Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Regeringen sparkar på dem som redan ligger

 

Den stora snackisen idag verkar vara vår käre statsministers utspel om att han vill höja pensionsåldern till 75 år. Han vill även se över CSN reglerna som idag inte gör det möjligt för någon över 54 år att studera med hjälp av deras lånesystem.

Visst låter det bra att kunna få skola om sig vid 60 och ha 15 år till i arbetslivet med en ny karriär. Frågan är bara om detta är möjligt? Redan idag vet vi hur tufft det är för äldre människor att komma in på arbetsmarknaden om man förlorat sitt jobb. Få vill anställa en +55:are av flera olika anledningar. Och redan idag saknar vi jobb till över 7% då vet jag inte ens om alla stackare som tvingas jobba för knappa pengar hos Sveriges största arbetsgivare: Fas3.

Jag tycker det är bra att människor som vill ska få jobba så länge de orkar, många känner inte att de är färdiga vid 65. Lika väl som många är helt fysiskt slut redan innan pensionsdagen kommer. Jag förstår även att vi måste jobba längre om vi ska ha ett välfärdsland. Till det krävs pengar, pengar som vi betalar via skattesedeln.

Låt oss fundera över en sak, vad sker om moderaterna slutar att sänka skatterna hela tiden? Behöver människor verkligen då tvingas till arbete i så hög ålder? Och vad ska de jobba med? Städa via RUT åt Herr Reinfeldt själv kanske?

Visst, jag kan tänka mig att jobba till jag är 75. Men då ska vi också ha ett trygghetssystem som fungerar för alla de som inte är friska eller 100% funktionsdugliga.

Idag spottar regeringen på tusentals människor när de straffas för sin sjukdom genom att bli utförsäkrade “Det måste finnas en gräns” säger förståsigpåare. Jaha, men verkligheten då svarar jag, har ni missat den? Bara för att alliansen säger att här går gränsen så blir inte alla friska. Inte heller får alla jobb. Idag handlar inget om livskvalité för dem som har det tufft av olika anledningar, allt handlar om den berömda arbetslinjen.

Många blir arbetslösa idag, men några nya jobb syns inte till. Trots regeringens fagra ord och vår näringsministers käcka attityd. Folk hamnar i Fas3.

Vet ni vad Fas3 innebär?

Man tappar successivt inkomst, till slut är den noll. Då får man gå till socialförvaltningen och ansöka om försörjningsstöd. Vilket är suveränt skyddsnät så klart, men det ska inte vara något man ska fastna i. Ändå gör många människor just detta. Och fler kommer det att bli.

För när man väl nått botten i Fas3 ser verkligheten ut så här:

 • Har du hus som du köpte för 30 år sen?
 • Har du en insatslägenhet med sjukt låg hyra?
 • Äger du kanske en liten sommarstuga som du gärna åker till när du mår som sämst och hämtar nya krafter?
 • Pensionsspara du?
 • Har du ett litet nätt sparkapital som inte redan rykt under resan med Fas3?

Har du något av detta, eller andra saker som kan ge en slant om du säljer det., så förlorar du allt detta. För när du nått botten på Fas3 så ska du nämligen gräva dig ännu längre ner. Du ska förlora allt.

Jag undrar hur många skilsmässor vi kommer att få se som är direkt kopplat till vår regerings fina trygghetsnät? Och självmord. Det har vi redan kunnat läsa om tragiskt nog.

För ni vet väl att om din partner blir sjuk, och utförsäkrad kan inte hon eller han göra något annat än att låta dig betala alla räkningar och även hennes eller hans uppehälle. För något socialt skyddsnät löses inte ut till en utförsäkrad om nån annan kan betala istället.

Man blir livegen.

Och är det rätt att kommunerna som redan i många fall dras med tuffa budgetar ska tvingas betala för regeringens misslyckade satsning? De pengarna skulle istället kunna gå till vård, omsorg och skola.

En sista sak, alla ni alliansare.. Tänk på en viktig sak: Sjukdom är blocköverskridande. Och jag hoppas verkligen inte att det ni ivrar så starkt för ska drabba er en vacker dag. Det önskar jag inte ens min värsta fiende.

Annonser

5 comments on “Regeringen sparkar på dem som redan ligger

 1. Maria Nilsson
  7 februari, 2012

  Meningen med pension var nog aldrig att folk skulle leva 15-20 år på den utan dö ganska snabbt, medellivslängden har förlängts mycket de senaste 25 åren och det var nog inte meningen. Alltså måste man göra något åt det och det är att tvinga folk att jobba tio år till. Sen en annan sak som du inte tål att höra är att det tar nio år för en invandrare att bli självförsörjande, och då måste ju andra jobba för att försörja dem och även de själva måste jobba längre för att betala igen.

 2. Camilla
  7 februari, 2012

  Avstå gärna från att tala om för mig vad jag tål att höra eller inte. Speciellt då du uppenbarligen inte själv vet det. Men tack så mycket för informationen.

 3. Maria
  7 februari, 2012

  De flesta som skriver blogg är intresserade av att få så många läsare och följare som möjligt. Att vara otrevlig mot de som skriver är inte ett bra sätt att få läsare på. Det finns 1000 andra bloggar att läsa istället för din/
  Tack för mig.

  • Camilla
   7 februari, 2012

   Det är sant att man vill ha läsare och gärna kommentarer, men varför ska du få säga det du anser dig ha rätt till men i nästa sekund frånta mig rätten att ge dig ett passande svar? På min egen blogg?

   Allt gott!

 4. conny
  7 februari, 2012

  Eftersom de flesta invandrarna lever på bidrag (våra skattepengar) så måste ju de som arbetar arbeta längre för att försörja dessa. Reinfeldt lever i en alldeles egen utopisk värld, och om han vaknar till nån gång och ser vad han ställt till med så kommer han antagligen råka ut för en psykisk kollaps, och läggas in på sjukhus. Desto förr desto bättre, både för honom och världen.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 7 februari, 2012 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: