Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Trollen kommer ändå Jan Helin till Aftonbladet

Ingen har väl undgått debatterna som farit fram och tillbaka om det s.k. “näthatet”? Samtidigt som jag tyckt det har varit bra och definitivt på tiden att detta kom upp till ytan så är jag lite besviken på de aktörer som deltagit. Inte alla, men en del. Man har stannat vid sina egna upplevelser alltför ofta, det har handlat om vilken typ av hot och trakasserier som framför allt journalister och andra offentliga personer får motta.

Det ska på inget vis nonchaleras eller förringas. Tvärsom, det ska i allra högsta grad belysas för det är inte något vi ska acceptera.

De flesta tidningarna har enats om att man måste ändra sina kommentarsfältssystem för att tonen ska bli bättre och rasismen ska plockas ner dit den hör hemma, i en mörk säck med ett fett rep runt omkring.

Jag undrar däremot hur Jan Helin tänker när man så glatt berättar i Resumé idag att man nu ska tillåta kommentarer igen på tidningens webbupplaga och problem ska tydligen vara lösta genom att man måste logga in via sitt Facebook-konto. Men hallå Helin! Vet du inte hur superenkelt det är att ha fake-profiler på Facebook? Det är lika lätt för trollen (som de kommit att kallas) att skapa sig en identitet där som på Twitter.

Vad har ni egentligen löst? Ingenting.

Aftonbladet kommer att tvingas ha moderatorer i samma utsträckning nu som man skulle behöva ha om man hade haft kvar samma system som innan denna näthatsdebatt tog fart.

Varför inte bara säga så här “ Vi inser att behovet av att få komma till tals i samband med våra artiklar är större än vi trodde, och vi vill inte förlorar något på att strypa debatten. Men, med tanke på internetklimatet hos många så kommer alla kommentarer att förhandsmodereras.”

Lätt som en plätt som min 3-åring skulle ha uttryckt sig.

Jag kommer inom kort att återkomma till näthatet och trollen, för den som tror att detta har noll effekt har så fel. Lätt är det att slänga på sig skydden för vidseende och säga att de är så få och så har ingen betydelse- svårare är att på rätt sätt handskas med dem Och jag erkänner att jag ofta sista tiden blivit besviken när jag sett människor med stort inflytande verkligen gör bort sig gentemot detta faktiska fenomen som är här för att stanna uppenbarligen.

Aftonbladet

 

Resume

 

 

Annonser

One comment on “Trollen kommer ändå Jan Helin till Aftonbladet

  1. janrume
    22 september, 2011

    Man har noll koll på hur sociala medier funkar på tidningarna runt om i landet och datakunskapen är precis lika kass som den SD visat upp 🙂

    Bjuder på denna om Blekinges lokalblaska och ansvarig för webben LOL Ungefär lika roligt som när Mr Filper satte byxan bakofram.

    http://janrumes.wordpress.com/2011/09/20/bltsydostran-gor-sig-till-atloje/

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 22 september, 2011 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: