Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Näthatet i sin fullaste blomsterprakt

För några veckor sedan skrev jag två (2) blogginlägg som handlade om vem som kan vara ansvarig för dåvarande Politiskt Inkorrekt sedermera nuvarande Avpixlat. Det är av stort allmänintresse att man undersöker just den frågan vilket inte uppskattas av varken personer bakom sajterna och självfallet inte heller av den mest hårdföra hejarklacken man har. Och jag förstår att det sticker i ögonen på dem. Vilket självfallet inte innebär att journalister och andra som har kunskap om detta lyfter frågan till diskussion.

Varför är det så viktigt?

Det handlar inte det minsta om att strypa åsiktsfriheten eller ett alternativt sätt att förmedla nyheter på då många anser att den s.k. gammelmedian mörkar och ljuger. Vilket jag personligen inte riktigt håller med om att man gör, men jag håller faktiskt även med att medias rapportering i många fall ter sig rätt märklig. Dessa människor som ser Avpixlat som sin sanningskälla ska självfallet få behålla den.

Vad som är det väsentliga och det som gör att det är befogat att artiklar, som den Liv Landell skrev i Juseketidningen.se häromdagen, fortsätter att skrivas är att sajten är ett forum för spridande av rasism och hets mot folkgrupp i allt för stor utsträckning. Man har garderat sig genom att vara helt anonyma för vem vill stå med hundhuvudet vid den ena rättegången efter den andra gällande just dessa anklagelser? Det blir dryga straff i slutändan. Men det är inte det värsta, det värsta är att man utan insikt om effekten det får skiter i att det finns många människor runt om i landet som livnär sig på hat och ilska. De har redan innan en snedvriden bild av världen och den blir bara ännu snedare med hjälp av mantran som matas ut om att allt ont i samhället beror på invandringen och alla våra politiker är köpta falska ormar som bara vill oss ont.

Notera nu vad jag skrev. Jag skrev inte att det är läsarna i majoritet på Avpixlat som har en ansträngd syn på verkligheten, där vill jag påstå att det är tvärsom. De lever i allra högsta grad mitt ute i verkligheten. Deras stora dilemma är att våra etablerade politiker alltför länge vägrat att diskutera vissa frågor som allt fler tycks anse vara av stor vikt. För de så finns bara SD som partialternativ och Avpixlat som informationskälla. Tror de själva åtminstone. Och den rätten har de, det är inga onda människor. De är som du eller jag allt som oftast.

Det Liv Landell skrev handlade just om detta. Att det saknas någon som står som ansvarig. Varför ska Avpixlat inte följa samma regler som alla andra medier gör? Speciellt med tanke på att de kräver hårdare straff och nolltolerans för brott begångna av invandrare. Men själva ska de gå fria? Man har lyckats att blåsa upp hennes artikel till något det inte är. Fullt medvetet från många håll. Man lägger ord i hennes penna som hon aldrig ens stavat till.

Det ska noteras att Liv Landell faktiskt är den första journalisten som verkligen uppmärksammar att Kent Ekeroth i en interjuv med SR utan omsvep erkänner att Avpixlat är hans initiativ. Inte enbart att stå som kontoinnehavare.

Hon är journalist.

Hon är i sin fulla rätt att skriva om vad hon vill, även det som stör Avpixlat och dess läsare.

Precis samma rätt som Avpixlat har att skriva saker andra gärna vill blunda för eller rent utsagt blir illamående av.

Samma rättigheter ska väl alla ha?

Den kategori av människor som delar samhällssyn med personerna bakom Avpixlat är väldigt lätta att känna igen. Det räcker för den oinvigde att läsa en artikels kommentarsfält för att därefter utan problem veta i andra sammanhang att man stött på just dessa.

Dessa människor vill väldigt gärna hävda sin rätt till anonymitet eftersom de anser att de blir förföljda och terroriserade annars av människor från vänsterflanken. Jag håller med i det, för så är det tyvärr lite för ofta. Men, en grupp människor som känner sig förföljda borde ju rimligtvis då värna väldigt starkt om rätten till åsiktsfrihet tycker åtminstone jag. Varför visar majoriteten av kommentarerna på Avpixlats försvarsartikel på det motsatta? Och varför sprider personer från denna åsiktsgrupp ut Liv Landells hemadress?

Vad är syftet?

Förtäckt hot kan man absolut ta det som – eller som en av anhängarna av Avpixlat skrev till mig på Twitter “Reinfeldt har ju sagt att SD får finna sig i politiskt våld, då ska det ju även gälla för alla andra” Hur stolligt resonemang som helst.

Jag upptäckte, tack vare påpekan, denna länk till Landells hem i kommentarsfältet på en helt annan sida än Avpixlat. Det ska sägas även om egentligen är orelevant. För det som är viktigt här, det som är kärnan i den ruttna frukten är allas ansvar när det gäller spridning och uppvigling av näthat.

Jag blev väldigt förvånad att se att Jusektidningen.se saknar snabb moderering till sin sajt. Kommentarer låg där som absolut borde ha rensats bort omedelbart. Något liknande “Skjut alla blattar” ligger så vitt jag vet kvar än efter ca 24 timmar. Något som aldrig ska kunna få ske. Självfallet är det också en bidragande faktor till just spridning av näthat.

Vad är det som får igång dessa människor? Varför kan man inte uttrycka sig på ett språkligt sätt som är mer gångbart hos de flesta? För om det nu verkligen är deras stora önskan att etablissemanget ska lyssna på dem så måste de skärpa till sig. Man kan inte sitta och applådera att journalister som gör sitt jobb och inte delar SD:s framtidsvision ska bli hotade. Och i nästa sekund kräva från dessa att de ska ta avstånd från hot som riktas mot dem?

Även en treåring inser ju den bristande logiken i det resonemanget.

Så vad vill egentligen denna grupp människor uppnå?

Ärligt talat så tror jag att de trivs väldigt bra i sin lilla bubbla av samtillhörighet på nätet. De vill inte att den ska spräckas. Vilket den skulle komma att göra om de vågade skaffa sig fler informationskällor. Om våra etablerade politiker vågade ta tillbaka många frågor som SD har ensamrätten på och så vidare.

Ytterst få har uppenbarligen lärt sig något av vad vi alla fick lära oss under sommaren. Det var då vi fick ett brutalt uppvaknande i och med massmorden i Norge. Det var då vi alla tvingades inse att varje ord vi lämnar efter oss på nätet finns kvar. Och miljoners miljoner människor kommer sakta men säkert att plocka upp dem efter oss.

Och bland dessa miljoner kommer det alltid att finnas en potentiell Anders Behring Breivik.

Nästa ABB kanske inte väljer att massmörda norska socialdemokratiska ungdomar, han kanske skriver ut Enirokartan och beger sig hem till en journalist som fått nättrollens drev efter sig…Där det finns barn och make.

Tänk på det.

Jusektidningen – Ny sajt, samma rasister av Liv landell

Avpixlats gensvar

Annonser

12 comments on “Näthatet i sin fullaste blomsterprakt

 1. Oskar T
  13 november, 2011

  Jag blev själv besviken på att PI:s efterföljare var ännu en sida i precis samma form. Läsarkretsen har blivit så stor att tiden borde vara mogen för en mer seriös ”alternativ” nyhetsförmedling med ansvarig utgivare och publicistiskt ansvar. För den som vill ägna sig åt anonym spridning av hat, konspirationsteorier och personuppgifter finns redan Flashback.

  • Camilla
   14 november, 2011

   Ja, jag trodde också själv för en sekund att det skulle bli ett lite annorlunda koncept. Men tyvärr inte. Jag tror iofs att intresset fär såna sajter skulle minska om man höll sig till en ton som är mer gångbar hos alla.

   • Oskar T
    14 november, 2011

    Är tonen verkligen det viktiga för läsarna? Jag får inte riktigt ihop det med vad du skriver i inlägget:

    ”Jag skrev inte att det är läsarna i majoritet på Avpixlat som har en ansträngd syn på verkligheten, där vill jag påstå att det är tvärsom. De lever i allra högsta grad mitt ute i verkligheten. Deras stora dilemma är att våra etablerade politiker alltför länge vägrat att diskutera vissa frågor som allt fler tycks anse vara av stor vikt. För de så finns bara SD som partialternativ och Avpixlat som informationskälla. Tror de själva åtminstone. Och den rätten har de, det är inga onda människor. De är som du eller jag allt som oftast.”

    Visst är det möjligt att intresset skulle minska, men som sagt finns det många tillhåll på nätet som sprider dynga, varav få har nått PI:s popularitet. Det tycker jag talar för att det snarare är nyhetsförmedlingen som har varit förklaringen till PI:s framgångar.

 2. Misslyckande
  13 november, 2011

  Vem hatar?

  För man kritiserar misslyckad massinvandring som pågått i 30 år?

  Ni missbrukar ordet näthat för ni har inga fakta och argument?

  13.700 bostäder – 52.000 invandrare – Var ska invandrarna bo? Nämen.. hatar jag nu?

  Rasist är ett ord som tiger ner ”debatten” när motdebattören har fakta och argument!

  • Camilla
   14 november, 2011

   Hur vore det om du läste det jag (och andra) skriver istället för att lägga in teorier som inte finns?

 3. Vi efterhandsmodererar sajten så snabbt det är möjligt med tillgängliga resurser. Inlägg som görs kvällstid eller på helger kontrolleras lite senare än andra. För just den här artikeln borde vi dock ha varit lite mer förutseende och haft bättre bevakning, det erkänner vi gärna.

  • Camilla
   14 november, 2011

   Hej Jonas! Jo,det förstår jag också att ni gör. Jag vet vilken dilemma detta med moderering är, krävs resurser. Samtidigt som jag kan tycka att direktmoderering inte är det bästa, för det tar bort en viss bit av tjusningen om man vill få igång en debatt ect.

 4. conny
  14 november, 2011

  Gå fria från vad?

 5. Jimmy
  17 november, 2011

  Vänta här nu, har du ens läst vad hon skrev. Det hon gjorde var inte att gråta över att skribenterna på AP är anonyma, det hon gjorde var att ljuga om vad de skriver om och hetsa mot deras demokratiska journalistik.

  Du inser skillnaden va?

 6. Marianne
  20 november, 2011

  Ta och kika i kommentarstråden här. Ett internt SD-gräl som råkar avslöja en del om vilka som står bakom Avpixlat:

  http://robsten.blogspot.com/2011/11/mobbaren-reinfeldt.html

 7. Affe
  26 november, 2011

  Jag tror att du överskattar betydelsen som tourette-individerna i kommentarsfälten har.

  Var hamnar vi om vi ska börja lägga skuld på och tysta ned de som skriver det som en galen massmördare råkar läsa?

  Vilket av dessa uttalanden tror du har störst potential att trigga en ”Breivik”?

  ”skjut alla blattar”

  sagt av en anonym kommentator i ett kommentarsfält

  eller

  ”Flykting- och invandrarfrågan är det största journalistiska sveket som min generation journalister genomfört i det här landet.”

  sagt av Sveriges kanske mest kända journalist Janne Josefsson i en artikel i Helsingborgs Dagblad.

  Att Josefssons uttalande i detta sammanhang är ”farligast” är inget som ens behöver diskuteras.

  Bör Josefsson tänka sig för innan han säger något sådant?

  Bör tidningen tänka sig för innan de publicerar?

  • Camilla
   26 november, 2011

   Jag ger dig både rätt och fel Affe. Eller fel, det ska jag inte ge dig iofs. Men jo, dessa kommentatorer har stor effekt på många olika sätt. Visst har alla ansvar, alla från den simplaste verkstadsarbetaren som slänger ur sig nåt han tycker är fel till Janne Josefsson ( läs media) och våra makthavre.

   Allt vi säger får effekt. Vi vet bara inte hur.

   Jag har inte hört Josefssons uttalande som du refererar till, men är säker på att det är korrekt. Där har du ett samspel. En makthavare säger något, vilket alltid har tyngd i sig. Sen tar vi andra över. Vi sprider våran syn på saken på olika sätt.

   En del gör det bättre än andra tyvärr.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 13 november, 2011 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: