Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Breivik, SD och SSU

 

Sverigedemokraterna. Det parti som får människor att tappa all fattning och förmåga att tänka sansat och i flera steg. Jag kan förstå dem, jag lämnade ju själv partiet mycket på grund av den hårda retorik man använder. Jag vet att den skadar mer än den gör nytta. Likväl vet jag att den drar till sig människor och att den ses som något befriande i den korrekta åsiktssfär vi lever i många gånger.

Jag diskuterar ofta med mina forna partikamrater. Det är bra människor i regel, frispråkiga och förbannade. Så vill jag nog gärna snabbt sammanfatta de flesta. Jag har inga problem med att föra samtal om olika saker. Ofta tycker vi rätt lika, det som skiljer oss åt är retoriken och lösningarna på problemen. Lika ofta tycker vi inte alls samma men det är okej det med.

När Anders B Breivik förändrade vår värld brutalt på bara några få timmar så ställdes många saker på ända. Han lyckades skrämma upp människor, som var hans syfte. Han misslyckades i sitt egna land att göra politik av sitt dåd. Men här i Sverige var vi inte lika kloka som Jens Stoltenberg. Vi valde (så även jag) att göra allt vi kunde för att påvisa att Breivik minsann är en avkomma av SD.

Jimmie Åkesson blev över en natt ansvarig för de politiska åsikter Breivik under många år byggt upp sin galenskap på.

Många har varit hederliga och enbart fokuserat på likheterna i vissa delar i Breiviks manifest som man kan se finns hos SD. Men man har samtidigt varit noga med att understryka att SD aldrig kan ses som orsaken. Andra har valt en annan väg, och menat på att Jimmie Åkesson har fött Breivik. Även om man nog själv vet att så inte är fallet, så har man tagit tillfället i akt och kört på den linjen. Man har varit delaktig i att bidra med bränsle till det allt ökande politiska hatet som gror.

På en blogg som inriktat sig på att göra sina tolkningar av vad SD-politiker säger och gör så la man igår ut skärmdumpar på olika kommentarer som en SD-profil i Ängelholm skrivit på olika forum. Som Patrik Ohlsson själv sa i morse till mig så finns det absolut ett par stycken som han idag, lästa med nyktra ögon, aldrig borde ha skrivit. Likväl så fanns det enligt honom själv även merparten av kommentarer han står fast vid.

Den kommentar som fått mest uppmärksamhet så som jag uppfattar det är denna:

Den skrevs som jag förstått det som svar på en artikel som handlade om SSU:are som kastat pil på saker som de anser symboliserar orättvisa. En av bilderna ska ha varit SD:s partisymbol.

Jag ser inga fel med det SSU gjorde, för man har rätt att tycka att andra partier står för orättvisa. Skillnad hade det varit om det var en bild på en fysisk person från SD eller som när Vänsterpartiet gjorde pinjatas av regering och lät barn slå sönder. Och inte att förglömma, Fryshusets Sebbe.

Nu löper alla amok och hävdar att SD, med Patrik Ohlsson i spetsen är galningar som vill se ett nytt Utöya fast mot SSU.

Ingen som har tagit sig tid att fundera lite längre på vad Patrik Ohlsson faktiskt kan ha menat? Jag har inte sett nåt sånt än åtminstone.

För mig är det solklart.

Det är solklart att kommentaren var onödig, och att den egentligen borde ha kommit ut som en blogg för att nödvändiga förklaringar till dess innebörd borde ha varit med. Eftersom vi alla vet att vi så gärna tar korta citat ur sitt sammanhang och slår upp dem stort. Speciellt när det rör SD. Med rätta många gånger.

Det är även solklart att Patrik Ohlsson pratar om vad som fick Breivik att spåra ut. Han säger exakt samma saker som media rapporterat om under hela rättegången från Oslo. Det ÄR känt att Breivik hatar det socialdemokratin står för. Han säger även att SSU bidrar till ökade politiska klyftor med sitt sätt att bemöta SD.

Inget annat säger Ohlsson.

Han säger inte att SSU ska gå samma öde till mötes. Han säger inte heller att det är vad han önskar. Han konstaterar fakta på ett klumpigt sätt. Ett sätt som man ska tycka är opassande. Och sen väljer vi andra att blåsa upp detta enormt.

Jag vet att jag skulle ha kunnat skriva den kommentaren och då hade folk frågat “vad menar du Camilla” Och jag hade gett ett svar som förklarade att politiskt hat finns i alla partier. I alla ungdomsförbund. Och Brevik hatar alla socialister.

Skillnaden skulle dock vara att Ohlsson är medlem i det parti som är vana att folk spottar på. Hånar och använder våld emot. Han pratar med viss ilska i bokstäverna, sprunget ur ett i många fall oförtjänt hat från andra. Jag hade skrivit med en utgångspunkt som handlar om samma massmediala intresse vi alla bär på som följer Breiviks rättegång.

Istället för att tänka två steg längre och fundera på vad som egentligen skrevs så valde många att dra i hatar-sd-snöret. Vips så var drevet igång. Återigen används den människa som är den sista vi ska använda oss av som politisk slagträ, just som slagträ. Breivik. Nu sitter det en massa unga SSU-are och är jätterädda. Kommer detta att innebära att en ny Breivik dyker upp på deras sommarläger osv?

Vi säger ofta att SD har en hård och kränkande retorik. Håller med. Till 100%. Vad de säger och vad de tycker ska alltid granskas. Inte snack om något annat. Precis som alla andra partier också görs. Däremot misslyckas vi alltför ofta med att se vår egen del i saker och ting.

Istället för att nu återigen skrika Breivik och uppmana alla att haja att SD är ju faktiskt morsa till dåren i Oslo så ska man andas. Andas djupt och fundera på hur man på bästa sätt agerar. För tro mig, ni vinner inte ett smack på att ropa Vargen kommer i tid och otid efter SD.

Ni måste också, precis som jag, ta en reflektionsstund över ifall ni bidrar till något som gör att människor ni avskyr tvingas till försvarsställning och tuffare retorik? För hur dumt det än må låta, så har ingen rätten att hata andra på grund av åsikter. Ni har inte rätten att starta mänskliga drev efter Sverigedemokrater, precis lika liten rätt har de att göra det samma mot er.

Men framförallt… Vill ni ha bukt med deras sätt att uttrycka sig så gör det då på rätt sätt. Var inte som barnen i sandlådan. “Han slog mig då får jag slå honom” Visa istället hur man tar debatten. Visa hur man framför sina åsikter utan att kränka och hata.

Kålsuperi finns det ett ord som heter. Passar in på en hel del människor just i detta sammanhanget som kallas politiks spel.

Annonser

23 comments on “Breivik, SD och SSU

 1. Henrik
  20 juni, 2012

  Hemsidan Camilla pratar om heter interasistmen.se på den publiceras 14 bilder till förutom denna, med minst sagt märkliga uttalanden från en folkvald person. Idag fortsätter vi publicera bilder på Ohlssons kommentarer. Bara att gå in och bilda er en egen uppfattning.

 2. Henrik
  20 juni, 2012

  Det är heller inte första gången han skriver på ämnet. interasistmen.se publicerar ytterligare inlägg om hans förhållningssätt till SSU och Breivik http://bit.ly/L41cI6

 3. dENNIS
  20 juni, 2012

  Fast denna kommentar kan väl ändå inte ses i ett vakuum? Sådana kommentarer är ju skåpmat från både sds foliehattsarmé från Avpixlat och deras egna riksdagsledamöter.

  Jag blir knappast förvånad och konstaterar ännu en gång attj ag aldrig kommer känna något gemensamt med ett parti som har sådana som Patrik, Ekeroth och Söder.

  • Camilla
   20 juni, 2012

   Precis det jag säger också i textten. Att detta är deras retorik och den är inte okej. Men min poäng är baserad på just den kommentaren som fått sån uppmärksamhet och det som blir så skevt ofta. Betyder inte att man ska låta sånt här passera obemärkt och bli rumsrent.

   Däremot måste alla titta lite närmare på vad de själva bidrar med, innan man gapar åt andra. Notera ”alla”.

 4. dENNIS
  20 juni, 2012

  Fast vad betyder det? Att man måste kritisera alla partier samtidigt? De låter mest som ett hopplöst relativiserande. Att t ex Ängelholmssonen gång på gång gör såna här uttalanden beror på de andra partierna?

  Nej, jag tror inte på sådana resonemang. Relativisering är inget riktigt argument, även om Sd är mästare på detta. Det skulle vara som att hänvisa till Sd efter Vänsterpartiets barntillställning på första maj.

  Att begära av ett riksdagsparti att inte göra sådana uttalanden som Sd gör stup i kvarten är heller inte orättvist eftersom de är så pass överrepresenterade. Sd är ingett ansvarsfullt parti så länge de aldrig har något försvar för såna här råtokar än att använda ”amendurå”-kortet.

 5. Camilla
  20 juni, 2012

  @ Dennis Jag är den första att hålla med om att SD har mycket att ta ansvar för. Tro inget annat.

  Däremot är det inte alls på något sätt konstigt att man kräver av alla människor att ta sin del av ansvaret. Eller menar du att det är okej att piska upp stämningen eller sjunga nidvisor om meningsmotståndare, slå sönder deras ansikten på lekfullt sätt, rappa om dem och tjäna kosing bara man tillhör rätt sida?

  Är det så man tänker är man lite fel ute, även om det är förståligt. Men man kan aldrig kräva nåt av någon om man själv inte är den som visar hur det görs.

 6. dENNIS
  20 juni, 2012

  Fast nu missförstår du helt vad jag menar.Att kritisera Sds uttalanden är inte konstigt utan fullständigt rimligt. Detta måste kunna nämnas utan att jag först ska säga att jag inte heller gillar korkade kriminella rappare.

  Sen kan jag tycka att just det som försvar för att kalla de mördade på Utöya för hitlerjugend, som Avpixlat gjort, eller Ängelholmarens uttalanden är rätt korkat. Det visar bara på en bristade ansvarskänsla och kan lätt tolkas som man jämför sig med kriminella.

  Det är helt enkelt ingen annans fel att Sd gör dessa uttalanden än Sd själva samtidigt som den som trycker t-shirts med Jimmy Åkesson som blir misshandlad, inte kan skylla på ”rasism” eller ”samhället”.

 7. SM811
  20 juni, 2012

  @dENNIS
  Kan du hänvisa till var Avpixlat har skrivit ”kalla de mördade på Utöya för hitlerjugend, som Avpixlat gjort”

 8. Kakan
  20 juni, 2012

  Bland det dummaste jag läst någonsin.

  1) Media, 7-klövern och dess anhängare gör alltid logiska felslut när det gäller SD och deras anhängare, dom hittar på massa skit om SD som SD själva inte sagt, dom vrider och vänder på allt som SD säger för att det SKALL uppfattas som något negativt, dom mordhotar SD och deras politiker, drar fram massa vidriga åsikter om SD som är rentav felaktiga, dom försöker få SD att verkar som jordens vidrigaste människor osv osv, sammankopplar dom med vidriga attentat, tex SD var skyldiga till ABB, men när muslimer mördar över 10´000 personer per år, då rycker ni på axlarna ELLER tar tillfälle i akt och anklagar SD för detta med. Riktigt vidrigt och rejäl sandlåderetorik. SD som inte rört ett hårstrå på någons huvud skall alltså få ALL skit för allt ont som händer på jorden medans extrema muslimer, vänstern, anarkister osv som dödar över 20´000 personer per år inte får den minsta skit, hur logiskt är detta egentligen?

  Ni ser ”högerextremism” som världens största samhällsproblem, MEN förra året var det ”bara” 77 personer som fick sätta livet till för högerextremism, medans närapå 20´000 fick sätta livet till tack vare vissa extrema muslimer, aktivister, anarkister osv. Hade det inte varit för ABB hade ”högerextremism” stått för 0 dödsfall förra året, och övriga för 20´000 och ändå har ni mage att kämpa så extremt för att ”utrota” det ni tror är ”högerextremism”, fan vad patetiskt, sen har ni även mage att använda ord som ”islamofobi” när det är den absolut största orsaken till terrorbrott, hela 70%, eran logik är sjukt underlig, eller är det bristande intelligens som är orsaken? En ”ideologi” som orsakar 0 dödsfall är tydligen det hemskaste jorden någonsin har utsatts för medans det alltid hittas ursäkter för en ideologi (islam) som dödar över 20´000 (20´000 per år i terrorbrott per år?, ännu fler om man räknar enskilda händelser).

  Men detta klagar inte ni på, ni snarare uppmuntrar det, visst erkänner du detta i artikeln men säger även att det är befogat i många gånger av fallen. Vad är det som är befogat? Att ljuga och mordhota folkvalda politiker, är det alltså ok om dom råkar vara ett parti du inte gillar?

  2) Ända sedan ABB utförde sitt vidriga dåd förra året har du Camilla, media, anti-SD fascister osv dagligen försökt koppla samman ABB med SD och beskylla SD för att 77 personer fick sätta livet till, hela tiden har ni anklagat SD för detta, det fortsätter än idag, MEN när 1 enda SD politiker gör samma sak som ni sysslat med under ett helt år (och även sen SD kom in i riksdagen) då blir det hus i helvete. Och Patriks kommentar var ju 100ggr mildare än dom kommentarerna SD:hatare utsätter SD för dagligen.

  Så enligt dig är det helt jävla ok att ge skit till andra men om någon ger tillbaka med samma medicin så jävlar, då är det tydligen helt plötsligt det vidrigaste som hänt i hela världshistorien.

  Men jag blir inte direkt förvånad, retorik, intelligens och logik har aldrig någonsin funnits i SD-hatares vokabulär.

 9. Henrik
  20 juni, 2012

  Vad är egentligen kritiken mot interasistmen.se? Du säger en sak i först stycket för att bara flippa i nästa. Vad exakt är det som inte rasist, men gjort fel?

 10. Camilla
  20 juni, 2012

  Alltså Kakan.. Vem pratar du till egentligen?

 11. conny
  20 juni, 2012

  Fy fan! Rena ankdammen! Det som Svenska folket borde diskutera är om vi verkligen ska ha politiker som inte vill ta i sina politiska motståndare ens med tång. Eller politiker som i samband med senaste riksdagsvalet övervägde att höja spärren till riksdagen för att ett nytt demokratiskt valt parti inte skulle komma in. Vi bör diskutera om vi ska låta Sverige sakta gå under genom att tillåta fascisterna i 7-klövern fortsätta med sin rovdjurspolitik, i stället för att hoppa ner i sandlådan bland de andra.

 12. Henrik
  20 juni, 2012

  Vore kul med en kommentar från Camilla, om exakt vad det är hon ansett interasistmen.se gjort fel. Mycket relativism i detta inlägg men inga bra svar på vad felet är exakt.

  • Camilla
   20 juni, 2012

   Har jag ens klagat på eran blogg? Jag nämner den ju bara som hastigast utan att ens namnge den. Tror du har för höga förhoppningar här att det handlar om din blogg Henrik.

 13. Henrik
  20 juni, 2012

  Okay, nä det är ju bra. Men frågan om kritik kvarstår. Vad består den egentligen av? Vad är det som är fel i att lyfta fram det Patrik skrivit när han tror att ingen ser?

 14. Henrik
  20 juni, 2012

  Han skriver ju ändock om SSU och Breivik mer än en gång. Faktiskt en hel del gånger…..

 15. Henrik
  21 juni, 2012

  Vem har lagt ord i munnen på honom då?

 16. Caesar Apostata
  21 juni, 2012

  Henrilk: Vill bara påminna dig om att vi har en folkvald statsminister som försvarar våld, så länge det drabbar Sverigedemokrater. Man får helt enkelt skylla sig själv, om man har sådana åsikter. Det faktum att jag riskerar såväl mitt eget som min familjs väl och ve genom att ha sverigedemokratiska sympatier har definitivt gjort att jag känner mig mer arg och aggressiv än vad jag borde och skulle göra, om det var ett vettigt politiskt klimat i Sverige. Dock har jag vett nog att begränsa min aggressivitet till retoriken, något som många av mina motståndare saknar.

 17. Arvid
  21 juni, 2012

  Kakan, när det gäller mordhot och aktioner mot SD politiker så har det mer än en gång bevisats att det är påhitt och självförvållat. Åtminstone en är det redan en förundersökning mot för falsk anmälan.

  Det är typiskt paranoida SD anhängare att försöka peka, skrika och kritisera allt förutom sig själva. Dags att ta av sig foliehatten och försöka se världen objektivt istället att sitta i hörnet och grina över sina egna misslyckade liv och skylla på allt och alla.

 18. Purrfect
  21 juni, 2012

  ”Jimmie Åkesson blev över en natt ansvarig för de politiska åsikter Breivik under många år byggt upp sin galenskap på.”

  Det är inte så konstigt, då Jimmie Åkesson leder ett parti där flera i partitoppen är en del av den islamofobiska counterjihadrörelsen som inspirerade och gav näring till Breiviks hat.

 19. Gaijin
  23 juni, 2012

  Väldigt bra skrivet Camilla.

  Förresten, om man slår upp begreppet ”koka soppa på en spik” i en ordbok så är sidan ”interasism.se” det första exemplet på detta.

 20. Gaijin
  23 juni, 2012

  Arvid – hur kan det då vara att SD är det parti som har bedömts av SÄPO att ha högst behov av personskydd av alla partierna i Riksdagen?

  Vilka fall menar du? 2 eller 3 fall som rapporterats i media under förundersökningsstadiet och som det sedan plötsligt blivit tyst om?

  Du menar att det är okej att utifrån dessa fall generalisera ett helt parti?

  Ta gärna upp något fall där muslimer i Sverige trakasserats på liknande vis. SD må bära offerkoftan, men till skillnad från muslimer så gör de skäl för den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 20 juni, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: