Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Nazismen chockar Sverige

Sverige är i chock idag, dagen efter att två av våra europeiska grannar haft val. Ingen är chockad över att Frankrike bytt ut Sarkozy mot Hollande, och få är chockade över resultatet i Grekland. Däremot var det något annat i dessa val som fått hela svenska åsiktseliten och den vanlige Svensson att förfäras. Nazister tar plats i grekiska parlamentet och högerextrema Marie Le Pen blev tredje största parti i Frankrike.

Nazister.

Nazister.

Det är det enda jag hört talas om idag på sociala medier. Det är fasansfullt, man är ledsen, man är chockad osv. Affekten är enorm. Ytterst få förstår hur detta är möjligt. Le Pen tror jag man inte bryr sig så mycket om, men Golden Dawn däremot har fungerat som ett uppvaknings-piller.

Brutalt uppvaknande för många.

Personligen är jag så pass cynisk att jag säger att jag hade blivit mer förvånad om Golden Dawn inte tagit sig in i parlamentet. Eller rättare sagt, jag hade blivit förvånad om inget nationellt parti tagit sig in. För just Golden Dawn tog även mig med viss förvåning eftersom ja knappt hört talas om dem innan.

Det är såna tider idag. När man får allt kärvare tider så växer dessa grupper. Jag tror inte att det handlar om att Grekland har 8% nazister utan det är en blandning av väljare. Människor som känner hopplöshet och förtvivlan. Vilket inte är konstigt i just Grekland.

Någon som tror vi i Sverige aldrig skulle kunna få uppleva att ett radikalt nationalistiskt parti äntrar riksdagen?

Jag tror det är fullt möjligt, men inte än på länge. Vi ska nog vara glada att det är Sverigedemokraterna vi fått in och inte nåt annat. För säga vad man vill om SD, dom är betydligt lättare att acceptera trots sin syn på svenskhet och muslimer.

Jag har aldrig någonsin hört en enda människa inom SD säga till mig att adopterade barn från Afrika ska tvångssteriliseras enbart för att inte sprida sina gener (det svart) vidare. Jag har heller aldrig hört en SD:are säga att barn med en utlandsfödd förälder ska skickas tillbaka till det land den föräldern kommer ifrån som inte är genetiskt svensk.

Men det finns dom som gör det. Det finns partier även i vårt goa lilla land Lagom som anser detta. Och gissa vad? De, precis som SD, blir allt mer rumsrena. Precis som i Grekland.

Dock skiljer sig Grekland och Sverige åt enormt. Vi har ingen regering som missköter vårt lands ekonomi så grovt som man gjort i just Grekland. Därför lär det dröja åtskillig tid innan vi får se exempelvis SvP i riksdagen istället för Åkesson och hans gäng.

Däremot är det inte läge för någon av oss att tro att vi inte har ett växande problem. För det har vi.

Det handlar inte om SD eller SvP dock. Det handlar om hur vårt samhälle mår. Och jag är inte övertygad om att vi mår så bra som vi skulle kunna göra. Det är första steget till tillväxt för nationalistiska partier utöver skaran av redan troende. Och tro inte att ni löser det genom att håna och förnedra dem. Lösningen ligger i något helt annat. Det är dit vi måste nå.

Det är absolut läge nu att tänka på vad John Stuart Mill sa om yttrandefrihet:

För det första: Även om någon åsikt tvingas till tystnad kan den, såvitt vi vet, vara riktig. Att bestrida detta skulle vara att tillmäta oss själva ofelbarhet.

För det andra: Även om den åsikt som nedtystas är en villfarelse, kan den dock innehålla och innehåller mycket ofta en viss grad av sanning… [det är] endast genom kontroverser mellan olika meningar som andra sidor av sanningen har någon utsikt att göra sig gällande

För det tredje: Det kan tänkas att den vedertagna åsikten inte blott är sann utan rymmer hela sanningen. Men om den inte får röna och verkligen röner ett intensivt motstånd, kommer flertalet av dess anhängare att omfatta den blott som en fördom med föga insikt om eller känsla för alla de förnuftsskäl som den grundar sig på…

För det fjärde kommer själva åsiktens innebörd att löpa fara att gå förlorad eller avtrubbas och berövas allt levande inflytande på karaktär och handlingssätt. Den blir bara en dogm som bekänns med läpparna, för alltid verkningslös, en död bråte som belamrar marken och hindrar att någon verklig och djupt erkänd övertygelse spirar fram ur förnuftet eller den personliga erfarenheten”

Avslutar med ett par Youtube-klipp på grekernas chock till oss trygga svenskar. Hittade dem via ajour.

DN

Annonser

5 comments on “Nazismen chockar Sverige

 1. Lennart Regebro
  7 maj, 2012

  Grekland vet jag inget om. Men varken Hollande eller Sarkozy försöker fixa Frankrikes problem. Sarkozy har haft fem år och inte gjort ett skit. Hollande vill inte ens göra nåt. Så vem skall fransmännen rösta på då? det vet inte jag, och det vet inte dom heller, så dom röstar på Front National, för dom hävdar iaf att dom vill göra nåt. Det dom vill göra är fel, men det är svårt att bedöma för den politiskt och ekonomiskt okunniga.

  Det är väl en bra gissning att situationen i Grekland är liknande.

 2. Getos
  7 maj, 2012

  Det sjuka ar att de muppar som ger stod att dessa element inte forstar – trots att det ar ganska enkelt att forsta – att mera inflytande till liknande pack absolut inte – nagon gang, nagon stans – gor att ett lands problem blir mindre. De kan endast bli varre. Det blir mycket varre an med nagot seriost parti – oavsett hur daliga man tycker de ar. Det ar ofrankomligt.

  Visst, det kommer alltid finnas folk som inte vet battre an att stodja sadana grupper mot battre vetande. Dock ar det viktigt att man inte ger karnan en enda milimeter! De ar inte forvirrade och okunniga. De ar ideologiskt overtygade och vet precis vad de gor. De far aldrig, aldrig, aldrig fa tillfalle att bita sig fast.

  Det kommer de inte heller – aldrig nagonsin – att fa gora igen….

 3. Tobbe
  7 maj, 2012

  Det handlar inte om ”Nazism” utan om Nationalism, kärleken för ens egna land och blod… Västvärldens civilisation faller samman, ytters löjeväckande att ni använder anklagelser som nazister mot folk som vill stoppa det.

 4. Camilla
  8 maj, 2012

  @tobbe Nu är det som så att det inte alltid handlar om nationalism i den rosa skimrande varianten. Det handlar även om ren och skär natioalnalsocialistisk ideologi. Då är det nazism. Vare sig du gillar det eller inte.

  Men tar du läser lite djupare och mer, både här och i annat jag skrivit så bör du se att jag så långt jag bara kan undviker att kalla nationalister för nazister. Om de inte är anhängare av NS

 5. Pingback: Nordisk Ungdom: ”Den nationella rörelsen är en subkulturell ankdam” | Nationell.nu

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 7 maj, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: