Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Sveriges Radio Gävleborg gick rakt i famnen på SMR

Tidigare i kväll fick jag nys om en insändare som har några dagar på nacken. Jag reagerade väldigt starkt på vissa saker i texten. Jag trodde först inte riktigt på att det jag läste kunde vara korrekt. Innan jag hann göra något av det hela så var Pär Öberg från SMR redan klar med både text och även en bandad telefonkonversation med berörd person.

Samma dag som demonstrationen hölls av SMR i Bollnäs så fick Leif Eriksson som är chef och ansvarig utgivare för Sveriges Radio Gävleborg en märklig insändare publicerad. Märklig på det sättet att jag reagerar över att en man i hans position öppet tar ställning för något han borde vara opartiskt inställd till i egenskap av chef för en statlig media. Jag hade inte reagerat om han hade skrivit den som privatperson.

Jag tycker det är anmärkningsvärt att en man i sådan position går till attack mot SMR för att Pär Öberg har skyddade personuppgifter. Förhoppningsvis så är Leif Eriksson medveten om vad skyddade personuppgifter innebär och vikten av att man aldrig får läcka ut dessa. Jag vet att om man ringt upp någon av de två som hela tiden skyltat med sina namn som ansvariga ( Pär Öberg & Pär Sjögren) så hade man utan problem fått reda på namnet på den som ansökt om tillståndet.

Men, jag får ändå inte det hela att gå ihop. Varför gör en chef för SR Gävleborg så stor sak av att ansökan skrevs av en person vars namn inte kan uppges ( Öberg hade dock sagt till att det var i sin ordning att polisen lämnade ut hans uppgifter vid behov) och ställer det emot de tre flickorna som stod för den andra demonstrationens ansökan? Det var bara formalia. Ingen från SMR har någonsin hemlighållit sina identiteter. Definitivt inte under denna Bollnäs härva.

För mig är det besvärande att inse att en man i Leif Erikssons ställning faktiskt kan skriva något liknande. I min värld så ska medier vara opartiska. Definitivt medier som ägs av staten.

Jag förstår varför Leif Eriksson skrev denna insändare. Han precis som många andra var nog skrämde över den positiva respons en nationalsocialistisk organisation fått innan och lika väl efter demonstrationen. Han reagerar nog så som jag också alltid gjort, med iskalla kårar och en inre syn av hur de tågar in i staden med portabla gaskamrar på ryggarna.

Jag förstår att man vill ta ställning. Jag uppmanar folk att göra det. Men, aldrig i egenskap av chef för en statlig media. Var istället rädd om ryktet som ett forum där man vet att man får saklig och korrekt information om saker och ting. Att låta nyhetsrapporteringar färgas av sina egna åsikter blir aldrig rätt. Speciellt inte när man har att göra med denna typ av grupper. De är mästare på att genomskåda sånt här, och deras anhängare också. Sen sprider det sig och återigen ser nationalsocialisterna ut som de som gjort rätt och vi på goda sidan ser lite skamsna ut som vi kan göra när vi blir påkomna med handen i kakburken.

Mitt tips är till er som skriver om den nationella sidan. Var alltid korrekta. Vinkla inte och fyll inte i eller ta ej heller bort saker som är av vikt. Det kommer alltid fram och det når andra utanför deras sfär.

Jag tycker att ni ska läsa vad Pär Öberg själv skriver om detta. Då får ni hela bilden.

Annonser

6 comments on “Sveriges Radio Gävleborg gick rakt i famnen på SMR

 1. conny
  30 augusti, 2012

  Det var många år sen jag köpte en papperstidning. Jag skaffar mig info från tillförlitligt håll i stället för att läsa partiska kommunistblaskor!

 2. Camilla
  31 augusti, 2012

  Jag läser alltid papperstidningarna. För att påstå att allt enbart skulle vara lögn eller vinklat stämmer inte. Man måste även tänka på att alla tidningar har nån form av inriktning. Däremot ska man alltid läsa kritiskt och se om man kan finna samma nyhet i andra medier och göra en jämförelse. Misstror man det ändå kan man ju alltid själv gå direkt till källan. Enklare än vad man tror faktiskt.

 3. manen
  31 augusti, 2012

  ”satlig media.”

  Inte för att regna på din parad, men du missade ett t här 😉

  • Camilla
   31 augusti, 2012

   haha! Tack.. det där hade jag missat 🙂 Ska ändra det.

 4. conny
  31 augusti, 2012

  Fast ”satlig media” är ju ett passande uttryck!

  • Camilla
   31 augusti, 2012

   hehe! Ja, lite grann i detta fall kanske 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 30 augusti, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: