men just det ja, Avpixlat vågar ju inte som de flesta andra alternativa medier och vanliga journalister stå för sitt arbete.

Det är de som vågar som ska tas på allvar. Inte de som gömmer sig och låter andra ta smällen. För betänk det ni som nappar på erbjudandet från sajten: Det är ingen ansvarig utgivare som kan skydda er när ni agerar journalister åt Avpixlats räkning. Ni får stå till svars för arbetsmetoderna. Ingen annan.

 

De som påstår att Avpixlat genom detta upptåg bara låter folk få smaka på egen medicin har helt fel. Som sagt innan, hur ofta kan någon visa upp en artikel där det är solklart att journalister eller politiker har smugit runt och smygfilmat folk?

Annonser

7 comments on “Avpixlat granskar granskarna med felaktiga metoder

 1. blofeldt
  10 december, 2012

  Svinhugg går igen!!

 2. Camilla
  10 december, 2012

  Dummaste jag hört.

 3. blofeldt
  10 december, 2012

  Då har du inte hört mycket.

 4. blofeldt
  11 december, 2012

  Avpixlat har nu gjort en uppdatering av sin artikel. Mycket intressanta uppgifter om hur PK journalisterna beter sig. Komma helt oannonserat med hela TV- team, och tränger sig på Avpixlats krönikörer på hemma adresserna. Avpixlat hade naturligtvis dessa uppgifter i bakfickan, därför kunde man skriva denna artikel. Avpixlat är förbannat smarta.

 5. Camilla
  11 december, 2012

  Det där är inget nytt. 2008 tror jag det var så kom jag ut ur duschen och då satt det en journalist och en fotograf i min soffa. De hade helt sonika gått förbi min vän som öppnade dörren och sagt att de ville träffa mig.

  Det kallas journalistik på ett sätt som jag personligen inte gillar. Men att ringa deras släktingar är inte konstigt, det är att kolla källor. Det kan även AP göra. Sen att rota i krönikörernas ekonomi är inte försvarbart anser jag. Har absolut inget med saken att göra.

  Vad AP fortfarande inte fattar är skillnaden mellan att AB eller SR dyker upp, ringer och bandar osv mot att uppmana okända och oerfarna random läsare att bedriva vad de anser är likvärdig journalistik. De äter äpplen men spottar päron. De kan bättre.

 6. Rune
  11 december, 2012

  Jag håller med dig! Jag förlorade 65 till 70 procent av min respekt för Avpixlat när de sjösatte detta sitt senaste ”upptåg”.
  Hoppas att det är en tillfällighet och att det bara var en tjugoåring med vilda idéer och dåligt omdöme som har hoppat in?
  Förmodar att det snart kommer ett uttalande från SD som tar avstånd från sådana metoder?
  Att etablissemangsmedierna bär sig väldigt illa åt är ingen ursäkt för att göra likadant.

 7. ditt primalskrik
  12 december, 2012

  Fast…att kräva att avpixlat ska skaffa ansvarig utgivare är väl fjantigt. Ingen kräver att bloggar ska göra det. Avpixlat är en blogg med många läsare. Märkligt vad alla tjötar om det där utgivningsbeviset. Sen håller jag med om att avpixlat har begått fel. Ett lågvattenmärke och fel att ge igen m samma metod. Ändå har jag i debatten så svårt att ta till mig pk-argument från ärade respektfulla medborgare som besitter massa makt och inte lyfter ett fucking finger för avpixlats läsares demokratiska rättigheter, Sd-medlemmars rätt att bli bemötta med respekt, inte våld och härskartekniker, trots ev. Misshagliga åsikter. Är trött på att Sd målas ut som paria och att väljare ska hetsas, tvingas, mobbas till att välja bort dem. Demokratin är sätt ur spel då vi har journalister och politiker som beter sig såhär. Jag har innan 2010 aldrig haft en tanke på att rösta på något missnöjesparti lr populistdito dom jag anser dem vara. Men det jag sett hur man behandlar människor och demokratin under senaste mandatperiod har fått mig att överväga att rösta på dem för att markera att såhär slarvigt får nån inte handskas med demokratin. Faktiskt. Så avpixlat och Sd som har vissa vaga kopplingar till dem är lååångt ifrån de enda som har dubbla måttstockar o beter sig antidemokratiskt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 10 december, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: