Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Pär Öberg (smr) svarar på 10 snabba frågor.

Går vi inte allt för långt tillbaka i tiden så var det ytterst få som visste vilka Svenska motståndsrörelse var, om man inte tillhör den nationella kretsen. Söker man på till exempel Google så finns det egentligen ingenting att hitta. Det är ett mindre antal artiklar om organisationens medlemmar som blivit dömda , artiklar om aktioner de haft i någon stad som inte genererat någon vidare uppmärksamhet och liknande. Man får uppfattningen om att de är en liten grupp som inte nått fram. Däremot om man följer deras egna arbete som de lägger ut i form av artiklar mm på sin hemsida så kan man se hur de successivt arbetat för att växa. Alla som vill expandera måste få det rätta tillfället och SMR fick sitt i samband med den omtalade Bollnäs-historien.

Det har gått lite mindre än en månad sedan själva demonstrationen i Bollnäs gick av stapeln. Det bär lite emot som motståndare till nationalsocialismen att skriva att den dagen bör vara historisk på många sätt för denna organisation. Dock var det så. Man visade att man har kraften att samla flera hundratals anhängare så långt upp i norr som Bollnäs ändå är beläget. Man fick även med sig medlemmar från Norge och Finland. Mest förvånande var att man även kom hela vägen från en dansk nationalsocialistiska organisation. Det var en kraftmanifestation som inte slutade där.

Det finns ytterst få tillfällen då deras ledare Klas Lund deltar offentligt. Hans medverkan där och hans kraftiga sågning av Nordengruppens utgivning av Röd Död har satt många bollar i rullning på kort tid inom den nationella rörelsen. Ska tilläggas att detta inte började med demonstrationen utan den egentliga utlösande faktorn var hur man fick människor att reagera på den exponering av vanlig medias bevakning av våldtäktsfallet och SMR själva man gjorde. Vid flertalet tillfällen kunde Nordfronts redaktion visa på felaktigheter av olika grader. Detta har givit dem en plats som trovärdig media eller vad man ska kalla det bland människor som delar deras kritiska syn på samhället och systemet.

Det är den bedömningen man som utomstående kan göra.

Jag kan se på antalet läsare jag haft på de artiklar som handlar om SMR och vilka sökningar man gjort för att nå dit att det finns ett betydligt större intresse för dem idag är bara för ett halvår sedan. Även alla samtal och mejl jag fått från både privatpersoner men även i hög grad journalister vittnar om att man observerat organisationen. Sen vad det har för betydelse i förlängningen får vi invänta och se.

Bollnäs har dock satt en boll i rullning.

Igår hade Pär Öberg som är presstalesman och tillhör riksledningen för Svenska Motståndsrörelse en föreläsning i ämnet “ Massinvandringen är en tickande bomb” i Sundsvall. Denna förläsning har man haft på andra platser också tidigare. Bland annat i Bollnäs innan demonstrationen.

I Sundsvall verkade det som att det fanns ett stort intresse, då allting så klart är relativt måste man sätta saker i rätt proportion och det som är stort för socialdemokraterna kan så klart inte vara jämförbart med vad som är stort för en nationalsocialistisk organisation.

Jag bad Pär Öberg att själv svara på en del frågor jag har om gårdagen:

Jag har förstått att dagen var mer lyckad än ni hade trott inledningsvis? Eller har jag fel och ni hade beräknat rätt om intresset?

Det var väl ungefär som beräknat men mötet kändes riktigt bra. Det uppstår en viss känsla på ett föredrag när man får bra kontakt med publiken. 

Hur många var det som deltog?

Jag räknade till 27 personer men då var Pär Sjögren och jag själv inte inräknade så man kan väl säga knappa 30 personer.

Jag vet att ni är ytterst måna om att skydda folk som besöker era träffar från att bli vad man kallar uthängd, men kan du säga något om hur du uppfattade deras syfte med deltagandet? Var de nationalister eller blandat med vanliga Svenssons som jag själv?

En del av besökarna var vanliga ”svenssons”. Jag bedömer dock att de var kritiska till den massinvandringspolitik som förs. Vilket de flesta idag är, men få vågar erkänna det öppet. I vårt sällskap försvinner däremot ofta munkavlen och man kan tala fritt.

Fanns det någon deltagare som ifrågasatte ert budskap? På vilket sätt i sådant fall? Jag tänker här lite på Rasta-David som blivit lite av ikon för oss som står utanför er organisation.

Nej tyvärr! Jag skulle önska att det blev mer diskussioner. Vi välkomnar ju det. Jaha är ”rasta-David” en ikon nu, det har jag missat. Nästa gång kanske han bjuder upp mig på debatt på något av hans rasta-möten  😉

Vad känner ni själva så här efter Bollnäs? Märker ni av ett ökat intresse direkt till er eller är det mest människor som på egen hand söker information om er av olika skäl som till exempel hamnar på min blogg?

Den senaste tiden märker vi ett ökat intresse för vår verksamhet. Detta märktes tydligt redan tidigt i år i Ludvika där många ortsbor intresserade sig för vårt torgmöte. Men vi märker det på fler sätt. Vi blir även kontaktade rent allmänt mer än vanligt. Jag tror en förändring som kommer att skrivas om i historieböckerna som ”den stora befrielsen” är på väg.

På era informationsträffar som denna, pratar ni enbart om det ni kallar massinvandring som ett politiskt problem eller låter ni även er ideologiska syn få utrymme?

Just det här var ett föredrag om svensk flyktingpolitik. Där olika termer förklarades som t.ex. ”kvotflykting” och ”papperslös flykting”.  Jag pratade även om det felaktiga med att kalla den massinvandring vi har för human samt det viktigaste, varför man påtvingar oss denna politik. Så det är klart att vår ideologiska syn får utrymme.

Har ni planer på aktivt hålla denna typ av föredrag så människor får en möjlighet att träffa er under lugnare omständigheter än det ibland kan bli vid gatuaktivsm? Har ni själva den kapaciteten eller är ni beroende av att folk själva tar initiativet och samlar ihop deltagare?

De flesta av våra gatuaktiviteter är mycket lugna. Men om du menar att arrangera föredrag som vi annonserar för öppet så kommer vi garanterat att göra det igen. Våra avdelningar arrangerar nästan alltid föredragen det är verkligen undantagsvis som utomstående personer själva arrangerar ett möte och bjuder in oss. Jag tycker det är hur kul som helst att resa runt och träffa folk på det här viset. Hade jag kunnat försörja min familj på det hade jag gjort det jämt.

Jag vet ju hur ni skyr journalister. Har märkt att det finns ett intresse från dem att delta på sånt här, är de välkomna? Tänker mest på att det borde väl gynna er då det inte blir ensidig information som kommer ut om hur mötena förlöper och så vidare?

En journalist med bakgrund i SVT och Bonniers TV4 frågade om han fick komma förbi och både filma och fotografera föredraget. Vi hälsade att han var välkommen men utan någon kamera. Han avböjde då att närvara. Vi kommer inte tillåta vilka medier som helst att fotografera eller filma våra möten, just för att skydda publiken och för att behålla ett fritt debattklimat i lokalen.

Hur ser ni på närmaste framtiden? Kommer ni att bedriva mer öppen och mer aktiv rekrytering av anhängare eller fortsätta med att vad ni kallar det sprida er propaganda och låta folk självman söka upp er?

Jag tycker nog att vi under en längre tid bedrivit öppen och aktiv rekrytering. Det är väl snarast så att fler och fler inser att det faktiskt kommer att kräva radikala förändringar för att vi ska kunna rädda vårt folk.
Avslutningsvis, jag vet att många är nyfikna på hur Klas Lunds totalsågning av Röd Död ( som kan om man vill kopplas till Svenskarnas Parti ) har fått för effekt? Det var inte bara en bokrecension, utan det var mer ett kraftfullt sätt att bildligt slå näven i bordet och tala om vad som gäller. Enar det rörelsen eller splittrar det? Vad är rätt ord?

Vi är generellt försiktiga med att kritisera andra nationella projekt. Just i det här specifika fallet ansåg vi det som att man i boken ”röd död” försöker skriva om historien. Därför kände vi att vi var tvungna att faktiskt kommentera detta.

 

Här kommer en länksamling till en del av vad jag tidigare skrivit om SMR och Bollnäs-fallet

Annonser

2 comments on “Pär Öberg (smr) svarar på 10 snabba frågor.

  1. Pingback: Framtidens kraft samlades i Sundsvall | Nordfront.se

  2. Pingback: Förtroendekapital är A och O vid bevakning av extrema grupper. « Tankar åt alla håll & kanter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 16 september, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: