Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Dags att staten blir modern och skiljer sig från kyrkan?

Uppdaterad

Så var det dags för riksdagens öppnande igen. Och självklart kommer det att handla om Sverigedemokraterna i år igen. Ingen har väl glömt den pinsamma historien från förra året då SD:s ledamöter tågade ut från Storkyrkan i vrede? I år kommer de att sitta still, det är jag övertygad om, de har lärt sin läxa, men redan nu pratas det hejvilt om det som komma skall.

Varför?

Jo, man har i år även med en Rabbin och en Imam i ceremonin. Just går de “elaka tungorna” om hur jobbigt detta är för Jimmie Åkesson och hans anhängare. Man tycker det är humor att det är en Imam med, ungefär som att han får delta bara för att reta gallfeber på Åkesson. Fast, det är ju inte anledningen, med tanke på att vi är ett land med många religioner så ska ju alla få känna sig välkommen. Undrar bara vart representanterna för Buddisterna och Hare Krishna är?

Jag skiter faktiskt i om Åkesson tycker att det är opassande att ha en Imam i Storkyrkan. Fast, ser han det positiva i det så visar ju detta att muslimer faktiskt kan delta i kristna ceremonier så det borde ju innebära slutet på den eviga klagan om att vi inte får fira skolavslutningarna i kyrkan på grund av islam?

Erik Almqvist säger nu till SvD att han tycker att det hela är ”smått ofattbart” och kommer inte att delta i cermonin. Richard Jomshof säger att det hela är ”beklagligt och provocerande” och kanske har han rätt?? Vad vet jag.

Jag bryr mig däremot desto mer om det faktum att religion och politik inte hör ihop. Inte på något sätt.

Helle Klein, fd journalist på bland annat Aftonbladet och nu präst skrev på Twitter till att “Det är helt frivilligt att delta i denna ceremoni. Religion är en del av samhället liksom kultur, föreningsliv, idrott mm. ” på min fråga om religion och poltik verkligen hör ihop. Och visst har hon rätt, vi bär alla med oss vår tro i vårt dagliga liv om vi är religiösa.

Men, vi får aldrig blanda ihop något som inte är förenligt med lagar och regler och påstå att detta är en del av samhället. Jag säger inte att en religion är vare sig bättre eller sämre än någon annan. Jag säger att vi lever i ett samhälle där majoriteten inte är styrda av religion och då är det märkligt att det under de sista åren kommit att handla allt oftare om just religion i samband med olika politiska sammanhang.

Religionsfrihet är något vi ska värna. Och vi ska låta alla människor få möjlighet att praktisera sin tro. Däremot måste vi ställa oss frågan om det är passande att blanda in olika religioner i politiska forum?

Att tro på Gud, Shiva eller Allah står alla människor fritt.

Politiken däremot berör oss alla, både troende och ateister. Och skulle syftet vara att man vill kämpa för att islamofobin ska dö ut så är detta fel sätt. Helt fel sätt. Grejen är den, ju mer man pratar om något desto fler anledningar finns det att angripa. Ibland är bästa receptet att helt enkelt inte gör någon sak över det, precis hela tiden.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/imam-i-storkyrkan-uppror-sd_6468642.svd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/en-imam-i-storkyrkan-gor-mig-illa-berord_6469350.svd

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13623849.ab

http://www.expressen.se/nyheter/1.2560423/jimmie-akesson-vill-inte-ha-imam-eller-rabbin-i-storkyrkan

Annonser

4 comments on “Dags att staten blir modern och skiljer sig från kyrkan?

 1. Björn Nilsson (@Beelzebjorn)
  14 september, 2011

  Word, Camilla.

  Word.

 2. Kristen
  15 september, 2011

  Camilla, det finns även ett motstånd mot imamens närvaro inom Kd.
  Krisdemokraten Annelie Enochsson ger Åkesson rätt.

  • Camilla
   15 september, 2011

   Jo jag har allt sett det, men det tillkom efter att jag skrivit den här texten.

   Jag tycker det är bra att folk vågar säga vad de tycker, även om det i vissas ögon är lika med att man håller med SD (vilket i vår politiska värld är livsfarligt) För detta handlar inte om SD, det handlar om alla svenskar. Och man kan diskutera frågan från den vinkling bland annat SD och denna Kristdemokrat gör, och man kan se det från det håll jag gör. Eller, även från biskopens sätt att se på det hela.

   Oavsett, så är det viktigaste att alla vågar säga vad de tycker. Oavsett åsikt.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 14 september, 2011 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: