Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Att ta avstånd från hat enar många, men splittrar andra.

Jag vet inte vad det var med min text, som handlade om att vi alla måste erkänna vår del i hur hat uppkommer och hur det faktiskt går att stoppa till viss del, som fick sån otrolig respons. Över 40.000 besök och återpublicering i flera andra länder. Jag är glad, för det står klart och tydligt fast att mitt budskap gick hem hos de allra flesta. Oavsett vilka vi är eller vad vi har för åsikter. Däremot känner jag att det behövs viss förtydliganden efter att ha läst på just social forum så som Facebook hur personer konsekvent vägrar ta till sig det som faktiskt står.

Uppdaterad:

Ingenstans skriver jag att det är fel på Sverigedemokrater. Ingenstans skriver jag att deras politiska frågor är fel, jag skriver faktiskt att man ska ha rätten att tycka att det finns stora brister inom vissa områden. Ingenstans skriver jag att det är partiet som sådant som ligger till skuld för uppkomsten av Anders Beirings hemska massmord.

Ändå är det just Sverigedemokrater som fått spel.

Mitt budskap var att vi alla måste tänka oss för hur vi agerar på internet. Vad det får för effekter på människor som är svaga eller fyllda med stor ilska som är ofta är onyanserad. Matar vi ut bilder och youtube-klipp om Islamisters dåd får vi räkna med att folk snart blockerat sig för kritiskt tänkande och förståelsen för att alla är faktiskt inte galningar. Precis samma som vänsterinriktade människor likväl matar ut hemskheter mot t.ex. Sverigedemokrater så måste de förstå att bakom varje Sverigedemokrat finns det generellt en helt vanlig Svensson som faktiskt inte alls är så värst kontroversiell. För majoriteten av SD:are är vanligt och hyggligt folk som inte bryr sig ett skit om partiets hela ideologiska program. De vill bara se snabba förändringar på områden de ser är på väg att gå åt skogen.

Ett exempel på detta är den fd SD-kvinnan i Skåne som blev omskriven då hon skrev på FB att man skulle skjuta invandrare och skicka hem dem i likpåsar. Hon sa själv senare att hon var som hjärntvättad efter att ha suttit på FB och bara haft kontakt med personer som dagligen matar ut just den infon jag pratar om.

Det som var sorgligt att se igår var hur ledande personer inom SD inte kunde ta till sig detta. För det är dessa som faktiskt visar medlemmarna vad som är okej eller inte.

Istället för att säga “Ja, det finns en poäng. Vi måste alla tänka på att bedriva seriös politik utan att bete oss så som vi motsätter oss att andra gör, allt för att minska motsättningar i samhället” så säger bland andra Mattias Karlsson (riksdagsledamot och ledamot i partistyrelsen för SD) att han skäms för att han en gång hyst bra tankar om mig. Vad skäms Karlsson för? Det faktum att jag är emot hat och våld? Mycket märkligt. Ytterligare minst två kända profiler inom partiet hade än värre utläggningar.

Tre starka namn för Sverigedemokraterna. Alla tre väljer hellre att gå till personligt angrepp istället för att göra som majoriteten av alla människor: Ta ansvar för spridningen av hat.

Bedriv politik, vilka frågor som helst. Det är allas demokratiska rättighet. Men gör det snyggt.

Ingen av oss står bakom alla de hemska terrordåd som sker världen över i religionens namn. Alla känner vi stark avsky mot den. Vi känner alla (förhoppningsvis) stark avsky även mot terrordåd som sker i politisk anda.

Varför är det då så svårt att inse att hat föder hat?

Hur kan vi prata om att vi vill skapa en trygg tillvaro och säkra gator för våra barn om vi lär varandra att hata alla som är muslimer eller alla som är nationalister, vänster eller högerinriktade?

Vi måste inse att om vi börjar döma alla över en och samma kam så är vi farligt ute. Alla muslimer är inte dårar. Alla nazister och vänstermänniskor är inte heller galningar som vill se blod flyta. Men i alla extrema grupper finns det personer som kommer att triggas igång av en eller annan anledning.

Och vem blir lidande?

Jo, du och jag. Vi som sitter mellan dessa grupper och försöker att upprätthålla ett sansat beteende, oavsett om vi tycker olika eller inte.

Vi får aldrig sluta att bedriva politik och kämpa för det just vi tror på. Men gör det snyggt, sluta att använda hot, svartmålning och bedrövliga kommentarer. Se till att bli påläst, prata byxorna av motståndarna. Skaffa dig starka argument för din sak. Men använd aldrig hat eller isolerade händelser som man förstorar och försöker få folk att tro är hur alla beter sig.

Och glöm aldrig: Du blir själv bemött på samma sätt som du bemöter andra.

Uppdatering: Tyvärr har SD utsatts för klotter av vad man kan misstänka vänsteraktivister mot sitt kansli i Kristianstad. Det är sorgligt att läsa att samma personer som igår pysslade med personpåhopp fortsättr, nu genom att ge Mig, Expressen och Dragan Klaric skulden för att detta skett. Det är vårt fel att vänsterextremister vaknat till liv.

 

 

Annonser

17 comments on “Att ta avstånd från hat enar många, men splittrar andra.

 1. blofeldt
  25 juli, 2011

  Ditt förbannade hatsnack står mig upp i halsen. Hat och hat hela tiden. Är det nödvändigt att upprepa ordet hat i varje mening du skriver?

  • Skalman
   25 juli, 2011

   Vad du egentligen menar är att Rågfors skriver om SDs hat, ja det är väl påfrestande att bli påmint om i dessa dar, kanhända?

   Apropå mördaren Anders BB: Vi har en egen islamhatar- och utlänningshatarbloggare i Värmland vid namn Victoria Wärmler, även känd som ”Vätebombar-Wärmler” (googla!) som under åratal hetsat mot minioritetet och det demokratiska systemet på sin blogg.
   skrivkonst.ne

   Wärmler sitter i SD Värmlands distriktsstyrelse. Flera andra i denna styrelse hejar i kommentatorsfältet på Wärmler under anonyma och varierande pseudonymer som ”Maria Stuart” (Britt Engqvist, Molkom) och ”riffi” (Claes Lundgren, Sunne). Den här rötan av oreserverat hat har sedan länge angripit SDs kärnvirke.

   Även http://gaddstryparn.wordpress.com/

 2. Camilla
  25 juli, 2011

  Om det står dig upp i halsen så behöver du inte läsa. Det är faktiskt helt frivilligt. För mig är detta ytterst viktigt, och gissa vad? För majoriteten av resten av befolkningen också.

  • janrume
   25 juli, 2011

   Du har fått bra fart på debatten Camilla , bara stå på dig 🙂

 3. Bittergubbe
  25 juli, 2011

  Citat:
  ”Matar vi ut bilder och youtube-klipp om Islamisters dåd får vi räkna med att folk snart blockerat sig för kritiskt tänkande och förståelsen för att alla är faktiskt inte galningar.”
  Slut citat

  Ja alltid triggar det ju nån dåre som ligger på gränsen, men är det inte på detta viset som ”Pk-media” resonerar?
  Man pixlar och förtiger identiteter, ger folk fingerade ursvenska namn, och försöker på alla sätt att dölja invandringspolitikens problem.

  Detta bottnar ju i en storebrorsattityd, att den dumma allmänheten ej är i stånd att hantera sanningen på ett civiliserat sätt
  Ibland undrar jag om dom inte har rätt.

 4. Skeåning
  25 juli, 2011

  I det ena andetaget skriver du att Sverigedemokraternas ledning och Jimmie Åkesson håller bra stil, men att det förstörs av den ena tomten efter den andra på lägre nivå, i nästa andetag är det Sverigedemokraternas ledning som skapar dessa tomtar, hur ska du ha det egentligen?

  När jag läste igenom stora delar av din blogg, tyvärr så är det mesta av äldre inlägg numera bortplockat? Så framstår det att efter att du inte blev aktuell för Sverigedemokraternas riksdagslista, vilket du även uttryckte missnöje över, svängde din politiska uppfattning 360 grader, och du tycks numera inte sympatisera med en enda punkt i partiprogrammet. Varför blev du medlem i Sverigedemokraterna? Förklaringen om en oskyldig nyfikenhet om vår demokrati fungerade eller inte, håller inte, som anledning att man går med i ett parti och vill ända in på riksdagslistan. Det luktar illa om det, tyvärr. I början framstod din kritik av partiet som mer balanserad men har helt urartat. Jag tycker att under resans gång har dina intentioner blivit alltför tydliga, och det är inte annat än att man är besviken.

  För din sak vidare för vad du tror på, lev väl och må rätt.

 5. Camilla
  25 juli, 2011

  Snälla Skeåning.. Lägg ner det där dravvlet om bitterhet, gissa om det är urvattnat och betydelselöst?

  Kan det inte vara som så att man under ”resan” upptäckt saker man inte kan acceptera eller anser är rätt och riktigt? Så lägg ner de där ”intentionteorierna” också. Funkar liksom dåligt i världen utanför SD

 6. janrume
  25 juli, 2011

  SDs hat slår tillbaka mot dem själva …nu var det bara klotter.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=4616598

 7. Camilla
  25 juli, 2011

  Du vet Jan, såna kommentarer bevisar ju bara det jag sagt. Men man måste ha förståelse, de är indoktrinerade med att tro att alla som inte är med är emot och att alla utom de själva har en hemliga agenda.

  Jag kan lova, hade jag suttit i riksdagen för SD hade de inte fått sin första politiska vilde, utan sin första tomma stol. Så intresserad är jag av makt och pengar..tragiskt.

  • janrume
   25 juli, 2011

   bara att instämma Camilla och som sagt hälsan och familj kommer i första rum.

   Jadu man kan skrattar åt SD drönarna som Dragan kallar dom 🙂 de bara flyter med och lyder partitoppen blint utan att tänka efter.

 8. janrume
  25 juli, 2011

  Jomenvisst är det Dragan o Camillas fel…fan vad har dom för stollar med i partiet ?

  Inte bara broder hat (Kent Ekeroth) som spekulerar …

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/594352-kdu-orforande-satte-sin-manadslon-pa-att-islamisterna-lag-ba

 9. janrume
  26 juli, 2011
 10. Camilla
  26 juli, 2011

  Nej det där var väntat. Lika väntat som partiledningens svar.

  För det Hellsborn nog egentligen kan syfta på är att de delar mycket rent ideologiskt, både merparten av SD och ABB är ju nationalister som är emot mångkulturen och vill stoppa Islam med alla medel (utom våld så klart) Däremot så låter ju Hellsborn väldigt kall i sitt uttalande, och i en sådan kritisk situation som det ör just nu hade det varit bättre att vara lite mer smidiga kanske.

  När det gäller Åkesson, Söder och Karlssons uttalanden så blir jag inte alls förvånad över att de vägrar ta in att detta skulle ha politiskt sammanband. Det har det i allra högsta grad. Men tyvärr faller likheterna tillbaka på partier som SD och då är det mycket obekvämt att folk pratar om det.

  Men skulle dådet ha utförts av en islamist kan vi alla vara 100% säkra att SD starkast av alla hade gång på gång talat om för hela Sverige att Islam är ingen religon utan en ideologi som i allra högsta grad handlar om politik.

 11. Tarsier
  26 juli, 2011

  Det känns ju lite uppmuntrande att någon vågar kritisera SD från dom egna leden (även om du räknar dig som före detta).

  Det är intressant att SD inte alls kan visa upp någon slags självinsikt i dessa dagar. Det är nog fler än jag som funderar lite i retrospektiv.

  Kommer ni ihåg vad Kent Ekeroth stod i talarstolen och sa efter självmordsbombarens i december 2010? Inte?

  Här är en kort reminder:
  ”…sanningen är den att Sverige idag har tagit emot en väldigt stor andel människor som är bärare av en ideologi som kan ge upphov till det vi ser eller det vi såg såg i Stockholm…
  för att jag vet att ideologin som står bakom islam ger upphov till den här sortens beteende…
  och därmed är vi enligt en inte alltför liten andel förtjänta av den behandling som han försökte utsätta Stockholmsborna för…”

  Nu är det lite andra tongångar. Inte helt oväntat.
  Jimmie Åkesson anser att man inte ska göra ”politisk sak” av detta som hände i Oslo. Ååååkej…

  I P1 morgon i morse (tisdag 26 juli) uttryckte Mattias Karlsson att det var osmakligt att utnyttja händelsen som en ensam galning och försöka kleta på hans åsikter på SD.

  Att terrordådet i Stockholm under julhelgen kan utnyttjas och att dra paralleller till islam är i det läget självklart. Men att dra paralleller mellan SD och en terrorist i Norge som inte har samma bakgrund går självklart inte för sig. Hur skulle det se ut????

  Det ska bli intressant att se hur det hela utvecklar sig den närmaste tiden. Troligen kommer polisutredningen att göra allt för att gräva fram alla kopplingar, mail, FB-polare och annat denna galning har haft under åren. Han verkar dessutom vara mediakåt och vill säkert exponera för omvärlden hur stort kontaktnät han har.

 12. tt
  29 juli, 2011

  Du skriver en del bra inlägg, men när du tillåter Jan Rume (utsparkad galning från sd(?)) sprida sin skit i varje inlägg du skrivit, så tappar hela bloggen sitt värde.

 13. Camilla
  29 juli, 2011

  @TT: Nu är det så här, att alla får kommentera i min blogg. T.o.m folk som jag själv anser är galningar men som du kanske tycker är bra människor. Och människor du tycker är galningar men som jag inte ser som nåt problem får likväl kommentera. Det handlar liksom om demokrati..

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 25 juli, 2011 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: