Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Våga prata öppet om hedersmord innan SD gör det.

Ingen kan förvånas över hur SD:s kvinnoförbund valde att utforma sin kampanjfilm om hedersvåld. Det är typiskt Sverigedemokraterna att vara populistiska och ställa saker mot varandra, men även ett ganska smart drag. Smart i den bemärkelsen att det finns utrymme för att ifrågasätta varför hedersvåld sällan diskuteras högt och ljudligt av tex feminister, men genusfrågan är desto större.

Kan inte ha undgått någon att SD är liksom KD ett konservativt parti. Därav är det också logiskt att förvänta sig att man inte alls tycker att frågor som berör könsneutralitet på olika sätt ska få stort utrymme. Man väljer här att anklaga alla, som på något sätt försvarar det och inte väljer att inte diskuterar hedersvåld som en enskild fråga, att ha blod på sina händer. Man är vulgär och menar på att dessa människor är skyldiga till att kvinnor mister livet för att man inte vågar påtala att det kan finnas ett kulturellt motiv bakom.

Det är vulgärt och osmakligt att lyfta fram frågan på detta sätt. Speciellt då man saknar en bra lösning själva på problemet.

Det SD är ute efter är att måla upp en bild att alla invandrare (speciellt muslimer) slår sina fruar och mördar sina döttrar. Och det kan vi inte acceptera, så endera lär de sig att bete sig som oss svenskar eller så åker de ut. Och vi PK-svenskar nonchalerar detta i och med att vi hellre vill lära våra pojkar att de absolut kan bära rosa klänningar och flickor ska vi lära att dockor är inga bra leksaker. Så ser det ut rent krasst i deras ögon.

Jag är själv ingen medveten feminist. Jag har oerhört svårt för de som blir rabiata och ser männen som roten till allt ont. Jag kommer nog aldrig att använda det könsneutrala ordet “hen” på fullaste allvar, inte heller ser jag några fel med leksaker som är typiska för killar och dito flickor.

Vad jag däremot har lärt mig är något SD borde testa. Att acceptera att alla inte tycker som mig, och jag mår faktiskt jäkligt bra av att använda ordet “hen” i sammanhang då jag vet att det uppskattas av mottagande person. Jag behöver inte stoppa ner min åsikt om könsneutraliteten i halsen på mamman som faktiskt sätter på sin grabb en rosa klänning. För jag vet ju att de är lyckliga, de mår ju bra. Varför ska jag sätta mig till doms över dem? Lik väl som jag så klart förväntar mig att andra ska acceptera att jag inte tycker som dem.

Vad denna grupp människor är tacksamma att använda till är som slagträn i en ful debatt, där ingen egentligen är intresserad av att föra fram en humanitär och normal lösning.

Det är skitenkelt att ge sig på feminister och kalla dem för tokar, för deras svar lär inte vänta på sig. Man eldar upp varandra. Det har vi sett prov på i olika debattartiklar senaste tiden.

Nu har ett politiskt riksdagsparti valt att ta det hela ett steg längre.

Nu pratas det om ett kollektivt ansvar för allt ont som händer invandrarkvinnor/flickor. Blod på händerna.. Detta samtidigt som SD inte kan tänka sig att ge asyl till alla som riskerar att utsättas för hedersvåld.

Nu har alla ett val.

Man kan välja att klumpa ihop sig och skrika ut sin ilska äver hur dumma i huvudet SD är, hur dåligt man mår av deras kampanjfilm, skrika högt om hur de enbart är ute efter politiska poäng och så vidare.

Eller.. Så tar man tjuren vid hornen. Börja prata högt om hedersvåld. Låt människor som verkligen kan äga den frågan få göra sig hörda. Inte lite, utan mycket. Så ofta det bara går. Lägg all fokus på fakta och lösningar. Ge SD det de tydligen kräver, en öppen debatt. Var inte rädd för det.

Prata även så mycket ni vill om feministiska frågor, genusperspektiv, könsneutralitet med mera.

Prata. Skriv. Gapa. Sjung. What ever. Bara ni hörs.

Men glöm bara inte en viktig sak, låt aldrig någon få ställa dessa frågor emot varandra. Och glöm aldrig att det är viktiga frågor som vi faktiskt inte får ducka för. Vi kan inte tillåta att flickor och kvinnor mister sina liv här i Sverige på grund av kulturella betingelser.

OCH vi får heller inte glömma att dagligen dör människor i Sverige pga. våld i hemmet. Det ska också ältas. Konstant. Varje dag.

För att verkligen visa er att denna kampanj saknar all seriositet från SD:s håll så ta och läs denna artikel på Ajour. Precis som väntat har man stulit både text och musik från ovetande människor.

Varför?

Enkelt, man vet att det är ett sätt att få extra mycket uppmärksamhet i media. Inget annat. Detta borde deras Art Director Jörgen Fogelklou vara mycket medveten om ifall inte Chang Frick var det.

Så våga ta debatten. Sluta hymla om det som sker, men se till att ni vet vad ni pratar om. Eller så låter ni SD äga även denna fråga. Vilket de kommer att göra om ingen vågar ta den ifrån dem.

Annonser

9 comments on “Våga prata öppet om hedersmord innan SD gör det.

 1. manen
  7 mars, 2012

  så.. vad betyder att ta debatten? läsa ett antal böcker? gå på ett antal studiecirklar om fenomenet?

 2. DragonenSwe
  7 mars, 2012

  Otroligt kontraproduktivt att fortsätta ignorera ca 70.000 kvinnors vardag tack vare att SD tar frågan på allvar. Kvinnor som ser problemen men vägrar gör något åt det borde byta plats med dessa utsatta kvinnor som inte har någon att vända sig till. Du är en av dem! Visa istället lite ryggrad och ställ dig upp och ryt till mot det riktiga problemet istället för att sabla ned budbäraren bara för att de heter SD.

  Djävla fegis!!!

 3. conny
  7 mars, 2012

  Nä, det hade väl varit bättre att nåt annat parti tagit tag i problemet? Men så länge de stackars kvinnorna röstar ”rätt” så lär vi inte få se nåra förslag på konkreta åtgärder mot hedersvåld från 7-klövern.

 4. Camilla
  8 mars, 2012

  @Manen

  Ta debatten betyder olika för olika människor. Att först och främst skaffa sig kunskap är ett bra tips. Utan kunskap och insikt så kan man inte göra mycket. Och som med allt, det är det lilla som gör det.

  @DragonSwe Nu är det som så att SD inte tar frågan på allvar på det sätt du vill ha det till. Man har en agenda, och detta är en fråga som aldrig får bli politisk. Och ett tips, vill du ha en seriös debatt med mig så kan du ta och lämna dina uppenbara brister på normalt bemötande mot människor hemma.

  @conny Alla partier har tagit i denna frågan. Det ska SD också göra. Men saken är den att SD är experter på att förvandla ett ämne till något som blir ”se men inte röra” Ett fel andra människor gör när man duckar gentemot SD. Ingen ska göra denna sak till en politisk fråga. Man måste arbeta långsiktigt och tålmodigt. Vilket alla vet inte är SD:s grej. där är det en helt annan retorik som används och det finns en stor klick människor som köper den.

  Tycker ni ska ta och fråga SD vad deras lösning på detta hemska är. Jag har gjort det och är inte riktigt såld på tanken att ”assimilation” och krav på att ”följ våra regler annars åker du ut” är rätt väg att gå.- Visar mer på att man saknar fullständig kunskap om situationen.

 5. conny
  8 mars, 2012

  Om man läser ditt inlägg så kan man inte undgå att få intrycket av att du är mer MOT SD än du är FÖR att nånting görs för att komma tillrätta med våld och förtryck mot kvinnor.
  Varför är det så viktigt för dig att ”ta denna fråga från SD”? Borde inte det viktiga vara att någon intresserar sig för denna fråga? Jag uppfattar det som att du är livrädd för att SD ska komma med lösningar. Är det inte så att du hyser ett personligt agg till Sverigedemokraterna – precis som Reinfeldt – och bryr dig inte så mycket om sakfrågorna, om förslagen kommer från SD? För det är ju precis som du säger, att det här är viktiga frågor som vi inte får ducka för, och när nu SD går ut med en video där de sätter fokus på problemet så ska man ”ta denna fråga från SD” och smutskasta dem för att de tagit upp frågan. Tycker du inte själv att du resonerar lite ologiskt?

  Rubriken till ditt inlägg sätter ribban för hur du tycker vi ska tänka, så egentligen har du inte behövt skriva nåt mer i ämnet, budskapet har gått fram. Resten är pajkastning mot ett parti som du kanske blev utsparkad ur, vad vet jag.

 6. Camilla
  8 mars, 2012

  @conny När du ändå lägger ner sådan stor möda på att skriva så mycket text kunde du ju ha kostat på dig att analysera mer om varför SD inte bör ha ensamrätten på denna fråga. Utifrån den tankeställningen kan du komma fram till en rad intressanta saker.

  Men.. förutsägbar som vanligt så …

 7. Camilla
  8 mars, 2012

  En som är oerhört duktig och insatt i dessa frågor är Sara Mohammed..läs vad hon säger, ser ni viss likhet med mitt resonemang?

  Men återigen, SD:s lösning är assimilation och förnedring av den jämställdhetsdebatt som pågår. Men jag är ju så klart bara bitter..vad vet jag…

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14488710.ab

 8. conny
  8 mars, 2012

  Vad har den jämställdhetsdebatten som pågått flera år lett till? Svar noll och ingenting. Man kan debattera i evigheter utan att komma fram till någonting. SD:s lösning som innebär assimilation är en utmärkt lösning, för då blir man en del av det samhälle man valt att komma till, dess värderingar och lagar . Är inte det meningen? Man ska väl ingå i det samhälle man valt att bosätta sig i, eller ska man leva utanför samhället som många gör i dag? Om jag väljer att flytta till Kina så måste jag anpassa mig till det samhället och dess lagar. Det är inget konstigt med det. Jag förstår inte vad du ser för fara med att uppgå i samhället man bor i.

 9. DIF117
  8 mars, 2012

  Prata prata prata, är det ditt förslag Camilla?

  Det är väl bra att SD om än på ett smula populistiskt vis lyfter det vedervärdiga som hederskulturen innebär?

  Det som ni på vänsterkanten inte verkar förstå är att helvetet dessa unga invandrare lever i det finns på riktigt och det löser man inte genom att börja babbla om att det är min kuk eller mitt svenska patriarkala förtryck som bär skulden.

  Samtliga feministdebattörer borde inte ens få uttala sig om hedersproblemen de har ju för bövelen hela tiden motsatt sig hela problemet genom att på ett lömskt och vidrigt sätt börja skuldbelägga svenska män istället, detta visar bara hur farlig och världsfrånvänd feministernas genusidèologi är, Sd-kvinnor har rätt när de säger att dessa självutnämnda feministiska kvasiidèloger har blod på sina händer!

  Feministpacket vet givetvis om att de har gått för långt med sitt skitsnack och de känner väl att det börjar brinna i ylletrosorna 🙂

  Jag har noterat att alla tjatar om att SD skall visa sina lösningar på hedersvåldet och vad jag har förståt så kommer det någon form av handlingsplan framöver från SD-kvinnorna, medans vi väntar på denna så kan ju feministerna fortsätta med sitt kackel och sina försök att flytta fokus från det kulturella problemet och fortsätta klanka på feminiserade svenska män istället.

  Förövrigt har SD fått min röst för att jobba för en kraftigt minskad invandring, vilket i sig är ett utmärkt sätt för att minska hedersvansinnet i Sverige, jag tror att de flesta av de 340000 som röstat SD håller med mig om det.

  mvh Christian

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 7 mars, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: