Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Vilka konsekvenser får migrationsverkets brist på bostäder?

 

Jag får ofta kritik från den grupp som kallar sig antirasister ( ska inte förväxlas med alla de som inte är rasister men inte har ett behov av att sätta det epitet framför sitt namn, för dem är icke-rasism något självklart) för att jag skriver om SD, radikala nationalistiska grupper så som Svenskarnas Parti och även nationalsocialisterna som rör på sig i samhället. Man ska inte ge luft åt dem sägs det. Gör man det så kan människor börja tro på vad de försöker föra ut för budskap och så vidare. Håller med om att det är en fara med att ge luft åt organisationer som är öppet rasistiska. Det ökar på den hårda retoriken, helt klart. Däremot så måste man göra det för att veta vad som sker. På grund av att våra politiker allt tydligare bevisar att man inte klarar av att ta ansvar för sina beslut. Dessa grupper kommer att öka. Det är ingen fantasi, det är ett faktum.

Vi kommer att få se att mitt påstående om att denna sida får fler anhängare närmaste åren. Det står för mig helt klart efter att Länsstyrelsen haft en konferens i Gävleborg med namnet “ En bostad för alla” Detta bör vara en konferens som andra delar av landet också haft eller kommer att få möjlighet att delta i.

Anledningen är den akuta bostadsbrist som råder när det gäller asylsökande. Bara i år kommer det att saknas 2000 lägenheter till denna grupp. Hur många bostäder som saknas för redan boende svenskar har jag inga siffror på just nu. Nästa år kommer det även en annan stor skara med människor som kommer att kräva hem att bo i. Nämligen de somaliska anhöriginvandrarna. Efter vad jag fått höra så ser man inte detta som akut utan väntar med att finna lösningarna tills lite längre fram. Trots att man haft god tid på sig.

Även om hög andel asylsökande får avslag på sina ansökningar så fungerar inte flödet då allt fler flyktingar kommer varje år. Människor som fått PUT tvingas stanna kvar på migrationsverkets lokaler trots att man borde ha eget boende ut i samhället för att komma igång med integrationen.

Det finns kommuner med stora överskott på lägenheter. I min gamla kommun Hagfors är det så, ändå river man där så att människor tvingas flytta. En del har nyss gjort det på grund av tidigare rivningar. Man kan bland annat idag läsa om hur 80-plussarna tar upp striden. Just Hagfors har under en längre tid, innan rivningarna tagit emot många asylsökande i sitt lägenhetsbestånd. Varför har man slutat med det? Vad är orsaken att man väljer att riva istället för att hyra ut till migrationsverket? Kan det bero på att varje kommun har eget bestämmande i frågan om man vill ta emot flyktingar eller inte? Skulle tippa på det.

Vi kommer att komma till den punkten då kommunerna inte kan neka staten längre om att ta emot vare sig asylsökande i myndigålder eller dem som är under arton år.

Vi lever även i ett samhälle där politiska beslut är långsamma. Man tvingas ofta till nödlösningar som enbart skjuter problemen framåt.

Idag fattas det 2000 lägenheter akut i asylfrågan enligt vad som sas på denna konferens enligt deltagare. Nästan år kommer det att saknas ännu fler gissar jag på. Mer exakta siffror kommer att komma på länsstyrelsen hemsida på måndag. Så ha den siffran i läge för felaktig. 

Det ska inte på något sätt anses vara rasistiskt att ifrågasätta hur staten har tänkt lösa detta. Vi har haft invandring under många decennier och vi vet hur konflikterna ute i världen ser ut. Vi kan och vi gör prognoser om beräknat antal människor som kommer att komma till vårt land. Då krävs det också att vi inte bara säger att vi absolut ska ta emot alla som tar sig hit, utan att först sett över om vi är kapabla att ta hand om dem. Att ifrågasätta det som sker nu är fullt rimligt. Vi bör göra det utan att ställa grupper mot varandra som dem jag inledde med gör. Vågar vi det?

Vi saknar studentlägenheter. Vi saknar i många städer lägenheter för våra ungdomar att flytta till när de når vuxen ålder. Nybyggen kommer att krävas, men frågan är med dagens höga arbetslöshet vem som kommer att ha råd att bo i dessa? Förhoppningsvis blir det ett flöde, de med pengar flyttar till det nybyggda och andra till de äldre. Bostadsbristen är inte bara ett problem gällande flyktingarna. Vi har den utöver, lägg sedan till alla tiotusentals hemlösa vi de facto har. Lösningarna på detta?

Nästa år är det 2013.

Året därpå är det 2014.

Tiden går fort. Vet ni vad vi ska göra 2014? Jo, vi ska rösta igen. Trots att jag tillhör dem som vill se människor leva fritt här, oavsett härkomst och tänker mer med hjärtat än hjärnan så inser jag vilka risker vi står inför.

Fast, det är inget nytt påstående från mig. Jag vet att SD kommer att växa. Även de andra, de mer radikala. Vilket ingen av oss nog egentligen fattar konsekvenserna av. Vi hejar istället på glatt när Geert Wilders går bakåt och tror att nu är faran över. Snacka om att bita sig i tån.

Utan långsiktiga och hållbara lösningar i en tid som denna kommer att visa sig vara fatala på olika sätt. De enda som kan bestämma hur det ska bli är våra politiker. De som ansvarar för att flyktingmottagandet och integrationen ska fungera. Men ibland är det lättare att tänka med hjärtat och skjuta problem framåt. Ett år i taget.

Ska det antirasistiska arbetet få effekt så fungerar det inte ihop med dåliga politiska beslut. Där även jag och många andra som står långt från SD börjar tänka tanken allt oftare att vi har politiker som är rädda för att ta vissa beslut.

Det handlar om människor. Svenska som utlandsfödda. Människor som förtjänar att ha det bra. Med dåliga lösningar och ibland fega beslut så drabbar det mörka alla. Nåt att tänka på kanske.

Annonser

2 comments on “Vilka konsekvenser får migrationsverkets brist på bostäder?

 1. Varg i Veum
  14 september, 2012

  Hela grejen med den formen av invandringspolitik som förs idag är att det är ”fel” att ifrågasätta den. Därför ”kan” man inte ”ställa grupper” emot varandra. Alla negativa saker som denna formen av invandring för med sig, t.ex. ännu större bostadsbrist, ska man låtsas om som det inte finns. Bostadbristen tycks inte ha någonting med antalet människor som vill ha bostad vs tillgängliga bostäder att göra.

  Det är som om det fanns en speciell verklighet för flyktingar och en annan för de som redan bor här. Pengar, bostäder osv som rör invandringspolitiken, de har ingen som helst påverkan på ekonomin öht. Det är magiska bostäder och pengar det handlar om.

 2. conny
  14 september, 2012

  Man behöver inte vara nån Einstein för att dra slutsatsen att det finns en underliggande plan hos 7-klövern, och speciellt hos regeringen bakom den vansinniga politiken, och då krävs såna här åtgärder. De flesta som inte har mössan helt nerdragen över ögonen kan se att man inte bryr sig om konsekvenserna för att skapa det samhälle de eftersträvar. De patetiska och överbetalda fläskbitarna i etablissemanget samarbetar sinsemellan, samt med utländska krafter för att skapa ett samhälle som aldrig kommer att fungera. Det enda de åstadkommer är att krutet packas allt hårdare i bunken, som till slut inte pallar för det ökande trycket. Under resans gång använder de sig av floskler som medmänsklighet, solidaritet osv.

  Inte ens regeringsråd är så dumma att de inte förstår vad den förda politiken leder, de är fullt införstådda med det hela, och energin läggs på bortförklaringar om någon är ofin nog att protestera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 14 september, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: