Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

En dag med SMR i Bollnäs.

Igår var det då äntligen dags för de två demonstrationerna som tagit mycket tid för respektive grupper sista tiden. Det har varit en tid av mycket hot, tårar, hårt arbete och kärlek för båda lägren. Värst utsatta har nog de tre unga tjejerna varit som drog igång manifestationen för mångfald. Så när jag fick se bilder på dem från scenen på Brotorget i Bollnäs blev jag väldigt glad. De vågade stå upp för vad de tror på. När man skräms av saker är det lättare att dra sig tillbaka än att ta steget framåt och konfrontera det eller dem som skrämmer.

Min tanke för gårdagen var att jag skulle delta i båda demonstrationerna. Men, saker och ting blev inte riktigt som jag hade trott så tyvärr missade jag den senare men allt att döma av tidningarna så blev det en folkfest med stort stöd. Härligt. Det var en lyckad satsning.

Det fanns fler som gjorde en lyckad demonstration. Även SMR bör ha genomfört en av sina absolut starkaste demonstrationer någonsin.

Jag har funderat under natten hur jag skulle återberätta om deras del och kom fram till att jag ska återge det utifrån min upplevelse av dagen. Så som jag uppfattade den. Blir en lång och för ovanlighetens skull väldigt personlig text.

När vi kom till Bollnäs en timme innan det skulle börja var det redan fullt med poliser. Bara på torget kunde jag räkna till ca 25 stycken. De fanns på varje strategiskt ställe inne i centrum, så man kände redan där att detta kommer inte att sluta i kravaller. Och mycket riktigt, så blev det. Polisen gjorde ett kanonbra jobb. De var väldigt bra att prata med och de agerade direkt om de märkte något som var oroande. En del var till och med mer trevliga än andra.

Jag fick veta att SMR hade tågstationen som samlingsplats så vi begav oss dit. Jag ville få en bild av hur många de skulle kunna tänkas bli och känna av pulsen lite samt ta bilder. Jag räknade snabbt till att de var ungefär 40-50 personer som stod där. Fick veta att man inväntade ett 25-tal till som skulle komma med tåget. Det var mycket lugnt och stilla. Jag hade väntat mig en aggressiv stämning och samtal sinsemellan som borde vara höga och uppjagade. Men icke. Det var i princip tyst. Fatta, så många nazister som under så lång tid kanske genom sig själva och definitivt av andra blivit uppjagade att “nu jävlar ska rödingarna få smaka på kniven” För tyvärr är det så det har låtit på nätet. Inte från organisationen, men i kommentarsfälteten. Vilket har varit väldigt otrevligt.

Jag har aldrig träffat någon från SMR i verkliga livet, men jag tog min kamera och gick rakt in i högen. Så stackars Sjögren och Öberg hade inte mycket annat val än att endera ta mig i hand eller kasta mig till vargarna. Jag antar att jag fick ett väldigt bra mottagande eftersom jag senare fick svara på vissa frågor från polisen om vem jag var och min relation till SMR. De hade reagerat på just det vänliga bemötandet jag fick. För mig personligen var det inget anmärkningsvärt, det var vanligt hyfs i min bok.

Bäst var nog när jag står och tittar på Pär Öberg som är en av de mest betydelsefulla inom SMR och tror han är en dialogpolis, eftersom han står bredvid just en sådan och bär samma väst. Tror jag iaf. Här kom dagens första skratt faktiskt.

Vi förflyttade oss till en annan gata för att kunna ta bilder på dem när de skulle marschera in till torget. När de väl kom gående fick jag mig en halvt om halv chock för att överdriva lite. Det var inte längre en liten skara på ca 50 personer utan ett imponerande tåg på 108 personer. Vart polisen fått sina 70 ifrån vet jag dock inte. Lägg sedan till ett antal nationalister som redan fanns på torget och väntade på dem där. När jag säger imponerande så menar jag att det är många för att vara SMR. Sällan de mobiliserar så pass många om det jag lyckats läsa mig till hittills stämmer. Med fanns människor från hela norden.

Även om 108 personer var anmärkningsvärt ( baserat på vad jag själv förutsatt innan ) så var det ännu mer anmärkningsvärt att först i ledet gick deras ledare Klas Lund. Mannen som styr hela organisationen med en järnhand men som sällan syns. Åtminstone inte för oss som står utanför. Även en insatt polis sa att Klas Lunds deltagande förvånade honom baserat på hans erfarenheter av SMR.

Marschen gick i tysthetens tecken. Inte ett enda ljud hördes.

Gatorna var kantade med folk, som tysta följde dem. Inga burop hördes alls.

Man genomförde demonstration genom att hålla tal, utan hängsnaror denna gång tack och lov. Pär Sjögren höll nog det jag tycker var det bästa. Med det sagt så innebär det inte att jag håller med i det han sa, men det fick med sig folk.

Det talas ofta och gärna om andra folkslags rättigheter. Bland annat deras rättigheter att vara stolta över och värna sitt folk och sin kultur, och stora summor av våra skattepengar går till att finansiera främlingarnas intressegrupper. Men så fort en svensk värnar sitt folk och sin historia rubriceras det som rasism, hat och hets. Detta är ord som fabricerats av regimen för att kunna användas som slagträ mot svenska som kritiserar den så kallade invandringen

Läs hela talet här: Bollnäs rond 2 – final version.

Man hade även en egen trubadur vilket kom som en förvåning. Vågar nog påstå att få hade förväntat sig musikunderhållning på ett nazistmöte. Även fler tal hölls så klart men det som satte sig mest hos mig var slutklämmen. Då bjöd man upp frivillig motståndare att få debattera mångkulturen mot Pär Öberg.

Den killen som utan att tveka tog chansen var det finaste jag mött på länge. Han sa så många kloka saker. Han pratade om att vi alla kan göra skillnad genom att hjälpa medmänniskor med det lilla. Genom att ge någon som fryser ett täcke ungefär. Han erkände att vi har problem världen över som nog aldrig går att lösa, han var medveten om ilskan som finns i världen nog tyvärr kommer att växa och så vidare. Pär Öberg ställde på honom med argument som var raka och troligtvis gick hem bland publiken genom ett sätt som absolut inte var hotfullt eller elakt. Men bäst var när killen vänder sig mot SMR:s deltagare och säger ungefär så här “Jag kommer att fortsätta att ha dialog med er och älska er för att ni är människor, jag ger inte upp hoppet om att kunna förändra” Det var så jäkla fint.

I och med det så avslutades demonstration, som hade lycktas få många att stanna till och lyssna. Trots att det cirkulerar bilder som vill visa på ett folktomt Bollnäs. Människor stod kvar ganska länge och lyssnade, på torget men även på sidogatorna. Jag tror dock att man hade deras intresse fram tills det att man började prata om saker som är typiska för nationalsocialismen. Där inser människor att deras åsikter är mer extrema än vad en vanliga Svensson kan hantera. Där har den resterande nationella rörelsen ett helt annat övertag. Deras retorik kan enklare köpas av människor utanför denna värld.

Jag visste att man efteråt skulle ha en träff någonstans. Jag hade försökt att få dem att låta mig följa med mest på skämt. För jag inser ju att jag inte riktigt ses som en vän av alla. Så jag blev förvånad men också väldigt glad när jag på plats fick frågan om jag ville följa med. För mig som skriver så pass återkommande om dessa människor så var det ju en chans man bara inte kan missa. Vi blev guidade av en kille som åkte med oss, och jag reagerade på att så fort han satte sig i bilen så kom en reaktion från polis i närheten med att rapporterar något till någon samt kollade regplåten på min chaufförs bil. Inte något ovanligt kan jag tänka mig för dem, men för en annan som inte deltar i denna värld så var det en ny upplevelse. Fick reda på att polisen redan cirkulerat runt på olika ställen runt Bollnäs för att lista ut vilket ställe man skulle vara på. Och en person som befann sig där redan berättade att polisen varit där och tagit regnummret på de bilar som stod parkerade utanför lokalen. Det är kanske normalt polisarbete men jag kan nog luta åt att jag tycker det är åsiktsregistrering.

Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig av denna sammankomst. Jag hann nog inte tänka så mycket. Allt gick så fort. Men så här dagen efter så inser jag att jag hade nån form av förväntning på att det skulle vara många hatiska samtal om att man inte fick piska på rödingarna eftersom jag vet att det fanns flera som var besvikna på att det inte blev sammandrabbningar. Jag var lite orolig över hur det skulle vara att befinna sig i utkanten av Bollnäs i en stor lokal som var fylld med nazister och nationalister. Till mångas besvikelse kan jag sammanfatta dessa timmar som riktigt trevliga. Barn som lekte och vuxna som satt och skrattade tillsammans. Det var nästan schizofrent. Så sjukt motsatt till vad jag väntat mig. Jag har aldrig förr heller träffat på så disciplinerade människor. Jag vet ju vilka starka känslor de bar på, uppbyggda inför demonstrationen och även under den. Men inte nåt slapp ut.

Jag är mycket tacksam för att jag fick detta tillfälle att få delta och se hur de är utanför det offentliga rummet så att säga. Även om detta inte säger ett skit om organisationen så klart men det lärde mig mer än vad tusen artiklar om dem har gjort hittills. Jag väljer att inte skriva så utförligt om det även fast jag fick okej från Klas Lund att göra det om jag så önskade. Detta var en privat sak som de har rätt att få ha för sig själva. Fast i ärlighetens namn. Finns inget uppseendeväckande alls att skriva. Inte ett dugg.

Jag fick rådet att inte berätta att jag deltagit i denna efterträff då det garanterat kommer att finnas människor som tror att detta är ett sätt att rekrytera mig ovetandes eller en anledning för att kunna misskreditera mig . Men varför ska jag undanhålla det? Finns ingen anledning. Det var ingen hemlighet på något sätt och jag gör heller ingen hemlighet inför någon om vem jag är och vad jag står för. Så att rekrytera mig lär bli svårt. Däremot gavs jag en chans att få se något få utanför deras värld får chansen till. Detta är något jag kommer att respektera och ta värde på.

Klas Lund.

Mannen som skrämmer så många, även mig. Hans rykte och hans tidigare CV inom den kriminella världen är tung.

Jag fattar fortfarande inte riktigt att jag klarade av att lägga mina åsikter och känslor om honom bakom mig och möta honom utan att känna någon som helst rädsla. Däremot med respekt. För han inger en respekt byggd på auktoritet även om man inte vet ett endaste dugg om hans roll idag och hans förflutna. Samt att jag tror inte att det är det vanligaste att någon som jag får den möjligheten. Så missförstå mig rätt när jag säger att detta var ett stort ögonblick för mig.

Jag hade ett bra samtal med honom och jag hoppas på att det ska komma fler tillfällen att få möta denna man. Han är nog den första ledare jag mött som inte behöver höras och synas utåt för att behålla ledarskapet. Vad det beror på får jag nog aldrig veta. Men han utstrålar något som jag aldrig förr sett i en människa.

Min dag i Bollnäs blev allt annat än vad jag trodde när jag vaknade klockan 05 igår. Jag mötte så många människor som jag velat träffa. Från både SMR men även från min egen sida. Människor som engagerar sig för ett bättre samhälle. För det gör båda sidorna, det som skiljer dem åt är hur man ser på lösningen. Jag kommer att ta med mig dessa upplevelser och är tacksam till var och en som gav mig olika bitar i ett stort pussel av åsikter och engagemang.

Detta var min dag tillsammans med Sveriges farligaste terroristgrupp som SMR utpekats som. De är inga myspojkar. De är extrema. De har extrema lösningar på vad de anser är fel i samhället. Inget de någonsin har hymlat med eller försöker få folk att inte inse. Jag kan inte på något sätt sitta här och måla upp dem som ett gäng nallebjörnar i rosa OnePice. För det skulle de hata mig för.
Men, jag kan säga att jag har sett en sida av dem som aldrig någonsin blivit beskriven av någon av oss som vill berätta om dessa rörelser. Jag vet att jag tar en risk att göra det, för tyvärr är det som så att alla sanningar är goda, men vissa ska inte berättas.

Stort Tack till alla berörda. Ni vet själva varför.

Annonser

55 comments on “En dag med SMR i Bollnäs.

 1. conny
  26 augusti, 2012

  Jag har försökt öppna filen, men inte lyckats. Synd, för jag skulle gärna vilja läsa hela talet. Det kanske finns att ladda ner på andra ställen. En bra beskrivning av demonstrationen blev det i alla fall.

  Utan att ta ställning till något i övrigt så är den del av talet som är markerad formulerad så att alla och envar kan hålla med. Ingen kan väl betvivla riktigheten i det sagda.

  Mer än så kan jag för tillfället inte kommentera eftersom jag inte har den information jag behöver, har bara en skum känsla av att jag missat nåt väsentligt.

  • Camilla
   26 augusti, 2012

   Ska se om jag kan spara det i ett annat format så kanske det funkar bättre.

 2. manen
  26 augusti, 2012

  wow.. alltså det är väl det bästa jag kan få ur mig efter att ha läst denna text, jävla modigt av dig Camilla!

 3. Robin Palmblad
  26 augusti, 2012

  Jösses. Fantastisk artikel. Sparar den som pdf, man blir glad av att läsa den.

 4. Närvarande moder
  26 augusti, 2012

  En dag att minnas helt enkelt 🙂

 5. Camilla
  26 augusti, 2012

  Tack.. Det är alltid roligt när en text engagerar och berör. Oavsett om det är positivt eller negativt. Men ska jag se till besöksstatistiken på just denna så är det många som har intresse av vad som står. Sällan det blir sån respons. Kul. 🙂

 6. C
  26 augusti, 2012

  Hej! Det var faktiskt en bra artikel må jag säga. Även fast du inte delar motståndsrörelsen så har du förstått att man inte ska ljuga om vad som egentligen hände. Bara för de skulle vara ”onda”. Precis vad vanlig media gör.

  Jag tror den här artikeln gjorde så att många nationella ser dig på ett annorlunda sätt. Var glad för det.

  /Nationalist

 7. Patrik Fridén
  27 augusti, 2012

  Du har höjt ribban för objektiv journalistik här på din blogg Camilla.

 8. Camilla
  27 augusti, 2012

  Tack, glädjer mig att höra. Jag försöker vara ärlig och objektiv. Anledningen till att det är möjligt är ju att jag fått chansen att få delta. Skulle jag skriva något annat så skulle jag ju vara körd, dummare än så är jag inte. Men, det krävs mer än vad man tror då jag inte delar ideologin. Däremot så delar jag mångas syn på åsiktsfrihet och yttrandefrihet Det är nog vad som driver mig mest idag.

  Jag hoppas bara på att samma blida ögon finns när den dagen kommer då jag skriver saker som är av annan art. För hade det varit ett annat scenario i helgen, då det blivit bråk så hade jag skrivit lika ärligt om det. Oavsett vem som är de ”onda” eller ”goda”

 9. Pingback: “En dag med nazisterna i Bollnäs” av Camilla Rågfors « Gotiska Klubben

 10. Närvarande kvinna
  27 augusti, 2012

  Det är första gången jag läser en så ärlig och personlig skildring från en meningsmotståndare, bra gjort!
  Din text om Klas Lund berörde mig verkligen och du satte verkligen ord på mina känslor.
  Han är en man att se upp till, en stark ledare!
  Att få umgås med dessa män och kvinnor värmer mitt hjärta och min själ.

  Kvinna som var på plats i ledet

 11. Camilla
  27 augusti, 2012

  Ja det blev kanske ett litet hemma-hos-reportage om SMR som gotiska klubben beskrev det med glimten i ögat. Jag kunde inte skriva om det på något annat sätt eftersom hela dagen berörde mig så mycket av olika anledningar. Samtidigt så är det svåraste som finns att skriva ärligt mot meningsmotståndare för få bör ha missat vart jag står. Men en utmaning som är viktig i dessa tider är min tro. Och jag kommer att fortsätta att sätta sanningen i fokus. Oavsett vad den må vara.

 12. Pingback: “Min dag” med Svenska Motståndsrörelsen en ögonöppnare för Camilla Rågfors « Sweden Confidential

 13. patrik blom
  27 augusti, 2012

  Det är snart 70 år sedan nazismen besegrades, men många svenskar tror att de befinner sig i någon form av krig eller kamp mot nazismen och nazister. Tydligen också du. Hur är denna monstruösa brist på logik möjlig?

  På vilket sätt är de som gick i SMRs tåg nazister? De är väl t ex starkt Israel- och judevänliga, raka motsatsen mot den historiska nazismen?

  • Camilla
   27 augusti, 2012

   Ursäkta mig Patrik Blom, men vet du ens vilka SMR är? De är uttalade nationalsocialister. Läs på lite är mitt enkla och välmenande tips.

 14. nittonsextifem
  27 augusti, 2012

  Värst utsatta har nog de tre unga tjejerna varit som drog igång manifestationen för mångfald.

  Nja, den våldtagna tjejen har det nog värre…

  • Camilla
   27 augusti, 2012

   Ja, blir man våldtagen så finns det inte mycket som är värre. Nu syftade jag dock på inblandade i respektive aktioner och inget annat. Borde vara en självklarhet att man inser.

 15. Stefan K
  27 augusti, 2012

  En väl balanserad och ärlig text som vi alltför ofta saknar i den alltmer urvattnade rikspressen. Bra Camilla.

  Två saker reflekterar jag personligen över. Var fanns den svans av vänstern som annars dyker upp, ropar ”inga nazister på våra gator”, kastar sten, blåser i vuvuzelor, hotar och gör allt för att förstöra möten för meningsmotståndare? Är det bara SD som möter deras hat eller vågade de inte utmana denna gång?

  Nästa fråga är om ett möte med grupperingar på vänsterkanten gått lika lugnt till väga och om de erbjudit sig att bjuda upp meningsmotståndare i en ärlig debatt?

  Till sist en personlig fråga Camilla.
  Vad anser du om riksmedias journalistik när det gäller att avhandla händelser som den i Bollnäs, de i Forserum och i andra sammanhang då mångkultur sätts i fokus? Är den trovärdig efter ditt sätt att se på den?

 16. Camilla
  27 augusti, 2012

  @StefanK

  Jag kan inte uttala mig om Forserum tex eftersom jag inte följt det och absolut inte varit på plats. Däremot kan jag ha och har åsikter om Bollnäs. Där har man valt bort att i många avseende behandla det hela med objektivitet. Vilket jag anser media ska stå för.

  De ska vara min förlängda arm till hela sanningen. Inte drivas av personliga åsikter. Jag har själv fått viss kritik för att jag valt att sätta mina personliga känslor och åsikter åt sidan. Jag drivs allt mer av ett behov av att se hela sanningen, inte bara den som är fylld med mest kärlek. Jag tror att om man fortsätter så här så kommer det att slå tillbaka hårdare än vi vill. Förhoppningsvis har jag fel, men min övertygelse är att jag inte har fel.

 17. Camilla
  27 augusti, 2012

  @patrikblom

  Här kan du läsa lite mer om SMR och sen återkomma om du fortfarande känner att jag lider av monstruös brist på logik

  https://camillasvra.wordpress.com/2012/08/23/vilka-ar-svenska-motstandsrorelsen-egentligen/

 18. ÅMÅL
  27 augusti, 2012

  Tack för en ärlig redogörelse.
  Artikeln var lättläst och intressant.

 19. Paulina Forslund
  27 augusti, 2012

  Camilla!

  Tack för ett bra reportage! Tyvärr kunde jag inte vara på plats i Bollnäs men vem vet, vi kanske får tillfälle att träffas någon gång i framtiden.

  ”Allt börjar med en öppen dialog”

 20. Camilla
  27 augusti, 2012

  Det hoppas jag faktiskt verkligen på att vi kommer att göra. Det var jättetrist att du inte kunde komma, hade sett fram emot att träffas.

  : )

 21. Tarzan
  27 augusti, 2012

  Vet du något om hur ofta unga svenska tjejer pratar om utländska våldtäktsmän ??

 22. patrik blom
  27 augusti, 2012

  @Camilla

  Sorry, jag hade förväxlat SMR med en annan organisation. Tack för info.

 23. Morgan
  27 augusti, 2012

  Bra skrivet öppet ärlig och inte bara klipp och klistrat för att passa in i PK,s ramar tänk om det skulle rapporteras på samma sätt i gammelmedia vad många fördomar skulle tunnas ut och dialoger skulle startas i ställer för hat Tack för en bra ”Rapport” hoppas du kommer att skriva mer på ett sånt öppet sätt
  Stolt svensk Nationalist

 24. Buttington
  27 augusti, 2012

  Har judiska släktingar, så självklart är jag totalt emot nazismen. Men om jag får välja på ett Sverige styrt av nynazister eller muslimer om 100 år så väljer jag nästan hellre nynazisterna. Sverige tillhör trots allt svenskar. Problemet är att dagens politiker i sjuklövern kommer att tvinga fram det ”valet” för eller senare genom sin genomkorrumperade odemokratiska massinvandring från muslimska länder. Lösningen på problemet heter SD för mig. Om SD’s politik får råda så kommer våra barnbarns barn att slippa både den ena och den andra formens terror.

 25. Krupp
  27 augusti, 2012

  Buttington:

  Om du vill att dina barnbarns barn ska vara mulatter utan identitet så har du rätt. Sverigedemokraterna är en kontrollerad opposition, vars ledning ser till att partiet de-radikaliseras mer och mer för var dag som går.

  Vad kallar sig partiet numera? Socialkonservativa?

  Deras företrädare säger till och med att somalier på något magiskt vis kan bli svenska. Jag skulle vilja påstå att partiets enda reella funktion är att folket inte ska tappa tilltron till parlamentarismen.

  Att den svenska demokratin är ett fiktivt förändringssystem kommer gå upp för allt fler i sinom tid. Vi ser föraningar om kriminalisering av verkligt oppositionella partier i länder så som Tyskland. Och vi hade sett det här i Sverige om inte systemet ansett att de har Sverigedemokraterna under kontroll.

  Alla riksdagspartierna, inkl. Sverigedemokraternas partiledning, arbetar aktivt för att med ett järngrepp styra folket mot bastardisering och undergång.

 26. Ragnar
  27 augusti, 2012

  Detta är inte första gången jag sett folk på sociala medier länka till din hemsida och det är heller inte första gången jag gillat vad jag läst. Tackar för en intressant och behaglig läsning, fortsätt med ditt goda arbete!

  • Camilla
   27 augusti, 2012

   Tack Ragnar. Roligt att höra : )

 27. Unimatrix_1
  27 augusti, 2012

  Jag har tidigare blockat dig på Twitter för jag tyckte att du var intolerant.
  Men du har verkligen lyft dig och vill ta in andra åsikter dvs vara öppen och bilda din egen åsikt baserat på dina erfarenheter.
  Det inger respekt!

 28. Roberth
  27 augusti, 2012

  Mycket intressant må jag säga. Hälsingar från Roberth i Sura

 29. k0nsl (@k0nsl)
  27 augusti, 2012

  Tack för ett bra och intressant inlägg, Camilla.
  Det var också förvånansvärt objektivt än vad man brukar läsa när folk skall försöka sig på att skriva en rad eller två om SMR.

  Tack.

  Mvh,
  ”k0nsl”:

  • Camilla
   27 augusti, 2012

   Kul att få höra att det uppskattas. Jag försöker verkligen, eftersom jag tror på att det är viktigt att se helheten. Både det som är bra och även det som är dåligt.

   Sen har jag haft fin hjälp från dem själva. Vilket jag är tacksam för.

 30. Varg i Veum
  28 augusti, 2012

  Respekt för att du själv tar reda på saker istället för att jamsa med. Vi får se, men jag misstänker starkt att du nu är i kikarsiktet på EXPO och dess svans som väntar på ett snedsteg [till] 😉

 31. Varg i Veum
  28 augusti, 2012

  Reblogged this on Varg i Veum and commented:
  Camilla Rågfors är en för många känd bloggare och twittrare och jag har själv haft mina duster med henne på twitter. Hon har dock gjort någonting ovanligt som att själv ta reda på vad saker och ting handlar om. I en bloggpost beskriver hon sitt möte med Svenska Motståndsrörelsen. En modig kvinna måste jag säga. Jag är övertygad om att hon nu hamnat i Expos sökarljus och en akt upprättas i väntan på nästa snedsteg som ”bevisar” vilken nazist hon är…

 32. Camilla
  28 augusti, 2012

  @Varg i Verum Jag hade faktiskt en sån dust med Expos Vergara igår kväll på Twitter. Han ville lära mig lite om nazister. Han ansåg att jag inte visste tillräckligt om dem. Jag kunde bita ihop en gång (när Bengtsson hade åsikter om mig ) men två gånger är en gång för mycket. : )

  Jag fick en chans de bara skulle kunna drömma om. Och istället för att ta till vara på vad jag kan förmedla så ska jag misskrediteras. Trist. Men nu är det som det är. Jag tänker dock fortsätta med det jag gör.

 33. Varg i Veum
  28 augusti, 2012

  Hoppas du orkar bara… sånt här hänger med länge i deras kretsar.

  • Camilla
   28 augusti, 2012

   Jodå. Jag var beredd på det. Jag har ju ändå varit i Alex Bengtssons goda minne över människor med fel åsikter sen 1998. Men jag har bortsett från det, då jag ansett att de gör mycket bra. Nu är det bara att vänta och se.. Jag vet vart jag står, det vet de också. Däremot får jag inte klä av sanningen som jag gör.

 34. conny
  28 augusti, 2012

  Expos folkförakt härstammar ju i rakt nedstigande led från regeringen, så det är inget märkligt med att de försöker lära dig hur du ska tänka, och hur du ska uppfatta vissa grupper. Ditt reportage om demonstrationen i Bollnäs var utmärkt, men felet du gjorde, enligt Expos sätt att definiera demokratin, var att du inte passade på att ösa en massa skit över SMR, utan helt enkelt beskrev det hela precis som du uppfattade det, och det går ju inte an i en ankdamm förstår du väl! 😉

  Nu vet jag att du är en smart dam som inte låter någon fösa in dig i fållan där de som har de ”rätta” åsikterna håller till, så jag är inte orolig. Men visst är det konstigt att såna här organisationer jämt ska skjuta budbäraren i stället för att lyssna på budskapet.

  Expo borde oroa sig för den höga våldtäktsfrekvensen i landet i stället för att försöka lära folk hur de ska tänka. Situationen hade naturligtvis varit en annan om något parti ur 7-klövern demonstrerat mot våldtäktsvågen som drar över landet.

  Jag förstår mycket väl att det tar tid att gå från en oskuldsfull liten nation som alltid sett upp till överheten till en öppen demokrati där alla åsikter respekteras, men Expos sätt att krampaktigt försöka hålla kvar den gamla ordningen där obekväma sanningar ska sopas under mattan ligger som ett löjets skimmer över hela organisationen.

 35. conny
  28 augusti, 2012

  ”Det är viktigt att rasister inte får stå oemotsagda, oavsett om det gäller på nätet eller i fikarummet” säger Expo, och åker runt på skolorna på sina indoktrineringskampanjer. Med ”rasister” menar de förstås de som inte har samma åsikt som de själva.

  Det som är viktigt är att Expo inte får stå oemotsagd. Någon borde informera Expo om vad demokrati, åsiktsfrihet och yttrandefrihet är!

  Ett tips: Låt människorna själva bilda sig en uppfattning om det samhälle de lever i, utan inblandning från välbetalda tyckarproffs.

  Är ankdammen stor nog för en åsikt som min?

 36. Lasse Wilhelmson
  28 augusti, 2012

  Tack för din mycket läsvärda betraktelse Camilla och uppföljande bloggning. Du talar om var du själv står, skiljer mellan sak och person och anlägger ett allmänmänskligt och humoristiskt perspektiv, samt inte minst, understödjer läsarnas förmåga och vilja att bilda sig en egen uppfattning och ta reda på saker själva. Du bidrar med din artikel till det som är en förutsättning för mänsklig samvaro: yttrandefrihet, ärlighet och dialog.

  För detta krävs pedagoger som du 🙂

  Jag skickade ut din betraktelse på min egen sändlista som läsvärld och fick många gillande kommentarer. Men till min förvåning, även från några nära vänner, som trodde att jag propagerade för SMR.

 37. Camilla
  28 augusti, 2012

  @Lasse Kul att höra! Man behöver feedback och de har jag denna gång fått i massor. Jag kan inte skriva på annat sätt än så här, jag vill vara nere på jorden oavsett vad det handlar om.De saker du nämner som du tycker jag gör är exakt det som är min mening att leverera, så blir glad när jag inser att jag lyckats.

  Jag förstår att du fått höra att du skickat runt propaganda för SMR. Det har även jag fått höra. Jag vet däremot varför just jag fått det tillskickat till mig, men är förhoppningsvis andra orsaker för dig. Tex så blir många chockade av denna avklädning jag gjort av SMR och annan medias bevakning sen tidigare.

  Jag läser på Expo tex inte ens där så har man korrekt information utan gör vad man kan för att få deltagarna i Bollnäs att verka vara lågintelligenta. Så fel. Där skriver som exempel att Pär Sjögren läser innantill från ett informationsblad som delades ut bland folk. Hela hans tal finns att läsa på min blogg. Bara där kan man avslöja en lögn vars syfte är för mig obegripligt.

  Man vinner inget på detta. Men att få människor att våga ta till sig en annan form av rapportering är svårt. Dock har jag kvitto på att det var välkommet. Aldrig förr varit med om sån respons på något jag skrivit. Utom en sak från förra året.

  Jag är glad att jag tog risken och skrev så naket och ärligt som jag gjorde. Oavsett.

  Nästa gång kommer jag att göra det igen, då är de kanske nåt helt annat ni får läsa. Men det kommer alltid att vara korrekt.

 38. Pingback: Reiseskildring fra Bollnäs

 39. Rickard Pekkarinen
  30 augusti, 2012

  Bra skrivet och kul att du gillade demonstrationen. Du är välkommen på Svenskarnas partis aktiviteter också om du vill.

 40. Camilla
  30 augusti, 2012

  Tack Rickard. Min tanke är allt att göra det också om jag får den möjligheten, : )

 41. Pingback: När fler sidor av verkligheten beskrivs och det blir ett hot, är vi fel ute. « Tankar åt alla håll & kanter

 42. söder
  2 september, 2012

  Det kan vara bra att komma ut i verkligheten ibland och skaffa sig en egen uppfattning om saker och ting. Får se nu hur du blir behandlad av twitterdrevet.

 43. Werner
  2 september, 2012

  Mycket bra! jag ger dig en eloge för denna artikel!
  tyvärr kunde jag personligen inte närvara denna gång, Men en del av de våra från NK var på plats och din text återger samma känsla av händelser och stämning som jag fått rapporterat till mig! Tack för din ärlighet!
  Vi Nationalister ser ärlighet och sanning som en av de viktigaste ledstjärnorna för oss!
  / Werner

 44. Camilla
  3 september, 2012

  Tack Werner. Roligt att höra att jag lyckats få ned det så nära helheten som det går att få. Alla uppfattar ju saker olika osv. Men, det var en bra dag och inget annat ska sägas faktiskt.

 45. Pingback: Pär Öberg (smr) svara på 10 snabba frågor. « Tankar åt alla håll & kanter

 46. Pingback: I kampen mot åsikter är alla medel tillåtna? « Tankar åt alla håll & kanter

 47. Pingback: Är gatans nazism det enda som finns? Missar vi något? | Tankar åt alla håll & kanter

 48. Pingback: Ett år, vid sidan av Motståndsrörelsen. | Tankar åt alla håll & kanter

 49. proxy
  4 april, 2015

  Här kommer jag 3 år senare och på något sätt hittat hit.

  Jag önskar att fler journalister va som dig Camilla. Du gjorde ett fruktansvärt bra inlägg här och framförallt viktigt. Idag är det svårt att läsa något utan tydlig agenda , utan något som tydligt pekar vad som är svart och vad som är vitt gott/ont osv. Jag applåderar ditt mod. Jag hoppas inte du har tappat elden inom dig när du blir attackerad från alla fronter. Jag tror på dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 26 augusti, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: