Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Vad blir Motståndsrörelsen nästa drag?

Det har nu gått en vecka sedan den största nationalsocialistiska organisationen vi har i Sverige hade sin oanat lyckade demonstration i Bollnäs. Vad har hänt under den veckan och vilka effekter av det förmodade lyckoruset SMR måste ha andats sen den 25 augusti?

 

 

Ska man tolka deras artiklar som skrivits under veckan så har det varit en annorlunda vecka för SMR. Pär Öberg skrev en artikel som vittnar om framtidstro för organisationen. Han gör enligt mig även en korrekt analys av vad som skedde under dagen. Jag ger medhåll i att deras genomförande av en demonstrationen var lyckat. Hade man enbart fokuserat på tunga propagandatal så hade folk gått efter 3 minuter.

Pär Öberg har helt rätt i att den underbara debatten som blev med Rasta-David var unik och fick folk att lyssna lite extra. Varför? Ganska enkelt, där står två motpoler till varandra och säger ganska mycket samma sak. Bara lösningen skiljer sig åt. Folk fick höra en Öberg tala med värme i rösten istället för det förväntade nazistiska hatet man var säker skulle komma.

 

Den spontana debatt som hölls på torget var också den unik i vår historia. Det är inte lätt att få politiska motståndare att debattera med oss då det är mycket svårt att försvara den förda politiken med logiska argument. I detta fall fick vi en meningsmotståndare att komma upp på scen. Jag hoppas det kommer bli mer sådant. Jag hörde rykten om att det fanns de som trodde att allt var arrangerat, alltså någon form av skådespelare som spelade meningsmotståndare. Jag skrattade gott när jag fick höra detta.

 

Saken är den att detta är det som alla de jag pratat med under veckan är mest förvånade över. De undrar vart hatet, ilskan, våldet och så vidare fanns. SMR har nog inte fel i att de känner att det finns möjlighet att göra nya rekryteringar vad det lider.

Man har lyckats med sin egen propagandamaskin. Folk ser dem just nu som betydligt mindre farliga och radikala än vad de har kapacitet att vara.
Sen vet jag inte om jag håller med i Öbergs tro att svenska folket har radikaliserats riktigt så mycket som han hoppas på. Jag kan förvisso hålla med om att vi idag allt mer ser hur människors tolerans för hårda åsikter mot invandringen tas emot med betydligt mindre obehag än vad det gjorde för några år tillbaka i tiden. Många skyller detta på SD:s inträde i riksdagen, men det tror jag bara är en del av sanningen. Att man tål att höra en retorik som är radikal är dock inte att missta för att man håller med.

Fredrik Vejdeland skriver idag en lång artikel som sammanfattar hela storyn från början till slut. Han beskriver även hur organisationen utvecklats. Den känns ärlig. Inte överdriven , utan visar på en medveten syn på organisationens storlek och kapacitet.

Däremot har vår propaganda ofta saknat kontinuitet och inte alltid varit slagkraftig. Andra grupper har haft motsatt förhållande. De har med propagandan försökt uppväga avsaknaden av verklig aktivism och förmågan att bedriva kontinuerlig gatukamp. Vi är idag tacksamma för att vi valde den långa och tidskrävande väg det innebär att först bygga upp en kamporganisation bestående av en stabil aktivistkader. För något år kunde vi därmed sakta men säkert avvara mer resurser till propagandaarbete. Idag är vi i det läge där vi har en organisation där aktivism och propaganda ligger i fas med varandra.

Även om jag som följt detta som ett plåster sen första dagen kan säga att det de skriver faktiskt är så korrekt man kan önska från någon ( minus vissa tveksamheter så klart) så måste man andas mellan raderna och tänka till lite grann.

Om nu SMR ska kunna få det vind i seglet man är ute efter så kan man rimligtvis inte sitta på rumpan och vänta på ett nytt Bollnäs. Jag tippar på att man redan nu håller på att planera nya aktioner på olika ställen i Sverige. De har tidigare blivit anklagade att vara bakåtsträvare och inte ha de rätta visionerna för att kunna växa. Jag har på känn att det har förändrats. Skulle bli förvånad om man inte tar till vara på denna veckas succé och rider på vågen som just nu är till deras fördel. Lämpligt vore att samordna flertalet aktioner samtidigt. Då ökar man fokuseringen på dem. Vi får se vad som sker.

Jag hade inte haft så stort intresse i det om det var till exempel Svenskarnas Parti detta handlade om. De är redan accepterade på ett annat sätt. För tyvärr är inte steget mellan SD och SvP så stort som många vill tycka. När människor tröttnat så går det ganska fort att radikaliseras. Men, steget till SMR är gigantiskt. Det går inte att jämföra.

Fredrik Vejdeland avslutar sin artikel med dessa rader.

Slaget om Bollnäs har visat att en organisation med små resurser kan ha kapacitet nog att vinna ett propagandakrig mot de krafter som har hela systemets stöd i ryggen. Detta ingjuter självförtroende. Hos oss, men också hos delar av folket som skymtar ett annat alternativ i horisonten. Medan systemet har kört fast och inte kan ta sig loss har detta alternativ ökat farten och gått på offensiven. Idag Bollnäs, imorgon Sverige! Vi kommer!

 

Det säger ganska mycket om vad de har i sikte. Har vi ett nytt Gyllen Gryningen på gång eller kommer luften att gå ur Motståndsrörelsen innan de hinner växa till sig?

 

Vi får se.

 

 

Annonser

3 comments on “Vad blir Motståndsrörelsen nästa drag?

 1. Tommy Funebo (@TommyFunebo)
  2 september, 2012

  Kallar de sig fortfarande NS? Klas bredde på rätt tjockt med NS-retorik precis när NSF la ner, men senaste året känns det som om de håller på och omformulerar sig.

 2. Camilla
  3 september, 2012

  Jodå, de är fortfarande NS. Men tolkar man Klas Lund rätt i ett tal han höll på de senaste aktivistdagarna ( med risk för att jag minns fel den här tiden på dygnet) så håller de på att anpassa ns mer så att det passar in i dagens samhälle. Har svårt att se att de nånsin skulle släppa på ns-biten. Det är ju det som är specifikt för SMR.

 3. Pingback: Pär Öberg (smr) svara på 10 snabba frågor. « Tankar åt alla håll & kanter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 2 september, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: