Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Mustafa Can begick visst inte journalistiskt självmord?!

Jag läste idag på SvD.se en mycket bra artikel skriven av en av mina favorit skribenter om ett ämne som jag är mycket intresserad av. Artikel handlade om diagnosen av Anders Behring Breivik, skriven av Mustafa Can. Jag funderade på tidigare om jag skulle blogga lite i ämnet, för artikeln tryckte på punkter som jag anser är viktiga. Saker vi absolut inte får låta slippa undan. Tills…

..jag började notera i mitt Twitterflöde att Mustafa Can väckte mycket starka känslor hos en rad olika människor. Jag fattade ingenting. Man mer eller mindre spydde ut sitt förakt gentemot att SvD hade låtit en sån kvinnoförnedrande man bli publicerad.

Jag fattade fortfarande ingenting. Vad hade Mustafa Can gjort som upprörde så många människor egentligen? Jag satte fart på Google och väldigt snabbt fann jag svaret. Och där gick luften ur mig. På en sekund gick min iver över vilken bra artikel han hade författat till att förundras över hur en man som vunnit Stora Journalistpriset mm kunde ha sjunkigt så lågt.

Jag hade uppenbarligen totalt missat att Mustafa Can den 28 Juni publicerat en sexnovell på en norsk sida. I vanliga fall har jag inga problem med vare sig erotik eller porr. Alla har sin smak, sin grej, och det stör inte mig. Men detta var något annat. Borde i mina ögon föranlett journalistiskt självmord.

Han skriver utförligt om hur han har sex med FrP partiledare Siv Jensen. Den är så förnedrande och ful att jag bara vill kräkas. Både över innehållet men även åt hans bristande omdöme som journalist. Hittade en blogg skriven av journalisten Johan Ingerö , han beskriven saken mycket bättre än vad jag kan göra.

Så hur tänkte SvD här egentligen?

Förstår denna stora tidning allvaret i reaktionerna som publiceringen av Mustafa Cans artikel?

Jag vet faktiskt inte vem jag är mest besviken på, Svd som publicerat detta (oavsett hur duktig journalist han än må vara)eller mannen själv? Hur kan någon, som fått det många bara kan drömma om inom journalistikens värld, skriva något liknande för att sen inbilla sig att det inte är någon som bryr sig? Eller i och för sig, kanske är det så att ingen bryr sig eftersom en så stor och välansedd tidning som SvD väljer att strunta i hans tidigare självmål?

Jag är besviken.

Annonser

5 comments on “Mustafa Can begick visst inte journalistiskt självmord?!

 1. Bokdama
  8 december, 2011

  Som redaktör för förlagsbloggen Forlagsliv vill jag bara först poängtera att novellen som nämns blev publicerad i JUNI, inte juli.
  Novellen är en del av ett litterärt prosjekt Mustafa Can jobbar med, och bör läsas som just det: Satirisk litteratur. Att detta har blivit debatterat i tiden efter är naturligt. Min mening är att man bör skilja journalistik från det litterära. Och inte minst bör man utmana sig själv i tanken om att en författare står personligen för allt han/hon författar. Provokation kan vara en metod för att väcka reaktioner.

  Mvh, Anette Garpestad
  Cappelen Damm förlag

 2. Camilla
  8 december, 2011

  Hej Anette!

  Tack för att du uppmärksammade att jag skrev fel månad.

  Och visst har du rätt i det du skriver, en författar ska kunna provocera och väcka debatt. Men jag håller inte med dig om att det är försvarsbart att kalla det för ett litterärt projekt som man inte ska ta illa upp sig vid, vet du varför? Jo av den enkla anledningen att han skriver nedsättande och pornografiskt om en levande person. En folkvald politiker. En människa som inte bett om att få bli beskriven som nån kåt kärring som onanerar med politiska dokument.

  Det hade varit i sin ordning om det hade varit en fiktiv person han haft erotiska fantasier om. Skulle någon skrivit detta om mig hade jag tagit det som en våldtäkt på min privata integritet.

 3. conny
  8 december, 2011

  Mustafa fan borde inte fått något pris överhuvudtaget. Han har ingen inblick i den verklighet han skriver om. Han är bara en i mängden av mediokra journalister som älskar att tycka, och som älskar att föra ut sitt budskap om hur andra ska tycka. Man kunde lika gärna gett priset till kalle anka.

  I dagens Sverige är de riktiga journalisterna lätträknade!

 4. Camilla
  9 december, 2011

  Nja, där håller jag inte med dig Conny. Även om jag inte håller med eller tycker allt är bra som M.Can skrivit så älskar jag hans sätt att använda språket. Han är duktig, mer än mediokert duktig.

  Sen kan jag hålla med dig om att man kan önska lite fler grävande journalister, men samtidigt.. det är svårare än vad man tror.

 5. conny
  9 december, 2011

  Men håller du inte med om att de Svenska journalisterna över lag är rädda för att avslöja oegentligheter i tillämpningen av lagar, eller maktmissbruk? T ex hur det ofta går till när asyl beviljas, där bryr man sig inte om vad lagen säger. Då har man en domstol som i princip säger att vi bryr oss inte om lagen, vi gör så här i stället.

  Varför skriver inte journalisterna om detta missförhållande? Nu får man hämta information på annat håll. Journalisterna ska ju syna makten, men de gör precis tvärtom och för att verka seriösa så skriver de om sånt som inte har nån betydelse. Journalister som inte skriver det som förväntas av dem är rädda för repressalier, och bloggare som inte har de ”rätta” åsikterna tvingas vara anonyma. Varför skriver ingen om det?

  Tycker du det är bra journalistik att jamsa med hela tiden i rädsla för vad makten ska tycka? Likadant är det med SVT. Tror du inte Svenska folket tröttnar på detta eviga fjäskande för överheten? Stämmer inte den här bilden bättre överens med en diktatur än en demokrati.

  Journalister ska gräva fram sanningen, sen ska de överlåta tyckandet till medborgarna. Sverige har blivit ett riktigt skitland och den som tycker att det är en demokrati tillhör fårskocken som jamsar med och nöjer sig med att bli serverade en portion rätta åsikter då och då av makt och media. Man ljuger, mörkar och hotar. Tänk vilken fin demokrati Sverige har blivit!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 8 december, 2011 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: