Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

När politiska åsikter avgör om någon får vara offer eller inte..

 

Häromdagen på Twitter bröt det ut en storm av åsikter och teorier angående Bollnäs-historien. Detta efter att polisens tekniska undersökning inte kunnat fastställa att en våldtäkt har begåtts. Däremot så är det personer som ska höras om misshandeln. Tyvärr var nivån på många av dessa teorier och åsikter otroligt låga. Väldigt få hade någon som helst tanke på offret.

För mig som följt detta fall så noga som man bara kan ha gjort så kom inte detta som någon större överraskning. Varken den tekniska utredningens svar eller reaktionen på den.

Det som har blivit tydligt nu är att man inte längre tycks hysa någon större sympati för offret. Inte av det skälet att det kanske aldrig fullbordades en våldtäkt vid misshandeln utan för vilka politiska åsikter familjens far i första hand verkar ha.

Jag försökte ett par gånger ställa frågan till dem, som skrek högst om detta, vad pappans eller någon annan i familjen åsikter har med saken att göra. Våld mot en person är lika illa oavsett, och det ska vi alla ta avstånd ifrån. Reaktionen som kom var så väntad att den nästan blev trist. Helt plötsligt hade jag förvandlats till ett så kallat #svpol-troll och hemlig nazist.
Det finns de som passionerat brinner för att jobba för att vi ska ha öppna gränser, mångfald, kärlek mellan alla människor oavsett religioner och ursprung. Man gör ingen skillnad på någon, och alla ska vara välkomna. Man brinner för att blanda det kulturella och historiska.

Det finns så klart en motsatts. Men lika passionerade och drivna av kärlek. Deras kärlek bottnar i att bevara det som en gång byggt upp det de ser som sitt fosterland. Man är stolta över historien, sina förfäders arbete. Man älskar sin ras och är beredda att slåss för att den ska bevaras. Man hatar inte andra, man tror dock inte på att olika sorters människor kan och ska leva tillsammans. Man är skyddar det man tror på hårdnackat, utan pardon.

Jag kan verkligen förstå att människor känner hat mot nationalsocialismen. Det är helt okej. Likadana känslor får man hysa mot annan form av radikal nationalism eller SD:s mainstream nationalism.

Likväl låter jag andra att känna avsky mot dom åsikter jag står för. Man får absolut känna avog och ilska över vänsterpolitik och kommunism. Helt okej.

Vi delar inte samma syn på vad som är det bästa för världen. Det får vi acceptera.

Däremot får vi aldrig ta ifrån någon rätten att varken ta ställning för saker man anser är ett samhällsproblem eller att få rätten att behandlas med värdighet när man utsatts för ett brott. Oavsett politisk åsikt.

Precis som att vi inte heller någonsin kan ta ifrån andra att ta ställning mot det ställningstagande en annan grupp har.

Att leva i en demokrati är inte alltid så lätt. Svårast är att behandla de åsikter vi avskyr med samma demokratiska måttstock som vi själva anser att vi ska kunna räkna med att bli behandlade efter. Detta gäller alla, speciellt mot dem som anser att demokrati är något som ska krossas. Dem ska vi aldrig vika oss för genom att själva bli odemokratiska.

Så ni som tror ni gör något bra som hånar ett brottsoffer för att fel grupper tagit hennes parti och kvinnofridsfrågor överhuvudtaget ska tänka på att det är kontraproduktivt. Ni förlorar mer trovärdighet än ni må tro. Kom med er egen kamp för att skydda kvinnor och män från att utsättas för våldtäkter och annat våld. Men gör aldrig ett offer till ett hån.

 

Annonser

5 comments on “När politiska åsikter avgör om någon får vara offer eller inte..

 1. rabarberpolisen
  13 augusti, 2012

  Det är bra att bli påmind om vad demokrati handlar om. Egentligen självklara saker, men som ibland är ack så svåra. Bra att du är så tydlig!

 2. bittergubbe
  13 augusti, 2012

  Sunt skrivet Camilla, tack!

  Vidare:

  De som passionerat brinner för att jobba för att vi ska ha öppna gränser, mångfald, kärlek mellan alla människor oavsett religioner och ursprung. tenderar att glömma eller förbise att minst 20% av dessa ”gränsflytare” hyser en betydligt obehagligare människosyn än någon svensk nazist eller kommunist någonsin kan uppbringa, men bara man är från utlandet så är tydligen allt ok!

 3. conny
  13 augusti, 2012

  Bra! Men när du skriver ”Att leva i en demokrati är inte alltid så lätt” så måste man fråga sig om Sverige ÄR en demokrati. Någon sa att ”Sverige är en diktatur inlindad i en demokrati” och jag tycker att det är en mer rättvis bild av vårt land.

  Handen på hjärtat, kan man verkligen definiera ett land som demokratiskt när den styrande regimen klart och tydligt tar ställning för vissa grupper i samhället? Eller när regimen med alla medel försöker neutralisera vissa åsikter och hindra politiska partier som har andra värderingar, och en annan samhällssyn att komma till tals?

  Om man är anhängare av demokrati, så måste man också kunna definiera vad demokrati är, och jag menar att det är bristen på demokrati som är den yttersta orsaken till de problem som nu diskuteras på bloggar och olika media över internet.

  Demokrati är inte att man får gå och rösta vart 4:e år, det får man göra i många länder som är allt annat än demokratiska. Demokrati är när alla åsikter släpps fram på lika vilkor, som här på din blogg, men i Sverige ger högsta bestämmande instans bidrag till olika organisationer för att föra ut deras egna åsikter. De organisationer, media osv. som har åsikter som inte stämmer överens med maktens får klara sig utan. Det är alltså ett åsiktsförtryck, och det ska inte förekomma i demokratiska stater.

  I Sverige har vi 7 politiska partier som sträcker ut sina tentakler över hela landet, och anser sig ha exklusiv rätt till åsikter. Andra åsikter ska med alla medel, demokratiska såväl som odemokratiska, slås ner. Det är motsatsen till demokrati. Så är Sverige i själ och hjärta ett demokratiskt land? NEJ!

  Där har vi roten till det onda, och inte förrän det onda har ryckts upp med rötterna kan vi ta itu med de problem landet står inför, och redan befinner sig i.

 4. Camilla
  13 augusti, 2012

  @rabarberpolisen Ja, det är faktiskt det lättaste om finns..att ta för givet och glömma. Jag gör det själv ofta. Kanske därför jag försöker påminna om det?

  @bittergubben: Visst är det så att det alltid kommer att finnas människor som är värre än det vi anser är värst bland det som är ”svenskt” Så ser hela världen ut, och all ondska ska bekämpas. Om det är tvunget,

  @conny Jag vet att du är väldigt kritisk till Sverige och detta med demokratin. Det kommer alltid att finnas brister, det går nog inte att komma ifrån.

  Däremot håller jag inte riktigt med om att det är så att vissa åsikter inte får komma till tals. Det får dem, men sen att man möter på patrull direkt kan ju kanske uppfattas som att de inte får finnas.

 5. manen
  14 augusti, 2012

  jävla bra skrivet alltså

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 13 augusti, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: