Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Positiv Antirasism inkluderar även Åkesson

Jag fick igår en bok i present av en uppskattad bekant. Redan när jag slog upp boken så blev jag glad, en alldeles egen hälsning hade jag fått från en av författarna till boken. Eller bok, jag vill nog mer kalla den för en ypperlig handledningsbok i hur vi ska agera för att lyckas att bekämpa olika sorters negativa trender i samhället samtidigt som vi även ser till att tillsammans jobbar för att alla ska få det bättre. Alla kan. På sitt egna sätt. Det finns ingen universal lösning, men lyckas vi jobba mot samma mål utan att bråka sinsemellan så är alla vägar rätt.

Jag pratar om boken med titeln Positiv Antirasism, skriven av Alex Bengtsson och Daniel Poohl.

Jag blir ofta “beskylld” från speciellt SD-anknytningar för att vara angivare åt Expo (senast igår av Stockholms namnet Robert Stenqvist) eller sympatisör av våldsvänsterns hat mot oliktänkande i och med att jag i vissa bloggposter skrivit i positiva ordalag om Expos arbete.

Båda sakerna är rena fantasifoster och ren komik. Eftersom man borde om man känner till mitt tänkande och min syn på olika saker veta betydligt mycket bättre.

Jag har tyckt många gånger att man från Expos håll missat att belysa faran med religiös extremism bland annat. Jag har även tyckt att man lägger för stort fokus på att jaga efter just Sverigedemokraterna eftersom partiet och deras väljare inte alls är samma sak. Så jag var rätt säker på att jag skulle tycka boken var ganska så mycket typiskt Expo och samma gamla svammel.

Jag blev glatt överraskad när jag insåg ganska per omgående att jag hade fel. 

Istället för det invanda fick jag ta del av tankar som gav utrymme för de allra flesta i vårt samhälle att kunna samlas kring. Precis som jag sagt så många gånger vid det här laget att folk måste ha tröttnat så vill författarna att vi måste lära oss att existera tillsammans. Vi måste erkänna att det finns problem om vi ska kunna rätta till dem. Men hur vi gör det är det som skiljer det positiva från det negativa.

Jag har personligen aldrig tilltalats av tanken att kalla mig själv för antirasist. Inte för att jag väljer motpolen, rasist. Utan av den enkla anledningen att jag aldrig känt någon form av tillhörighet med de grupper som aktivt arbetat för att bekämpa främlingsfientlighet. För det har sällan funnits utrymme att även påpeka det negativa som har med kulturkrockar, integration mm utan att man har setts på med misstänksamma ögon “du är kanske rasist ändå…”

Detta är ett gissel för många, inte bara för mig. Det är därför, tror jag , SD bland många andra faktorer kom in i riksdagen. Människor bär på en oro som handlar om ekonomi mer än främlingsfientlighet, men de måste välja. Antigen bär man palestinasjal och älskar alla eller så är man kritisk och stämplas som potentiell rasist.

Detta vill författarna ändra på om jag tolkar deras ord rätt.

Nu om någonsin är det viktigt att vi alla, oavsett vilket parti vi röstar på, vilken stadsdel vi bor i eller vilket språk vi pratar i första och andra hand, tar vårt ansvar och hjälper till att förbättra vårt samhälle.

Idag fick jag ta del av två saker som är så olika men ändå så lika och som passar ypperligt in i detta sammanhanget.

Vi måste lära oss att ingen rasism, inget hat , ingen intolerans är okej. Oavsett vem det riktas mot måste vi visa att det är fel.

Vänsterpartiets Daniel Riazat la ut detta ljudklipp på Twitter idag, här hör man hur en ung tjej fullkomligen öser ur sig sitt hat mot honom, enbart för att han inte är etnisk svensk. Detta kan vi aldrig acceptera. Ni måste lyssna.

http://soundcloud.com/daniel-riazat/rasisten-som-ringde-hem-till
Lite senare på Twitter läser jag denna tweet.

Hur många av er rynkar på näsan nu och tänker “ ja men vad fan, han får skylla sig själv” eller något i den stilen?

Det ska ni sluta med. Ta debatten med Åkesson om ni skyr hans politik, men våld löser aldrig någonting. Ingen i en demokrati ska uppleva det. Och vill ni kunna slå er själva på bröstet och säga att ni är toleranta, så visa då det genom aktivt arbete. Inte våld.

Jag tror avslutningsvis att alla kan läsa denna bok utan att finna så värst många meningar där man slår sig för pannan. Många kan nog däremot känna att alla kan delta, att alla har rätten att bli lyssnade på. Att vi aldrig når en utopi där alla lever som Adam och Eva innan äpplet kom in i bilden, men så är världen..den är inte skimrande rosa. Den har regnbågens alla färgskalor, även mörka bitar. Men vi kan faktiskt göra något för att göra det mörka lite ljusare. Och det innebär även att vi får prata om det som vi ser som ett bekymmer. Men vi måste lära oss hur man gör det utan att skada andra.

Annonser

5 comments on “Positiv Antirasism inkluderar även Åkesson

 1. bittergubbe
  12 april, 2012

  Har vare sig läst eller för den delen förstått boken, men fastnade för underubriken på din bild.
  ”så förnyar vi en debatt som kört fast”
  Själv anser jag att debatten nyss lagt i ettan och börjat köra. utan Sd:s intåg i riksdagen så hade vi inte ens vridit om startnyckeln i dag.

  Kom igen när vi nått lerhålet och verkligen fastnat!

 2. conny
  13 april, 2012

  Det är bara att instämma i signaturen ”bittergubbes” kommentar. Utan SD i riksdan hade vi inte haft någon debatt över huvudtaget. Det märks hur ovana de gamla partierna är att debattera viktiga frågor. De sitter fast i den gamla ordningen, där de s.k. ”blocken” med socialister och kommunister på ena sidan, och borgeliga på andra sidan låtsas vara två alternativ. I själva verket står de för samma socialistiska politik, och har gjort det under många decennier. Det som skiljer ”blocken” åt är hur de ska genomföra den gemensamma politiken. De här 7 partierna kunde gott hålla sina inbördes ”debatter” någon annanstans än i riksdagen, så vi slapp deras små familjegräl om hur de bäst ska genomföra sin i förväg gemensamt bestämda politik.

 3. Häpen och näpen
  13 april, 2012

  Fina företrädare Åkesson har ute i landet: http://www.youtube.com/watch?v=gylkq_2aNxo

  Komisk varning för skrattkramp.

 4. bittergubbe
  15 april, 2012

  Ja, ”Häpen och näpen” skrattet är ju nära,Sen påminns jag brutalt av den omgång stryk jag fick av en lärare våren -86 då jag medelst linjal perkusserat en ”rasistisk trånsgsynt bondjävels” bakhuvud.

  Han menade till mitt stora förtret att även de som ej voro belästa eller för den skull bemedlade hade en röst i samhället, och att dessa ej skulle utsättas för penalism.

 5. Feminix
  17 april, 2012

  Om badkaret rinner över måste man stänga kranen. Någon som hört talas om Lucia-beslutet? Det bör återinföras.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 12 april, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: