Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

RT:a en nazist och brinn i underjorden.

 

Twitter är antingen himmelriket eller så är det helvetet. Det går fort mellan att vara på det ena stället för att en nano sekund senare befinna sig på det andra. Så man måste vara försiktig med vad man Twitter ut. Spelar egentligen ingen roll om man är privatperson eller inte. Däremot så reagerar folk givetvis hundra gånger snabbare på icke-privata.

Det var inte många dagar sedan Twitterkonton @YB_Sodermalm hamnade i blåsvädret och fick smaka på Twitter kraft. Då handlade det om att man i en gärningsmanna beskrivning skrivit att den misstänkte hade romskt utseende. Jag står fast vid att jag anser att de då inte gjorde något fel, men det är en helt annan historia.

Idag var det Oisian Canwell på aftonbladet som uppmärksammade att de hade skickat en RT från en ökänd (fd?) nationalsocialist Mikael Skillt. Oisian gick i taket för han ansåg att det var osmakligt att polisen RT:a beröm till en nazist. Saken var den att det hela handlade om tips på hur man undviker att bli lurad på guld.

Vips var cirkusen igång. Man höll andan och tänkte att snart dyker andra kända namn upp som aldrig missar en chans att få vara med och leda ett Twitter drev. Förhoppningsvis så sker inte det då Oisian insåg skillnaden mellan att RT:a beröm för en nazist och för ett bra tips (skrivet av en nazist)

End of story faktiskt.

Eller?

Så klart inte. Det som blev tydligt i denna lilla cat fight mellan aftonbladets skribent och diverse andra twittrare var att man ska göra skillnad på folk och folk. Det är helt i sin ordning att säga åt polisen , eller kräva till och med, att människor som valt att hänge sig åt nationalsocialismen ska särbehandlas av myndighetspersoner.

Jag gillar inte deras ideologi. Och jag kan inte ljuga och säga att Mikael Skillt ger mig nån större tillfredsställelse. Men det är oväsentligt. Till och med en sån som Skillt och alla andra nationalsocialister ska behandlas lika av polisen.

Nu gjorde inte polisen nåt fel- de har inte särbehandlat någon. Möjligtvis gjorde det misstaget att RT:a en privatperson, för det ska de inte göra. Det är resten av oss andra som visar så tydligt att demokratiska rättigheter bara ska gälla dem vi tillåter.

Jag hatar varje gång jag måste påpeka detta. För jag vill inte försvara alla människor. Men då yttrandefriheten, åsiktsfriheten och demokratisk likabehandling är hörnstenarna i mitt liv så gör jag det.

Jag skrev lite ironiskt på Twitter att om det är en dödssynd att RT:a eller bli RT:ad av en nationalsocialist måste jag vara kung Hades. För jag inte bara RT:ar dem. Jag prata med dem. Jag skrattar med vissa av dem. Jag tycker om en del av dem. Samtidigt som jag skyr deras ideologi.

Frågan blir, är det jag som har fel och är snuskigt upphängd på att alla ska behandlas lika, oavsett politiks åsikt, eller är det som så att många av oss inte riktigt tycker att alla har samma rättigheter? Att det är okej om en del spottas på, eftersom de själva spottar på andra och så vidare?

Jag tror att om vi spottar på människor så kan vi aldrig få nåt annat än spott tillbaka. Visst, chansen att nån byter ideologi för att vi tycker den är rutten är liten. Liten även fast vi behandlar dem som vi själva vill bli behandlade. Däremot visar vi åtminstone att vi vet vad demokratiska rättigheter innebär.

Ingen ska särbehandlas på grund av sina politiska åsikter. Hur vidriga vi än må tycka att de är.

Det är vad demokrati handlar om. Svider som fan ibland, men det är ett pris vi måste vara beredda att betala om vi vill ha den kvar.

Annonser

3 comments on “RT:a en nazist och brinn i underjorden.

 1. Beröringsångest är den främsta av alla dygder i det här dj-a landet.

  • Camilla
   31 juli, 2012

   Där håller jag med dig faktiskt.

 2. Sara
  31 juli, 2012

  Nä chansen att någon ändrar åsikt sådär på en höft är inte stor, men likväl är det lättare att förstå någon som visar en vilja att lyssna och förstå, och därmed ökar chanserna att någon blir omvänd. Hat, hot eller exkludering, leder det egentligen till någon förändring? Kan vi lära oss något av varandra? även om någon har en avvikande rentav förkastlig åsikt, som, om den multipliceras och får fäste, är farlig? Är åsikter farliga? Är ett fritt utbyte av åsikter farligt? Jag tror inte det. Däremot är det farligt om vanföreställningar får gro utan syresättning i form av åsikter som motbevisar föreställningar. Alltså är öppenhet det enda som funkar. Hur kan någon omvändas om Inga seriösa alternativ ges av människor som visar förståelse, och respekt? Omöjligt.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 31 juli, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: