Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

När är man svensk & när är man det inte?

 

När jag var yngre så hade jag tusentals starka åsikter. Allt från EU-gurkans form till mänskliga rättigheter i Nordkorea. Jag var ung och engagerad. Med åren så växer ofta den unges ivriga engagemang vidare till något mer stabilt och man väljer sina strider. Åtminstone så har det varit så för mig. Idag är jag mer en åskådare av debatterna än en deltagare. Trivs bra med den rollen. Ger mig möjligheten att se saker många missar just på grund av just sitt starka och brinnande engagemang.

Jag lyssnar på människor och det jag hör idag är inget nytt. Jag hörde det för 20 år sedan och jag hörde det och framförde det själv bara för några år sedan. När jag gick med i SD så var jag arg och engagerad. Jag var så innerligt trött på så mycket. Falskhet och kluvna tungor. Böjda ryggar och ren och skär idioti.

Men som alla vet som känner mig så har jag ett enormt rättspatos och en människosyn som inte innefattar hets och konspirationsteoritänk. Därför fungerade inte SD alls för mig. Däremot lärde jag mig mycket från alla de människor jag träffade då och efteråt, på grund av min tid där. Jag lärde mig att lyssna och höra vad de egentligen sa. Inte det där som ofta kommer ut så sjukt fel i tal och text från en hel del drös av deras företrädare.

Jag hörde oron och jag kände den.

Var så otroligt naiv förra året att jag trodde folk skulle vakna till efter Utöya och inse att hatisk retorik aldrig kan föda något annat än hat. Jag förstod inte riktigt ens då hur arga människor faktiskt är. Då pratar jag inte om Kent Ekeroths fan club som ser på islam som nationalsocialisterna på 30-talet gjorde på judarna. Utan den där vanlige Svensson som inte fattar varför vi gör allt så komplicerat och varför vi själva ibland skapar grogrund för rasism i godhetens tecken. För det är vad vi gör ibland. Vår vilja att vara godhetens samariter slår tillbaka på ett negativt sätt.

En sak som kan passa in som exempel på detta är senaste tidens händelse nere i Forserum. Vi har hört berättelser om hur somaliska invandrare utsatts för rasistiska tilltag. Vi såg flera hundra människor gå i fackeltåg för att visa att de var välkomna. Så fint att man bara vill dö. Jag är svag för solidaritetshandlingar.
Runt om de faktiska händelser som ska ha skett så har det förts många diskussioner kring en sak. Inte första gången och definitivt inte sista. Så länge det finns människor med olika ursprung så kommer dessa samtal att existera. Det kan vi åtminstone vara säkra på.

Det är förvisso väldigt enkel sak att skylla alla såna här diskussioner på att rasister bara har en agenda och det är att skylla allt på invandringen och få andra att falla för deras retorik. Men ibland, så finns det en viss logik även när det kommer från det hållet. Sen ska man inte heller ta genvägen och tro att alla är rasister. Då har man missat något som i framtiden kanske kan få större betydelse än vad man tror.

Det jag tänker specifikt på just nu är detta med när vi ska sluta kalla invandrare för invandrare och svenskar istället. När detta sker, borde dessa människor ju rimligtvis uppgå i samma grupp som jag och andra gör. Vi är alla svenskar. Det är så vi ska se på alla individer. Men så sker något en dag. En vit svensk spottar på en svart svensk. Då helt plötsligt så handlar det inte om att två människor möts på ett aggressivt sätt där den ene är ett offer medan den andre är en gärningsman. Då är det genast rasism. Då är den svarta svensken inte längre svensk utan då benämns personen i fråga som svensk med (t.ex.) somaliskt ursprung. Man har alltså inte alls blivit upptagen i samma grupp som var tanken, den svenska. Utan man är och förblir en invandrare.

Det är inte för inte som den alternativa nyhetsförmedlingen vi ser allt fler av på nätet kan använda sig av denna retorik. Vi skapar faktiskt en grund för det. Sen blir vi upprörda över att människor faktiskt blir förbannade på vad de anser är dubbelmoral och man kastar ur sig kommentarer som får alla antirasister att gråta.

Jag förstår varför man gör denna skillnad. Men frågan är om det alltid är så lyckat? Det finns heller i samma andetag inget annat man kan göra. Om man inte väljer att inse att vi i dag redan är ett mångkulturellt samhälle. Då kan rimligtvis inte alla händelser som drabbar människor som inte är vita och heter Johan Johansson vara rasism. Det drabbar svenskar. Eller så börjar vi att behandla fall där gärningsmannen är färgad och offret är vit för rasistiskt. Det måste vara konsekvent och logiskt.

Det är just denna skillnad som gör hyggligt folk förbannade. Jag lyssnar till människor som till vardags arbetar med fackliga frågor och hyllar Expo men som skickar MMS och SMS med humorgrejer som direkt skulle klassas som rasism. Vi lever i en tid då vi säger saker vi inte riktigt alltid står för fullt ut för, eftersom vi ser orättvisan och ibland det ologiska. Vi vill väl men bakom stängda dörrar är inte ens den mest tolerante så värst tolerant.

Jag har ingen lösning.

Jag vet bara att vi måste börja tänka till, för ju fler vi blir i Sverige som inte är födda här och ju sämre många får det så ökar intoleransen. Även om vi svarar korrekt på alla frågor vi får från statistiska företag som ska analysera våra åsikter för att känna av vindarna.

Ibland är saker och ting mer sargade än vad vi kan se, för plåstren vi har håller ihop länge till. Men vad gör vi om det en dag släpper?

Jag påstår inget. Jag säger bara vad som oroar mig.

Annonser

9 comments on “När är man svensk & när är man det inte?

 1. conny
  31 augusti, 2012

  ”Jag vet bara att vi måste börja tänka till”. Det är många som tänkt till för länge sen, annars skulle vi inte ha SD i riksdan, och andra växande grupperingar. Vi skulle inte heller ha alternativ media och invandringskritiska bloggar osv osv.

  Nu skulle jag kunna börja spekulera i allt möjligt, som t.ex. Reinfeldts löfte till miljöpartisterna, vem vet vad som sas bakom stängda dörrar? MP vill ju ha 30 miljoner ”nya Svenskar”, men det tar bara upp plats och tid.

  Faktum är att Sverige är ett förhållandevis litet land, och då blir den nuvarande invandringen, som dessutom ökar hela tiden, en enorm påfrestning på samhället. Som om inte de rent fysiska och praktiska problemen skulle vara nog, så provoceras Svenskarna så gott som dagligen av bl. a. press, radio och tv, underförstått att Svenskar inte är nåt värda, blandat med rena verbala angrepp av inbjudna gäster i tv-sofforna som spyr sin galla över Svenskarna.

  Hur ska vi tänka under såna omständigheter? Och hur ska vi tänka när vi läser att lilla Sverige med en befolkning på 9,5 miljoner invånare har flest våldtäkter i världen, näst efter Lesotho? Och hur ska vi tänka när vi får höra att vi bara är barbarer med en töntig kultur?

  Hur ska vi tänka när svaret på att en 61 åring sånär blev ihjälsparkad är demonstrationer och fackeltåg mot rasism? Hur ska vi tänka när bilar och skolor brinner?

  Kan någon anklaga Svenskarna att under såna omständigheter vilja försvara sitt land? Och kan någon anklaga mig när jag påstår att statsmakterna har svikit mitt land?

  Söta Camilla, folk har tänkt till och konstaterat att enough is enough!

 2. bittergubbe
  31 augusti, 2012

  Vilken idog skribent du är Camilla! 🙂
  Var afton alltid något nytt att läsa, tack för det!

  Nu till det som slog an en extra ton hos mig i kväll,, ni skriver, citat:
  ”Vi är alla svenskar. Det är så vi ska se på alla individer”

  Måhända misstolkar jag dig, men med detta resonemang så menar du att en
  dam levandes i tex Peru, med eller utan svenskt medborgarskap skall betraktas som svensk? ty så skall vi tydligen se på alla individer?

  Min flickvän från Dominikanska republiken boendes här anser sig vara en Dominican, PUNKT,
  Så skulle omvänt jag se på mig själv om jag flyttade hem till henne, dvs, Svensk!
  Jag kan aldrig bli vare sig Kines, Indier eller peruan, hur mycket jag än anstränger mig.

  Hur gick det förresten med den extra insatsen i Forserum? Jo,, dagen avslutades tydligen med att 3 anmälningar inkom!
  Av dessa tre anmälningar kunde, enligt polisen på plats, en relateras till brott mot somalier. De två andra var brott som etniska svenskar anmälde.

  Så mycket för den veritabla rasistvåldsvåg som förekommit enligt media.

  Måhända var dom hotade av rasister att inte anmäla?

  Med hälsning och handslag! 🙂

 3. conny
  31 augusti, 2012

  Min kommentar är ingen kritik till dig personligen Camilla. Det är intressant att läsa vad du skriver, annars skulle jag inte kommentera här.
  /kram

 4. Camilla
  1 september, 2012

  Jag kan inte låta bli att skratta lite när jag läser er kommentarer 🙂 Ine av ironi eller något annat elakt utan ett ärligt skratt.

  Jag är av den åsikten personligen att jag tror att de flesta alltid kommer att känna sig som kines, somalier, normann osv oavsett vart man flyttar. Däremot kan man älska ett nytt land av många olika orsaker och är en del av det precis som ni och jag är.

  När man säger att någon i dagens samhälle är svensk (oavsett ursprung) så handlar det om att man inte ska delas upp i grupper. Alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Det ska vara konsekvent. Endera är man svensk eller så är man det inte. Där kommer just det jag beskrev, problematiken när man inte riktigt vet vad som gäller. Hänger ni med? Läs igen och fundera lite på vad det är jag skriver.

  Och.. Ni får jättegärna kritisera mig, jag är bara glad att ni kommenterar. Så få som gör det så jag uppskattar varje en. Oavsett ris eller ros : )

 5. conny
  1 september, 2012

  Min kommentar handlade om vad som händer om man delar upp folk i grupper. Om jag måste förklara hur den här uppdelningen går till så ok. Jag ska försöka ta det lite mer pedagogiskt. Vi kan för enkelhetens skull lämna den för Svenska förhållanden ofantliga invandringen därhän. Och jag tror inte att jag behöver läsa ditt inlägg igen 😀

  Svensk eller inte spelar ingen roll, men de som kommer från andra länder är per definition utlänningar. Och då har man valt att sätta in alla etablissemangets resurser med syftet att ge dessa människor fördelar framför de som vi för enkelhetens skull kan kalla etniska Svenskar. Varför de gör den här uppdelningen kan man spekulera om. Personligen tror jag att det helt enkelt handlar om ett led i att omdana samhället.

  Om två personer, en invandrare och en etnisk Svensk begår samma brott så behandlas de olika i media, och syftet är att indoktrinera Svenskarna att en enorm invandring är nånting bra. Minst 80% av befolkningen har ännu inte förstått den här, som jag tycker, klumpiga taktiken. Demonstrationerna och fackeltågen visar klart och tydligt hur naiva människor är. De får sig itutade att utlänningar är bra, Svenskar är dåliga. Och hur fungerar psykologin när vi förhåller oss till något vi tror är bra? Jo, vi låter det som är bra komma undan med det som är mindre bra. (om jag måste reda ut propagandans innersta väsen så får du återkomma)

  Ok, nu har vi slagit fast vad som vi ska lära oss är bra, men det finns alltid en motsats, så också i det här fallet. Det måste alltså finnas nåt som är dåligt, och om vi tycker att utlänningar är bra, så blir enligt logiken Svenskar dåliga. Har man nu gått i fällan så tycker man synd om invandrarna och arrangerar demonstrationer mot Svenskarna när invandrarna begår brott.

  Avsikten med indoktrineringen är alltså inte att vi ska tycka att alla ska behandlas lika. Avsikten är att vi ska uppfatta invandrarna som bra, och att vi ska tycka synd om dem, för att kunna genomföra en genomgripande förändring av samhället. (globalism, världsmedborgare, inga etniska Svenskar)

  Till sitt förfogande har de alla samhällets resurser; tv-kanaler, radiokanaler, betald press, fackföreningar, expo med flera organisationer. I propagandan ingår t. ex. tekniken att inte rapportera om all brottslighet begångna av dem vi ska tycka är bra. Det ingår också att kalla utlänningar som begått brott utomlands för ”Svenskar”. Jag kan räkna upp hur många fall som helst som är ett led i indoktrineringen, men jag tror du förstår vad jag menar. Förnekandet av den Svenska kulturen är också användbar i propagandan. Det som av tradition är Svenskt ska alltså uppfattas som något dåligt.

  Så Camilla, det är inte vi som skriver på bloggar och alternativ media som behandlar folk olika, det som skrivs är protester mot de styrandes uppdelning i ”vi och dem”. Det ingår i 7-klöverns strategi i omvandlingen av samhället. När slutmålet är nått kommer alla att kallas Svenskar även om landet inte hyser någon som är etniskt Svensk.

  Fackeltåg mot ”rasism” är inte en solidaritetshandling. Det är ett uttryck för att propagandan lyckats, och att inte folk har förstått. I ett demokratiskt och upplyst samhälle borde demonstrationerna gälla den eskalerande brottsligheten, och att inte människorna behandlas lika.

  Sammanfattningsvis så är propagandans syfte att vi inte ska se alla som likvärdiga, för då faller ju meningen med indoktrineringen. Först när deras ide om ett samhälle med ”världsmedborgare” är slutfört ska vi alla ses som ”Svenskar” enligt dem. Det är det vi har att kämpa mot. ”Skjut” inte på fel människor, ”skjut” på fienden!

 6. conny
  1 september, 2012

  Det spelar alltså ingen roll om vi anser att alla är Svenskar eller inte, så länge staten gör den här uppdelningen!

 7. conny
  1 september, 2012

  Logik har mig veterligen aldrig skadat någon, så därför kör jag lite mer ”utbildning” i logiskt tänkande.

  Om man ser att någon politisk åtgärd inte fungerar, utan tvärtom skadar samhället och massor av människor, så avbryter man aktiviteten, om man inte:

  Har en djupare plan som man anser legaliserar åtgärderna för att uppnå planens syfte. För att sälja in och förverkliga den underliggande planen, utan att avslöja dess kärna, kan man använda sig av olika attribut såsom godhet, desinformation, eller utbliven information. (propaganda)

  I Sverige använder man sig av alla tre, men problemet är att de flesta bara känner till ett, (godhet) som är avhängig de andra två som används för att framhäva godheten. Det som är äkta är alltså desinformationen och den uteblivna informationen. På så vis är det meningen att man ska ta till sig den falska och konstgjorda (godheten).

  Det här blev kort, hjärntvätten sitter djupt hos många, så jag skulle egentligen behöva skriva mycket längre, men jag vet inte om någon läser det här, så det får räcka.

 8. Elin
  1 september, 2012

  Jag tänkte skriva något med läste kommentarerna först och Conny sätter huvudet på spiken i vartenda ord. Välskrivet och städat, skönt att se att någon som vaknat lyckas hålla sig från att frustrerad klaga på var människans sunda förnuft har tagit vägen, vilket jag själv ofta kämpar med att hålla inom mig.
  Det finns en svart man i USA som postar videos på Youtube där han vågar kritisera andra svarta människors beteende. Väldigt uppfriskande att se då det oftast brukar handla om vita människor som kritiserar andra vita människors beteende. Rekommenderas till dig Camilla som verkar ärligt intresserad av att lyssna på ”båda sidor”! Sök på ”whatever happen to common sense”. Han postar ofta och allt är inte bra men det är väl bara nyttigt att man kan ta det bästa från de bästa och skapa sig egna uppfattningar. 🙂
  Bra blogg, tack!

 9. Johnd392
  6 september, 2014

  I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really excellent D. Good job, cheers dcddfabadgda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 31 augusti, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: