Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Alla har ett ansvar, även en asylsökande.

Varje gång det blir rubriker i någon tidning som rör asylboende så delas åsiktsvärlden upp i framför allt två läger. Det ena hånar de asylsökande på olika sätt, anser att de ska fan vara nöjda med vad de erbjuds. Passar inte galoscherna så kan de ju återvända. Den andra sidan kräver genast förbättringar, de asylsökande ska självfallet få sina krav genomförda. Migrationsverket är hemska och hänsynslösa. Där emellan är det relativt sparsamt med åsikter. Kanske beror det på att ingen vill lyssna?

Här i mina hemtrakter så finns det ett nyöppnat asylboende/förläggning. Den har skapat rubriker redan eftersom det är en enormt vacker stor gård som många kallar för slott. Vilket det faktiskt inte är. Men, det är vackert. Bland de vackraste platserna i Värmland om man frågar mig. Och även jag blir tveksam till om det är så lyckat att använda ett sådant ställe som förläggning. Av två skäl framför allt, det ena logiskt: Kommer de asylsökande att fixa att leva såpass isolerat utan att det uppstår konflikter på ett eller annat sätt? Det andra är mer personligt och elakt: Kommer denna vackra gård att förstöras? Just den sista funderingen vet jag att många bär på. Det får man. Man får ifrågasätta mycket som rör asylsökandes boende. Men man ska kanske fokusera på lite andra saker än om det kommer att förstöras, för materiella ting kan faktiskt alltid lagas och återställas.

På Glava har det redan skett en knivskärning och en demonstration.

Just demonstrationen har väckt många arga sinnen. Likt dem jag inledde artikeln med. Man har klagat på trångboddhet och kallt vatten. Även maten är usel och en kvinna får äta nutella istället för att få insulin. Man tvingas åka buss och köpa busskort. Luften är fuktig och ohälsosam.

Allt detta beror på ( tror jag ) en väldigt enkel sak. Man har inte tydligt nog förklarat för de asylsökande hur vissa saker fungerar när man dels är i ingenmanslandet och väntar på besked, samt hur praktiska saker fungerar. När man väl gjort de från migrationsverkets sida så har faktiskt dessa människor ett eget ansvar. Ett ansvar att acceptera hur saker ting fungerar fram tills man får besked om man får stanna eller inte. Man har säkert innan resan hit av någon lurats i en massa saker om hur fantastiskt Sverige är. Kanske tror man att man kommer att få en egen villa och massor med pengar i handen varje månad.

Vi får heller inte glömma att många av dessa människor har aldrig sett en torktumlare tidigare. Klart de då hänger sina blöta kläder överallt inomhus. Lika självklart blir då konsekvensen att det blir en fuktig miljö. Detta är ett väldigt enkelt problem att åtgärda. Likadant med varmvattnet. Man måste först förstå och veta om hur en varmvattensberedare fungerar. Hur länge vattnet räcker också vidare. Här är det samma sak, efter information gått ut på ett sätt som gör att man kan säga att alla har förstått så har de asylsökande ansvaret för att inte slösa på varmvattnet. Precis som jag får göra här hemma.

Maten. Ja, jag kan förstå att man tycker det är usel mat om man kommer från t.ex. somalia och serveras något man aldrig ens smakat innan. Här går det att vara flexibel. De asylsökande måste inse att man inte är i sitt hemland längre och försöka lära sig att äta det som är vanligt här. Men, även kökspersonalen kan bidra. Genom att göra mat som kryddmässig passar bättre och ändra tillagningsmetoden i de fall det är möjligt. Detta handlar inte om att man låter asylsökande styra och ställa. Det handlar om att underlätta för alla med väldigt enkla medel.

När det gäller medicin så är det som så att en asylsökande bara behöver betala 50 kr för den, oavsett vad priset är. Det innebär att man får avvara 2 dagars ersättning. Men ingen står utan medicin, även här har faktiskt de asylsökande ett ansvar att ta. Efter att ha fått riktig information. Likaså med bussresorna. Migrationsverket har faktiskt ändrat sig gällande boendet i Glava och alla har fått busskort. Inget de behöver betala själva,

Vad som framför allt är viktigt att det kommer fram är hur situationen ser ut just nu. I hela landet.

Det saknas 2000 logiplatser för migrationsverket. Hur ser lösningen ut? Vilka extra kostnader kommer? Kommer mig.verket att kunna hålla den standard som de ska ha krav på sig att hålla under dessa förutsättningar?

Man måste även vara väldigt tydlig med att i detta skeende i processen handlar det inte om att ge asylsökande hem i samma klass som vi andra har. Det handlar enbart om logi, mat för dagen och den vård som krävs.

Vi pratar faktiskt alldeles för sällan med öppna kort gällande dessa frågor. Börjar vi inte att vara raka och tydliga från alla instanser så kommer problemen bara att växa. Det fanns en tid då vi kunde låta alla få bo där de ville och så vidare. Idag går inte det. Vi måste ju även inse att flyktingströmmarna hit kommer inte att sjunka. Vi måste prata om att det saknas fullgoda lösningar. Och sen komma fram till hur vi löser det.

Vi måste även våga kräva av de asylsökande att de ska ta sitt ansvar. Att man inte längre kan gå ut i media och sen löser sig allt. Den tiden bör vara förbi. Det ÄR tufft att vara flykting. Det får vi heller aldrig glömma. Däremot måste vi vara på det klara med att alla har olika ansvarsområden.

Jag ser fram emot att höra vad Lotta Anderberg från migrationsverket har att säga på Torsdag. Något säger mig att här är en kvinna som kommer att vara väldigt tydlig. Vi måste våga vara det.

Annonser

2 comments on “Alla har ett ansvar, även en asylsökande.

 1. Marcus (@SweRimo)
  17 oktober, 2012

  Så mycket bra skrivet återigen. Men jag tillhör rakt av den gruppen personer som du nämner i början, de delen som säger ”passar det inte kan ni dra”. Jag blev fullständigt rasande över att höra klagosången. Varför?

  Jo, för det första sitter vi här i Sverige och ger, ger och ger. Den delen människor som begär ändring från migrationsverkets sida är också de som styr Sverige. De ger alltid efter och vänder sig om med byxorna nere så fort det kommer krav från inkommande. Detta leder i sin tur till vad jag tro och något du nämnde själv, ”Kanske tror man att man kommer att få en egen villa och massor med pengar i handen varje månad.” Ja, för man vet att i Sverige är man generösa och där får man allt om man bara gnäller lite…
  Vi jobbar från tidiga morgonen till sena kvällen för att ge dem en fin herrgård – gratis, ordna med mat – gratis, sjukvård och tandläkarbesök näst intill helt – gratis!, samtidigt som vi själva betalar skjortan för densamma. Och vad gör de då? Jo, gnäller för att det inte är tillräckligt bra. Nä ok, men åk tillbaka då, om det är så mycket bättre där så bör vi i Sverige ta lärdom av detta och inte låta fler komma hit och gnälla.

  För det andra är det dessutom ett hån mot de människor runt om i världen som på riktigt lider, de som inte för en sekund hade klagat på att maten är för dålig, som lever ute på gatan med en ständig oro över om de kommer överleva vintern som kommer. De människor vi hade kunnat hjälpa i mängder, om vi lagt pengarna på dem istället för gnälliga asylsökare som klagar på att herrgården inte är tillräcklig för dem och att maten smakar dåligt.

  Nej, det är sådant som gör mig så glad över att jag faktiskt gjorde rätt i förra valet.

 2. conny
  17 oktober, 2012

  Låt mig få berätta om Hibo så tårarna rinner ner efter benen (på mina kommande väljare) Jaså inte det… :-O Men ni måste väl förstå att rätt kryddor ska importeras så de traumatiserade barnen kan äta den otäcka Svenska maten och inte behöva svälta, och mobilnätet måste omedelbart byggas ut så de kan ringa till sina släktingar i hemlandet och tala om när de kan komma efter. Varmvattenberedaren ska bytas ut mot en större, så barnen kan värma nappflaskorna i duschen. Minst en taxibil ska stå körklar utanför förläggningen dygnet runt, om barnen skulle vilja åka in till Karlstad och umgås med Svenska flika. TV-apparaterna är också för små, och en bank bör byggas i direkt anslutning till asylförläggningen, så de kan hämta ut kontanter i pisstofflorna. Tänk på att de har flytt för sina liv. Antagligen har de sprungit över Europa för att få skydd i Sverige. Tågbiljetter är ju dyra, och de som tagit tåget bör få ersättning av Svenska staten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 17 oktober, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: