Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Undrar ni om SD:s Rickhard Jomshof är nästa Breivik?

Idag är en sån där dag då man har så mycket på hjärtat och i tanken. Man vill vara med på varje hörn och diskutera. Men som så ofta räcker varken orken eller framförallt tiden till för detta. Jag satte mig ner för att fundera på vad som var viktigaste för mig att skriva om just här och nu. Och jag kom inte fram till något, eftersom sista dagarna har varit sprängfyllt med så många olika händelser att jag personligen fått åsiktshaveri.

Först hade jag tänkte skriva om Anders Breivik, mannen som idag har enorm makt på hur människor diskuterar.

Han får Martin Aagård att panika över att det finns kultur i Europa som kan ha bidragit till Breiviks förvirring, bättre vi förbjuder den. Men i och för sig bara om den är konservativ.

Kurdo Baksi slänger ur sig ett resonemang som få ens kan köpa delvis hur väl man än vill försöka.

Han ger Expo möjligheten att visa på hur nära ideologiskt SD står hans åsikter.

Han sätter SD på prov när han ger dem sitt stöd gentemot media. Och förvånande nog tas dom på sängen och deras pressis Linus Bylund gör inte saken något bättre. Vad hade SD trott ? Att rättegången mot Breivik inte skulle få människor att rikta sina ögon mot dem? De som är nationalistiska, emot invandringens nuvarande form, livrädda för Islam. Senast ut där var Richard Jomshof som gjorde partiet en riktig björntjänst på sin blogg.

Man kan välja att skratta, gråta eller bara skaka på huvudet åt SD:s naiva förhoppning om att man skulle hållas utanför debatten som alla visste skulle komma i fotspåren av rättegången. Man har levt på att spela ut sitt martyrkort gentemot media under hela partiets varande. Nu helt plötsligt så anser man sig INTE behandlad illa eller vara på undantag av våra medier. Men så bra då.. Tyvärr visar det bara på att man är naiv. Eller så är det dags att byta ut Åkessons pressis?

Naiv inför det faktum att man kan med all rätt rikta fokuset ditåt med Breiviks åsikter som pekare. Man togs på sängen, inte alls vad jag hade förväntat mig av SD. Snarare trodde jag att man skulle ha mobiliserat och haft en strategi på vad som komma skulle.

Tycker jag att det är rätt att man jämför Breiviks åsikter mot SD och andra partier som står ännu kraftigare under nationalismens flagga?

Både ja och nej.

Ja det tycker jag eftersom han faktiskt hämtat sin inspiration från den ideologi man delar. Den nationalistiska drömmen. Rädslan för att Islam ska ta över världen osv. De delar den. Det vet vi alla, och det är inget som nån kan förneka.

Men vi glömmer en sak.

Anders Breivik är faktiskt en ensam terrorist.

Jimmie Åkesson och alla andra som delar dessa drömmar och rädslor kommer aldrig att bli som Breivik.

De kommer kanske aldrig att sluta att ha sina åsikter och det måste vi låta dem få ha. Demokratin ni vet. Det alla kan göra som inte delar deras vision är att jobba vidare som man gör idag, jobba på att visa att man tar avstånd.

Vad som sker just nu är att hatet växer. Hat har nämligen en tendens att göra det när man blir hårt ansatt av delvis missriktad fokusering.

Försvarar jag SD? Nej knappast. Fakta är att man har i mångt och mycket samma ideologiska syn som Breivik, men man har ingen önskan om att mörda unga socialdemokrater eller journalister, inte heller politiker. Det får vi inte glömma.

Det som gör mig förbannad är att samma personer som igår var hysteriska över  bilden av Expos: Alex Bengtsson idag skrattar så de gråter när likande bild läggs ut på Sverigedemokratern Richard Jomshof. Man tycker nu att satir är helt okej. Men bara om den kommer från rätt håll.

Jag tycker den är lika förbannat osmaklig oavsett vem som drabbas. Bilderna säger dock en hel del. De vittnar om oförmåga att nå fram med sitt budskap på ett tillfredsställande sätt. Gäller båda grupperna.

Jag kan faktiskt inte låta bli att känna med alla de sverigedemokrater som just nu pekas ut som nästa Breivik och medskyldiga indirekt till dåden på Utöya. Även om man inte säger saker rent ut så går det att läsa mellan raderna, och ja, man får göra det även när det gäller till SD:s favör.

Diskutera Breivik. Prata om hans tankebanor och resonera om hur han nådde den punkt att han slutade vara en människa. För ingen människa begår något likande brott. Läs gärna här om hur man känner igen tendenserna till Breiviks ideologi.

Men tänk på att inte göra era åsikter och teorier personliga. Peka inte ut enskilda människor för att vara orsaken till Utöya. Ingen annan än Breivik är skyldig till dem.

Sluta aldrig att kämpa för det ni tror på. Kämpa för den värld ni vill leva i. Glöm dock aldrig bort att fler än ni har rätten att få kämpa för sin dröm.

Så är det. Faktiskt.

Annonser

8 comments on “Undrar ni om SD:s Rickhard Jomshof är nästa Breivik?

 1. Lisa Wright
  18 april, 2012

  Är inte detta förtal? Du anklagar en annan människa för att vara massmördare.

  • Camilla
   18 april, 2012

   Ska du kanske ta och läsa hela texten? Brukar funka bra innan man har åsikter hörru

 2. Professorn
  18 april, 2012

  Hur kan det vara förtal, Lisa Wright? Breivik har erkänt dåden.

 3. conny
  18 april, 2012

  Satir, spekulationer, utpekanden av personer och politiska partier är en verklighet som ryms inom demokratins ramar, och som vi får leva med. Ingen enskild person, eller enskilt politiskt parti som verkar inom dessa ramar, och som inte uppmanar till våld ska behöva stå till svars för vad en ensam galning gör, för precis som du säger så är ABB precis den ensamma galning som många försöker utnyttja för egen vinnings skull.
  Att som t.ex. Daniel Poohl utnyttja och orera om SD i samband med att 77 människor brutalt avrättades av denne galning visar vilken liten människa denne Daniel är. Men demokrati betyder ingenting för Daniel, det som betyder något för honom är hur mycket skit han kan kasta på SD. Han borde skämmas!

  För övrigt så spelar det ingen roll om ABB bedöms frisk, ingen normal människa med ett psyke som fungerar normalt gör det han gjorde.

 4. sofios75
  26 april, 2012

  SD och Breivik är bägge uttryck för tendenser och strömningar i vår tid. Det är förstås förenklat att reducera dådet 22 juli till ett isolerat vansinnesdåd som endast har sin rot i en störd människas psyke. Likaledes är det inte heller rätt att skylla på sociala förklaringar.
  Vansinnet uttrycks på de sätt som det ges näring till i vår tid och då kan man varken bortse från den i hast yttrade fördomen på fikarasten som från de ord som hörs i den offentliga debatten

 5. haha
  15 augusti, 2012

  Alltså ditt inlägg har ju så mycket fel att man inte vet var man ska ta vägen. Skojar du eller? Hur fan du jämföra en massmördare med en förskolelärare?? Pantade jävla brud 😀

  Bjuder på lite humor åt dig:

  i.imgur.com/T6xOw.jpg

  • Camilla
   15 augusti, 2012

   Du fattar visst inte detta med ironi? Men det är okej, du kan testa att läsa en gång till så kanske det går hem 🙂

 6. Darko
  15 augusti, 2012

  Demoniseringen av den andra gruppen, som nu sker från båda sidor, känner jag igen från tiden innan kriget i Jugoslavien. Det är nog inte helt oproblematiskt att Sverige har haft fred under så långt tid eftersom ni inte har lärt er känna igen de händelseförlopp som sker under många års tid, långt innan en konflikt eskalerar.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 18 april, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: