Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Sitter Grums kommunchef på en stol för mycket?

Uppdaterat med skärmdump på vad jag skulle tolka som mordhot längst ner i texten.

 

Det var inte så längesedan som den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali och SD:s Björn Söder möttes i en debatt på TV angående ensamkommande flyktingungdomar. Hanif Bali beskrev ett stort problem med att få ut dessa ungdomar som ökar i antal varje år till boende runt om i landet som är bättre alternativ än stora kollektiv-boenden. Björn Söder beskrev problematiken med ökade kostnader för kommunerna och andra problem som läggs på just kommunerna. Båda hade rätt även om de hade olika infallsvinklar.

Nu är vi mitt uppe i ett sådant fall där man ser hur problemen kan forma sig. Grums kommun har efter en ganska märklig tur bestämt sig att låta två familjer flytta från sina hem, där man bott 43 respektive 30 år. Detta för att man nu ska göra om trapphuset till ett boende för flyktingbarn. Länk

Ju mer jag läser om detta desto fler frågetecken dyker upp. Och jag undrar om kommunen verkligen har skött detta på bästa sätt?

Jag ska rada upp några punkter som gör det hela lite tydligare.

* Mars 2011 tecknas avtal om att ta emot nio stycken ungdomar. Dessa får ett boende på Hotellgatan i Grums enligt uppgifter.  Länk

*Drygt ett år senare den 13 December meddelar kommunen i ett pressmeddelande att man nu kommer att flytta till nya lokaler i Slottsbron i februari 2012.

* Redan 2009 hade man tagit beslut om att riva eller sälja just dessa lägenheter. Märkligt att man då gör om det till boende för ensamkommande. Länk

* Man får nu på grund av brist på lägenheter tvångsflytta två familjer. Och menar på att det är märkligt att dessa blir upprörda då man tidigare flyttat ett tjugotal familjer utan större väsen.

* Intressant är att Annika Lomark som är kommunchef i grums ( hör och häpna) även är VD för just det kommunala bostadsbolag som bollat runt på dessa flyktingbarn sen mars 2011 utan att kunna ge dem en trygg plats.  Länk
Självklart så kommer kritiska röster, inte bara från min gamla hemkommun Grums utan faktiskt från hela landet. Folk ifrågasätter om det verkligen är så här det ska gå till? Ska man behöva riskera bli tvångsflyttad på grund av att kommuner tar på sig löften om ansvar för ensamkommande som de faktiskt inte klarar av att ta?

Grums kommun har inte hanterat detta rätt. Och jag hade först tänkt att skriva en vinkling som visar på att man nu skapat en bra grogrund för främlingsfientliga personer, men det hade varit att göra det enkelt. Inte bara för mig själv utan i allra högsta grad Grums Kommun.

Man har redan börjat att kalla alla arga och upprörda människor för främlingsfientliga. Man ska akta sig för att blanda ihop kritiker med rasister.

För förbannad har man rätt att bli. Så länge man ser med öppna ögon på vad det är man SKA vara arg på. Det är inte grabbarna från Afghanistan utan det är kommunen. Speciellt ska man syna Annika Lomarker som uppenbarligen sitter på dubbla stolar.

Man ska undersöka om det finns fog för misstanke om jäv.

Man ska undersöka om kommunen har hanterat flyktingungdomarna på rätt sätt, är det rimligt att tvingas byta boende 3 gånger på så kort tid?

Man ska även göra en rannsakning om man tagit rätt beslut när man valt att tvångsflytta dessa familjer. För detta kommer tror jag, leda till en allt mer spänd situation i kommunen gentemot flyktingarna. Sånt här måste man alltid ha med i beräkningen innan man tar beslut som upprör.

Jag hoppas verkligen att kommunen innan de tog detta beslutet även kalkylerat med eventuella följder som kan komma att drabba ungdomarna. Och man får absolut inte släta över detta genom att skylla på rasister och tycka att Grumsborna bara ska nöja sig och vara tysta. Våra politiker har en skyldighet att stå till svars för sina beslut.

Jag har hört en hel del rykten surra förbi som jag inte kunnat få bekräftade, men bli inte förvånade om det snart är en demonstration i Grums som ni önskat ni sluppit. Redan nu sitter det människor och sprider Lomarkers hemnummer.

Jag tycker att Grumsborna ska granska detta på djupet, för det finns många frågor som inte är besvarade tillfredsställande.
Jag tror att detta inte är sista gången vi hör talas om Grums.

Jag hoppas bara att detta löser sig på bästa sätt. Så att ingen känner att man blivit trampad på eller att nån känner sig ovälkommen.

Grums kommun har ett enormt ansvar, som man verkligen har misslyckats med att ta i denna fråga.

Här finns även en timmeslång ljudupptagning som berör ämnet Länk

 

 

Jag är helt för att man ställer våra politiker till svars för dumma och ogenomtänkta beslut. Däremot är jag emot all form av hot gentemot politiker och andra personer. Jag fick detta av ett anonymt konto på Twitter idag appropå en diskussion jag hade med Pär Sjögren från SMR. Observera att det INTE är Sjögren som uttalar hotet.

 

Annonser

5 comments on “Sitter Grums kommunchef på en stol för mycket?

 1. Jon
  7 juni, 2012

  Det är helt enkelt dags att inse att det inte finns resurser nog att vara världens socialbyrå. Det är inte afghanernas fel överhuvudtaget, men det är heller inte vårt problem. Den enda lösningen är att minska invandringen. Det finns inga bra skäl att inte göra det.

 2. conny
  7 juni, 2012

  Jag tycker inlägget är bra, och det som sker i Grums är ett exempel bland otaliga hur man skapar främlingsfientlighet. Fientligheten ska dock inte riktas mot invandrarna, utan mot politikerna i Grums, och ytterst mot den sedan länge havererade invandringspolitiken.

  Man sår splittring med den politik man för på riksplanet, och den draksådd man sår får man så småningom skörda frukterna av. De lyssnar inte på folket, de har under decennier nonchalerat folket, men den tid då folket inte längre kan nonchaleras är inte så avlägsen som de verkar tro, och då blir det ett uppvaknande som heter duga.

 3. Man tar sig för pannan.

 4. Gaijin
  7 juni, 2012

  Kolla gärna upp huruvida kommunen och hyresvärden bryter mot Jordbalken §46 (besittningsrätt) i och med eventuella tvångsförflyttningar av hyresgästerna.

 5. manen
  7 juni, 2012

  ingen lär ju bli särskilt förvånad när någon -rätt(förvaltningsrätten?) tar denna kommun i örat för detta.. är månne vd:n för kommunala bostadsbolaget politiskt tillsatt?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 7 juni, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: