Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Oskyldiga ungdomar eller Våldskåta Vänsterextremister?

Igår kunde vi läsa om att norska ungdomar attackerat nazister som hade en privat julfest. Vi fick även läsa att dessa ungdomar var vänsteraktivister och lite snabbt nämndes namnet Blitz. Intrycket blev för de allra flesta att ett gäng hederliga kids attackerat de hemska nazister. Det är inte hela sanningen.

Blitz är en grupp vänsterradikala människor som exempelvis kan kategoriseras som anarkister, kommunister och även punkare. De är kända för att använda våld som metod så när medier kallar dem för vänsteraktiva ungdomar slår man knut på sanningen. De har en lång historia i Norge och betydligt större och effektivare än de svenska motsvarigheter vi har. 2007 blev t.ex. 250 Blitzare anhållna av polisen vid en demonstration mot NATO`s utrikesminister möte och senare hittade polisen någon form av sprängmedel i deras av Oslo kommun sponsrade lokal.

Läs mer om dem på deras egna hemsida 

Man väljer väldigt sällan att kalla våldskåta grupper vid dess riktiga namn om dessa tillhör vänstern. Sällan man beskriver dessa gruppers historia på samma sätt som man gör med extremhögern och nazisterna.

Vi borde oroa oss minst lika mycket när dessa grupper oprovocerat attackerar en julmiddag i privat regi på en krog i Oslo som vi gör när nazistiska eller nationalistiska grupper ställer till bråk. Farligheten i dem är inte mindre än i deras motståndare.

Men vi blundar så lätt för detta eftersom de flesta av oss hatar det nationalsocialisterna står för. Vi ser framför oss en grupp med rakade huvuden och sparkar ihjäl oskyldiga människor på gatorna och hotar alla som vågar kritisera dem. Vänsterextremisterna är på något sätt en avbild av vårat samvete, vi är lite glada att de finns. För som många uttrycker det om nazisterna “ svinen ska krossas” Och vi har inga bekymmer med att våld kan vara lösningen. Lika förstående är vi inte när nazister och nationella ger igen. För allt som oftast så angriper inte de först, utan de går till angrepp efter att vänsterextremister har brukat våld mot dem.

Detta faktum väljer vi också att bortse ifrån.

Polisen i Oslo satte igår in extra bevakning pga av denna händelse. Helt rätt och riktigt gjort. Men jag tror inte att en vedergällning kommer när man anar det. Däremot är jag helt övertygad om att den kommer och jag skulle inte vilja vara i närheten. Jag vet inte vilka som var på plats inne på lokalen där julmiddagen hölls, men är dessa något liknade Boot Boys som hade sin “storhetstid” speciellt under 1990-talet så är det befogat att med dagen-efter-eftertänksamhet ångra att man attackerade deras julfest. Läs mer om Boot Boys på wikipedia.
Varför är det då så farligt att inte ta vänsterextremas attacker på nazister som något allvarligt? De gör ju bara en god gärning tycks många anse. Genom att inte vara konsekventa mot politiskt våld så legitimerar vi det. När en motattack förr eller senare kommer så är vi indirekt delaktiga i denna, vare sig vårt samvete vill erkänna det eller inte. För det finns inte något annat alternativ än att vara för eller emot politiskt våld. Vi kan inte välja tårtbitarna som vi anser faller oss i smaken.

Kolla in filmen från gårdagens attack. Vid 1,58 in i filmen ska ni vara extra uppmärksamma på en väldigt sekvens. Där kommer ni att se resultatet av Blitzens attack på en ung kvinna.

Saken är den, alla som anser att våld som metod är rätt är farliga. Vi får aldrig acceptera våld i någon form, inte av någon.

Allt politiskt våld är ett enormt stort hot mot demokratin. Glöm aldrig det.

Nu är vi som jag tidigare nämnde rätt förskonade från vänsterextremisters våld på senare tid. Det gör att även de högerextrema och nationalsocialistiska grupperna inte är inblandade i våldsamheter. Lugn ger lugn, våld ger våld. Man ser det tydligt. Men man kan höra vissa tendenser surra förbi i etern om att allt fler vill agerar mot den växande nationalistiska rörelsen. Allt oftare nämna våld som en metod. Vi får hoppas att det inte sker, för ingen av oss vill ha den ilska och kraft många inom vissa grupper har att leverera. Fast så länge de får vara ifred så lämnar de också andra ifred. Inte verbalt men fysiskt. Även om det så klart alltid finns individer som inte är lika disciplinerade och som gärna slår ner en “bögjävel eller blattefan” stan.

Idag handlar det oftast om att man ger sig enskilda personer så som familjer i deras hem. Inte större grupper. Man hittar ofta artiklar på de högerextremas egna nätsajter som vittnar om politiskt riktade attacker som knappt hörs om i vanlig media. Vill man veta får man själv aktivit leta rätt på det. Annat är det när nazister t.ex. varit gärningsmännen, då blir det stora rubriker.

Jag skyddar inte nazister, jag vill däremot se en rättvis mediabelysning när det handlar om politiskt våld. För vi lever i en tid då detta kommer att öka.

Många glömmer även bort at även nazister har ett socialt liv och ofta en familj. I familjer brukar det även finnas barn inte allt för sällan. Detta är något som många som jag pratat med skiter fullständigt i. Ungefär som att man inte begriper att idag finns det nationalsocialister runt omkring oss på ett helt annat sätt än förr. Vare sig vi vill eller inte så är det inte ens en enligt lagen förbjuden ideologi. Människor, även nazister, har sin fullaste rätt att vara trygga i sina hem med sina barn. Eller kunna känna att man kan gå på en julfest utan att riskera sina barns liv utifall en vänsterextrem grupp skulle attackera.

Precis på samma sätt som en vänsterextremist eller vänsterpartist, sosse, journalist, bög eller invandrare också ska kunna känna sig trygg i sin vardag. Utan att behöva oroa sig för att bli anfallen.

Vi ska aldrig någonsin sluta att kämpa för det vi tror på. Det historien borde ha lärt oss är att gemenskap och äkta demokrati är det som räddar, inte våld, hot och uteslutningar. De ökar bara på hatet och föraktet.

Så hur kommer du reagera nästa gång du läser om att en familj fått sitt hus attackerat med brandbomber eller helt nedklottrat? Kommer du att kräva att våra myndigheter inom rättsväsendet gör något åt det ökade politiska våldet?

Jag hoppas ditt svar är: Självklart är jag helt emot våld som är politiskt riktat på samma sätt som jag är emot våld överhuvudtaget även i privata sammanhang.

Eller säger du bara så högt för att sen viska: Så länge det är dem jag hatar som blir attackerade kommer jag att tiga……

Annonser

5 comments on “Oskyldiga ungdomar eller Våldskåta Vänsterextremister?

 1. Magnus99
  25 november, 2012

  Hade varit intressant hur media hade skrivit om de på festen var beväpnade och skjutet i självförsvar. Tror rubriken hade blivit ”nynazister avrättar ungdomar”

 2. Osocialisten (@Osocialisten)
  25 november, 2012

  Vi lever i en medial värld där ”järnrör” få ta obegränsat medialt utrymme, men vänsterradikala kan tillämpa mycket grovt våld helt utan att PK-medierna reagerar. Jag uppskattar verkligen din blott Camilla! Fler bör avslöja och demaskera den hatiska vänstern.

  • Camilla
   25 november, 2012

   Nu är det ju som så att det är en liten marginaliserad klick av vänstern som är på detta sättet. Alla som jag känner som man kan kalla vänster är i majoritet helt emot användandet av våld. När det gäller att tyst acceptera det och gilla det kommer från alla riktningar. Även moderater kan stödja det.

   Men det är viktigt att vi inte blundar för effekterna det får.

 3. Varg i Veum
  27 november, 2012

  Det är just denna form av hyckleri som driver mig.

 4. basismen
  12 januari, 2013

  Är Blitz verkligen ens i närheten av en enhetlig grupp? Som halv-aktiv i punkscenen är jag rätt säker på att det först och främst är ett hus – vilket hade vart lätt att kolla upp – med ideologisk spännvidd mellan typ danska mycket radikala (men spretiga) ungeren och typ abf. Visst att mediarapporteringen är fel men det blir ju lätt att väga över till andra sidan med moralpanik och faktamissar. Tänk på att norska antifa av en del av allmänheten ibland ses som en logisk fortsättning på motståndsrörelsen också. Om man menar svarta blocket, autonoma eller liknande så får man ta och säga det, men slutpoängen blir att det finns historiska skäl till att man s ”blitzare” och ”vänsterungdomar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 25 november, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: