Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Nynazister, högerextrema eller direktdemokrater?

Som bekant så håller DN just nu på med en artikelserie som handlar om rasism, främlingsfientlighet och högerextremism. Idag var det Malmö journalisten Nicklas Orrenius tur. Han har snabbt blivit en av mina favoriter, speciellt efter hans intervjuer med politikens tyngsta namn, Fredrik Reinfeldt, Håkan Juholt och vågmästarpartiets Jimmie Åkesson.

Nicklas Orrenius har ett sätt att skriva och ställa frågor som tilltala mig väldigt mycket. Hans texter blir aldrig stelbenat och sterila, inte ens när det är statsministern som är intervjuobjektet. Denna förmåga gör att man blir intresserad, man fortsätter att läsa istället för att snabbt ögna igenom de på förhand givna frågorna och svaren.

På samma underbara sätt levererar han idag i artikel ” Hur blir man en människa i hatarens ögon?”

Inte någonstans i texten känner man att man inte kan förstå vad han försöker förmedla. På ett sätt som faktiskt inte dryper av varken hat mot rasister eller en förskönad bild av dagens samhälle. Han visar att det finns en annan sida av myntet också, inte bara ond bråd död i speciellt Malmö. Denna bild kan man även applicera på vilken annan stad som helst i Sverige.

Jag ska inte recensera sönder en fantastiskt läsvärd artikel, den gör sig endast till rätta om man läser den med egna ögon.

För att förstå det som kommer nedan måste ni först ha läst artikeln.

Däremot fanns det en bit i texten som jag hajade till på och så gjorde även Patrik Forsén som är företrädare för Nordisk Ungdom (NU). I Orrenius text så benämns förbundet som nynazister. Min tolkning av NU är att de är extrema ut på högerkanten men inte nynazister. Jag tror att det är väldigt lätt att använda betäckningen nynazister om alla förbund och partier som driver nationella och radikala frågor. Frågar man någon som klassas att tillhöra en högerextrem organisation får man ofta svaret att det är helt fel. Man ser inte sig själva som högerextremister. Jag kommer att återkomma till detta lite längre fram i tiden förhoppningsvis.

Patrik Forsén säger så här till mig angående artikeln: Orrenius vill genom lögner och faktafel om Nordisk Ungdom få hela invandringskritiken smutskastad. Att vi skulle vara nazister är skrattretande. Vi är en direktdemokratisk och autonomt uppbyggd organisation. Användandet av termen nazist är ett patetiskt försök att tysta och stämpla oss.

Det var inte enbart klassificeringen av Nordisk Ungdom Patrik Forsén reagerade på, han hävdar även att det är ren lögn att de ska (som det står i artikeln) att NU ska ha skrikit ”Svartskallar stick hem”. Jag pratde med Orrenius för att få veta vart dessa uppgifter kom ifrån och det är uttalande från polisens pressuttalesman Diana Nordin.

Så här säger polisens talesman till Expo: Bakom demonstrationen stod organisationen Nordisk ungdom. Aktionen skedde utanför Björkuddens transitboende för ensamkommande flyktingbarn.  (Länk)

– Olaga demonstration och hets mot folkgrupp är brottrubriceringen. Man har utanför flyktingförläggningen skrikit ”svartskallar”, ”invandrare åk hem” och annat, säger Diana Sundin, presstalesman på Västerortspolisen i Stockholm.

Så att påstå att Orrenius vill sprida lögner om NU är inte helt korrekt, är det så att detta aldrig har skett så är det polisen man ska rikta sin kritik emot, inte journalisten. Han har gjort ett bra jobb. Från början till slut i denna underbara artikel som har spridits som en löpeld bland människor på olika sociala medier.

Läs den du också, och våga ta till dig det faktum att allt är inte nattsvart i Sverige. Alla invandrare är inte amöbor som lever sönder vår välfärd på våra pensionärers bekostnad. Alla mynt har två sidor. Viktigt att vi aldrig glömmer det när vi tar ton mot de felaktigheter och orättvisor som vissa politiska beslut faktiskt för med sig. Att ha en åsikt innebär inte att man måste förneka det positiva.

 

 

 

Annonser

13 comments on “Nynazister, högerextrema eller direktdemokrater?

 1. klassfred
  13 december, 2011

  Nordisk Ungdom filmade hela aktionen utanför flyktingboendet.
  Det skreks aldrig svartskallar åk hem osv.
  Jag har sett allt oredigerat material själv så jag förstår inte varifrån polisen har fått sina uppgifter ifrån.

  Vidare så är det klassiskt att stämpla nationalister som nazister. Men förutom att vara klassiskt så är det även intellektuellt ohederligt.

  Direktdemokrati och etnopluralism är ju faktiskt den direkta motsatsen till nationalsocialismen. Detta vet Orrenius om, för så pass låg utbildning har han nämligen inte. Låt oss nu leka med tanken och påstå att Nordisk Ungdom hade skrikit de där orden. Uppfyller man då kriterierna för vad som anses vara en nationalsocialist? Isf borde Sverige ha en väldans massa nazister.

  • Camilla
   14 december, 2011

   Jag inte sett varken den oredigerade versionen eller den redigerade, så jag kan inte uttala mig om något i den frågan. Jag hänvisar bara till den källa som Orrenius använde och man måste utgå från att polisen vet vad de pratar om, vilket Orrenius gjort.

   Att sätta fel benämning på grupper, som på olika sätt och av olika anledningar är emot att Sverige ska bli (eller är redan) ett land där vi kan återfinna hela världens olika kulturer och nationaliteter , kan (tyvärr) väldigt lätt hända. Speciellt när man är upprörd över hur andra människor blir behandlade. Alla tycker nämligen inte att sådana här ”aktioner” är okej, för det drabbar människor. Jag personligen tycker att det är så fel som något kan bli. Vill man ha förändring finns det något som heter dialog.

 2. micke
  13 december, 2011

  Självklart så försöker Orrenius det att se ut som att det är vanliga svenskar eller högerextremagrupper som står för trakasserierna mot Rabbin Shneur fast det egentligen är muslimer till stor del som står för det, men det kan han ju inte upplysa läsarna om eftersom han älskar muslimer och vill lära hela svenska folket att göra det.

  Under 2003 publicerades en rapport kallad Manifestations of Anti-Semitism in the EU 2002–2003.[24] I denna katalogiserades den kända ökningen av angrepp på judar och på judiska affärsrörelser, synagogor och begravningsplatser. De länder med de mest anmärkningsvärda antalet angrepp var Belgien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Enligt rapporten är den största enskilda gruppen bakom angreppen unga muslimska européer. Den största ökningen av rapporterade angrepp konstaterades i Sverige: 26.4%. Den är den enda rapporten om antisemitism av EUMC.

  I Sverige tvingas de judiska församlingarna att lägga en fjärdedel av medlemsavgifterna på säkerhetsanordningar och vakter. Frågan om hur samhället och staten hanterar hotbilden mot svenska judar har varit föremål för debatt.[25]. En person i Sverige som är känd för att ha blivit utpekad som antisemit är Ahmed Rami som tidigare drev närradiokanalen Radio Islam, numer en webbplats

  • Camilla
   14 december, 2011

   Jag kan inte vare sig hålla med eller förneka det du skriver här Micke, för jag vet faktiskt inte hur det förhåller sig.

   MEN är det inte som så att vi faktiskt ska räkna alla som lever här, oavsett ursprungsland och religion, som just svenskar? Hur kan en människa någonsin bli en del av ett samhälle om hon/han bara räknas som svensk ibland men när det gäller saker som är negativa så ska deras ursprung eller religion sättas i fokus och då ska de särskiljas?

   Det Orrenius och många andra människor gör är inte ”att älska muslimer” De anser att alla människor har samma värde och de gör sitt bästa för att bekämpa tron om att alla muslimer är farliga och dåliga människor. Är det så fel?

 3. Camilla
  14 december, 2011

  Lite som en slump upptäckte jag nyss denna blogg Micke, passar ju rätt bra in just nu med tanke på det du skrev:

  http://torahblogga.blogspot.com/2011/12/svenska-muslimer-och-judar-nu-enar-vi.html

 4. conny
  14 december, 2011

  Varför ska man kalla människor som tar avstånd från det Svenska samhället för Svenskar? Varför ska man kalla människor som har en kvinnosyn som en etnisk Svensk inte ens i sin vildaste fantasi kan tänka sig? Varför ska man kalla människor som inte drar sig för att mörda sina egna barn för att återupprätta nån sorts heder för Svenskar. Varför ska man kalla människor som spottar på den Svenska kulturen och det Svenska samhället för Svenskar? Varför ska man kalla människor som skriker svennehora efter Svenska tjejer bara för att de är Svenskar för Svenskar?
  Den som tycker det måste ju rimligen också tycka att det är så här Svenskar är och ska vara, nånting att se fram emot.

  Om jag lyckas smita in i Kina, blir jag Kines då? Jag får inte ditt resonemang att gå ihop Camilla.

  • Camilla
   15 december, 2011

   Jag kan förstå hur du tänker när du skriver: ”Om jag lyckas smita in i Kina, blir jag Kines då? ” Ofta har jag själv tidigare blivit irriterad över att läsa ”svenskar fast i krigsområde” och så är det personer som fått PUT eller medborgarskap pga asylskäl men som ändå reser tillbaka..man fattar inte hur det går ihop.

   MEN.. så måste man tänka lite längre. Om vi aldrig låter människor som delar våra skyldigheter och privilegier iom medborgarskap kallas för svenskar så segregerar vi ju människor direkt. Vi gör skillnad. Och varför ska de inte få behålla sin identitet? Man måste även inse att majoriteten av invandrare varken mördare sina barn eller skriker svennehora. Men om man hetsar mot dem som gör det på ett sätt som drar alla över en kam så ska du ju inte inbilla dig att människor känner sig välkomna, då drar de sig än mer ifrån vilja att bli en del av vårt samhälle. Ganska enkel matematik.

   Man ska alltid ta upp kampen mot hedersvåld. Man ska aldrig sluta arbeta med etik och moral i skolorna, endast då kan man få ungdomar att förstå innebörden av att kalla någon svennehora eller blattejävel.

   • Bittergubbe
    15 december, 2011

    Att bli en del av samhället i ett annat land är en sak.
    Att sedan bli kallad Japan, Dominican, Svensk etc är en helt annan.

    Flyttade jag till japan, så skulle jag förmodligen aldrig någonsin bli kallad japan, hur länge jag än levde där, och jag skulle inte ta detta som tecken på någon slags negativ segregation, eller ta illa upp för detta.

    Det är något styvmoderlig över det resonemanget att alla som kommer hit plötsligt skall bli svenskar, ungefär som att vi förärar dem någon form av stort pris som alla förväntas sukta efter.

    Jag är född svensk, och kommer så alltid att förbli vart jag mig i världen vänder.

 5. conny
  14 december, 2011

  Jag avskyr all form av rasism, men det här var en riktig snyfthistoria. Orrenius tar klart ställning för en folkgrupp, varför det??? Inte många ord om rasismen mot Svenskar, varför inte det???
  Rasism är lika förkastligt var, när och hur den än är beskaffad och vem den än är riktad mot. Alla är väl lika mycket värda, och då ska man väl inte – i egenskap av journalist – skriva en partsinlaga. Man har rätt att kräva av en journalist att denne skriver sanningen.
  Ingen historik, bakgrund eller konsekvensanalys, bara ett ensidigt skildrande av rasismen där invandrare blir drabbade. Alla våldtagna Svenska tjejer då, bara för att ta ett exempel? Anser herr Orrenius att det ska vi inte tala om?
  Det är den här sortens ”journalister” vi har i Sverige, endast ett fåtal förtjänar att kallas journalister.

  • Camilla
   15 december, 2011

   Kan du förklara för mig på vilket sätt svenskar är utsatta för rasism som grupp?

   • conny
    15 december, 2011

    Enligt lagen om hets mot folkgrupp och regler om diskriminering kan inte majoritetsbefolkningen utsättas för hets mot folkgrupp eller diskrimineras, alltså är det fritt fram att diskriminera Svenskar. Men den som fått permanent uppehållstillstånd är att betrakta som Svensk och då omfattas de ju av samma lag som majoritetsbefolkningen, och då kan de ju inte diskrimineras. Ändå kan invandrare anmäla t ex arbetsgivare, hyresvärdar, restauranger osv och få stora skadestånd. Lagen är tydlig men ändå diskrimineras Svenskar eftersom de inte behandlas på samma sätt som invandrare. Är inte det detsamma som rasism?

    Slutsatsen man kan dra av detta är att alla är Svenskar utom när det gäller rättigheter.

 6. Camilla
  14 december, 2011

  Conny: Lovar att svara på dina kommentarer i morgon. Nu är jag tyvärr för trött för att orka.

 7. Axel Nordin
  2 april, 2014

  Som journalist är det Orrenius uppgift att granska makten, inte okritiskt agera megafon åt polismakten.

  Med tanke på hur osannolikt det är att något politiskt ungdomsförbund skulle använt sådana slagord så hade han väldigt enkelt kunnat kontakta NU som hade hela aktionen inspelad. Istället valde han att sprida en osanning.

  Poäng för stil ursäktar inte att han i bästa fall bara pga undermålig resarch bedragit läsaren.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 13 december, 2011 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: