Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Tweets om getingar blev mordhot

Läser på norska Vespens hemsida att man valt att polisanmäla en svensk som är bosatt i Norge och där är gruppchef för den norska motståndsrörelsen. Vilka i sin tur är knutna till det vi känner till som SMR. Det är Stefan Lund som blivit anmäld, en person jag har kontakt med. Vilket förvisso är ointressant men gör det hela mer intressant för mig personligen.

Det Stefan Lund har blivit anmäld för är följande tre tweets på Twitter:

Med i en av tweetsen så länkar han till en artikel som handlar om getingar. Och getingar på norska heter veps.

För mig som känner Stefan hyfsat väl så är det solklart att han inte på något sätt mordhotar Vepsens medarbetare. Vad som sker är att Vepsen går rakt i fällan. Man tar detta som ett hot riktat mot sig själva, med hänvisning till det grymma mordet i Vallentuna där en person som är medlem i SMR är anklagad. Lund är helt enkelt bara spydig på Twitter. Inget annat. Han bör veta att Vepsen kommer att ta åt sig och göra en grej av detta, vilket de gör. Med effekten att hans organisation nu kommer att få ännu mera uppmärksamhet.

Dåligt omdöme av Lund, ja det är det. Med mina ögon sett. Helt onödig provokation. Fast med hans ögon sett och den organisation han tillhör så ses den nog som något helt annat, kanske som ett kvitto på hur lätt de blir anmälda för grova brott utan att de i vissa fall inte ens begått ett.

Det är vid såna här tillfällen man måste ha lite is i magen om man är dess motståndare. Inte falla för allt man reagerar på. Om man nu inte vill ge dem gratis reklam vill säga. Fallet i Vallentuna ger också reklam, men sådan som är allt annat än positiv. Detta med fallet “getingen” så blir det mes troligtvis ett fall som många kommer att skratta åt. Därmed blir det positiv reklam.

Jag förstår att killen på Vepsen som gjort anmälan blev hysterisk när han såg tweetsen och verkligen kände ända in i ryggmärgen att det var riktat mot honom. Men, hur man än vrider och vänder på dessa uttalanden från Lund så går det inte att tolka på annat sätt än att han menar getingar. Han länkar som sagt även till en artikel som styrker hans ordval i mångt och mycket. Sen att man kan ana och tro vad han kanske menar underförstått är en helt annan sak.

För mig personligen får man anmäla exakt allt. Anser man att man är mordhotad så självklart ska det utredas av polis. Men ibland är det smartare att ha lite is i magen och bita ihop. Geting-fallet tror jag är ett sådant tillfälle. Kan kasta onödig skit på en antirasistisk organisation som gör ett bra jobb.

Hur som haver, ska bli intressant att se hur norska polisen agerar på tweets om getingar som är skrivna av en nationalsocialist. Kanske räcker det att två saker delar namn för att man ska kunna dömas? Om så då blir det ett intressant fall på många olika sätt även i framtiden. Fast jag tror inte att det är hållbart i rätten. Vi får se.

Annonser

13 comments on “Tweets om getingar blev mordhot

 1. conny
  9 november, 2012

  Stackars stackars getingar! Jag tycker inte man ska mordhota getingar. Tänk vad trevligt det är när det är sommar och varmt, och man hör surret från getingar i luften! 😀

 2. Camilla
  9 november, 2012

  Nu var du förvisso lite smårolig 😉 men man ska se allvaret i det hela också. Hade jag skrivit dessa tweets hade ingen reagerat. Nu var det en annan, och då tolkas det direkt annorlunda. För man förutsätter att alla nazister dödar och hotar. Nu är inte fallet så, men den som drabbas har all rätt i världen att reagera på det. Det som är intressant är hur rättsväsendet kommer att se på det.

 3. conny
  9 november, 2012

  Nu är ju dessa tweets inget hot mot någon. Men när vi ändå pratar om hot, så står det i lagen att man inte får hota någon, det kallas olaga hot, men det är tomma ord på ett papper. Det beror på vem som hotar vem hur rätten dömer, för i Sverige har rättvisan upphört att gälla för länge sen. Jag vet inte hur det är i Norge.

  I Sverige får man hota folk om man tillhör ”rätt” sida. I Sverige finns ingen rättvisa. Tillhör du t.ex AFA så har du helt andra rättigheter. Det sägs inte rätt ut, men så fungerar det i praktiken, och då är det klart att folk blir förbannade!

  • Camilla
   9 november, 2012

   Det är ju extra svårt och känsligt när man pratar om en NS-organisation som har ett mål. Att ta över styret samt deklarerar ofta och högt att vissa ses som folkförrädare och ska straffas när deras tid kommit osv. Klart man vill straffa dem hårt.

   AFA ses ju mer som att stå för det goda. De använder ju ”bara! våld i syfte att slå ner det som ses som ont.

   Men våld och hot är alltid lika förkastligt och jävligt oavsett vem som delar ut det. Finns inget rätt med det.

   Det som nörden jag villigt erkänner att jag tycker är intressant att studera ( även fast jag vet att många anser jag borde ägna mig mer åt att ta avstånd och uttrycka min egna personliga åsikter än att bara studera, tolka och berätta ) är hur orättvist man behandlar olika politiska ideologier.

 4. conny
  9 november, 2012

  Hela Sverige är en parodi på rättvisa! I Rapport får Bengt Westerberg stå och vräka ur sig att SD är ett främlingsfientligt parti, och ondgöra sig över alla som avskyr islam, och hur dessa ska bekämpas! Sverige ruttnar, och kommer att bli en värre diktatur än Sovjet var om inget görs.

  Nu ska de satsa på hårdare indoktrinering av lärare och elever hur de ska tycka. För varje snäpp de drar åt yttrandefrihes- och åsiktsfrihetsskruven så radikaliseras allt fler personer, och blir inte SD tillräckligt stora 2014 så kommer det att smälla ordentligt. Det är i alla fall min bedömning av läget so far.

  • Camilla
   10 november, 2012

   Kan du förstå varför man vill bekämpa islamofobin? Kan vara för att värna människors rätt till religionsfrihet samt så kan det bero på att man jagar och hetsar efter alla muslimer som grupp, inte enbart islamisterna som är de farliga.

   Är man rasist så är man främlingsfientlig. Är man främlingsfientlig behöver man däremot inte vara rasist. Och jo, SD är ett främlingsfientligt parti. Detta eftersom man inte vill ha andra religioner, kulturer mm i Sverige. Man strävar efter assimilation istället för integration. Så där är inte Westerberg fel ute. Och man ska bekämpa fördomar som drabbar andra människor. Oavsett vilken kategori man tillhör.

   Däremot så ska man respektera att alla i Sverige kanske inte vill ha högre invandring, eller vill ha hårdare krav på olika områden osv. Detta utan att de ska känna sig utsatta. För i en demokrati så får man ha olika åsikter. Men väljer man däremot att stödja ett parti som faktiskt inte är det minsta intresserad av andra kulturers påverkan på samhället så får man räkna med att detta parti kommer att benämnas för vad det är: Främlingsfientligt.

 5. conny
  10 november, 2012

  Blandar du in religion så gör du ett tankefel. Blandar du dessutom in assimilation så gör du dubbelfel. Dessa två storheter har inget med främlingsfientlighet att göra Camilla. Om du tänker efter så tror jag du förstår att det är en omöjlig association.

  Främlingsfientlig är man om man är allmänt negativ till invandrare, alltså att man inte vill ha nån utlänning i Sverige. Det har aldrig varit SD:s åsikt eller politik, deras invandringspolitik är att den ska vara balanserad så att den passar landets absorptionsförmåga. (som överskridits för många år sen)

  Det regeringen tillsammans med övriga 7-klövern gjort är djupt odemokratiskt, eftersom Svenska folket inte blivit tillfrågat, och detta förfarande är lika Svenskfientligt som det är odemokratiskt.

  För övrigt önskar jag dig en skön helg! 🙂

  • Camilla
   10 november, 2012

   Det är visst ett tecken på att man är rädd för det främmande, både det främmande i en annan religion och det främmande i att andra människors sätt att leva ska få plats i vårt samhälle. Sen pratar du om kritik mot bitar i en religion det är också en bit, men som står utanför främlingsfientligheten i mina ögon. Du vet lika väl som jag att många anv sig av ”kritik mot islam” som en rökridå för sina egentliga åsikter. Kom inte och påstå något annat. Sen bryr jag jag mindre om vad ordet i sin korrekta form betyder om du slår upp det i SALO. Du är absolut rädd för det som är främmande om du förvägrar människor att ha sin egen tro bara för att den inte passar in i din västliga tankebana eller förvägrar människor att leva som de gjorde i sitt hemland i mångt och mycket.

 6. conny
  10 november, 2012

  Du är inte trovärdig när du gullar med extremister, men kastar skit på SD så fort tillfälle ges. Jag förstår att folk undrar vad du sysslar med. Jag tycker du faller som en sten ner på ett barns nivå så fort SD kommer på tal. Jag vet inte vad det beror på, men antagligen har det att göra med din korta sejour i partiet.

  Det är barnsligt att påstå att SD skulle vara främlingsfientliga för att man har en fungerande invandringspolitik. Att 7-klövern håller på och sprider sån här dynga förstår jag, men varför gör du det?

  • Camilla
   10 november, 2012

   Du är lika känslig som vanligt när det gäller SD. Du blir ju så barnslig. Men vet du vad Conny? Nu räcker det. Du behöver inte kommentera här igen.

 7. conny
  10 november, 2012

  😀 Du kommer att längta efter mig 😀

 8. Ingenjören
  11 november, 2012

  Men kom igen. Karln skrev ”Kniv i magen eller strupen är det enda rätta” finns det verkligen någon som på allvar tror att han med detta avsåg en geting? Har en geting ens strupe? Att människan inte är dum nog att skriva något som är 100% entydigt gör det ju inte mindre hotande.

  • Camilla
   11 november, 2012

   vad jag menar är att man inte alltid ska falla för det uppenbara. Och när jag säger att denna kille inte skrivit det med tanken att någon på Vepsen ska mördas så vidhåller jag det. Hade det skrivits under andra omständigheter och med annan bakgrund så JA, då hade det varit ett fett jävla mordhot. Däremot så skriver jag att jag har all förståelse för den som anmält detta. Skulle nog jag också ha gjort. Frågan kvarstår dock.. går det att fällas för det? När man har ,med starka krafter att göra så måste man välja sina strider. Man måste även vara smartare än sin fiende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 9 november, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: