Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Ska vi strypa yttrandefriheten?

Igår fick jag frågan av en grekisk journalist om jag anser att vi bör inskränka yttrandefriheten med tanke på det som skett i Norge i syfte att minska spridningen av hatpropaganda. Det finns bara ett svar på detta: Nej!

De sista dagarna har det diskuterats flitigt om innebörden av vissa ideologier. Och självfallet har SD hamnat i skottgluggen av flera anledningar. För det visade sig ju vara som så att Anders Breivik inte alls var nazist, utan hans syn på det perfekta samhället och orsakerna till många problem är de samma som partier som kan kallas högerpopulistiska har. Bland annat SD. Så vare sig det är rätt eller ej så hamnar de under luppen för granskning. Sen blir inget bättre av att det har kommit det ena märkliga uttalandet efter det andra från kända namn inom partiet. Vilket tyvärr slår hårt mot de som inte alls står på samma sida åsiktsmässigt.

För mig, som är en simpel vanlig människa utan snygga titlar och utan titel proffstyckare, så finns det inga givna svar.

Jag har fått lite bannor för att jag väljer att använda ordet “hat” när jag pratar om SD:s retorik. För mig är det inte saklig information utan ett väldigt populistiskt och missvisande sätt många inom SD använder sig av. Ta t.ex. den omtalade valkampanjsfilmen från riksdagsvalet hösten 2010. Den var vidrig. Jag tycker det är vidrigt att läsa diverse tweets från exempelvis Kent Ekeroth eftersom de enbart syftar på att misskreditera alla muslimer eller invandrare. Eller Linus Bylund som ansåg det vara ovärdigt att lida med alla de oskyldiga muslimer som faktiskt skulle ha korsfästs om det visats sig att Anders Breivik hade varit en islamistisk extremist. Den människosynen, även om det är i affekt är inte okej inom politiken.

Däremot måste vi ta folkets oro över invandringen på allvar. Den frågan är viktig ur många synvinklar. Vi kan inte släta över saker som många faktiskt är upprörda över. Men det absolut viktigast, risken för ytterligare terrordåd som kommer från islamistiskt håll.

Oavsett hur illa jag mår över vad jag anser är hatpropaganda, eftersom enda syftet är att få folk att inbilla sig att det lever en terrorist i alla invandrare och absolut i alla muslimer, så är inte jag naiv och tror att det aldrig kommer att ske ett terroristdåd här i Sverige. Vi hade tur förra året då mannen i Stockholm endast lyckades spränga sig själv. Däremot måste vi vara beredda på att det kommer att dyka upp nya liknande galningar. Precis som det kan dyka upp galningar från vänsterhållet, från kristna grupper eller högerextrema.

Där måste vi ta SD på allvar och låt dem föra diskussionerna. Inget annat är tänkbart. För det är en verklighet vi alla lever med, oavsett om vi är för mångkultur eller inte.

Vad vi däremot absolut måste göra, det är vår mänskliga skyldighet. Det är att lyfta dessa frågor upp från den populistiska plattformen upp till en högre nivå. Annars kommer vi aldrig få ett slut på allt hat som sprids, speciellt på internet. Om man på ett sansat och bra sätt tar tag i dessa frågor så kommer inte näthatarna att få något syre. Därmed blir det ointressant för den vanliga Svensson att bli förbannad på våra politiker och söka sig efter nån som är mer i deras nivå, folk hatar nämligen att känna att de blir nonchalerade.

Även om detta handlar om en liten klick människor så är de tillräckligt många för att man ska behandla deras oro och åsikter med respekt. För vill man att andra ska respektera det man själv tror är rätt, måste man ge respekt tillbaka.

Något att tänka på kanske

Jag avslutar med att kopiera in ett citat en läsare lämnade på mitt förra blogg inlägg. Citatet kommer från Kent Ekeroth och det säger en hel del om hur viktigt det är att vi får denna diskussion på rätt köl.

Det är intressant att SD inte alls kan visa upp någon slags självinsikt i dessa dagar. Det är nog fler än jag som funderar lite i retrospektiv.

Kommer ni ihåg vad Kent Ekeroth stod i talarstolen och sa efter självmordsbombarens i december 2010? Inte?

Här är en kort reminder:
”…sanningen är den att Sverige idag har tagit emot en väldigt stor andel människor som är bärare av en ideologi som kan ge upphov till det vi ser eller det vi såg såg i Stockholm…
för att jag vet att ideologin som står bakom islam ger upphov till den här sortens beteende…
och därmed är vi enligt en inte alltför liten andel förtjänta av den behandling som han försökte utsätta Stockholmsborna för…”

Nu är det lite andra tongångar. Inte helt oväntat.
Jimmie Åkesson anser att man inte ska göra ”politisk sak” av detta som hände i Oslo.”

Svd 

Svd

 DN

DN

 

Annonser

15 comments on “Ska vi strypa yttrandefriheten?

 1. Camilla
  27 juli, 2011

  Jag tror att han valt att själv tystna för partiets skull. Han är ingen bångstyrig person och även om han är skitförbannad på riks för att de tar sånt avstånd från honom så förstår han det.

  • janrume
   27 juli, 2011

   Kan va så med, ett drag i örat räckte 😉

 2. janrume
  27 juli, 2011

  Ja vad säger man, visst gör SD skillnad på folk och folk … 🙂

  http://janrumes.wordpress.com/2011/07/27/sd-gor-skillnad-pa-folk-och-folk/

 3. Skalman
  27 juli, 2011

  Just läst Jomshofs kommentar att attentaten i Norge är ”det mångkulturella samhällets fel”. Det är fan i mej helt otroligt. Allt medan Åkesson i alla medier motsäger Jomshofs uttalande och försöker skademinska för SD.

  Och Jomshof skall tydligen anses var nåt av SDs mer intellektuella kort. Man måste få dra på mungiporna åt den här erbarmliga kvaliteten.

  Nu får SD betala för att man inte tog chansen att intellektualisera sin kritik mot mångkulturen efter riksdagsinträdet. Istället har man fortsatt med en gäll pajasretorik som stöter varje tänkande människa. Nu står man formellt som idiotsiten PI:s sponsor och finansiär! Horribelt. Man har sått vind och får skörda storm när nu något som det i Norge händer.

 4. Camilla
  27 juli, 2011

  Visst är det så Skalman. Man kan faktiskt inte göra så mycket mer än att tycka synd om Åkesson för hans dementi om partiets åsikter kontrs Hellsborn håller ju inte. För det går att hävda att toppen inte vet vad ett ben längre ner i Heirakin säger, men dessa killar är så sammansvetsade att de tycker samma saker.

  • janrume
   27 juli, 2011

   Jomshof är en fake och den i Blekinge som drivit muslimhatet värst, man har uttnyttjat honom och menat han fick sparken från sina jobb pga. att han var med i SD. Förra året visade http://www.ur.se/Skolfront/Startsida/ ett program om här det verkligen låg till , jo jobben upphörde dvs. i ena fallet var det ett vikariat och det andra var pga. arbetsbrist. Övrig media valde att tiga om detta då man skrivit om detta och hur synd det var om stackars Jomshof. Nu har killen tappat kontrollen totalt över Blekinge…

   http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/556259-nya-internbrak-skakar-sd

 5. janrume
  27 juli, 2011

  haha du hörs ända till Blekinge Camilla 🙂

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4620653

 6. Camilla
  27 juli, 2011

  Ja du ser..;)

  Kunde inte låta bli att le lite när jag läsate kinnunens svar ”varför har hon inte kontakatat partiledningen” Behöver jag säga att jag gjort det flertalet gånger, men andra har gjort det ännu fler gånger.. Räcker väl iofs att läsa Expo sen i höstas så finner man ju alla svaren där. Tyvärr.

  Men, kom det med att jag faktiskt även tog dem i försvar?

 7. Mats Carlsson
  27 juli, 2011

  Bylund verkade ha blivit feltolkad, för så här twittrade SD-kritiske Soran Ismael som följer Bylund;

  Försvarar sällan SDare, men förstår inte hetsen mot @linusbylund som bedrivs nu. Han har inte anklagat någon för dåden. Sluta larva er.

  Bylunds twitter var helt enkelt ett svar på de som vid denna tidpunkt antog att bombdådet t.ex kunde ha koppling till Norges deltagande i Afghanistan och som främst ville parera angrepp mot muslimer.

  Här utvecklar Bylund sin twitterkommentar:
  … Ett bombdåd skakade i dag Oslo. Innan vi visste vem som gjort det eller ens vet hur illa det var (det vet vi fortfarande inte fullt ut) så började en rad twittrare oroa sig för hur detta skulle drabba muslimer, invandrare, svarthåriga osv.

  Jag tyckte detta var mycket osmakligt, dels för att det inte då var känt ens om det VAR islamister som utfört dådet, dels för att det kändes väldigt respektlöst att spekulera om ytterligare indirekta ”offer” när det fortfarande låg människor i blodpölar på gatan i Oslo …

  http://www.twitlonger.com/show/bt1ah1

 8. Camilla
  27 juli, 2011

  Ja, det är ju tur att man alltid kan finslipa sina uttalanden i efterhand. Men självfallet så måste man ju ta Bylunds svar dagen efter som sanning. Men faktum kvarstår, hans första twitter var såpass ”luddigt” så han borde ha kommit med en uppföljare till det första ganska per omgående. För en såpass van twittrare är nämligen Bylund.

  Men egentligen är det ointressant vad som sagts , för det som är viktigt nu och framledes är vad som kommer att sägas. Grejen är den att vi alla borde ha insett (det har iaf Jomshof om man ska tolka hans twittrande i kväll med Soran positivt) att vi måste tänka oss för hur vi uttrycker oss, speciellt när det gäller frågor som rör andra människor. Man kan säga samma saker utan att vara provokativ.

 9. Fladder Musen
  28 juli, 2011

  Apropå näthat vill jag upplysa om följande. Endast 4 dagar innan den frukatansvärda tragedin i Norge utpekade den sverigemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth samtliga våra folkvalda politiker, utom de sverigdemokratiska, som landsförrädare på sin blogg.

  Eftersom jag inte röstade på Sverigedemokraterna känner även jag mig utpekad som landsförrädare och har därför skrivit ett försvarstal som står att läsa på min blogg:

  http://fladder-musen.blogspot.com/2011/07/en-landsforradares-forsvarstal.html

  På den sverigedemokratiske riksdagsmannen Kent Ekeroths blogg har jag vidare hittat åtskilliga grova kommentarer där förtroendevalda utpekas som landsförrädare.

  Att riksdagsmannen Kent Ekeroth på sin blogg vidareförmedlar det anonyma hatet hånar och bespottar vårt demokratiska system är helt enkelt oacceptabelt. Jag har listat citaten och uppmanar alla sanna demokrater att protestera mot Kent Ekeroths skändande av vårt demokratiska system genom att mejla honom och tala om vad vi tycker om detta.

  Det finns en färdig formlering på den här sidan där ni också kan läsa vad det är för vidrigheter som Kent Ekeroth tillhandahåller på sin blogg.

  http://fladder-musen.blogspot.com/2011/07/landsforraderianklagelser-pa-kent.html

 10. DS
  31 juli, 2011

  ”Ta t.ex. den omtalade valkampanjsfilmen från riksdagsvalet hösten 2010. Den var vidrig.”

  Kan du förklara vad som är vidrigt med att prioritera välfärd före massinvandring? (vilket var filmens budskap)

 11. Pingback: #svpol - Björn Nilsson: Är det en politisk seger att bygga ett trollreservat?

 12. fransolsson98
  10 november, 2011

  Jag har arbetat hårt under mer än 53 år och vet vilka besked jag får varje gång som jag behöver någon hjälp, det finns inga pengar!
  Samtidigt gödslar myndigheterna ut miljarder av mina pensionspengar på dom som kallas ”barn” och dom bor fint med all tänkbar service rent gratis.
  Därför kallar jag samtliga ansvariga politiker för denna ohejdade ekonomiska invandring för landsförrädare.
  Det som sker i dagens Sverige skulle vara fullständigt otänkbart under den tid som jag växte upp.
  Gjorde man inte militärtjänstgöring åkte man i buren, gjorde man en flicka med barn så fick man antingen gifta sig eller betala under många år.
  Ingen verkar tänka på andra i dagens Sverige.
  Jag har en bekant som har en granne som suttit (verkligen bara suttit) i Sveriges riksdag för s under en mandatperiod, och för detta får han 45 000 kr per månad fram tills år 2025 då han förmodligen blir folkpensionär.
  Och denne ”pensionär” letar givetvis inte efter ett nytt arbete trots att han är både frisk och kry och bara ca 50 år gammal för då minskar ju hans enorma pension.
  Före han kom in i riksdagen så städade han för 17 500 kr per månad, vilket lyft alltså!
  Hans partikamrat med samma namn göran persson godsägaren borde synas mer i sömmarna hur han skor sig på alla vi skattebetalares bekostnad utan att skämmas det minsta, och även hur hans fru med en enkel socionomutbildning kunde få alla dessa högbetalda ”arbeten” via godsägarens gode vän sven olof johansson!
  Samme godsägare som nallade 300 miljarder ur våra atp fonder och lovade att dom skulle återbetalas.
  I stället sänker dom våra pensioner med flera tusen kronor per år samtidigt som statsministern får ca 5 000 kr mer i månadslön, vilka unkna figurer dessa skitstövlar är!
  Fy fan säger jag om alla dessa verkligt dåliga politiker som saknar både moral och heder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 27 juli, 2011 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: