Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Upprop för det Fria Ordet – Befria Maikel och Alaa

Frige dem som fängslats för sin åsikt!

 När pressfrihet inskränks och medier kontrolleras av statliga eller andra intressen, blir det medborgares uppgift att peka på missförhållanden. Internets medborgarjournalister är en viktig motor för utveckling av demokrati i många länder. Med bloggar och andra sociala medier som publiceringsplattform lyfts orättvisor och missförhållanden i vardagen i ett hårt kontrollerat medielandskap fram i ljuset.

Som den arabiska vårens historiska händelser visat är bloggare inte bara medborgarjournalister. Med sig bär de även hoppet om demokrati, fred och värdighet. Yttrandefriheten på nätet har blivit en av de främsta skiljelinjerna mellan demokrati och diktatur. Här lyfts orättvisor och missförhållanden i vardagen och med pennans makt arbetas det för förändring.

Situationen för dem som engagerar sig för demokratisk förändring har på många håll hårdnat. I flera länder förföljs och fängslas aktiva som via sociala medier varit kritiska till sittande regim. Ett exempel på det är de öden som drabbat de egyptiska bloggarna Alaa Abd El Fattah och Maikel Nabil.

Alaa Abd El Fattah är en av centralfigurerna i den sedan många år enormt stora och levande egyptiska bloggosfären. Redan 2006 greps han, då av Mubaraks regim, för att statuera exempel. Bloggare som kritiskt diskuterade det som hände i Egypten ansågs vara ett hot. Tyvärr har det inte förändrats och i den demokratiprocess som pågår är situationen allvarlig.

 Sedan en dryg månad har Alaa åter suttit inspärrad. Denna gång av det i Egypten nu styrande militärrådet. Hans tid i fångenskap förlängs med två veckor i taget, vilket orsakar stor oro i hans familj och särskilt hos hans höggravida hustru. Processen mot honom handlar med all önskvärd tydlighet om att inför det nyss avslutade valet tysta en viktig politisk knutpunkt i denna unga proteströrelse, som tidigare i år störtade diktatorn Mubarak och nu återigen protesterar mot vad man ser som fortsatta politiska orättvisor.

 Ytterligare en medborgarrättsaktivist, Maikel Nabil, har sedan slutet av mars i år suttit inspärrad, anklagad för att i sin blogg ha förvrängt den egyptiska militärregimens slogan ”Militären och folket är en enad hand”. Han diskuterade och kritiserade utvecklingen efter Mubaraks fall under rubriken ”Militären och folket är aldrig en enad hand”. Detta tolkade militärregimen som en attack mot systemet och fängslade Maikel, som nu avtjänar ett treårigt fängelsestraff för högförräderi. Alaa och Maikel är långt ifrån ensamma. De används dessutom som varnande exempel för att skrämma andra att inte utmana och kritisera orättvisor eller tala i situationer när andra tiger. I en demokrati under uppbyggnad är detta tecken på en farlig utveckling som omvärlden bör reagera på.

 Vi som undertecknar detta har alla, liksom Alaa och Maikel, valt att delta i den offentliga samtalet via bloggar och andra sociala medier. Vi vill och hoppas att fler vill lyfta frågan om vikten av det fria ordet och därtill visa för omvärlden att vi ser och vi bryr oss. Åsikts- och yttrandefriheten måste respekteras, och alla bloggare som fängslats för sina åsikters skull måste omedelbart friges!

Vårt budskap är klart: Frige det fria ordets förkämpar!

Initiativtagaren till detta Upprop är: Marcin de Kaminski

Klicka på länken här för att ta del av den fullständiga listan på deltagare, och du.. Glöm inte bort vikten av att du själv på ett eller annat sätt visar ditt stöd. För det fria ordet är även din rättighet! Det gör du genom att bland annat skriva på Uppropet!

Annonser

6 comments on “Upprop för det Fria Ordet – Befria Maikel och Alaa

 1. svitjod84
  1 december, 2011

  Jaså, du är för yttrandefrihet nu? Du har alltså gjort en helomvändning sedan du skrev det här blogginlägget: https://camillasvra.wordpress.com/2011/11/13/nathatet-i-sin-fullaste-blomsterprakt/

  • Camilla
   1 december, 2011

   Och hur vore det om du preciserade dig? Även om jag mycket väl kan räkna ut vart du vill komma. Men bara för ordningens skull så du inte känner dig trampad på och missförstådd så var lite mer exakt så ska du allt få svar.

   • svitjod84
    1 december, 2011

    Jag syftar naturligtvis på att du i inlägget förespråkade fängslande av invandringskritiska bloggare.

    • Camilla
     1 december, 2011

     haha Den var ju nästan rolig. Ja, allt kan ju missförstås bara man vill.

 2. conny
  3 december, 2011

  Och vad är det för ”demokrati” som är under uppbyggnad med islam som grund? Ha ha ha ha…Jag blir bara full i skratt av dina inlägg från din lilla bubbla!

 3. Camilla
  3 december, 2011

  En bubbla?

  Tja, vi lever kanske båda två i en bubbla? En av bubblorna är lite större än den andres bara. Tänk på det.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 1 december, 2011 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: