Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Nordisk Ungdom anklagas för att ha hotat PO

 

Idag stormar det rejält kring Nordisk Ungdom (NU). Det nationalistiska förbundet som för en tid sedan orsakade vilda diskussioner i den nationella världen då de deklarerade att de tagit beslutet att ställa sig utanför den gemenskapen. Deras beslut mottogs inte med glädje och anklagelserna mot NU haglade från många håll. Flertalet röster menade under den tiden på Nordisk Ungdom sålt sin nationella själ när man vänt rörelsen ryggen för att stödja det ( enligt deras syn ) sionistiska SDU.

Nordisk Ungdom är kända för sina kontroversiella aktioner. Man kallar det för en form av konstyttring. Man väljer att genom symboliska aktioner visa på ett hårt och brutalt sätt vad man anser är galet i samhället. Dessa aktioner har bestått av bland annat besök på ett boende för ensamkommande. Där man hade med sig leksaker till barnen. Syftet var solklart, man vill visuellt påvisa det felaktiga i att kalla äldre ungdomar för barn. Ett annat tillfälle så gav man sig på Stockholm stad genom att ta ner en EU-flagga och ersätta den med en svensk flagga. Syftet här var att visa sitt missnöje med Sveriges medlemskap i EU samt att man ansåg att det var skamligt att Stockholm stad inte har svenska fanor istället för EU:s. Man har även satt upp kors utanför Anna-Lena Lodenius hem med namnlappar på människor som fallit offer för vad man kallar svenskfientlighet. Alltså svenskar som utsatts för våld av invandrare. . Detta efter att hon skrivit någon text som upprört dem. Man dukade även upp till avskedsmiddag för Annie Lööf i närheten av hennes hem.

Provokativa i allra högsta grad.

Idag är de på tapeten i media för att man reagerat på en artikel som Pressombudsmannen Ola Sigvardsson skrivit angående medias ansvar när det gäller att avstå från att skapa hätsk stämning efter brott genom att t.ex. inte publicera bilder för gärningsmännen. Detta är så klart en känslig fråga för ett nationalistiskt förbund, eftersom de alla gemensamt har synen att utan invandring så skulle vi slippa många brott samt att de anser att medierna ljuger då man sällan publicerar bilder på gärningsmän som är av utländsk härkomst. Man ställde sig utanför PO´s hem. Där ritade man upp ett järnvägsspår. La en kille där och hällde ut röd färg eller djurblod man köpt någonstans. Detta skulle symbolisera ett offer som lämnats för att dö av en rånare. Precis så som det aktuella fallet PO skrev om i sin artikel gjort.

Reaktionerna har blivit stora. Helt förstårligt. Jag tycker själv att detta var en osmaklig aktion. Annars brukar jag faktiskt gilla deras aktioner, även trots att jag inte delar deras åsikter. Mest för att jag tror på att den här typen av saker kan få sovande människor att vakna till och reagera istället för att bara passera förbi. Man kan reagera på olika sätt, det viktiga är bara att man gör just det och inte slutar att bry sig.

Problemet som uppstår nu är att NU är ett etnopluralistiskt och nationellt förbund. Därmed klassas de som högerextrema. Vilka vi alla vet sammankopplas genast med farliga individer. Det är också helt korrekt. Det har skett många fall av hemska brott utförda av högerextrema personer. Dock är det långt ifrån alla som är nationalister som är villiga att använda våld. Få är det dock som inte instinktivt ser nazister framför sig med knogjärn på näven när man säger högerextrem grupp. De finns. Men långt ifrån alla är sådana. Det ska man faktiskt veta. Fördomar gör att sanningen inte blir riktigt hela historien.

För att återgå till dagens turbulens kring Nordisk Ungdom. Vad många provokatörer inte inser är att även om man aldrig skulle tänka sig tanken att det man gör ska tolkas som ett hot så tas det så. Detta på grund av att i historien finns det fall där politiker, journalister och meningsmotståndare drabbats av våld och även död. Man kan bli olustig och även rädd. Det är normalt. Det finns grupper som använder det psykologiska övertaget i syfte att skrämmas. För rädslan för det man inte kan greppa är mer effektivt än direkt fysiskt våld.

Nu kommer vi dock till det som är mest intressant då det handlar om Nordisk Ungdom. Här har vi en grupp unga killar som idag utmålas av journalister och även experter på högerextrema rörelser som farliga. Det jag blir förvånad över är inte journalisternas brist på kunskap om de olika grupperna utan experternas. Jag har följt många av dessa grupper nära under lång tid. Även så NU. 

Man kan inte påstå att en grupp är farliga i direkt fysisk mening för att de gör aktioner som man blir illamående av. Det borde inte ha undgått någon som är insatt att just NU ofta hånas för att de hellre flyr eller dansar Hard Bass istället för att plocka upp nävarna. Detta gör NU lite unika. Det är så oerhört viktigt att man inte målar upp en osann bild. Inte ens av rörelser man avskyr. Ropar man vargen kommer tillräckligt ofta så lyssnar ingen när den väl kommer. Rätt ska vara rätt. Varför utmåla en grupp som farliga när de inte är det? Faran är att folk som känner till NU och får höra hur farliga dessa grabbar och tjejer är inte kommer att tycka att riktigt hard core extremister heller är det, fören det är för sent. 

 

Jag frågade Patrik Forsén från Nordisk Ungdom vad han anser om den mediala uppmärksamhet man gett detta samt om de är för användande av våld som metod.

 

Vårt samhälle har blivit allt råare och våldsammare. Våldet är ständigt närvarande i unga svenskars vardag. Att arbeta mot våldet i samhället har varit en av våra främsta prioriteringar, därav aktionen utanför PO:s lägenhet i lördags. Vi menar, till skillnad mot PO, att våldsbrottslingar borde hängas ut i massmedia för att på så sätt lättare kunna gripas och hindras från att begå nya brott. Anklagelserna mot oss om att vi skulle ha hotat PO är patetiska. De som har skrivit de är personer ifrån Expo som mycket väl känner till våra arbetsmetoder och som vet att vi alltid tagit avstånd ifrån våld. Genom våra aktioner och vår gatukonst visar vi upp maktens hyckleri och det är de livrädda för.

 

 

 

 

 

Annonser

5 comments on “Nordisk Ungdom anklagas för att ha hotat PO

 1. conny
  24 september, 2012

  Bra skrivet, med bakgrundsfakta och allt. Jag håller med dig och Patrik Forsen fullt ut. NU är en icke-vålds grupp som sätter fokus på händelser och situationer som media och politiker försöker dölja. Att anklaga dem för hot är precis som Patrik säger, patetiskt. Det är klart att det ser dramatiskt ut med ett ritat järnvägsspår och en man liggande på spåret, och blodet, men så såg ju verkligheten ut när rånaren lämnade offret att dö på spåret. Nu klarade han lyckligtvis livet, trots rånarens likgiltighet inför mänskligt liv.

  I.o.m. PO:s artikel hade han ju tagit ställning mot ett snabbt gripande av rånaren, och hur många fler människor hade han inte kunnat rånat pga att det hade varit svårare att identifiera och gripa honom?

  Nordisk Ungdom gör ett bra jobb, men i Sverige ska all skit sopas under mattan av överheten. Bara det fina ska lyftas fram, om det inte är Svenskar som står för det fula förstås, då ska det skrikas ut så att alla ser och hör, Sverige är ett sjukt land, och återigen; att kalla det NU gjorde för hot är patetiskt!

 2. conny
  24 september, 2012

  Hur orkar du med alla galningar på twitter Camilla? 😀 Fast det finns ju normala människor där också, det beror på vad man är ute efter.

  • Camilla
   25 september, 2012

   Antar att du menade diskussionen som blev om mitt inlägg sent igår kväll? 😉

   Sånt får man räkna med. Alla ser inte på saker med samma ögon. Det gör att alla inte heller är villiga att läsa det som står. Utan lägger in saker som inte finns och sen lägger åsikter i min mun som jag aldrig yttrat. Kallas yttrandefrihet. Men, jag viker mig inte en tum. Det behövs lite klara ögon också. Inte bara de gamla invanda. Fast, det kostar på. Jag får ju höra att jag bytt sida osv. Väldigt fånigt.

 3. conny
  25 september, 2012

  Precis vad jag menade. Folk fastnar ofta i ett tänk, om nån t.ex. tillhör yttersta vänstern, så spelar det ingen roll om nån på högerkanten säger nåt vettigt, det är i alla fall fel. Det omvända gäller naturligtvis också, och hittar de inget fel i resonemanget så lägger de till saker så att det ska passa deras politiska färg.

  Bytt sida…ja vad säger man, det skulle vara mycket klokare om de lyssnade på vad du har att säga, i stället för att oroa sig på vilken sida du står. Man blir alltid placerad i ett fack, sen får man argument emot sig beroende på i vilket fack man blivit placerad, eller vilken etikett de klistrat på en. Sakfrågan glöms ofta bort, om man inte tillhör samma ”fack” som den man diskuterar med, då kan diskussionen föras på en saklig nivå. Jag säger som Strindberg; Det är synd om människorna! 😉

 4. NilsMotpol
  17 oktober, 2012

  Fantastiskt att det existerar folk som utan att själva vara ‘högerextrema’ kan diskutera de här grupperna och företeelserna på ett sansat sätt. Mycket glädjande, alldeles oavsett vilka slutsatser du kommer fram till.

  Dock tror jag inte att etablerade medier och politiker gör som de gör av okunskap, utan för att det helt enkelt är mycket lättare att kalla någon för rasist än att sakligt argumentera för varför vårt land skall ta emot och försörja en ständigt växande skara totala främlingar.

  De har tolkningsföreträdet, och utnyttjar det genom att aldrig någonsin behöva diskutera sakfrågan. Notera den storm som orsakats av att SVT ens har mage att antyda att det finns en gräns för hur mycket invandring Sverige tål. I den politiskt korrekta dogmatiken är det helt enkelt så att ju mer invandring desto bättre. Den som ifrågasätter det är rasist. Om invandringen leder till problem är det inte invandrarnas eller inavndringspolitikens fel, det är de rasistiska svenskarnas fel.

  Detta är ett sektbeteende i minst lika hög grad som det du tar upp inom SD. Det finns ju till och med en mer eller minde öppet uttalad policy att vägra diskutera de här frågorna. Beteendet liknar den moderna nidbilden av medeltidens kyrka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 24 september, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: