Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Sorry, men SD är inte ett parti i kris.

 

Jag slutar aldrig att förvånas över det solklara faktum att människor utanför SD inte lär sig vare sig hur man ska hantera partiet eller hur man ska tolka det. Speciellt inte politiker. Däremot finns det ett litet antal statsvetare samt personer som specialiserat sig på denna typ av partier samt den högerextrema världen. En person som jag tycker borde kunna SD betydligt bättre än Expo:s Daniel Poohl. För han är väldigt påläst och duktig, så varför skriver han en artikel om “Ett SD i kris”?

Kanske är det en önskan om att Sverigedemokraterna är att likställa med NyDemokrati, och att partiet ska gå samma öde till mötes som just NyD gjorde efter att hela partiet krackelerade inbördes efter valsegern.

Daniel Poohl skriver ingående om deras granskning av vad som skett i Sverigedemokraterna efter valet. Allt de kommit fram till stämmer. Det har varit en uppsjö med uteslutningar och toppstyrningen har blivit klar och tydlig, även för oss som står utanför. Förr var det bara den som var involverad i partiet som kunde se hur makten allt mer centrerades till en handfull skara med människor.

Vad man från Expos sida tycks missa eller medvetet väljer bort att se är det faktum att SD är inte i behov av en fungerande organisation på gräsrotsnivå längre. För man har noll makt utanför riksdagspolitiken. För den politik som SD bedriver är i princip omöjlig att bedriva på lokalnivå och med facit i hand så är det ju ett faktum att ytterst få kommuner har aktiva representanter från just SD i kommunfullmäktige. De sitter mest tyst faktiskt. Eller så hoppar de av eller helt enkelt skiter i att komma på dessa möten. Tiden då det behövdes människor som sprang tusentals mil i trappor för att dela ut informationsmaterial om SD är borta. Idag har man pengar.

Här har Poohl rätt.

SD lider av interna stridigheter. Man förlorar representanter i många kommuner. Kritiken mot ledningen är större än vad man faktiskt kan tro. Man låtsas vara en folkrörelse.

Men detta är inte början på Sverigedemokraternas upplösning. Jag vet att Poohl trodde att efter Utöya så skulle vi få se en tillbakagång för denna form av politiskt behov, vilket snabbt visade sig vara fel.

Sverigedemokraterna kommer att överleva precis vilken skandal som helst. Jimmie Åkesson skulle kunna bli side kick åt Miss Inga utan att partiet skulle ta skada.
Det enda som på allvar skulle kunna underminera trovärdigheten hos SD är om de planer som funnits länge på att avsätta Jimmie och hans polare från tronen. För det skulle definitivt få hela organisationen att smälta ihop. Men detta scenario är relativt otänkbart faktiskt. Även om drömmen finns hos en grupp.

Varför är då SD inte alls i kris enligt mig?

Av den så simpla anledningen att SD inte är ett parti som har en politik många längtar efter. SD är helt enkelt ett symtom på en oro som finns i samhället.

Den dagen då våra etablerade partier tar ifrån SD äganderätten på vissa frågor och på allvar tar i tu med dem så behöv inte längre partiet. Då dör det av sig själv.

Fast, jag är övertygad om att det aldrig kommer att ske. Därför kommer vi också att se SD i riksdagen under ett antal mandatperioder till.

Vad man än tycker och hoppas på när det gäller SD, så gör aldrig misstaget att se på dem som ett vanligt parti. Deras livslängd avgörs av hur resten av samhället mår.

Värt att tänka på. Även om man kanske inte vill.

EXPO: Ett Sd i kris

Annonser

43 comments on “Sorry, men SD är inte ett parti i kris.

 1. Daniel
  9 februari, 2012

  Krisen ligger ju hos alliansen och det rödgröna socialistblocket, man kommer aldrig att kunna bilda en majoritetsregering.
  Så länge SD är vågmästare och tydligen växer trots allt motstånd från media så har de en stor makt.
  Den här märkliga gruppen kommunister på EXPO har ju snarare hjälpt SD med framgångarna, folk går inte på en sån genomskinlig propaganda!
  Politiken blev faktiskt riktigt intressant med SD i riksdagen, nu är det lite fight igen!

  Daniel.

  • Camilla
   9 februari, 2012

   Jag dissar inte Expo och deras arbete alls. De är duktiga och att jobba mot rasism och högerextrema rörelser är viktigt. Men jag har heller inga problem med att påtala saker när jag anser att man har fel. För jag vet hur SD funkar lika väl som jag känner handens fem fingrar.

   • Daniel
    9 februari, 2012

    Du gick till försvar direkt, blev du rädd för att komma på kant med EXPO?

    Jag anser att det är sjukt att den gruppen ska åka runt i skolorna och på arbetsplatserna och propagera vänsterpolitik, dessutom till stor del finansierat av skattebetalarna.
    Att motverka rasism och mobbning är väldigt viktigt, men att smutskasta och blanda in SD i föreläsningarna inför kritiska elever är helt döfött.
    Förstagångsväljarna kommer att rösta tvärtemot i ren protest!

    Hur kan det komma sig att du Exakt vet hur SD fungerar internt?

    • Camilla
     9 februari, 2012

     haha Närå, eftersom jag inte har nåt att göra med Expo så har jag heller inget intresse att skydda. Är det alltså förbjudet att rosa organisationer i dina ögon om man vill undvika att ses som om man går i försvar`?

     Man kan ha åsikter om hur de arbetar, det är fritt att ha det.

 2. Beelzebjörn
  9 februari, 2012

  ”Deras livslängd avgörs av hur resten av samhället mår.”

  Exakt.

  +1

  • Camilla
   9 februari, 2012

   Tack.. !Just så är det

   • Joakim Larsson
    21 februari, 2012

    Fast det där är ju närmast en plattityd. Alla partiers livlängd avgörs av hur samhället mår.

    • Camilla
     21 februari, 2012

     Nix! Så är det faktiskt inte. Det vet du också Jocke.

     • Joakim Larsson
      21 februari, 2012

      Nej, det gör jag nog faktiskt inte. Jag delar inte din syn att SD enbart är ett symtom, iallafall inte mer än alla andra partier också är det. Alla partier har någon gång startats i protest mot något. Den här synen på SD som en anomali, något som egentligen inte borde existera, är ett exempel på en blind fläck som många bland våra motståndare ofta ger prov på. Normalt brukar avhoppare från partiet inte vara så lättlurade. Jag tror att du är helt fel ute i detta.

      • Camilla
       21 februari, 2012

       Okej så nu kallar du mig lättlurad? Bra jobbat Jocke.

       Grejen är den, vilket du borde vara högst medveten om , att SD är i grunden ett parti som drar till sig personer med din typ av åsikter. Som lever på den nationalistiska synen. Jag är så övertygad om att skulle enbart ni rösta på SD skulle ni aldrig nå över 2% spärren-

       Ytterst få av dem jag lärde känna och fortfarande lär att känna som är med i SD eller röstar på SD gör det av helt andra saker. Så självklart är SD:s storlek idag ett symtom. Bara att gilla läget, och var tacksam. Vore det annorlunda så skulle du inte ha ditt kneg på riksdagskansliet idag.

       • Joakim Larsson
        21 februari, 2012

        Ja, jag tror helt uppriktigt att du lurar dig själv på den här punkten. Jag tror att du har en poäng i det du säger – alla SD-aktiva (för att inte tala om väljarna) är inte ideologiskt pålästa eller tycker likadant i alla frågor. Men det gäller ju alla partier! Dessutom finns det vid det här laget flera undersökningar som pekar på att det finns flera frågor där SD-väljare avviker från genomsnittsväljaren i så måtto att de, tja, tycker som partiet gör. Enskilda undantag ändrar inte på detta.

        • Camilla
         21 februari, 2012

         Bra där Jocke. Då ska jag lägga mig på samma nivå som dig och du.. En fråga bara, hur många ”avhoppare” har andra partier?

         Inser ni hur sjukt det låter när ni kallar människor för avhoppar? Man får definitivt belägg för epitetet sekt.

         • Joakim Larsson
          21 februari, 2012

          Vad föreslår du för term då?

          • Camilla
           21 februari, 2012

           Förslagsvis: Tidigare medlemmar?

           Kanske inte tillräckligt sekteriskt och fundamentalistiskt?

          • Joakim Larsson
           21 februari, 2012

           Nä, avhoppare tycker jag sammanfattar det hela på ett bättre sätt. Det finns massor av tidigare medlemmar som inte har hoppat av med buller och bång utan helt enkelt avstått från att förnya medlemskapet och sedan försvunnit ut i dimman.

          • Camilla
           21 februari, 2012

           Ja, då kan du få behålla det. Men håll det borta från mig. Om du vill ha svar på det du skriver vill säga.

 3. Malte
  9 februari, 2012

  Nu vorde det klädsamt att lyfta blicken utanför folkglesa Värmland och se i det större perspektivet och inse att SD är ett parti som påverkar även på det lokala planet. Särskilt i kärnfästet nere i Skåne, där man är en naturlig del av den politiska vardagen och där folk öppet vågar erkänna att man röstar på SD. I takt med att kriminaliteten i Malmö och Landskrona ökar kommer skåningarna fortsätta att rösta på SD.

  I kärnfästet Skåne har stigmat för Sverigedemokrater släppt i takt med att de blivit en naturlig del av vardagen. Så kommer det förstås ske på andra håll i landet och göra att allt fler seriösa människor kommer att våga representera partiet i kommunala parlament. SD är här för att stanna! Det är inget NyD, det är inget parti i kris.

 4. Camilla
  9 februari, 2012

  Nu är det som så att Skåne är inte hela Sverige. Du skulle kanske ta och fundera lite över det faktumet?

  • Malte
   9 februari, 2012

   Ja och det kommenterar jag också om du orkar läsa genom min text… Dessutom räcker det med 12% i en valkrets i Skåne för inträde i riksdagen fast att man inte når 4%. I Nordvästra Skåne fick man 11,2%… 2014 kommer man garanterat får mer här i Skåne!

   • Camilla
    9 februari, 2012

    Jodå, jag läste precis allt du skrev. Min poäng till dig var att du måste kanske förstå att Skånes framgångar inte nåt någon annanstans. Säger ju en del.

    • Malte
     10 februari, 2012

     Det är ju vara att kolla i valresultatet i angränsande län också.. hur det stadigt ökar och kraftigt. Nästa mandatperiod kommer fler kommuner utanför skåne ha seriösa hårt arbetande sd-politiker som gör skillnad i kommunen. Största risken är att sådana som Therese Borg och Hanna Wigh för att välja några, kommer att skickas till riksdagen i takt med att riksdagsmandaten blir fler.
     Men framtiden ligger framför SD. Din analys är säkert aktuell idag.. men inte framöver. SD lär av misstag, botar barnsjukdomar och smörjer sitt maskineri. SD är här för att stanna och utvecklas!

     • Camilla
      11 februari, 2012

      SD:s framgång beror enbart på hur samhället ser ut. Partiet är ett symtom. Det i sig borde vara en varningsklocka för sittande partier. Man kan fråga sig varför de inte tar missnöjet på större allvar?

      Jag tror att SD har en potentiell väljarkår på runt 15%. Men frågan är om de kommer att nå alla. Då ska det ske något riktigt illa först. Vilket vi får hoppas på att vi slipper uppleva.

      Men att se att 5% SD i riksdagen ett tag till är något jag räknar med.

 5. Järnsida
  9 februari, 2012

  Ett samhälle där ursprungsbefolkningen hotas av utrotning och folkmord lär inte må tillräckligt bra, tyvärr.

  • Camilla
   9 februari, 2012

   ”Utrotning och folkmord” Du känner inte att du kanske överdramatiserar lite?

   • Järnsida
    11 februari, 2012

    Nej. Även om tillvägagångssättet inte är med våld så är resultatet detsamma.

 6. blofeldt
  9 februari, 2012

  Visst kommer SD att överleva och också inhösta ytterligare riksdagsmandat. Det är i riksdagen man skall sitta. Några kommunala mandat hit eller dit betyder inte ett skit.
  Ett helt riktigt konstaterande är, att gräsrötterna har spelat ut sin roll i partiet och det vore bäst om dom försvann från scenen. Gräsrötterna ställer bara till med en massa problem för SD med alla sina konstiga uttalanden. Ta bara den här dåren i Härnösand som inte tycket att det var något problem med att det byggdes moskéer i staden. Man kan ju fråga sig varför denne idiot ställde upp i ett kommunalval för SD. Det finns alldeles för många rättshaverister och folk med egen agenda på gräsrotsnivå inom SD. Folk som blivit uteslutna/hoppat av sitter hela dagarna och bloggar/twittrar för att kasta skit på SD. Vilken smörja. Vem vill ha med sånt skit att göra?

  • Joakim Larsson
   21 februari, 2012

   Det där håller jag inte alls med om. Mycken politik är lokal och det är viktigt att vi finns där också.

   • Camilla
    21 februari, 2012

    Det finns en del kommuner där SD verkligen gör ett bra jobb. Vare sig man gillar politiken eller inte. Man har insatta och pålitliga företrädare. Absolut.

    Men handen på hjärtat Jocke… Handen på hjärtat…

    • Joakim Larsson
     21 februari, 2012

     Javisst, det finns klantar också. Det förnekar jag inte. Detta beror på partiets snabba tillväxt som jag ser det.

 7. conny
  9 februari, 2012

  Det hela är mycket enkelt; I Sverige har partierna i decennier bedrivit sin ”sopa under mattan politik”, när så ett demokratiskt parti i form av SD dyker upp i riksdagen så vet varken partiledare eller mannen på gatan – som röstar som han alltid gjort – hur de ska bete sig, därav uppståndelsen runt Sverigedemokraterna. Det kommer att dröja någon mandatperiod innan Svenskarna vant sig vid att det finns ett parti som säger sanningen.
  Partiet kommer att växa och indoktrineringsorganisationen EXPO kommer att smulas sönder av den alltmer upplysta Svenska befolkningen. Så jag är försiktigt optimistisk.

 8. Patric Johansson
  12 februari, 2012

  Hej Camilla!

  Jag är helt införstådd med att SD som parti existerar därför att de andra partierna har slutit sig samman och beslutat att driva denna vansinniga invandringspolitik. På så vis låter det som en korrekt beskrivning att SD är ett symptom. Precis som existensen av en polismyndighet är ett symptom orsakat av att kriminalitet och lagöverträdelser finns. Hade sådant inte funnits så hade ingen polis funnits. Det hade liksom varit onödigt.

  Men jag blir faktiskt besviken på att du kan säga att Expo är duktiga på att jobba mot rasism och högerextrema rörelser. Expo är ju ett stort skämt som förvrider sanningen i sin kamp mot demokratin och det civiliserade välfärdssamhället. För vad är rasism och högerextremism? Ja, enligt Expo är det ju ALLT som inte är förutsättningslöst positivt till massinvandring och islamisering. Expo saknar ju all nyansering och är helt enkelt inte seriösa!

  • Camilla
   12 februari, 2012

   Alla organisationer gör fel ur någons synvinkel. Och jag tror inte heller att det någonsin kommer att finnas någon enskild person eller grupp som är 100% objektiv.

   Men det jag menar med att jag anser att Expo är duktiga är baserat på det stora hela. De har en kunskapsbank som slår de flesta på fingrarna och de lever för att göra samhället bättre för alla. Sen har inte alla samma synsätt som Expo. Men det är två skilda saker. Jag ser inte på Expo som någon 100% sanningsägare. Jag ifrågasätter när jag anser att det finns fog till det. Precis som jag gör med alla andra typer av organisationer.

 9. DIF117
  12 februari, 2012

  Hej Camilla, har några reflektioner på ditt inlägg.

  När Poohl skriver att SD är ett parti i kris så vet han att det inte stämmer,han gör det som Expo gjort i alla år dvs han propagerar för något han vet inte är sant,detta subversiva sätt att motarbeta politiska motståndare är ett av Expos signum,Expo har alltid jobbat metapolitiskt på detta vis och rör sig med lätthet mellan lögn och sanning och med en moral som i bästa fall kan beskrivas som tvivelaktig.
  Syftet är givetvis att misstänkliggöra och svartmåla situationen inom SD och skada förtroendet för partiet som sådant, Poohl vet givetvis att en artikel inte ändrar något men det gäller att hela tiden leverera små nålstick för att vidmakthålla bilden av SD som ett parti som inte är ett seriöst politiskt alternativ.

  Gör inte misstaget Camilla att tro att Poohl och pojkarna på Expo inte vet vad de gör i varje givet läge,dessa pojkar är alla välutbildade och kunniga, de tillhör gräddan av Sveriges hårdaste postmarxister, ty de kan sina hjältar Marx ,Gramsci, Marcuse osv utan och innan och är väl förfarna i hur man med sina tillgängliga maktmedel bäst bekämpar motståndare till deras postmarxistiska idèvärld, Expo har aldrig dragit sig för att använda lögner för att främja deras allt annat än demokratiska agenda,Expo är ett gäng simpla lögnare helt enkelt.

  ”Den dagen då våra etablerade partier tar ifrån SD äganderätten på vissa frågor och på allvar tar i tu med dem så behöv inte längre partiet. Då dör det av sig själv.”

  Att sjuklövern skulle minska invandringen till sunda nivåer i enlighet med SD;s politik skulle ju innebära ett erkännande av att SD har haft rätt i sakfrågan vilket skulle innebära en enorm prestigeförlust för psykopaterna i sjuklövern, ett sån omsvängning i invfrågan skulle nog gynna SD än mer tror jag.

  Jag tror tyvärr inte heller att vi kommer att få se en minskning av den enorma invandringen inom de närmsta åren, man fortsätter med denna perversa massinvandringspolitik tills den ekonomiska förklaringsmodell man använder för att försvara massinvandringen med kollapsar, precis som våra pensionsfonder kommer att kollapsa samtidigt som våldet och maffiaväldet äter upp tryggheten i städerna.

  För att knyta ihop säcken: SD kommer att öka oavsett vad sjuklövern gör,de kan inte vinna denna fråga, samtidigt väntar de riktigt hårdföra nationalisterna på sin chans att kapitalisera på osäkerheten våra introverta politiker skapar ad finitum, mångkulturalismen är dömd att misslyckas och våra barn och barnbarn kommer att betala priset för den dårskap som politikerna har skapat genom sin marxist/globalistiska utopi.

  mvh Christian

  • Järnsida
   13 februari, 2012

   Väl skrivet! Det verkar som om riksdagens beslutsfattande nu ligger på sandlådenivå. Det handlar inte om att fatta kloka beslut utan det har snarare övergått till något slags krig där alla beslut är kloka så länge det är tvärtemot vad SD tycker. Politiker agerar inte efter vad de tror är bäst för Sverige – de gör bara det de tror kommer att leda till fler röster.

   När muslimerna håller på att bli en majoritet blir det tillfälle att smutskasta svenskarna och oikofobi blir högst lämpligt, vilket vi har sett exempel på både från Sahlin och Reinfeldt. Muslimerna blir bara fler och fler, och det finns bara ett slut om det här får fortsätta.

 10. En annan Daniel
  14 februari, 2012

  Måste också hålla med dig om detta angående SD ”Deras livslängd avgörs av hur resten av samhället mår.”

  Man kan lägga till ”och hur de andra politiska partierna agerar”.

  SD fyller en funktion i och med att den restriktiva invandringspolitik som fördes fram till mitten av 70-talet steg för steg har lättats på och efter upphävandet av Luciabeslutet 1989 blivit en av de mest generösa bland I-länderna.

  När de övriga partierna återigen börjar föra en ansvarsfull invandringspolitik kommer SD att ha spelat ut sitt syfe. Fram tills dess får vi dock dras med dem…

  • Järnsida
   18 februari, 2012

   Det kommer aldrig att hända. I en parlamentarisk demokrati agerar politiker inte utefter det som gynnar landet utan det som gynnar de själva och deras parti. När muslimerna blir fler och fler kommer vi snart att se sharian i Sverige.

 11. Per Olov Olsén
  16 februari, 2012

  Att SD är en kommande maktfaktor inom svensk politik är det ingen tvekan om. Med rätt framtoning inför VAL 2014 är jag icke förvånad om det blir mellan 7- 12% av väljarna som röstar SD. De rider fortfarande på den missnöjesrollen de haft sedan 2010 och den förstärks på grund av de övriga partiernas slapphet gällande skola och äldrevårdssystemet. SD kom in i Riksdagen 2010 med invandringspolitiken som grund. Vid VAL 2014 sätter de fokus på två andra områden som 4 miljoner väljare ömmar om.

 12. Järnsida
  21 februari, 2012

  ”Inser ni hur sjukt det låter när ni kallar människor för avhoppar? Man får definitivt belägg för epitetet sekt.”

  Fundera på varför de hoppar av. Antagligen är det p.g.a. det antidemokratiska klimatet i Sverige.

  • Camilla
   21 februari, 2012

   Kan lova dig att de som väljer att lämna SD gör det för att man insett hur illa det fungerar internt.

 13. Pingback: SD Blekinge i upplösning « Jan Rume´s Blogg

 14. surkille
  25 februari, 2012

  Tyvärr hade Camilla och Dragan rätt hela tiden

 15. Anti
  29 juli, 2012

  Har man korkade väljare så kan man göra korkade saker. SD i ett nötskal

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 9 februari, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: