Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Om Trier skämtat om Stalin, hade han fått vara kvar då?

 Innan jag retar upp mig än mer på debatten om Bamse aka Sverigedemokrat så ska jag ge mig hän åt den nu så omtalade regissören Lars von Triers eskapader i Cannes. Han har nu blivit ombedd att lämna festivalen på grund av sitt skämtande om Hitler. Det har slagits upp stort att von Trier ska sympatisera med Hitler. Men gör han verkligen det?

Lyssnar man på klippet från interjuven så får i alla fall inte jag uppfattningen att han varken hyllar eller sympatiserar med Hitler. Vad han gör är ett totalmisslyckat skämt. Är han verkligen ensam i världen om att faktiskt kunna förstå hur Hitler fungerade och varför han gjorde vissa saker? Alla kan göra det, eftersom det inte per automatik betyder att man sympatiserar med Adolf Hitler och nazismens ideologi.

http://www.aftonbladet.se/webbtv/noje/article13047007.ab

Detta handlar om en person som inte har vett att inse att vissa saker skämtar man inte om. Han inser inte heller sin oförmåga att kunna skämta på ett sådant sätt att resten av världen faktiskt inser att han skämtar. Han är torr och saknar humor helt enkelt.

Tycker att detta har blåssats upp för stort, men gissa om han är glad för all den gratis reklam hans film fått tack vare detta?

Frågan jag ställer mig är: Hade effekten blivit den samma om han “skämtat” på samma dåliga sätt om Stalin och sagt att han kan förstå Stalin?

Jag tror faktiskt inte det. Men ändå, båda är grymma män som aldrig borde ha fått haft makt över mer än sin egen slipsknut.

Annonser

5 comments on “Om Trier skämtat om Stalin, hade han fått vara kvar då?

 1. Frk Karlsson
  19 maj, 2011

  Så där är det hela tiden, att vissa former av diktatur, dvs den med sk kommunistisk ideologi som grund kommer undan på ett annat sätt. Men det innebär inte för mig att jag tycker att Hitler är mer okej än Stalin, snarare att vare sig Hitlers eller Stalins gärningar är okej. Saken är att herr Trier gör allt för att få uppmärksamhet på bisarra vis, och Hitler är ett säkert kort. Och han får vad han ber om.

 2. Camilla
  19 maj, 2011

  Visst är det så. Han visste nog kanske mycket väl vad han skulle orsaka när han öppnade munnen. Men som de säger, all publicitet är bra publicitet. 🙂

 3. z999
  19 maj, 2011

  Jag har förståelse för Stalins agerande. Han hade aldrig kunnat hållt ihop Sovjet med ett kommunistiskt styre om han inte agerat som han gjorde och för honom var kommunismens fall lika med jordens undergång. Han hade alltså inte ihjäl folk av ren elakhet. Vill man hålla ihop en kommunistisk stat under så uppslitande förhållanden som det var så är det enda realistiska att radera ut alla tänkbara hot så fort det går. En totalitär lära innebär inte att folket är garanterat totalt lojala mot läran, det var det som Stalin insåg.

  Kommunismens folkmord har inte gått i TV på samma sätt som nazismens. Det är antagligen den främsta förklaringen till att de inte anses så upprörande. Det som inte hänt i TV är inte lika verkligt. Folkmordet i Rwanda får väl anses som relativt bortglömt också och av samma skäl.

  • Gylle
   20 maj, 2011

   Jag håller nog inte med dig om att för Uganda inte visas på tv så skulle folk tycka att Idi Amin var en ok förebild. Eller som du säger folkmorden i Rwanda, anser jag knappast vara hyllningsbart även om tablåerna gapat tomma om detta.

   Skillnaden är att Stalin och kommunism bör nog skiljas åt på ett sätt som hitler och nazism aldrig kommer att kunna göras. Kommunismen är trots allt en ekonomisk teori som inte har något med stalinism eller totalitär statsledning att göra. Jag lägger inget värde i kommunismen, men jag måste dock säga att det är ganska lätt att skilja den från Stalin.

   Det är däremot sällan man hör någon säga ”Hitler nej, honom gillar jag inte. Han förvanskade ju en annars utmärkt ideologi. ”

 4. z999
  20 maj, 2011

  @Gylle:
  ”Jag håller nog inte med dig om att för Uganda inte visas på tv så skulle folk tycka att Idi Amin var en ok förebild. Eller som du säger folkmorden i Rwanda, anser jag knappast vara hyllningsbart även om tablåerna gapat tomma om detta.”

  Antagligen för att du är en tänkande och medkännande människa. Men Idi Amin är det många som idag knappt minns trots en enorm grymhet mot sina meningsmotståndare. Jag undrar vad det egentligen är som gör att offren för vissa folkmord nästan glöms bort. Jag är inte säker på min teori om att de glöms (inte glöms helt alltså) bara för att de inte visas på TV.

  ”Skillnaden är att Stalin och kommunism bör nog skiljas åt på ett sätt som hitler och nazism aldrig kommer att kunna göras.”

  Jag tror inte att Stalin hade agerat som han gjorde om han hade suttit som kommunistledare under en lugnare period i Rysslands (Sovjets) historia.

  ”Kommunismen är trots allt en ekonomisk teori som inte har något med stalinism eller totalitär statsledning att göra.”

  Nja, socialismen möjligen, men kommunismen har ju sitt ”proletariatets diktatur” så Marx förespråkade diktatur.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 19 maj, 2011 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: