Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Nazisten Demjanjuk har fått sitt straff

 Är det något vi alla kan vara säkra på är att vi aldrig kan fly från vårt förflutna. På ett eller annat sätt så får vi stå till svars för vad vi gjort. En man som fått göra det är John Demjanjuk, fångvaktare på koncentrationslägret Sobibor i Polen. Han är skyldig till medhjälp till mord på 27 900 människor. Alla var judar.

För mig personlig är nazismen skräck och terror personifierat. Ja, Stalin var inte bättre än Hitler, men det är något med nazismen som ger mig fruktansvärda obehagskänslor.

Kanske är det för att ideologin och hela apparaten runt omkring Hitler på många sätt kunde ha blivit något som tillräckligt många skulle falla för och historien kunde ha sett annorlunda ut?

Kanske beror det på alla vidriga experiment man utförde på människor.

Det finns många “kanske” runt detta, men jag har inget bra svar på varför jag äcklas mer av Hitler än Stalin.

Hur som helst, vid 91-års ålder så har tysk domstol äntligen lyckats fälla John Demjanjuk för 27 900 mord. Vad är oddsen för det efter att han blev friad i Israel från sin dödsdom då man inte kunde fastställa att han var synonym med den ökände fångvaktaren Ivan den Förskräcklige.

Det ger mig glädje när jag vet att tusentals, nej, miljontals människor får någon form av upprättelse varje gång man lyckas fälla någon för dessa hemska brott.

När man läser om historier som denna, då måste man ställa sig undrande till varför nazismen fortsätter att locka till sig folk. Jag vill ogärna tro att dessa personer är lika brutalt iskalla som Demjanjuk, men de måste ändå anse att män som han aldrig begått något fel. För hur kan man annars hänge sig åt en ideologi som är så grym och vidrig?

Man kan inte bara välja ur de bra bitarna, och blunda för de dåliga. Väljer man en kakhalva får man snällt stå för att man även accepterar den andra halvan.

 

Annonser

12 comments on “Nazisten Demjanjuk har fått sitt straff

 1. Gylle
  12 maj, 2011

  Hej Camilla

  Fick du mitt mail?

 2. Grant
  12 maj, 2011

  John Demjanjuk blev frikänd i Israel då domstolen där ansåg att det inte var bevisat att han var ”John den förskräcklige” och detta med tankarna på den Judiska statens resurser att förfalska bevis. Att USA slänger ut honom efter 60+ år är en skandal och visar på demokratin i den staten. Förmodligen ligger Judiska intressen i USA bakom detta beslut. Och sen knäppgökarna i Tyskland som finner honom skyldig. Förmodligen en Hitler stil domstol som tror att genom att finna honom skyldig så är tyskarnas skuld förminskad. För Camilla räcker det inte med att 25 åringen anklagas för 27.900 mord utan drar in miljontals andra sörjande till ej specificerade offer.

 3. Camilla
  13 maj, 2011

  Den judiska konspirationen nu igen?

  Ja, den får stå för dig själv.

 4. Kant
  13 maj, 2011

  Att skylla den europeiska antisemitismen på nationalsocialismen är som att skylla tvångskastrering, J i passen för judar och rasbiologiska institutet i uppsala på sossarna och det forna folkhemsidealet. Problemet för nationalsocialismen idag är att de som förespråkar samma lösningar på antinationella problem som i Tyskland på 30-talet dominerar den synliga sidan av nationalsocialismen. Det är mer spännande för media att beskriva det så och det säljer antagligen bättre. Jag vill inte skylla allt på svensk media och vill dessutom tillägga att det finns faktiskt reportage som beskrivit nationalsocialismen i Sverige på ett annat sätt.

  Demanjuk var öststatare som fått uppleva hur kommunismen infördes med en judisk topp som främjade andra judar på stark bekostnad av ickejudar som istället fick uppleva kommunistiska utrensningar av släkt och vänner. Den antisemitism som skapades ur detta är svår att förstå för den som inte upplevt det. Bland dessa personer anställdes folk som lägervakter. Detta gick så långt att flera ”överlevare” idag använder ordet ”ukrainare” synonymt med lägervakter.

 5. Kant
  13 maj, 2011

  Den judiska konspirationen (ZOG) är skapad ur sammanhållningen mellan judar som skapats ur deras historia. Det betyder inte att ZOG är en grupp judar som sitter i en källare och konspirerar mot andra raser. Det finns även andra grupper som håller ihop. Värmlänningar :-)? Religionen har bidragit till den judiska sammanhållningen också, Guds utvalda folk och allt sånt. ZOG blir ett problem eftersom judar genom sin historia har blivit utspridda över hela världen och att många av dom lever i misstänksamhet i någon paranoid väntan på en ny förföljelse av icke-judar. Den mentaliteten syns även i svensk-judiska föreningar.

 6. Camilla
  13 maj, 2011

  Detta med att så många tycks vilja krossa judarnas makt som de innehar på olika sätt blir faktiskt löjligt. För precis som du säger kant så håller alla grupper ihop, speciellt vi värmlänningar 😉

  Varför är det just judarna som vissa ser som ett så stort hot? Det är väl egentligen bara att ge dem en klapp på axeln för att de hela tiden lyckas så förbaskat bra med det som de företar sig. Och ogillar man det är det väl bara att själv slå sig fram inom någon branch som ger status och makt och peta undan den som står iväg. Varför måste man hata och konspirera?

  Personligen så tycker jag att all konspirationsänkande är tröttsamt. Man kan faktiskt hitta konspirationer i exakt allt i världen, bara man letar riktigt noga. Lovar bland annat att mina blommor har gaddat ihop sig, de vägrar att växa och frodas i min närvaro men får de semesterbo hos granne så jäklar blommar de 😀

 7. vakna upp
  13 maj, 2011

  Visst är det skönt att den ukrainska lägervakten, menig till graden, som hade valet att vakta eller själv gå under i lägren äntligen har dömts för de fasansfulla brotten han planerade och genomförde. Eller?

  Tänk lite innan du skriver för guds skull!

 8. Camilla
  13 maj, 2011

  Okej, så då tycker du att det är synd om Demjanjuck?

  Knappast.

 9. Kim
  13 maj, 2011

  Jag tror, med tanke på Sovjets behandling av sina medborgare, att Nazisterna framstod som trevliga typer i jämnförelse(hur sjukt den än låter). Dessutom var nazisterna mer förutsägbara i vilka de ville utrota och ha ihjäl medan kommunisterna hade mindre rigida riktlinjer om vilka som skulle utrotas och dödas. JD var född 1920 så han hade i sin ungdom inte upplevt något annat styrelseskick än absolut kommunistisk diktatur, i synnerhet stalinism. Att se hoper med döda kan inte ha varit så chockerande för honom, utan snarare vardag.
  Låt oss hoppas att hans sovjetiska kolleger också åtalas. Tyvärr så firades de istället för bara några dagar sedan i Ryssland(8/5).

 10. Stefan
  13 maj, 2011

  Det stämmer inte att vi inte kan fly från vårt förflutna. Hundratals aktiva deltagare i den nazistiska dödsapparaten som säkert var långt mycket mer delaktiga än Demjanjuk, även kvinnor, klarade sig ifrån rättvisan.

  För att inte tala om de som har tjänstgjort i de många kommunistiska dödsapparaterna, eller för den delen de fascistiska.

  Det är bra odds för att komma undan med massmord så länge man inte befinner sig för högt upp i organisationen. Är man allra högst upp så kan man komma undan genom landsflykt och leva resten av sitt liv i lyx.

 11. Camilla
  13 maj, 2011

  Det är sant Stefan, men vi får alla betala för våra synder på ett eller annat sätt. Det är iaf min inställning till livet. Tyvärr så är det allt för många som kommer undan den officiella rättvisan, speciellt de med makt och pengar.

 12. OveRFalun
  14 maj, 2011

  Finns det verkligen något straff för någon som förstört en enda människas liv, finns det då något straff som kan gottgöra 27 000 människors lidande och död?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 12 maj, 2011 by in Okategoriserade.
%d bloggare gillar detta: