Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Era åsikter är guld, dela dem med mig?

Jag skulle bli väldigt tacksam om så många som möjligt skulle vilja hjälpa mig med en sak. Att ta er tid att skriva ( långt eller kort ) hur ni definierar en del ord och benämningar. Jag vill försöka skaffa mig en bild om hur människor reagerar på ord vi använder ofta. Om det är som jag tror att vissa ord kan ha blivit övermättade eller inte. Samt att jag vill se om det går att tyda om en del ord blivit mer accepterade än de var tidigare.

Ni kan svara här i kommentarsfältet eller maila mig direkt. Jag har absolut inget behov av att veta vilka ni är, så släng ihop en fejkad e-postadress om det känns bättre. Det viktiga är att ni tar er tid.

 • Högerextremist
 • Nazist
 • Vit-Makt
 • Etnisk svensk
 • Nationell

Jag ber er att gärna sprida länk till denna postning, jag kan tyvärr inte erbjuda er varken pepparkakor eller diamanter för hjälpe, men min tacksamhet blir stor. Kanske räcker en bit på vägen iaf?

Min e-post är: camilla.vra@gmail.com

Annonser

9 comments on “Era åsikter är guld, dela dem med mig?

 1. Laban
  15 maj, 2012

  Vad som dyker upp ganska direkt är:

  Högerextremist – Konservativ höger med invandrarförakt och typ homofobi på agendan, alternativt liberal med invandrarförakt på agendan: typ Sverigedemokraterna.
  Nazist – Konservativ högerextremist som är antisemit och använder våld som politisk metod.
  Vit-Makt – Nittiotalsnazister, fyllskallar.
  Etniskt svensk – En person med etniskt svenska förfäder.
  Nationell – En nazist som tycker det låter lite väl hårt att kalla sig nazist.

 2. Bautaman
  15 maj, 2012

  Hej, vi verkar ha väldigt lika syn på det här med ordd och olika uttryck.
  Jag kopierar här ett kommentar på ett inlägg av PP.
  Jag läser i PP’s inlägg;
  http://breddning.piratpartiet.se/2012/05/15/ett-ledande-parti-nar-det-galler-jamstalldhet/ och inser att nu ska vi mumsa lite i ordboken.

  ”De båda könen ska ha samma värde, rättigheter och skyldigheter. Detta är definitionen på jämställdhet.”

  ”Som jag ser det är jämställdhet mellan könen en del av denna mer omfattande tanke om att alla ska ha samma rättigheter och samma ansvar.”

  ”Till syvende och sist måste man ge sig på de underliggande orsakerna och det tror jag inte att man kan göra med en quickfix. Det handlar om en ganska massiv attitydförändring”

  ”Jag föreslår därför att Piratpartiet, till skillnad från andra partier, tar ett ordentligt helhetsgrepp på mångfaldsfrågan”

  ”av mångfalden kan vi bidra till att skapa ett samhälle som ser bortom könet, så har vi gjort något ohyggligt bra för världen.”

  Nyckelorden här är:
  ————————————————————————————————————–
  Jämställdhet
  kan vi verkligen kalla det definition genom att avända begrepp som inte betyder samma sak för alla? Om det är en principdefinition bör den vara genomgripande på alla nivåer i alla lägen.
  Nu är det faktiskt så att begreppen har en ‘de facto’ definition. Definitionsteoretikerna kontemplerar fortfarande om olika teorier. Som jag ser det, är definitionen på jämställdhet fortfarande oklar om vi går på djupet. Jag skulle rekommendera att man säger: Vi tycker att jämställdhet innebär…. Nästa kommentar är helt klart mer genomtänkt. Där ser vi ordet omfattande tanke. Och en annan sak är ju; jämställdhet ska väl inte bara vara en kösfråga.
  Förut myntades ordkombinationen ”Jämställdhet inför lagen”.
  ————————————————————————————————————–
  Värde
  Det var någon som sade att i kemikalier beräkjnat var vi värda ca 1,37 kr…
  Här är det frågan om värderingar och deras grundval. Värdeomdömen ur logisk, semantisk, metafysisk och kunskapsteoretisk synvinkel. En ofta ställd fråga är: ”Finns det objektivt existerande värden? Jag menar; vad är jag värd ekonomiskt, moraliskt, etiskt etc.
  Där för är tanken om lika värde lite utanför spelplanen i politiska sammanhang, trots att den flitigt används.

  ————————————————————————————————————–
  Rättigheter
  Begreppet ”rättighet” är ett funktionsbegrepp som betecknar det som lagstiftning och rättsordningen för stunden erkänner som rättighet. Får jag gå ut med hunden efter 22:00? Får gener kopieras? kan man köpa en planet? Det är nogot som inte är stadgat – ännu.
  Och ur vilket perspektiv ska vem bestämma vad. Är inte Internetstriden en företeelse som visar att lagstiftningsprocessen i princip är något som behöver begrundas mera?

  ————————————————————————————————————–
  Skyldigheter
  Ordet kommer väl från skuld. Då måste vi reglera såväl skuld- som påföljdsfrågan.
  Vad är jag skyldig gentemot vem eller vad? Mycket blir det at ta tag i.

  ————————————————————————————————————–
  Ansvar
  Tja, det är ju ganska intimt kopplat till vad vi är skyldiga till.

  ————————————————————————————————————–
  ”Mångfald, helhetsgrepp, attitydförängdring och underliggande orsaker.”

  Lätt att slänga ur sig, men att ordkombinationen ”underliggande orsaker”
  finns med visar att vi är på rätt väg.

  Tycker jag / Bautaman

 3. Bob
  15 maj, 2012

  Högerextremist
  Ett meningslöst flumbegrepp som inte säger ett dugg om individen som åsyftas. Om liberal är höger kan vederbörande t.ex inte vara extremliberal.

  Nazist
  Socialistisk 30-talsrörelse med antisemitism på agendan. Några övervintrade efterapare finns men de är i dag oftast mer knutna till den anatoma vänstern än till några egentliga gamelnazistiska nätverk

  Vit-Makt
  En musikrörelse med askass musiksmak och för korta frisyrer

  Etnisk svensk
  De som tänker som en svensk, agerar som en svensk och uppför sig som en svensk och har svenska föräldrar. Mao 90% av invånarna på Södermalm i Stockholm.

  Nationell
  Någon som värnar sitt land, närområde och de sina innan vederbörande vänder blicken utåt och sträcker ut en hjälpande hand till andra. Devisen är att man först måste älska sig själv innan man kan ge kärlek åt andra.

 4. Bautaman
  15 maj, 2012

  Hej igen!
  Hittade en länk till ordet högerextremism. Mycket att läsa, men det ger en ganska bra bild tror jag
  /Bautaman

 5. Eive Enström
  15 maj, 2012

  Hej Camilla. Här är mina associationer.
  Nazist – lite av det gamla gardet, egentligen fornminnen. Verkar inte så farligt idag.
  Vit-makt – skinnskallar som heilar till musik. Aggressiva unga män.
  Etnisk svensk – ett otäckt ord som egentligen utesluter allt och alla i sista änden.
  Nationell – ser det som ett samlande ord för allt och alla i Sverige. Högerextremist – vänsterextremist? Mer ilska än ideologi.
  Det var mina direkta tankar. Du ska ha tack för att du ger lite perspektiv på tillvaron.
  Mvh Eive!

 6. DIF117
  15 maj, 2012

  Hej Camilla! Skriver ett par rader om mina tankar kring dessa begrepp.

  Högerextremist: för mig är en högerextremist någon med uttalat klassiska högervärderingar som spetsats till, såsom extrema kapitalister, anarko-kapitalister och även extrema liberaler med militanta åsikter, typ Breivik. Breivik är för mig ett typexempel på högerextremism, dvs ekonomiskt och politiskt långt till höger.

  Etablissemangets / träskvänsterns definition är dock att alla som uttrycker minsta lilla kritik mot ex invandringen är högerextremister.

  Nazist: person som bekänner sig till den nationalsocialistiska biologiska världsåskådningen, dvs någon som anser att rasen och dess fortlevnad är överordnat allt annat. Antidemokrater. Tror (oftast) på ett fascistiskt samhällssystem med meritokrati och en socialistisk ekonomiskpolitik. Kritiska mot judendomen/sionismen och dess oproportionella inflytande i världen. Hitler ses oftast med helt okritiska ögon. Nazist är ett ord som ingen seriös nationalsocialist kallar sig.

  Etablissemangets / träskvänsterns definition är dock att alla som uttrycker minsta lilla kritik mot ex invandringen är nazister.

  Vit-makt: 80-90tals grabbar som gillade skrewdriver och att dricka bärs, oftast med rakade skallar och ben sherman skjortor.

  Expos definition är alla som har fräckheten att tycka att svenskar finns och att vi har rätt till vårt land ingår i ”vitmaktrörelsen.”

  Etnisk svensk: Person som tillhör den nordgermanska folkgruppen eller den samiska folkgruppen.

  Etablissemangets och träskvänsterns definition är dock att etniska svenskar är en konstruktion och att etniska svenskar aldrig funnits – dock så är alla invånare svenskar. Snurrigt? Javisst, men så är det i låtsaslandet Sverige.

  Nationell: Samlingsbegrepp på allehanda nationalister, använt av nationalister om nationalister. Kan betyda vilken nationalistisk strömning som helst.

  Aldrig hört etablissemanget eller träskvänstern använda begreppet, och hade dom gjort det så hade jag skitit i det 😀

  Christian.

 7. conny
  15 maj, 2012

  Högerextremist: Ett urvattnat ord som inte säger det minsta om en människa.

  Nazist: Ord som används flitigt av vänsteranhängare som benämning på demokrater. Hitlers nationalsocialism bla bla bla osv. Känner inte till om det finns nazister i Sverige i dag, däremot har vänsterns åsikter och beteenden många likheter med nazismen.

  Vit-Makt: Uttrycket får mig att tänka på efterblivna människor.

  Etnisk Svensk: Ursprungsbefolkning.

  Nationell: Grupp eller person som står med båda benen på jorden och inte ägnar sig åt flummigheter som globalism, eller öppna gränser.

 8. sofios75
  15 maj, 2012

  Högerextremister betonar människors ojämlikhet som de anser vara ett faktum som är naturgivet. Är ofta för ett auktoritärt icke-demokratiskt styre. Nationalister. Ofta historieromantiker men behöver inte vara antimodernister i alla stycken. Biologistisk och/eller kulturessentialistisk syn på människan och samhället.
  Skall dock påpekas att ovanstående är generaliseringar.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 15 maj, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: