Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Intolerans ska inte bemötas med intolerans.

 

Igår så inträffade det en diskussion på Twitter mellan egentligen mig och Expos Alex Bengtsson, men som med allt på Twitter så engageras flertalet andra. Jag hade först tänkt att låta bli att nämna det något mer, för ibland måste man acceptera att alla inte är överrens. Men så hände nåt idag som gjorde att jag ändrat mig.

Jag har ända sedan Anders B Breivik kallblodigt mördade alla dessa människor i Oslo och på Utöya haft en rak linje i mitt bemötande och agerande med människor. Jag misslyckas ibland, men jag försöker verkligen att inte vika av från min valda stig. Bakgrunden till det valet kan ni läsa om här. (länk)

Jag tror inte på att vara elak mot människor som inte tycker som mig. Jag är övertygad om att vi alla måste ta vårt ansvar när det gäller hur hat och konflikter sprids och uppstår. Många, allt för många anser att bara för att det finns grupper som är vidriga i sina åsikter och får dem att kräkas på den nyinköpta ryamattan från IKEA så får de spy ur sig vad de vill. Detta gäller både från vänster till höger och returresa på det.

Ingen är bättre än någon annan. Lika goda kålsupare.

Jag har dock valt att in i det längsta se människorna bakom åsikterna. Skilja på sak och person.

När jag blir tillräckligt förbannad på att andra inte gör det så orkar jag inte hålla munnen. Men det finns personer & grupper som jag ändå anser gör ett viktigt arbete och känner därför att det inte är helt rätt att dissa dem hårt och rakt av. När det sker, som igår, så väljer jag att inte peka ut någon med namn. Jag låter dem själva uppfatta piken och göra vad de själva behagar med den.

Jag pratar öppet med alla. Allt ifrån goa härliga kommunister till hårdnackade nationalsocialister. Öppet. Utan att hymla och dölja. Alla kan se och läsa. För jag kan göra detta, eftersom jag är så trygg i min egen personliga åsikt.

Jag kan utan problem skicka en cyber-puss & kram till en nationalsocialist som har som potentiellt mål att störta vår regering. Likväl som jag kan ge det samma till en kommunist. Däremellan så får de sina fiskar varma då de kläcker saker jag bara inte orkar bemöta med normalt debattläge eller så har vi normala diskussioner.

Ingen slipper undan. Vare sig mänsklig värme eller ifrågasättande. Alla behandlas lika.

Tyvärr så tog Alex Bengtsson illa vid sig igår när jag riktade kritik mot en sajt som kallade en icke-anonym människa för Ärketroll. Jag tycker man ska akta sig för att visa andra att det är okej att häckla människor för deras åsikter. Även OM dom man hånar och häcklar kanske faktiskt gjort sig förtjänt av det. För hur var det nu? Det man sår får man skörda..

Jag tar även väldigt illa vid mig att en person med framträdande roll inom den organisation som idag anses vara Sveriges främsta experter på intolerans och främlingsfientlighet och som även har skrivit en bok om Positiv antirasism sitter på Twitter och först medger att jag har en roll som opinionsbildare i dessa frågor, baserat på mina erfarenheter, och sedan dissar mina teorier rakt av som gamla anekdoter.

Vad sprider det för signaler?

Jo att har man inte samma åsikter och samma sätt att bemöta människor som Alex Bengtsson har då är man ute och cyklar. Då låter man som Jonas Indé (länk) och kallar normalt agerande mot människor för “gullande med våldsbejakande rasister”. Man tillåter inte att man kan och ska skilja på sak och person.

Jag förstår och accepterar vart ifrån detta kommer hos Alex Bengtsson. Han står lika högt i kurs för mig idag som igår, eftersom jag även i detta fallet ser skillnad på sak och person. Ni vet, den där lilla detaljen jag hackat upp mig på idag.

Varför skriver jag då detta lång rant om en Twitter diskussion? Eftersom det inte handlar om sårat ego hos mig eller en hysterisk vilja att ge igen?

Jag fick idag, som ett brev på posten, ett kvitto på att jag är rätt ute.

Två personer som jag var för sig respekterar och gillar väldigt mycket träffades och samtalade. Låter väl förvisso inte som någon större grej för nån av er som läser. Men för oss insatta så betyder det sjukt mycket.

Jag blev så rörd och glad över det lilla steget. Vad det resulterar i vet ingen. Men det var ändå ett möte, ett möte mellan två världar.
Och kvitto för mig på att man aldrig ska sluta att se människan bakom åsikterna. Det ger pay off förr eller senare.

Så jo, jag kommer att fortsätta att behandla alla lika. Det är först när vi alla inser vikten av det som vi nån gång i framtiden kommer att kunna mötas på halva vägen.

Och tänk inte ens tanken på att det inte är någon idé, för man får bara skit tillbaka. Du kanske aldrig får se ditt kvitto, men nån annan får kanske det. Och då har du gjort skillnad.

Annonser

11 comments on “Intolerans ska inte bemötas med intolerans.

 1. R_Hed
  20 maj, 2012

  Mycket väl rutet här 🙂

 2. ”We’re the People’s Front of Judéa!”

  ”We’re the Judéan People’s Front!”

  Det var kul i Life of Brian, men när det handlar om människor som BORDE ha bättre saker för sig än att roasta människor som i grunden står på samma sida, går en del av humorn förlorad.

  Detta gäller inte enbart eller ens särskilt Alex, utan fenomen som verkar gått och blivit en epidemi den senaste veckan.

  Kan tänka mig att stammisarna inne på #svpol har fått garva en hel del.

 3. Camilla
  21 maj, 2012

  Skoja inte. De har haft en underbar vecka.

 4. Pingback: SD är inte ansvariga för rasister på internet. « Tankar åt alla håll & kanter

 5. Pingback: Att inte demonisera oliktänkande är en tuff nöt. « Tankar åt alla håll & kanter

 6. Pingback: I kampen mot åsikter är alla medel tillåtna? « Tankar åt alla håll & kanter

 7. Pingback: 2012, tack för att du snart är över. « Tankar åt alla håll & kanter

 8. Pingback: 2012, Tack för att du snart är över. « Tankar åt alla håll & kanter

 9. @Benanderii
  16 december, 2013

  Jag sympatiserar djupt med din attityd, jag skulle också vilja vara sådan att jag skiljer person från åsikt och handling. I bästa fall klarar jag det men jag måste fråga:
  Om du träffade Hitler eller Stalin nu, skulle du skilja deras peson från deras handling och bjudit på kaffe och bullar? Ja, kanske.
  Men om du idag träffar på människor som i sin gärning och attityd visar att de, om omständigheterna medger, skulle kunna bli morgondagens Hitler eller Stalin. Skulle du ändå bjuda på kaffe och bullar?

  • Camilla
   16 december, 2013

   Ja faktiskt. Jag har redan stött på såna människor.

   Jag drar mig inte för att prata klarspråk. Kanske därför jag kan ha bra och sansade samtal med människor vars ideologi jag inte delar, eller tom föraktar. Ofta jag önskar att jag hade lätt för att hata människor enbart pga deras tidigare gärningar eller åsikter. Så enkelt allt vore då. Men tack och lov så är jag som jag är. Jag har därför lärt mig massor som andra bara skulle drömma om att få ta del av.

   Jag slits dagligen mellan att hålla mitt huvud objektivt då jag måste gå emot människor jag håller rätt nära. Men som jag sa innan, jag tror det är ärligheten som gör att även de kan se på mig med respekt och alla vet vart man har varandra.

   Svårt att förklara. Men ungefär så här är det.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 20 maj, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: