Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Regeringens myt-sajt riskerar att bli kontraproduktiv

Sista dagarna har det pågått en livlig debatt om regeringens nya sajt som är lanserad i princip av integrationsminister Erik Ullenhag. Syftet är gott, man vill bekämpa intolerans och främlingsfientlighet. Detta ska man göra enligt Ullenhag genom att krossa myter och fördomar som svenska folket bär på. Lät inledningsvis väldigt bra, men något är galet när kritiken blir så massiv, det säger sig självt.

Vad är det då som har retat upp så många? För det är faktiskt inte enbart Sverigedemokraterna eller andra grupper som står långt till höger som låter mest. Duktiga statsvetare och andra personer har radat upp argument där man anser att sidan innehåller felaktigheter, och det är människor som mig själv, som gör en diss som grundar sig mer på en värderingssyn än enbart fakta. (länk, länk, länk, länk, länk, )

Det är lika starka åsikter från vänster som från höger. Det är detta som gör det hela intressant.

Det jag personligen har emot Ullenhags försök till att stävja intoleransen är att sajten inte enbart bygger på hardcore fakta. Det enda som regeringen enligt mig ska presentera. För jag lever i tron att varje enskild människa kan hantera fakta och därutav ta ställning. Precis som DN:s ledarskribent Johannes Åman sa i studio ett igår så blandar man fakta med värderingar och bedömningar. För det är på få ställen i Mytsprickningssajtens text man hittar solida fakta.

Betyder kritiken att Erik Ullenhag har fel i det som man kan läsa om punkt för punkt?

Nej, det är samma argument och synsätt som de flesta har som ofta och gärna debatterar mot främlingsfientlighet. Ta som exempel Myt 8: Man belyser här problemet med kriminalitet bland invandrare, man ger helt korrekta “kan-ju-bero-på-detta-argument” men inte ett enda fakta. Man ger inte ett enda konkret svar som slår hål på oron ( eller myten som regeringen väljer att kalla det) många bär på att med större invandring så får vi ett otryggare Sverige. Och att kalla människors oro för myt gör i alla fall mig lätt förbannad. Här hade det varit ypperligt med ren och skär fakta, det hade varit det bästa. Här lämnade man över till Åkesson och kompani rakt av.

Jag tycker inte att regeringen ska hålla på med opinionsbildning. De ska leverera kalla fakta som andra människor och organisationer sedan kan använda i sitt arbete med att verka för ett öppnare samhälle där vi har en fungerande integration. Att på regeringens officiella internetsajt slå upp en sajt som kallas för “Vanliga nätmyter om invandrare och minoriteter” blir bara så otroligt fel.
Det kommer att reta upp fler människor än vad det kommer att få några myter som helst söndertrasade.

Förklara istället för svenska folket på ren svenska varför saker och ting är som de är. Vi klarar nämligen av sanningen bättre än halvslirande försök till förklaringar. Vi är inte dumma. Men blir man behandlad som om man vore det så vinner tyvärr just den grupp man vill mota i grinden. Det blir sajter som Avpixlat och partier som SD som tar hem pluspoängen. Oavsett hur rätt och bra Erik Ullenhag tänker och säger. Så funkar människan.

Häromdagen läste jag en kort artikel i vår lokaltidning om hur ensamkommande ungdomar vill få mer kontakt med det svenska samhället. Ett ypperligt bra sätt att öka på integrationen och minska intoleransen för det okända är att göra som i Sunne. Man skriver på sin hemsida så här: Vågar du lära känna en ny människa, en ny kultur, en ny värld” Man söker efter ett tiotal faddrar till de ensamkommande. Man tillfrågar Värmlands ordförande för Sverigedemokraterna Runar Filper om han kan tänka sig att agera som fadder för en av dem, vilket man tycker borde vara rimligt att en representant från ett riksdagsparti skulle ställe upp på. I syfte att öka integrationen och minska intoleransen.

– Jag skulle inte kunna ta emot någon av dem med heder och moral i behåll. De utnyttjar det svenska, godtrogna systemet. Möjligen om de haft id-handlingar, säger Runar Filper (SD).

Så blir svaret för SD:s starke man i Värmland. När jag först läste det blev jag förbannad, ansåg att detta var väl ändå höjden av människoförakt. Vilket det är. Men vad beror det på? Samma orsak som jag livnärde mig på för några år sedan när jag hade lika starka åsikter om detta med ensamkommande barn. Skillnaden mellan mig och Runar Filper består i huvudsak två saker: Jag är inte distriktsordförande för ett riksdagsparti och jag har skaffat mig mer kunskap, jag livnär mig inte på att skuldbelägga människor som hamnar i det politiska system vår regering och den tidigare regeringen satt samman.

Varför missade Ullenhag att ta upp detta som en myt undrar jag? För myten om att ensamkommande barn är parasiter som lever på att utnyttja vårt välfärdssystem är enormt. Och skadorna av det är stora.

Kan det bero på att man inte kan eller vill ta diskussionen på allvar om huruvida detta system fungerar eller inte? Anledningen må vara vilken som helst, men min poäng är att om man tydligt förklarar för människor om hur man tänker och varför man gör på vissa sätt så blir toleransen mycket högre från vanliga människor. I annat fall så vinner personer som Runar Filper stora pluspoäng på att göra dessa uttalanden.

Vill regeringen och Erik Ullenhag verkligen göra en insats för att minska intoleransen och främlingsfientligheten så bör man börja med att prata direkt till folket. Komma med fakta som man sen har trovärdiga och inte slirande svar på.

Annars kan de fortsätta att slå sig på bröstet helt i onödan över sin stora insats för att minska den ökande toleransklyftan i landet.

 

 

 

 

Annonser

2 comments on “Regeringens myt-sajt riskerar att bli kontraproduktiv

 1. conny
  21 december, 2011

  Du begår samma grundläggande fel som Ullenhag när du försöker analysera problemen med att folk är kritiska till invandringspolitiken. Om man skuldbelägger människor som vill ha en annan invandringspolitik genom att kalla dem ”främlingsfientliga” så har man tydligt deklarerat vilken människosyn man har, och tydligt dragit upp rågången mot dem som inte håller med om regeringens politik.

  Genom att göra den här uppdelningen i ”vi och dom” visar man tydligt att ”vår” åsikt är den enda rätta och den ska du ha, punkt. Sen försöker man genom en salig blandning av felaktiga eller ofullständiga fakta och åsikter förklara de invandringskritiska åsikterna med ”myter”.
  Det Reinfeldts sändebud säger är att: Du har fel och nu ska jag tala om för dig varför du har fel. I stället för att hålla dörren öppen för dialog stänger man den bara inte, man sätter hänglås på den.
  Okunninghet är bara förnamnet när det gäller regeringens invandringspolitik.

 2. blofeldt
  22 december, 2011

  Erik Ullenhag uppträder som en lobotomerad papegoja, och hans politiska pamflett kan man bara le åt. Hur tänker denna politiska broiler egentligen, som aldrig har haft ett arbete på den öppna marknaden? Bor Erik Ullenhag i ett kulturberikat område med vardagliga personrån och våldtäkter?

  Nu verkar det som om Ullenhag kommer att få svara för sig i KU. Jag är helt övertygad om att Åkesson där kommer att krossa testiklarna på
  Ullenhag.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 21 december, 2011 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: