Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Kent Ekeroth måste avgå

Så kom den där dagen så många väntat på. När skadeglädjen skulle skalla över hela internet. Tyvärr kan jag inte stämma upp i den kören, oavsett vad illa jag tycker om forna Politiskt Inkorrekt och dess avkomma Avpixlat. Det är för allvarligt för att vara skadeglad.

Seriemördaren Mangs, som satte skräck i Malmös invandrare för över ett år sen, vår andre seriemördare med rasistiska motiv.

Enligt vad som blivit sagt under rättegångens första dag så ska han ha inspirerats av Pi när han sökt efter måltavlor. Han har aktivt varit ett anonymt nättroll på sajten och spridit sitt hat och sina åsikter ända fram tills hans blev avstängd.

Jag och många andra med mig har länge försökt varna för faran med att “vi” sitter på nätet bakom anonyma alias och skriver vad vi känner, utan att tänka på konsekvenserna . Jag har skrivit mycket om riskerna med just Pi och AP:s nakna och avskalade sanningar. Att det en dag skulle visa sig att man kunde koppla ihop våldsdåd med den typen av nyhetsförmedling var inget man undrade om, utan när det skulle ske.

Nu har det skett.

Och med alla rätt så ska sajten ha kritik. Det fattas bara annat.

Men, det finns ett par stycken “men” med i bilden. För det första, vi har faktiskt yttrandefrihet i det här landet. Frågan ni bör ställa er, ska den inskränkas tycker ni för att skydda oss från liknande saker? Ska vi lagföra att man inte får publicera namn, bild och annan information som pekar ut grupper eller enskilda? Privatpersoner som offentliga.

Ett annat men är detta med koppling med Sverigedemokraternas Kent Ekeroth. Jag har skrivit om det tidigare (här) och för mig är det ingen tvekan om att detta är hans projekt.

Hur påverkar då detta SD?

Saken är allvarlig. Hittills har man kunnat skydda alla sina höga politiker genom att bara låta kritiken dö ut. I vilket annat parti som helst så hade folk redan åkt ner ett åar pinnhål för att säkra partiets rykte. Men SD lever på att vara populistiska och uppkäftiga. Bra, det är helt okej.
Fram tills idag.

Jag hoppas innerligt att SD inser vikten av vad som framkommit under rättegången mot Mangs. Och de kopplingar som gjorts mot Kent Ekeroth.

Vill man inte riskera hela sitt arbete så måste man avpollettera Kent E. Vare sig man vill eller inte. Lämna hans plats i riksdagen till näste man på tur. Låt Kent vara kvar, men inte i offentliga sammanhang.

Det kostar mer än det smakar just nu med den mannen.

Vad gör vi då med sajter som Avpixlat och forna Pi?

För mig kan vi inte tumma på yttrandefriheten. Och kan vi ställa publicister (anonyma eller inte) till svars för vad enskilda dårar hittar på?

Nej så klart inte.

För då skulle vi tvingas censurerar massor med böcker och religioner skulle inte få existerar osv. Det ska vi passa oss för.

Däremot måste vi jobba bättre på att få folk att ´ta ansvar. Ta ansvar för sina utspel i offentliga forum. Oavsett vilket.

“Bara för att vi kan, så behöver vi inte.. “

Det tål att tänkas på, vi ´måste ta ansvar för yttrandefriheten och åsiktsfriheten vi har.
Expressen
Aftonbladet
DN
SvD

Annonser

28 comments on “Kent Ekeroth måste avgå

 1. Maria W
  7 maj, 2012

  Nu har jag läst ditt hat-inlägg och hoppas att Avpixlat kan öka i samma takt som sajten har gjort det senaste året. Puss på dig!

  • Camilla
   7 maj, 2012

   Om du anser att detta är hat, då är det inte undra på att världen ser ut som den gör.

   Puss på dig med. 🙂

 2. Waberi bör avgå med? Han delade idevärld med en misslyckad självmordsbombare

  • Camilla
   7 maj, 2012

   tar absolut den diskussionen men just nu handlar det väl ändå om andra aktörer?

   Inget att säga om detta?

 3. Christer Schoultz
  7 maj, 2012

  Vem ska avgå för ansvaret för alla de 100-tals Islamister som använder Sverige som Terrorbas? Eftersom DU stöder dessa, så måste ju DU ta ditt ansvar med din sinnesjuka retorik. HAR du en hjärna alls?

  • Camilla
   7 maj, 2012

   Herregud.. Svårt att läsa innantill? Och vart nånstans står det att jag stödjer islamister?

   Kom igen när du kan vara saklig.

 4. Varg i Veum
  7 maj, 2012

  Du får det att låta som om PI skulle vara ansvarig för hur en människa (sjuk eller ej) tänker, som om en individ inte själv är fullt ansvarig för sina handlingar. Hur tänker du lasermannen 1s inspiriation? Hur tänker du på valfria rasistiska dåd innan dina ”nättroll” fanns?

  Jag blir alltid misstänksam mot människor som säger sig vara för yttrandefrihet och sen lägger till ett ”men” efteråt.
  Hur tänker du att ”vi måste jobba på att få folk att ta ansvar”? Hur tänkte du att det skulle gå till utan att tumma på yttrandefriheten? Kom nu inte dragandes med något om att man måste ”identfiera” sig då man kan identifiera sig som vem som helst utan att någon vet vem man är. Enda sättet att hindra det är att ha total övervakning av nätet.

  Naturligtvis får du kritisera vad du vill och de som kritiseras ska tåla det och de får kritisera din kritik. Håller dock inte med din (och många andras) förenklade problembeskrivning om yttrandefrihet.

 5. Så Ekeroth är ansvarig för 68st? total flummiga inlägg på från Mangs? En person man vanligtvis inte släppet igenom. Men som föll igenom eftersom sajten hade problem?

  Att man modererade Mangs stenhårt. Är inte av intresse?

 6. conny
  7 maj, 2012

  Eftersom hela det politiska etablissemanget utom SD skyr sanningen som pesten, så behövs sajter som avpixlat. Sen är det upp till var och en att hitta kopplingar till både det ena och det andra. Om man verkligen är intresserad av att hitta kopplingar till vad Mangs gjorde, så leder spåret till Reinfeldt och hans undersåtar. Men inte ens Reinfeldt höll i vapnet, det gjorde Mangs och ingen annan!
  Tänk på det! 🙂

 7. Denna bländande logik gäller självklart alla andra partier med Camilla? Tex så bör Sossarnas ledare avgå, eftersom en fackligt aktiv snyggt ställde upp på en bild med vapen?

  • Camilla
   7 maj, 2012

   Varför gör du dig dum när du är allt annat än det Roger?

 8. Camilla
  7 maj, 2012

  @Roger: Ser du att jag skrev att man faktiskt stängde av honom? Jag har inte missat det.

  @Varg Det du frågar mig om handlar inte alls om att tvinga människor att identifiera nån, varken på ena eller andra sättet. Handlar om helt vanlig hyfs och att ha en moralisk kompass. Man kan säga i princip vad man vill utan att det kränker, skadar eller något liknande. Att man trampar folk på tårna är en en sak, men det hör till. vad jag vill är att alla tänker sig lite för innan man öppnar munnen eller skriver något. Att man inte trycker på Enter direkt. Speciellt inte om man är arg över något.

  Det lilla gör stor skillnad.

  @Conny. D verkar tillhöra den skaran som inte fattar att jag skriver att SD inte är skyldiga? Men att en person i deras parti drar på partiet sjukt mycket onödig kritik. Som kan komma att kosta dem röster. Men det är det kanske värt?

  Värt att förlora ett par procent bara Kent får göra den ena tavlan efter den andra?

  Be my guest,

 9. conny
  7 maj, 2012

  Jag undrar om det inte är du som gör en av dina tavlor nu, inte Kent Ekeroth. 😀

 10. Så du erkänner att din logik bara gäller SD?

 11. Camilla
  7 maj, 2012

  @roger Vad får dig att säga det?

  @conny Blir lite svårt att slå Kents tavlor. Nästan omöjligt.

 12. För du svarar inte på frågan

 13. Varg i Veum
  7 maj, 2012

  Jag förstår vad du menar Camilla, men hur realistiskt tycker du att det är? Tror du att såna som mangs tänker efter mer bara för att en önskan om det finns? Tror du att om han och andra med negativa uttryck hade blivit blockade att säga vad de tycker över hela internet så hade inget hänt? Det är möjligt, men jag tror inte det är så enkelt.

  För att man ska minska dylikt våld ska hända så måste sådana personer (och då räknar jag islamister som mangs motsvarigheter) identifieras och all information om sånt som de tycker illa om förvägras dem. Det betyder all nyhetsmedia t.ex.

  Bättre vore om ”vi” andra ändrade vårt förhållningssätt till såna här galningar/frihetskämpar. Ett sätt att göra det är att inte göra dessa förenklade kopplingar till sådant som man själv ogillar. Att kräva att media ska vara objektivt, i ordets rätta bemärkelse, kan vara en början.

  (samtidigt som jag skrev det sista så inser jag hur jag drömmer lika mycket som du 😉 )

 14. Camilla
  7 maj, 2012

  @roger: Vilken fråga menar du specifikt?

  @Varg Nu är det inte personer som Mangs jag syftar på. Utan vi normala, vi måste ha i beaktande att dårar finns och hämtar näring nånstans ifrån. Det är VI som måste ta ansvar för hur vi förmedlar oss.

  Man kan säga samma saker, fast på bra eller sämre sätt.

 15. conny
  7 maj, 2012

  Kent Ekeroth är en tillgång för SD. Han har stor del i att det går bättre och bättre för partiet. Vi får hoppas att han sitter kvar många år till. Varje gång han framträder lyfter han partiet, och öppnar ögonen på folk. Är det inte dags att överge det här så populära bland pk-folket ”guilt by asscociation” argumentet? Men det är väl snart det enda argumentet som ni har kvar. När inte det biter så får ni väl försöka hitta nåt annat…..medan SD växer så det knakar.

  Såg du förresten att enligt Sentio ligger SD på 8,2% det betyder att den verkliga siffran gissningsvis är 12-15%. Inte illa för ett parti som funnits i riksdan ett par år! 🙂

 16. Mats Dagerlind
  7 maj, 2012

  Lite trist då att hela fundamentet för detta resonemang som du plankat från Expressen m.fl. inte håller – PI skrev nämligen inget om de personer Mangs eventuellt skjutit mot förrän långt efteråt.

 17. bobbenswe
  7 maj, 2012

  ”Peter Mangs blev avstängd från Politiskt Inkorrekts chattsida för att ha utryckt sig negativt om judar” Detta framkom under första dagen i rättegången mot Peter Mangs. Smaka på den, Camilla! Eftersom Mangs otvivelaktigt är skyldig så är alla som sagt samma sak lika skyldiga, ähmm…. men lite skyldiga då?
  Då måste vi enligt dig skuldbelägga ALLA som någonsin uttryckt sig negativt om judar.

  Det brukar väldigt många högerextrema judebabblare göra på nätet +IRL.
  Men också väldigt många muslimer. Detta kan du inte förneka, det är skitvanligt
  Guilt by association-argumentet works both ways!

  Skall vi nu skuldbelägga nazzarna och muslimerna för att de uttrycker sig ”hatiskt” mot judar? Verkar lika korkat men inte lika långsökt som att kräva Kent Ekerots avgång. Det är faktiskt årets dummaste självmål av en nätdebattör med nonsenssyndrom.
  SD 2014!

 18. Camilla
  8 maj, 2012

  @conny Om du läser och tänker samtidigt så ser du att jag skriver att Kent INTE bör lämna partiet utan det offentliga som riksdagsplatsen innebär. Men, inte för er redan troende, utan om partiet har en önskan att växa. Men det är kanske överkurs?

  @Mats Okej, är det så? Varför har det inte framgått? Det tycker jag är märkligt. Men kan ni visa upp att det är så är jag den första att skriva om det. Det vet du.

  @Bobben Läser du innantill ser du att jag skriver att Pi stängde av Mangs. Ledsen att jag inte ansåg att det krävdes 100 falt upprepning.

  Och du verkar ha missförstått varför Kent ( i mina ögon) bör avgå. Läs igen, tänk och försök hålla två tankar i huvudet samtidigt så kanske du ser det.

 19. Camilla. Min fråga var enkel. Du gör Kent ansvarig inför Mangs vansinne. Denna logik, måste ju självklart gälla allting annat med. Jag menar, du som är så rättvis och konsekvent av dig.

  Alla politiker som kan tänkas ha kopplingar till saker du eller någon annan inte gillar. Som kan ha påverkat negativt. Bör avgå, eller gäller denna tanke endast SD?

  Sossarnas och centerns kopplingar till nazismen, vad ska vi göra åt detta? Vem i plenisalen ska lämna sin plats?

  68 rader som föll igenom. Du gör en ”tobleroneaffär” av detta.

  Ska miljöpartiet vara ansvariga inför Unabombarens (Theodore Kaczynski) manifest? De säger nämligen exakt samma sak. Breivik nämner Theodore Kaczynski. ska Fridolin belastas för detta?

  Den panik du har emot SD. Droppa den människa. Du är fullt medveten om att det finns andra hot än SD. Medans du vrålar SD tillsammans med alla andra korrekta i kören, så växer andra rörelser sig starka. Eftersom ni mer eller mindre helt ignorerar dessa grupper.

  Man undrar ju smått varför inte du eller någon annan hetsar och har samma panik emot Svenska motståndsrörelsen, eller Svenskarnas parti, varför har ni inte det? Ni nämner dom oftast lite kort bara och lägger på ett nazistepitet. Men annars bryr ni er inte direkt. Varför?

  Att ens tro att ett forum eller en nätsida ligger bakom och triggade Mangs vansinne är att fördumma en otroligt viktig debatt. Internet fanns inte på Lasermannens tid tex, ändå flippade han. Hur byggde han upp sitt hat, då inte PI fanns? De värsta massmördare, politiska eller icke. Verkade alla i en tid före internet och alternativa medier. Hur förklarar du detta? Eller det kanske inte behövs en förklaring?

  Yttrandefriheten kan aldrig begränsas, den kan bara förloras

 20. conny
  8 maj, 2012

  Du är söt när du försöker spela allan Camilla! 😀

 21. Camilla
  8 maj, 2012

  @ Roger: Du och jag känner varandra allt för väl för att denna diskussion ens är nödvändig. För det första så handlar DETTA inlägg om en sak, när det finns anledningar att skriva om alla andra du nämner så gör det också.

  Ska vi även då vrida dem till att istället handla om SD tycker du? Fine by me.

  Jag vet inte om det är mitt sätt att formulera mig eller om många av er tycks ha problem med att läsa innantill?

  Detta handlar inte om hat mot Ekeroth eller att göra honom skyldig till Mangs dåd. Det handlar om FÖRTROENDET han kan skada för partiet hos de vanliga människorna ute i samhället. Något SD ofta väljer att nonchalera, och det kommer att kosta procent.

  Men, jag kan ju i och för sig sluta att ge SD tips på hur människor som är potentiella väljare reagerar på sånt här. Och låt dem skjuta sig i foten. Det är också helt fine by me.

  Om du inte missat det så skriver jag väldigt mycket om SvP och SMR mot vad andra gör. Och den som är lite observant borde även förstå att det kommer mer.

  Jag skriver knappt en rad om SD längre, just för att de är väldigt tråkiga rent politiskt.

  Så kasta inte sten i glashus käre Roger. 🙂

 22. Mats Dagerlind
  8 maj, 2012

  @Camilla: Jag vet inte varför media tillåter sig vara så slarviga med källkontroll men en gissning är väl att man anser att man kan ljuga om en sajt som PI eller Avpixlat och komma undan med det. Hade någon journalist fabulerat lika fritt med påståenden om att Mangs följt Xhafer Danis brottskarriär i något media som andra medier håller om ryggen så hade det varit stor avbön, dementier och ursäkter.

  Dock ska jag korrigera min egen uppgift ovan lite. PI skrev om Xhafer Dani och Trez West Persson första gången i samband med skjutningen mot dem i oktober 2009 och sedan igen i mars 2010 då ett nytt mordförsök förefaller ha gjorts mot Xhafer i en lägenhet. Jag vet inte om Mangs är misstänkt även för den skjutningen. Polisen föreföll då inte vara helt säkra på att Xhafer verkligen var det tilltänkta offret och dessutom kan ju denne kriminelle existens ha haft många fiender med tillgång till vapen.

  Någon kartläggning av Xharer Danis brottskarriär före den händelsen som kan ha inspirerat Mangs till att skjuta Xhafer har däremot inte förekommit utan är ett rent påhitt av gammelmedia. Kanske har Xhafer figurerat som diskussionsföremål i trådar på Flashback tidigare under brottskarriären och media har blandat ihop saker och ting men det är bara en gissning från min sida och ett försök att trots allt försöka hitta en plausibel förklaring till att media skriver som de gör som inte innebär att de fräckt fabulerar och ljuger,

 23. Kattsvans
  12 maj, 2012

  Läst igenom din blogg noggrant…Du är förvirrad, okonsekvent, Någon författare eller skribent blir du aldrig…Du skriver som ett barn ungefär…

  Inte konstigt du får leka fixare-Lisa åt kommunen i form av arbetsmarknads-politisk åtgärd

  • Camilla
   12 maj, 2012

   Men så bra då 🙂 Eftersom jag inte har den ambitionen, tackar så mycket för din briljanta analys av mig 🙂

   men du..testa att ha koll på saker och ting innan du kommenterar nästa gång, så slipper du se så opåläst ut

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 7 maj, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: